Συνεντεύξεις

Vanishing Point - Η συνέντευξη

 
   Το καινούργιο άλμπουμ τους “Dead Eysium” ήταν μια όαση μέσα στη μαυρίλα της τρέλας που ζούμε. Οι Vanishing Point είναι μια από τις μπάντες που εδώ και εικοσιπέντε χρόνια ακούμε και θαυμάζουμε. Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να μιλήσουμε με τον Chris Porcianko για το άλμπουμ, για τη πανδημία και για πολλά άλλα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Sidney Weiß και την AFM Records, για την πολύτιμη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
vanishing2044
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μας διαθέσατε. Ελπίζω να είστε ασφαλείς.
Γεια σου, Μαίρη! Για την ώρα είμαστε σε κατάσταση lockdown και ασχολούμαστε με συνεντεύξεις κτλ. Οπότε κανένα παράπονο.

Είσαστε μια μπάντα με εικοσιπέντε χρόνια εμπειρίας στο χώρο της μουσικής, με πολύ σημαντικά άλμπουμ αλλά και συναυλίες. Θα ήθελα να ξέρω τι είναι αυτό που σας οδηγεί; Ποια ανάγκη σας κάνει να δημιουργείτε μουσική;
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αυτό σημαίνει πολλά για εμάς. Βασικά συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε όλη τη διαδικασία, δημιουργία αλλά και ζωντανή αναπαραγωγή. Δεν έχω βάλει χρονοδιάγραμμα, είναι κάτι που απλά κάνουμε. Μας αρέσει να δημιουργούμε μουσική και να κάνουμε Live όλα αυτά τα χρόνια. Η κινητήρια δύναμη είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας μέσα από τη μουσική, αφήνοντας τον ακροατή να δώσει τη δική του εκδοχή αλλά και να «συνδεθεί» μαζί μας. Η σύνδεση αυτή είναι κάτι που απολαμβάνουμε, καθώς η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά μιλά διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Νομίζω ότι ο άλλος λόγος για τον οποίο προσωπικά εξακολουθώ να κάνω μουσική, είναι ότι μου αρέσει να δημιουργώ μουσική, διαφορετικά πιστεύω ότι η ζωή θα ήταν αρκετά φυσιολογική, ενώ βλέπω τη μουσική ως απόδραση σε κάποιο βαθμό.

Το "Dead Elysium" είναι το έκτο άλμπουμ σας. Δεν θέλω να σας ρωτήσω τι συνέβη και σας πήρε έξι χρόνια για να κυκλοφορήσετε αυτό το άλμπουμ. Θα ήθελα να μάθω την αλήθεια που ανακαλύψατε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.
Προσωπικά «τέντωνα» τα όρια της υπομονής μου! (γέλια) Υπάρχουν στιγμές που είναι πέρα από τον έλεγχό σου. Περιμέναμε να γίνει καλά ο Silvio (σ.σ. Massaro – φωνή), γιατί πέρα από την αρρώστια που το βασάνιζε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, έχασε και τους δυο γονείς του… Χρειαζόταν χρόνο. Αυτό που βρήκα προσωπικά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ηχογράφησης του άλμπουμ, ήταν ότι όσο η διαδικασία κατά καιρούς ήταν απογοητευτική λόγω αποτυχιών και καθυστερήσεων. Νομίζω ότι με μια έννοια μου έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή. Οι φίλοι, η οικογένεια και η ενότητα. Υπήρχαν στιγμές βέβαια που σκεφτήκαμε ότι δεν θα βλέπαμε ποτέ το φως στο τέλος του τούνελ και υπήρξαν και μερικές πολύ σκοτεινές μέρες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ, αλλά υποθέτω ότι ήταν μια περίπτωση απλώς αποδοχής και χαλάρωσης του ελέγχου σε ένα βαθμό, για να κρατηθούν οι ισορροπίες.
 

Πιστεύω ότι ο Silvio Massaro είναι πρίγκιπας όσον αφορά τα φωνητικά. Είναι τόσο τέλειος που σε ενοχλεί! (απλά αστειεύομαι). Είναι το σήμα κατατεθέν των Vanishing Point. Απλώς έπρεπε να το πω αυτό. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ηχογραφήσει; Για να αποδείξει για άλλη μια φορά την τελειότητα στο άλμπουμ;
(Γελάει) Ευχαριστώ! Σίγουρα θα μεταφέρω αυτά τα κομπλιμέντα στο Silvio. Ο Silvio για μένα έχει μια υπέροχη φωνή και εξίσου υπέροχο φωνητικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ… Στην πραγματικότητα έχασε τη φωνή του και έπρεπε να παρακολουθήσει συνεδρίες αποκατάστασης φωνητικών, που ευτυχώς δούλεψαν. Τώρα τραγουδά πιο δυνατά και καλύτερα από ποτέ. Προσωπικά, ένιωθα πάντα τυχερός που βρίσκομαι σε μια μπάντα που έχει τόσο σπουδαίο τραγουδιστή και επίσης έναν τραγουδιστή που έχει πολύ ανοιχτό μυαλό σε νέες συνθέσεις και ιδέες, με το Silvio είμαστε τυχεροί που τα έχουμε όλα αυτά. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και μουσικός. Όταν ένας ειδικός του είπε πως ίσως να μην μπορέσει να ξανατραγουδήσει ποτέ, ήταν ιδιαίτερα αγχωτικό τόσο για μας όσο και για εκείνον που το βίωνε. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να έχει την ευκαιρία και τη δύναμη να τραγουδήσει και όχι μόνο αυτό… να αισθάνεται αρκετά υγιής για να το κάνει. Είναι πολύ αποφασιστικός άνθρωπος και πολύ ανθεκτικός. Υποθέτω ότι γι' αυτό μετά από τόσα χρόνια ακόμα δουλεύουμε μαζί.

Πλέον έχετε στη μπάντα τον Gaston Chin και τον Damien Hall. Πώς συνέβη αυτός ο «γάμος»;
Ήταν πραγματικά πολύ εύκολο σε κάποιο βαθμό… Τους βρήκαμε μέσα από διαδικτυακές αγγελίες εδώ στη Μελβούρνη, όπου αναζητούσαν συγκροτήματα μουσικούς, οπότε η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη. Τόσο ο Gaston όσο και ο Damien δεν είναι μόνο εξαιρετικά καλοί μουσικοί, αλλά και εξίσου πολύ χαμηλών τόνων σαν άνθρωποι, όπως όλοι είμαστε, οπότε δεν ήταν καθόλου δύσκολη η ένταξή τους στη μπάντα και ευτυχώς τους αρέσει πραγματικά η κατεύθυνση και ο ήχος της μουσικής.

Πως συνθέτετε; Πρώτα μουσική και μετά οι στίχοι ή το αντίθετο;
Βασικά δεν υπάρχουν κανόνες. Μερικές φορές οι λέξεις έρχονται πρώτες ή ένα τραγούδι μπορεί να προχωρήσει από ένα riff στην κιθάρα, κτλ. Στην πραγματικότητα γράφουμε πολλή μουσική στο σπίτι και πάντα επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία μουσικής, ειδικά σε καιρούς όπως αυτούς. Μερικές φορές ένα τραγούδι μπορεί να γραφτεί σε μια μέρα, μερικές φορές ένα τραγούδι μπορεί να μας πάρει έναν ολόκληρο μήνα προτού νιώσουμε ικανοποιητικά για να το συμπεριλάβουμε σε ένα άλμπουμ. Δεν καθόμαστε και λέμε «Χρειαζόμαστε τόση ποσότητα γρήγορων τραγουδιών και τόση ποσότητα Prog». Όταν γράφω μουσική για το συγκρότημα στο σπίτι τείνω να γράφω ένα ολόκληρο τραγούδι, συμπεριλαμβανομένης της ενορχήστρωσης και παρουσιάζω το τραγούδι στα παιδιά ως μια προπαρασκευασμένη έκδοση. Φυσικά τότε εξαρτάται από όλους να πουν ναι ή όχι. Πραγματικά δεν υπάρχει μια τεράστια διαδικασία για αυτό, απλά κάναμε ό,τι κάνουμε και είμαστε ευγνώμονες που λειτουργεί, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου.
 
vanishing2045
Πώς αποφασίζετε ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο άλμπουμ;
Αν ήταν στη δική μου ευχέρεια θα βγάζαμε άλμπουμ κάθε χρόνο! Αλλά δυστυχώς είμαστε σαν τους περισσότερους μουσικούς εκεί έξω, με τις οικογένειές μας και τις δουλειές μας. Πολλές φορές η ζωή παρεμποδίζει το όνειρο αλλά ευτυχώς έχουμε οικογένειες που καταλαβαίνουν τι κάνουμε και γιατί. Νομίζω ότι ο στόχος που θα θέλαμε να επιτύχουμε είναι να κυκλοφορούμε ένα νέο άλμπουμ κάθε δύο έως τρία χρόνια το μέγιστο, καθώς έχουμε ήδη γράψει περισσότερα από δύο άλμπουμ, ενώ περιμέναμε να τελειώσουμε το άλμπουμ “Dead Elysium”. Νομίζω ότι ήταν κάτι που κρατούσε κάποιους από εμάς υγιείς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αναμονής, απλά γράφοντας νέα μουσική και συνεχίζοντας με τη δημιουργική ροή λίγο-πολύ.

Ποιο από τα άλμπουμ σας πιστεύεις ότι έχει περισσότερη δύναμη πάνω σου από όλα όσα έχετε κυκλοφορήσει και γιατί;
Χμμμ… μου κάνεις μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί μου αρέσουν όλα τα άλμπουμ και φυσικά μπορώ να επισημάνω σε κάθε άλμπουμ τα δυνατά και αδύνατα σημεία ως συνθέτης, αλλά ειλικρινά μου αρέσουν όλα. Είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της μπάντας, όπου φυσικά με την πάροδο του χρόνου έχουμε αλλάξει μέλη και αλλάξαμε επίσης ως άτομα σε κάποιο βαθμό, αλλά εξακολουθούμε να λατρεύουμε να γράφουμε και να παίζουμε μελωδική μουσική. Επικεντρωνόμαστε πάντα στον ήχο, ώστε να είναι Vanishing Point. Το τραγούδι πρέπει να έχει μια συνδεσιμότητα με τον ακροατή, καθώς στο τέλος της μέρας αγαπάμε τις μελωδίες και τα συναισθήματα που βγαίνουν μέσα από αυτό. Προσωπικά πιστεύω ότι η μουσική με κάνει να κάνω αυτό που κάνω, γιατί λατρεύω την αίσθηση, την ενέργεια, τα υψηλά και τα χαμηλά. Αυτό είναι ολόκληρο το ταξίδι ενός μουσικού. Φυσικά θα μπορούσα να πω ότι το “Dead Elysium” είναι το τρέχον αγαπημένο μου, γιατί είναι το νέο μας άλμπουμ και είναι φρέσκο, αλλά θα προτιμούσα να αφήσω τους ακροατές και τους οπαδούς να αποφασίσουν ποιο είναι το καλύτερο. Μερικοί άνθρωποι θα το λατρέψουν, κάποιοι θα το μισήσουν και είναι εντάξει όλο αυτό, γιατί στο τέλος της ημέρας γράφουμε τα τραγούδια που απολαμβάνουμε πρώτα και κυρίως εμείς. Δεν ήταν ποτέ ένας διαγωνισμός για να είμαστε οι πιο τεχνικοί ή οι βαρύτεροι. Ήταν πάντα για εμάς, ως συνθέτες, να πηγαίνουμε μόνο με τη ροή και να απολαμβάνουμε τη μουσική. Το μπόνους είναι ότι σε μερικούς ανθρώπους εκεί έξω αρέσει αυτό που κάνουμε και για αυτό είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Φέτος, με το Covid-19 και όλη αυτή την τρέλα, επιλέξατε να κυκλοφορήσετε το άλμπουμ και να μην περιμένετε, όπως πολλές άλλες μπάντες, να κάνετε αυτή την κυκλοφορία το 2021. Γιατί;
Το άλμπουμ είχε ήδη τελειώσει για περισσότερο από ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει και ήταν προγραμματισμένο και «κλειδωμένο» από την εταιρεία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν το 2020. Ίσως είναι λάθος timing, όσον αφορά τη «μουσική επιχείρηση», αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το κίνητρό μου ως μουσικού και νομίζω ότι κατά μία έννοια το αφήσαμε να συμβεί γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε τους ανθρώπους εκεί έξω να περιμένουν ακόμη περισσότερο. Το κάναμε όμως και για μας στο συγκρότημα, νοιώσαμε σαν να έφυγε ένα βάρος από τους ώμους μας βλέποντας το άλμπουμ μας να έχει κυκλοφορήσει. Λάβαμε αμέτρητα μηνύματα mail από οπαδούς σε όλο τον κόσμο, που μας ευχαριστούν για την κυκλοφορία του άλμπουμ σε μια τόσο αβέβαιη στιγμή. Νομίζω ότι ίσως είναι ένα καλό soundtrack σε ολόκληρο το παρόν σενάριο, ενώ όλα είναι κλειστά, δεν ξέρω...

