= Wolfheart: Η Συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Wolfheart: Η Συνέντευξη

 
Φιλοξενήσαμε πρόσφατα τον Tuomas Saukkonen και το τελευταίο του πόνημα, τους Wolfheart και το ντεμπούτο τους “Winterborn” και ήταν απλά θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στη συνέντευξη με το Φιλανδό μουσικό. Πέρα από τους Before the Dawn, The Final Harvest, Black Sun Aeon, RoutaSielu και τους Dawn Of Solace, ο Tuomas αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με τους Wolfheart, να γράψει τα πάντα στο δίσκο μόνος του (σύνηθες για αυτόν), αλλά να τους βγάλει και σε περιοδεία. Τι είναι λοιπόν αυτό το άλμπουμ; Κάτι one-off ή η αρχή και μόνο; Πόσο πολύ τον επηρεάζει ο χειμώνας; Τι να περιμένουμε από κείνον και τη μπάντα του στην Αθήνα μας; Ευχαριστώ θερμά την Άννα Δήμου για τη βοήθειά της, όσον αφορά την πραγματοποίηση της συνέντευξης.
 
wolfheart03
Συγχαρητήρια για το “Winterborn”! Βγήκε στην αγορά; (σ.σ. η συνέντευξη έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου) Ποια η ανταπόκριση του Τύπου μέχρι τώρα;
Ευχαριστώ! Το άλμπουμ θα βγει στις 10 Οκτωβρίου… Η ανταπόκριση είναι μέχρι στιγμής εκπληκτική! Μετά από τόση δουλειά που έχει γίνει, είναι πραγματικά καλό να βλέπεις ότι όλο αυτό δεν έγινε για το τίποτα! (γέλια)
 
Πότε αποφάσισες να παγώσεις όλα τα άλλα project σου, για να ασχοληθείς αποκλειστικά με τους Wolfheart;
Το είχα ήδη αποφασίσει πριν το καλοκαίρι του 2012. Οι συναυλίες που είχα κάνει τότε με τους Before The Dawn και τους Black Sun Aeon ήταν οι τελευταίες… Μετά αποφασίσαμε να γίνει μια τελευταία εμφάνιση όλων αυτών των συγκροτημάτων, τον περασμένο Φεβρουάριο, και να βγάλουμε ένα DVD, για το συγκεκριμένο Live, το οποίο θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Το σκεφτόμουν εδώ και αρκετά χρόνια… Όταν έγραφα το “Ride Of The Phoenix” για τους Before The Dawn, ήξερα ότι θα ήταν και το τελευταίο άλμπουμ.
 
Στο άλμπουμ αυτό τα έχεις κάνει σχεδόν όλα μόνος σου. Σύνθεση, εκτέλεση, τα πάντα… Η ιδέα να χρησιμοποιήσεις κι άλλους μουσικούς στο στούντιο; Ήταν κάτι που σκέφτηκες και μετά το απέρριψες; Είχες σκεφτεί από την αρχή να τα κάνεις όλα μόνος;
Έπαιξα όλα τα όργανα για μερικά άλμπουμ των Before The Dawn… Έκανα το ίδιο πράγμα σε όλα τα άλμπουμ των Black Sun Aeon, το ίδιο έπραξα και με τους Dawn Of Solace. Είναι πλέον συνηθισμένος τρόπος δουλειάς για μένα. Το σχέδιο ήταν από την αρχή να τα κάνω όλα εγώ, με μοναδικό καλεσμένο το Mika Lammassaari, ο οποίος ήλθε και έπαιξε πέντε σόλο. Δεν έχει να κάνει με το αν είμαι ομαδικός παίχτης ή όχι… Έχοντας όλες τις ενορχηστρώσεις στο μυαλό μου, είναι πολύ πιο εύκολο να παίξω τα μέρη κατευθείαν εγώ, απ’ το να μαζέψω τους μουσικούς, να τους μάθω τα μέρη τους και να τσεκάρω αν το παίξιμο και η τεχνική τους ταιριάζουν με τη θεματολογία, ώστε να βγει και ο ήχος όπως πρέπει.
 
wolfheart01
 
Όταν άκουσα το άλμπουμ παρατήρησα ότι συνδυάζεις πολλά «επίπεδα» μουσικής. Death Metal, λυρισμό, καθαρό Metal… Στο “Whiteout” για παράδειγμα, δείχνεις και το πόσο λυρικός μπορείς να γίνεις. Θα έλεγε πως πρόκειται για μία από τις πιο πολύ-επίπεδες δουλειές σου ως τώρα;
Σίγουρα το “Winterborn” είναι το πιο πολυποίκιλο άλμπουμ που έχω κάνει. Αποτελεί το καζάνι στο οποίο έβρασαν όλα μου τα project και όλες οι μουσικές επιρροές μου. Είμαι σίγουρος πως η ποικιλία αυτών των μοτίβων θα απλωθεί κι άλλο στο μέλλον, όταν θα αρχίσω να δουλεύω στο καινούργιο υλικό των Wolfheart.
 
Έχεις σκεφτεί ποτέ να ηχογραφήσεις τα τραγούδια σου με «καθαρά» φωνητικά;
Όχι τα συγκεκριμένα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην γράψω τραγούδια με καθαρά φωνητικά στο δεύτερο Wolfheart άλμπουμ. Αυτό εδώ το άλμπουμ γράφτηκε με «βρώμικα» φωνητικά μόνο, όσον αφορά τη δημιουργικότητα όμως και το μέλλον στη μουσική μου, δεν έχω ούτε κανόνες ούτε περιορισμούς.
 
wolfheart02
 
Διαπραγματεύεσαι με κάποια εταιρεία; Θα το βγάλεις μόνος σου το άλμπουμ τελικά;
Ναι, αυτό θα το βγάλω μόνος μου. Χρειάζομαι ένα μικρό διάλειμμα απ’ όλο αυτό το μηχανισμό που λέγεται music business. Σίγουρα θα κλείσω κάποια συμφωνία για το δεύτερο άλμπουμ, αυτό το που βγαίνει τώρα όμως είναι 110% και από την αρχή μέχρι το τέλος “Do It Yourself”!
 
Έρχεσαι στην Ελλάδα για μία mini περιοδεία τον Οκτώβριο. Τι να περιμένουμε, εμείς το ακροατήριο, από ένα Live των Wolfheart;
Θα είναι πολύ ενθουσιώδες! Η συναυλία στην Αθήνα θα είναι η πρώτη για αυτή την περιοδεία και η δεύτερη για τη μπάντα γενικά! Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα δείτε πολλή ενέργεια πάνω στη σκηνή!
 
Ο χειμώνας αποτελεί την ουσία της μουσικής σου τελικά;
Εννοείται πως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Αυτή η σκοτεινή και κρύα αλλά και πολύ όμορφη εποχή κολλάει πολύ και με τη μουσική μου όπως και με την ψυχή μου!
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις