Slideshow κείμενα

loogoo

Divine Empire

 
divineempirebanner

divine4   Tα ¾ των Malevolent Creation του „In Cold Blood“ (Jason Blachowicz, John Paul Soars, Derek Roddy), αποσχισμένα και ελεύθερα πλέον να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, ενώνονται, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από την ίδια στέγη και δημιουργούν τους Divine Empire. Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί, πως το 1997-1998 ο Derek Roddy δεν είχε ακόμη το όνομα που έχει και απολαμβάνει τη σήμερον ημέρα. Ήταν ένας ικανότατος death metal ντράμερ, ταχύτατα ανερχόμενος και σκληρά εξασκούμενος, εργαζόμενος. Θα περάσουν μερικά χρόνια ώσπου να αναγνωριστεί η αξία του και να γίνει ο ίσως #1 τεχνικά ντράμερ του σκληρού ήχου. Λογικό είναι επομένως ο Jason Blachowicz, ως frontman και πιο έμπειρος από τους υπόλοιπους, ν’αποτελεί το κύριο πρόσωπο των Divine Empire.
 
divine2   Το trio του θανάτου συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε με το „In Cold Blood“ των Malevolent Creation. Δεν δυσκολεύεται να βρει συμβόλαιο με το εξαιρετικό demo του (6 κομμάτια) και κυκλοφορεί το „Redemption“ το 1998, το οποίο ενθουσιάζει ... τους οπαδούς των Malevolent Creation. Death Metal Α΄ κατηγορίας, βίαιο, ωμό και δηλητηριώδες. Ο Jason Blachowicz φτύνει τους στίχους βρυγχώμενος σαν λιοντάρι, ενώ το drumming του Derek Roddy είναι κυριολεκτικά ασταμάτητο. Αφανής ήρωας ο John Paul Soars. Γράφει το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής, παίζει όλα τα κιθαριστικά μέρη ολομόναχος και κρατάει το στόμα του κλειστό, προσπαθώντας πάντα να ηρεμεί τα πνεύματα. Ακούγοντας κανείς προσεκτικά το παίξιμο και τα riffs του, εύκολα παρατηρεί τις blues καταβολές του. Ο John Paul Soars είναι περήφανος για την καταγωγή του και δεν προσπαθεί να κρύψει τις επιρροές του. Ο ίδιος αποτελεί την ήρεμη πλευρά των Divine Empire, ο Jay Black ωστόσο δύσκολα συγκρατείται. Σαν λιοντάρι μέσα σε κλουβί, ο υψηλόσωμος frontman έρχεται σε σύγκρουση με τον Derek Roddy (αυτή δεν είναι η πρώτη φορά) και τον απολύει. Σχετικά με το συμβάν έχει δηλώσει ο ίδιος : «ο Derek προχώρησε σε ορισμένες ανώριμες και βλακώδεις ενέργειες, τις οποίες δεν μπορούσα να συγχωρήσω. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, ας πούμε απλά πως δεν μπορούσα να τον εμπιστευτώ πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο. Η μόνη λύση που είχα ήταν να τον απολύσω. Δεν ήταν εύκολο, γιατί είναι φανταστικός ντράμερ, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού σήμερα είμαστε και πάλι φίλοι». Οι δυο τους μοιράζονταν το ίδιο διαμέρισμα εκείνη την περίοδο. Η θέση του ντράμερ θα αποδειχθεί καταραμένη για τους Divine Empire κι ένα σοβαρότατο, άλυτο πρόβλημα.
 