Πιστεύεις ότι αλλάζει το μουσικό τοπίο λόγω της πανδημίας; Πώς θα επηρεάσει τις ζωντανές εμφανίσεις;
Προς το παρόν στη Μελβούρνη δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους για συγκροτήματα από τα τέλη Μαρτίου, οπότε έχουμε δοκιμαστεί αρκετά από μια άποψη. Ενώ όλοι θέλουν να παίξουν ζωντανά και οι άνθρωποι θέλουν να πάνε και να δουν συγκροτήματα Live, είναι καλύτερο για την ώρα να είμαστε όλοι ασφαλείς. Το ατυχές για όλη την κατάσταση εδώ είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο, είτε είναι μουσικοί, πράκτορες, τεχνικοί ήχου κτλ, για τους οποίους η ζωντανή σκηνή ήταν η μόνη πηγή εισοδήματός τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα η ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση δεν αναγνώρισε αυτούς τους ανθρώπους ως εργαζόμενους που συμβάλλουν στην οικονομία. Είναι πραγματικά λυπηρό. Πολλές μπάντες κάνουν ολόκληρες συναυλίες "live stream", που είναι εντάξει, αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι οι ζωντανές συναυλίες είναι για να βιώσουν οι άνθρωποι τη στιγμή και την ενέργεια στον ίδιο χώρο. Ελπίζω στο μέλλον ότι θα μπορέσουμε όλοι να αρχίσουμε ξανά να παίζουμε ζωντανά, γιατί η μουσική και η τέχνη γενικά θα πρέπει να εκτιμώνται ως κάτι που μας απομακρύνει από όλες τις συνηθισμένες μαλακίες που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.
 
 
Πώς βλέπουν οι Vanishing Point την επόμενη μέρα μετά την εξαφάνιση του ιού;
Ελπίζω απασχολημένους, παίζοντας live και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην Ευρώπη κάποια στιγμή για συναυλίες. Έχει περάσει πολύς καιρός και είναι τόσες πολλές οι χώρες που δεν έχουμε επισκεφτεί ακόμη και πολλοί οι οπαδοί που δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει. Αν δεν μπορούμε να παίξουμε ζωντανά προς το παρόν, τότε θα το κάνουμε το 2021. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι θα ξαναμπούμε στο στούντιο ηχογράφησης και θα ηχογραφήσουμε το επόμενο άλμπουμ ή τουλάχιστον να βγάλουμε κάτι καινούριο ενώ περιμένουμε.

Έχετε κάποια σχέδια για το 2021;
Είχαμε σχέδια για μια πλήρη περιοδεία στην Αυστραλία για το Μάρτιο του 2021 και κάποιες παραστάσεις για την Ασία, αλλά όλα έχουν καθυστερήσει έως ότου λάβουμε κάποια μορφή ένδειξης για το πότε θα ανοίξουν οι χώροι και τα διακρατικά σύνορα στην Αυστραλία, καθώς και διεθνώς. Στη Μελβούρνη προς το παρόν ακόμη και το αεροδρόμιό μας είναι κλειστό λόγω της πανδημίας. Είναι μια τρελή περίοδος μέχρι τώρα γιατί τους τελευταίους τρεις μήνες δεν μας επιτρέπεται καν να κάνουμε πρόβες λόγω των υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής απόστασης, οπότε ανυπομονούμε να συναντηθούμε επίσης στην ίδια αίθουσα πρόβας και να παίξουμε τραγούδια. Είναι λίγο τρελό να σκεφτόμαστε ότι μερικά από τα πιο απλά πράγματα, που μερικές φορές θεωρούμε δεδομένα, είναι τώρα τα πράγματα που πραγματικά μας λείπουν και δεν μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή σε κάποια μορφή του φυσιολογικού. Ήταν σίγουρα κάτι που έχει ταρακουνήσει όλη την ανθρωπότητα. Παρόλα αυτά, μόλις μπορέσουμε να παίξουμε ζωντανά, θα επιστρέψουμε εκεί 100%.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και πάλι και ελπίζω να σας δούμε στην Ελλάδα μόλις εξαφανιστεί όλη αυτή η τρέλα.
Εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το ενδιαφέρον σας στη μουσική μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλουμε πολύ να επισκεφθούμε και να παίξουμε ζωντανά. Θα ήθελα να ζήσω μια μέρα τον πολιτισμό, τη μουσική, τους ανθρώπους, το φαγητό και την ατμόσφαιρα που βγάζει η χώρα σας. Ευχαριστώ εσάς και τους αναγνώστες στο Noizy.gr. Cheers!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
   Their most recent album, “Dead Eysium”, was practically an oasis in that desert of craziness we have to live in. Vanishing Point is one of the bands we listen to and admire for the past twenty five years. We’ve had the pleasure to talk to guitarist Chris Porcianko about the album and not only that I might add. Our most warm thanks and shout outs to Sidney Weiß and AFM Records, for making this interview possible.

