= Laissez Faire, Sonic Rage, The Rundays (Indie Fest Vol.II), 22-03-2013 @ Gaia Live, Θεσσαλονίκη
Slideshow κείμενα

loogoo

Laissez Faire, Sonic Rage, The Rundays (Indie Fest Vol.II), 22-03-2013 @ Gaia Live, Θεσσαλονίκη

 
Το γράφουμε συχνά και το ζούμε σχεδόν καθημερινά, όπως το ζουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με την καινούρια μουσική και τα φρέσκα συγκροτήματα, είτε αυτά προέρχονται απ’ το Μάντσεστερ, είτε απ’ την Αλαμπάμα, είτε απ’ την Άνω Τούμπα. Η indie/ανεξάρτητη σκηνή βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Αμέτρητα, κυριολεκτικά, συγκροτήματα δημιουργούν τις δουλειές τους, οι οποίες γίνονται σχεδόν άμεσα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό με τη βοήθεια του διαδικτύου. Διαδίκτυο που δεν είναι μια αποκλειστικά θετική εξέλιξη, καθώς τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα πραγματικά αξιόλογα πράγματα απ’ τη χαοτικά μεγάλη γκάμα που πλέον υπάρχει. Φτάνει όμως η «ιστορία»…
 
Μπορεί σε Η.Π.Α. και κυρίως στην Αγγλία να γίνεται χαμός με τέτοιου είδους συγκροτήματα και καλλιτέχνες, η χώρα μας όμως δεν είναι και πολύ πίσω. Μπορεί η εδώ κοινωνία και μουσική βιομηχανία να μην είναι έτοιμη για τέτοιου είδους καλλιτεχνικά «κινήματα», αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα, αξιόλογα συγκροτήματα. Παρέες με όρεξη και αγάπη για τη μουσική, οι οποίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν έτοιμες τις δουλειές τους μέσα σε μερικές μέρες, συχνά χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Τέτοιου είδους παρέες είναι πάνω-κάτω και τα συγκροτήματα που εμφανίζονται σ’ ένα φεστιβάλ που θέλει να αναδείξει και να προωθήσει την ελληνική indie/ανεξάρτητη σκηνή.
 
indiefestslidemain
 
Η αρχή έγινε το 2012 και φέτος στο δεύτερο Indie Festival (Indie Fest Vol. 2) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τρία ολόφρεσκα συγκροτήματα απ’ τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τους, με σειρά εμφάνισης, Laissez Faire, Sonic Rage και The Rundays. Λίγες μόλις ώρες πριν ανέβουν στη σκηνή του Gaia μας απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις, ώστε να ξέρουμε καλύτερα τι να περιμένουμε το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου.
 
Πότε σχηματιστήκατε, πού και ποιος ήταν ο αρχικός στόχος σας ως συγκρότημα;
Laissez Faire: Σχηματιστήκαμε το 2006 στη Θεσσαλονίκη. Μοναδικός στόχος ήταν η έκφραση μέσω της μουσικής μας.
Sonic Rage: Σχηματιστήκαμε αρχές του 2012 χωρίς να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο στόχο. Eίμαστε μέλη από διάφορα συγκροτήματα και ενωθήκαμε για να βγάλουμε κάτι κοινό που δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε πριν.
The Rundays: Δημιουργηθήκαμε ουσιαστικά πριν οχτώ μήνες, το καλοκαίρι του 2012, όταν και κάναμε την πρώτη μας πρόβα. Ως κύριο στόχο έχουμε το να γράψουμε δικά μας τραγούδια και να γνωρίσει ο κόσμος τη μουσική μας.
 