   divine8Oι Jason Blachowicz και John Paul Soars επαναφέρουν αργότερα τον Alex Marquez στη δράση. Τρομερός ντράμερ, κατά το παρελθόν μέλος των Malevolent Creation και των αδίκως ξεχασμένων Demolition Hammer (ακούστε απαραίτητα το „Epidemic Of Violence“), αλλά και εθισμένος στα ναρκωτικά, το ποτό και τις κακές παρέες. Ηχογραφεί τα τύμπανα για το „Doom To Inherit“, κάνει εξαιρετική δουλειά, παίζει πραγματικά φανταστικά, στη συνέχεια ωστόσο κλέβει δύο τηλεοράσεις και ένα στέρεο από το διαμέρισμα του Jason και απλά εξαφανίζεται. Η μπάντα έχει ένα σπουδαίο άλμπουμ στην αγορά, δυνατό, θρασύτατο και χειμαρώδες, χωρίς ντράμερ όμως αδυνατεί να περιοδεύσει και να το υποστηρίξει. Το „Redemption“, τόσο μουσικά όσο και ηχητικά αποτελούσε μια συνέχεια του „In Cold Blood“ (και γι’ αυτό κατακρίθηκαν οι Divine Empire, αφού δεν ίδρωσαν αρκετά για τη δημιουργία του), στο „Doomed To Inherit“ όμως τα πράγματα αλλάζουν δραστικά. Ευρωπαϊκές επιρροές και στοιχεία Bolt Thrower κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ οι ταχύτητες πέφτουν αρκετά. Η αναζήτηση νέου μέλους διαρκεί δύο περίπου χρόνια. Το σχήμα μένει πίσω και χάνει σημαντικό έδαφος. Οι Divine Empire το παλεύουν όμως και φέρνουν τον Duane Timlin (Anal Blast, ex – Broken Hope) από το Τέξας. Η τρίτη τους δουλειά φέρει τον τίτλο „Nostradamus“ και είναι καταστροφική.

divine1   „If It´s War They Want, It´s War They´ll Get“. Κόλαση. Έχω ακούσει εκατοντάδες, χιλιάδες άλμπουμς σκληρού ήχου στη ζωή μου. Tο „Nostradamus“ είναι σίγουρα ένα από τα πιο κολασμένα. Λυσσασμένοι οι Divine Empire, με διπλά φωνητικά πλέον (death και black), τον John Paul Soars να θερίζει με τα riffs του και τον Jason Blachowicz ν’ ακούγεται πιο βίαιος από ποτέ, σπέρνουν τον όλεθρο και τρομοκρατούν. Η παραγωγή του Jeremy Staska είναι για σεμινάριο. Οδοστρωτήρας. 30 λεπτά αρρώστιας και βίας, με διάφορα «φιλειρηνικά» ιντερλούδια ανάμεσα στα κομμάτια και μια σύνθεση αφιερωμένη στον Alex Marquez („Cuidate Del Traitor“). Ξεχωρίζει το θεϊκό „Tribulation“ και το απίστευτο instrumental „The Pain Remains“ („Kill, Kill Them, Kill Them All”). Καλοκαίρι του 2004 και οι Divine Empire έρχονται ακόμη μία φορά αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. Ο Jason βρίσκεται για 46 μέρες πίσω από τα σίδερα και απαιτείται η συμβολή της Century Media μ’ ένα μικρό δάνειο προκειμένου να πληρωθεί η εγγύηση, να αφεθεί ελεύθερος τη στιγμή ακριβώς που οι υπόλοιποι έχουν ολοκληρώσει τα μέρη τους και να γράψει μπάσο, φωνητικά για την επόμενη δουλειά τους.
 
 divine7  Οι σχέσεις των μελών δεν είναι οι ίδιες. Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και ουδείς το έχει αντιληφθεί. «Μία εβδομάδα πριν τις ηχογραφήσεις του „Method Of Execution“, ο Jason συνελλήφθει. Επίσης πριν βγούμε σε περιοδεία με τους Testament ανακαλύψαμε πως χρωστάει ακόμη 1.200$ για διάφορα πρόστιμα. Χρεωθήκαμε, πήραμε δάνεια και αφήσαμε ανθρώπους απλήρωτους εξαιτίας του. Είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό ήταν ο Jason Blachowicz, οπότε έπρεπε να φύγει. Όπως και να ‘χει, ο John Paul ξεκίνησε το σχήμα με τον Derek Roddy κι από τότε έχει γράψει το 80% της μουσικής. Την περίοδο που είμαι στους Divine Empire ο Jason έχει γράψει 7 κομμάτια. Ναι, έχει γράψει στίχους, αλλά όταν κάποιος είναι φυλακισμένος δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει», δήλωνε τον Ιούνιο του 2005 ο ντράμερ Duane Timlin και δικαιολογούσε τον «εκδιωγμό» του Jason Blachowicz. «Εγώ είμαι ο κάτοχος του ονόματος, η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό των Divine Empire. Ο John Paul Soars και ο Duane Timlin είναι τα δύο μέλη που αντικαταστήθηκαν για προσωπικούς λόγους. Ναι, ήμουν στη φυλακή κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια στα ψέματα και τις κατηγορίες του Duane. Αποφυλακισμένος την τελευταία στιγμή, πανέτοιμος να γράψω τα μέρη μου και μπαίνοντας επιτέλους στο στούντιο, ανακάλυψα πως τα τύμπανα του Duane ήταν τόσο απαίσια και τσαπατούλικα παιγμένα, που ο παραγωγός Jeremy Staska όφειλε να διαγράψει το 90% και να τα αντικαταστήσει χρησιμοποιώντας τη μαγεία των Pro Tools, καθυστερώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία ολοκλήρωσης του δίσκου. Ο Duane είχε ήδη επιστρέψει στο Τέξας και ήταν απασχολημένος ... ο Jeremy έκανε σπουδαία δουλειά, κοπιάζοντας για πέντε ολόκληρους μήνες, συμμορφώνοντας τα τύμπανά μας και αρνείται να ξαναδουλέψει με τον Duane στο μέλλον», απαντούσε την ίδια περίοδο ο κατά φύση ηγέτης των Divine Empire.
 