First of all, thank you so much for the opportunity you gave me to do this interview. I hope you are all safe and well.
Hi, Mary! We are doing ok over here; currently we are in lockdown because of the pandemic but keeping ourselves busy with doing Press etc., so no complaints! (laughs)

You are a twenty five year old band. You have done so many great albums and performances live so far. I want to know what the driving force is. What makes you wanting to create music?
Thank you for the kind words, that means a lot to us! Basically I think that after all these years, we still enjoy the creative feel we get from creating music and playing it live. It’s something that I honestly never put a timeline on, we just do what we do and I think the most important thing is that we still enjoy writing music and playing live after all these years. The driving force has been mainly expressing ourselves through the music and letting the listener make up their own minds how it makes them feel, that connection has always been something that we have always enjoyed and I think that’s the beauty of music. it’s a universal language without borders and it speaks to everyone in a sense. I think the other reason why I personally still do music is I love creating music, otherwise I think life would be pretty normal, whereas I view music as an escape to a degree.

“Dead Elysium” is your sixth album. I don’t want to ask you what happened and took you six years to release this album. I would like to know the pieces of truth you found during that journey.
I personally was exercising a lot of patience! (laughs) I think it was also frustration, because there are times when things happen that are beyond one’s control, so it was more a case that we had to wait for Silvio to get well and give him time to heal after being ill, as well as losing both his parents, who unfortunately passed away during the recording of the album. What I personally found during the journey recording the album, was that as much as the process at times was frustrating because of setbacks and delays, I think in a sense it gave me an opportunity to realize what it most important in life and that is friends, family and unity. There were times of course when we thought we would never see the light at the end of the tunnel and there were some pretty dark days during the making of the album, but I suppose it was a case of just acceptance and letting go control to a degree, otherwise it would have been too testing mentally speaking.
 
vanishing2044
 
I believe that Silvio Massaro is a prince when it comes to vocals. He is so perfect that it bothers you! (just kidding). He is the trademark voice of Vanishing Point. I just had to say that. How much time it took him to record? To establish that perfection on the album once again?
Thank you! I will definitely pass those compliments on to Silvio. Silvio, to me, has a great voice and equally great vocal character. During the recording of the album he actually lost his singing voice and had to attend vocal rehabilitation sessions which thankfully worked; he is now singing stronger and better than ever. I personally have always felt lucky to be in a band that has such a great vocalist and also a vocalist who is very openminded to new compositions and ideas. With Silvio we are fortunate to have all those defining factors there in him as a person and also as a musician. It was a case of the specialist at the time, telling him that maybe he may never sing again, which of course for all of us was very stressful, but of course more stressful for him as there was that unknown factor involved. It took him a long time, in terms of getting a chance to actually have the strength to sing and not only that, feel healthy enough to do it. He is a very determined guy and very resilient. I suppose that’s why after all these years we still work together. Sometimes, when creating music, we don’t always see eye to eye on a song or progression in a song, but we always find common ground, I think that is also very important.

You have Gaston Chin and Damien Hall on board now. How did that “marriage” happen?
Actually, it was really easy to a degree; we found them on online ads here in Melbourne, that there were looking for bands, so the process was relatively easy. Both Gaston and Damien are not only extremely good musicians but also equally very down to earth guys as we all are, so it was a no brainer in regards to them joining the band and thankfully they really like the direction and sound of the music.