indiefest03
Έχουν κυκλοφορήσει δικά σας τραγούδια [EP/Album] και ποιά είναι αυτά; Τα κυκλοφορήσατε μόνοι σας;
LF: Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο μας άλμπουμ με τίτλο ‘No Land For Escape’ που αποτελείται από 9 τραγούδια. Το όλο εγχείρημα είναι DIY [Do It Yourself] εκτός από την διανομή την οποία έχει αναλάβει η Echozone. Στα σκαριά βρίσκεται και το καινούριο μας άλμπουμ για το οποίο δεν βιαζόμαστε…
SR: Έχουμε ολοκληρώσει ένα demo με εφτά δικά μας τραγούδια, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κάποιος αν έρθει σε επαφή μαζί μας. Κάποια δισκογραφική δουλεία δεν είναι στα κοντινά σχέδια μας.
TR: Έχουμε κυκλοφορήσει ένα demo το οποίο περιέχει τρία κομμάτια μας. Το κυκλοφορήσαμε μόνοι μας και όποιος θέλει μπορεί να το βρει στις συναυλίες μας ή και στο διαδίκτυο.
 
indiefest04
Πώς επηρεάζει τη μουσική σας το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί απ' τη στιγμή που γράφετε το τραγούδι μέχρι να γίνει διαθέσιμο στο κοινό, είτε ψηφιακά είτε σε φυσικά αντίτυπα. Νομίζετε χάνει κάτι λόγω επικαιρότητας;
LF: Η σύνθεση των τραγουδιών μας δεν επηρεάζεται απ’ την επικαιρότητα ως μόδα, απλά αλλάζει η οπτική που θα έχει ο ακροατής στη χρονική περίοδο που θα τ’ ακούσει.
SR: Τα τραγούδια που γράφουμε δεν έχουν να κάνουν με την επικαιρότητα που ζούμε, ούτε μας επηρεάζουν οι συνθήκες κάτω από της οποίες θα βγουν. Eίναι τραγούδια που όποτε και ν’ ακουστούν δίνουν συναισθήματα στον ακροατή.
TR: Προσπαθούμε τα τραγούδια που γράφουμε να τα ηχογραφούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς παράλληλα να γίνεται προχειροδουλειά. Επίσης, τα τραγούδια μας συνήθως τα αλλάζουμε συνεχώς μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει τέλεια και να το ηχογραφήσουμε οπότε δεν θεωρούμε πως χάνει κάτι λόγω επικαιρότητας.
 
indiefest05
Γράφετε πρώτα στίχους ή μουσική; Τι θα αναφέρατε ως κυριότερη πηγή έμπνευσής σας για τους στίχους σας; Γιατί αγγλικοί και όχι ελληνικοί στίχοι;
LF: Βασικά αυτό γίνεται λίγο «παράλληλα». Όλα μας τα τραγούδια ξεκινάνε σε στιλ τζαμαρίσματος/ αυτοσχεδιασμού και σίγα σιγά εμπλουτίζονται με τις ιδέες του καθενός είτε μουσικά είτε στιχουργικά. Εμπνεόμαστε από ιστορίες και καταστάσεις, συναισθήματα από το παρελθόν, που μας καθόρισαν μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα τα τραγούδια μας είναι κάτι που μας βγήκε αυθόρμητα.
SR: Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο για το πως θα γράψουμε ένα τραγούδι. Συνήθως πρώτα βγαίνει η μουσική. Οι στίχοι και αυτοί εμπνέονται συνήθως από το ύφος του μουσικής και είναι στα αγγλικά, γιατί μπορούμε να εκφραστούμε καλύτερα.
TR: Γράφουμε πάντα πρώτα τη μουσική και μετά ενσωματώνουμε τους στίχους. Γενικά οι στίχοι μας πηγάζουν από πολλά θέματα και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κύρια πηγή. Επιλέγουμε την αγγλική γλώσσα επειδή τη θεωρούμε πιο μουσική, σε αντίθεση με την ελληνική και επειδή οι επιρροές μας γράφουν και αυτές στα αγγλικά. Τέλος, δεν νομίζουμε ότι στο είδος μουσικής μας θα ταίριαζε ο ελληνικός στίχος.
 
indiefest01
Ποιανού συγκροτήματος/καλλιτέχνη τη συναυλία θα θέλατε να ανοίξετε και με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε δισκογραφικά;
LF: Η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Είναι πολλά τα συγκροτήματα που θα μας άρεσε να «ανοίξουμε» ως support band και μακάρι να μας δοθεί αυτή η ευκαιρία.
SR: Στο παρελθόν έχουμε ανοίξει αρκετούς καλλιτέχνες (Stranglers, Caesars, Killing Joke, Archive) από το εξωτερικό που επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα.
TR: Θα θέλαμε όσο τίποτα να ανοίξουμε τη συναυλία των Arctic Monkeys ή των Black Keys που είναι και οι κύριες επιρροές μας. Τώρα για τη δισκογραφία δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Σίγουρα κάτι που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες μας.
 