 divine5  Παρά τα πισώπλατα μαχαιρώματα, το „Method Of Execution“ συνεχίζει την καταστροφική πορεία του „Nostradamus“. Με 16 τραγούδια στο σύνολο και 58 λεπτά διάρκεια παρακαλώ, αποτελεί το έπος των Divine Empire. Έτσι το οραματίζονταν, έτσι έγινε. Μέρη γεμάτα blast beats και γρυλίσματα, κοψίματα, in your face στακάτα riffs και άκρως οργισμένα φωνητικά. Το μίσος και η βία κυριαρχούν και πάλι – η παραμονή του Jason στη φυλακή, γέμισε τις μπαταρίες του και απελευθέρωσε το θεριό που έκρυβε μέσα του. Ακούγοντας κάποιος τα „Prelude To The Storm“ και „Storm Of Hatred“ αντιλαμβάνεται αμέσως γιατί το Death Metal είναι η πιο extreme μουσική. Ακουστικές κιθάρες και βιολί στην εισαγωγή, για να ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως στη συνέχεια – η «καταιγίδα της ερήμου» γρονθοκοπάει τα ηχεία και στο ενδιάμεσο, κοψίματα με ακουστικές κιθάρες και εξαίσια solos. Φανταστικό τραγούδι. Η εταιρεία τους αρνείται να κυκλοφορήσει το δίσκο με το αρχικό εξώφυλλο, το οποίο θεωρεί πολύ βίαιο κι αυτό αντικαθιστάται από ένα νέο. Οι ίδιοι οι Divine Empire παρότι πιστεύουν και επιθυμούν να υποστηρίξουν τη δουλειά του, δεν τους δίδεται η δυνατότητα εξαιτίας των τεράστιων εσωτερικών προβλημάτων και διαφωνιών. Κερδισμένοι από την όλη ιστορία είναι μονάχα οι ακροατές, οι οποίοι παραλαμβάνουν άλλο ένα εξαιρετικό δείγμα βίαιου death metal. Το συγκρότημα έχει όμως ήδη χωριστεί στα δύο. Δεν υπάρχει γυρισμός.

divine3   Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2006. Το μέλλον των Divine Empire είναι αβέβαιο. Ο John Paul Soars ασχολείται πλέον μονάχα με το blues σχήμα του. O Jason Blachowicz προσπαθεί με τους Marco Martell (κιθάρα), Chris Default (κιθάρα) και David Kinkade (τύμπανα) μέσα στο 2006 να ξαναζωντανέψει το συγκρότημα, δεν καταφέρνει δυστυχώς κάτι σπουδαίο ωστόσο. Μονάχα ο πρώτος παραμένει και σιγή ακολουθεί ολόκληρη τη χρονιά, αφού ο ηγέτης οφείλει να αφοσιωθεί στους Malevolent Creation και το θρυλικό comeback τους με το „Doomsday X“. Τέλη του 2006 ανακοινώνεται πως οι Divine Empire έχουν προσλάβει τον παραγωγή Gus Rios ως ντράμερ και βρίσκονται σε αναζήτηση νέας δισκογραφικής εταιρείας ...
 
   O Jason Blachowicz τη στιγμή αυτή είναι tattoo artist, ενώ συνεχίζει να συμμετέχει (στουντιακά κυρίως) στις δουλειές των Malevolent Creation, έχει δημιουργήσει το brutal death metal group Murder Suicide με τον Gus Rios στα τύμπανα, ενώ ο John Pauk Soars έχει αφοσιωθεί πλήρως στα southern blues.

Μίλτος Λυμπιτσούνης
 
malevolentx2