Ποια καινούρια τραγούδια/άλμπουμ ακούσατε πρόσφατα σας άρεσαν;
LF: Ένα δείγμα από album που μας άρεσαν είναι: Μaccabees – ‘Given To The Wild’, Smashing Pumpkins – ‘Oceania’, Jezabels – ‘Prisoner’, The Exploding Boy – ‘Black Album’, Ramona Falls – ‘Prophet’, Motorama – ‘Calendar’ και πολλά άλλα...
TR: Μας άρεσε πολύ το ‘R U Mine?’ των Arctic Monkeys και η τελευταία δισκογραφική δουλεία των Black Keys, ‘El Camino’.
 
Πώς βλέπετε το όλο "indie κίνημα" που ξανα-ξεσπά τα τελευταία χρόνια και ποια η γνώμη σας για την αντίστοιχη κατάσταση στη χώρα μας;
LF: Η indie «επανάσταση» είναι δεδομένη τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς προβάλλονται πολύ περιορισμένες μουσικές από τα Μ.Μ.Ε., κυρίως απ’ τα ραδιόφωνα, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα να ανακαλυφθούν καινούρια είδη και στυλ από το διαδίκτυο.
Φυσικά αυτή η επανάσταση ξεκινάει από τις μπάντες και όχι από τον κόσμο, γιατί μια μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει σταματήσει να ακούει μουσική. Ευτυχώς στην πόλη μας υπάρχουνε συγκροτήματα σαν τους Brightside που πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το Indie Fest για δεύτερη χρονιά, ώστε να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο που πραγματικά ενδιαφέρεται να ακούσει κάτι διαφορετικό.
SR: Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γενικά με την μουσική στη Ελλάδα. Eμείς από την μεριά μας παίζουμε γιατί μας αρέσει και το έχουμε ανάγκη και ότι είναι να έρθει ας έρθει. Για το  "indie κίνημα" συγκεκριμένα θέλει ακόμα πολύ δουλεία και προσπάθεια από όλους.
TR: Γενικά όσον αναφορά την indie μουσική δεν νομίζουμε ότι είναι και πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας. Γενικά δεν είναι στη φιλοσοφία του Έλληνα να ψάξει νέα είδη μουσικής και νέα συγκροτήματα, εκτός πάντα από εξαιρέσεις. Είμαστε αισιόδοξοι όμως και πιστεύουμε πως σιγά σιγά ο κόσμος θα αρχίζει να αγκαλιάζει και αυτού του είδους τη μουσική, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.
 
Πέρα απ' το #IF πότε και πού μπορεί να σας δει κανείς ζωντανά;
LF: Έδρα μας είναι η Θεσσαλονίκη και για όλες τις ζωντανές εμφανίσεις μας μπορεί κανείς να ενημερωθεί μέσω της σελίδας μας στο facebook:  www.facebook.com/LaissezFaireGR.
SR: Πέρα από το IF# Festival αν κάποιος θέλει να μας ξαναδεί μπορεί να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις μας από το Facebook και να ενημερώνεται για το πού και πότε θα είναι τα επόμενα live μας.
 TR: Δεν έχουμε κάτι σίγουρο αυτή την περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε μήνα κάνουμε τουλάχιστον δύο live. Οπότε, όποιος θέλει μπορεί να μας βρει στο διαδίκτυο και να μαθαίνει τα νέα μας  http://www.facebook.com/therundays
 
Δημήτρης Όρλης
 
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το #IF - Indie Festival και τα συγκροτήματα που παίζουν στους παρακάτω συνδέσμους:
Joomla Social by OrdaSoft!