How do you guys compose? Is it the music first and then the lyrics or the opposite?
Basically, there are no rules, because sometimes the words come first or a song could progress from a guitar riff, etc. We actually write a lot of music at home by ourselves and we are always just concentrating on creating music especially in times like these. Sometimes a song could be written in a day, sometimes a song can take a whole month before we feel its satisfactory to include it on an album. Τhe thing is we don’t sit there and say to ourselves “We need x amount of fast songs and x amount of prog songs” etc.. We just go with the flow so to speak. I know that when I’m writing music for the band at home, I tend to write a whole song including orchestration and I pretty much present the song to the guys as a pre-produced version, of course then it’s up to everyone to say yes or no, there really isn’t a massive process about it, we just kinda do what we do and we are thankful it somehow works, to be honest with you.

What makes you decide when it’s time for a new album?
Ah, if it were up to me we would be releasing a new album every year! (laughs) But unfortunately, we are like most musicians out there, all with families and jobs, so life does sometimes get in the way, but we are fortunate that we have supportive families who understand what we do. I think the goal we would like to reach is to release a new album every two to three years maximum, as we have more that two albums worth of music already written while we were waiting to finish the “Dead Elysium” album. I think that was something that kept some of us sane during the waiting game, just writing new music and going with the creative flow more or less.
 

Which of your albums do you believe has more power over you than any other of the bouquet and why?
Hmmmm… you are asking me a really hard question, because I love all the albums and of course I could pick out each album’s strengths and weaknesses as a writer, but honestly I really do like them all, they are like a chapter to the bands history and of course over time we have changed members and we have also changed as individuals to a degree but we still just love writing and playing melodic music. We’ve always focused on that very part as being something signature within Vanishing Point’s overall sound. The song has to have hooks and have some form of connection with the listener because at the end of the day this is what we do and we love big melodies and emotion. I’ve personally always thought in a sense that this music keeps me doing what I do because I love the feel, the energy and the highs and lows with the whole journey of being a musician. Of course I could say that “Dead Elysium” is my current favorite, because it is our new album and it is fresh, but I’d rather let the listeners and the fans decide which one is the best. Some people will like it, some will hate it, that’s fine because at the end of the day we write the songs that we enjoy first and foremost ourselves. It’s never been a competition for us to be the most technical or heaviest and all that bullshit… It’s always been about us as writers just going with the flow and enjoying the music. The bonus is that some people out there like what we do and for that we are always grateful.
 
This year, with the Covid-19 and all that madness, you chose to release the album and not wait, as many other bands, to make that release in 2021. How come?
It was more or less a case that we had the album already finished for over a year before it was released and while the album was scheduled and locked in with the label. We honestly never could have imagined what was going to happen for 2020. Maybe it is wrong timing in terms of the “Music business”, but that has never been my motivation as a musician and I think in a sense we just let it happen because we didn’t want to make people out there wait even longer and secondly for us guys in the band, it felt like a weight had been lifted off our shoulders to finally see the album out there. We have received countless messages and emails from fans all over the world, thanking us for releasing the album in such an uncertain time, I think maybe it’s a good soundtrack to the whole virus scenario, while everything is shut down, I don’t know...
 
vanishing2045
Is the music scenery changing because of the pandemic? How do you believe that it will affect the live performances?
At the moment in Melbourne we have had no venues open to bands since late March, so it has been quite testing in a sense, because while everyone wants to play live and people want to go and see live bands. It’s better that we are all safe first and foremost. The unfortunate thing about the whole situation here has been that there are many people who work in the industry whether they be musicians, agents, sound techs, etc., in which the live scene has been their only source of income and for a long time our federal government did not recognize these people as working, contributing to the economy which is really sad. Many bands are doing the whole “Live stream” concerts, which are fine and all, but I honestly think that live shows are for people to experience in the moment, with all the energy in the same room. I’m hoping in the future that we will all be able to start playing live again, because music and art in general should be valued as something that takes us away from all the mundane bullshit that’s going on with the rest of the world! (laughs)

How do Vanishing Point see the next day after the virus is gone?
Hopefully busy, playing live and looking at getting ourselves back over to Europe at some stage as well. It’s been a little too long and there are so many awesome countries that we are yet to visit and many fans that we are yet to meet! If we can’t play live for the time being, then 2021 I think it’s safe to say we will re-enter the recording studio and record the next album or at least put out something new while we wait.

Your live plans for 2021 performances?
We had plans for a full Australian tour for March 2021 and some shows for Asia, but that has all been delayed until we receive some form of indication as to when the venues and interstate borders in Australia will open as well as internationally. In Melbourne, for the moment, even our airport is closed because of the pandemic. It’s been a crazy time so far, because for the last three months we have not even been allowed to rehearse because of the current social distancing measures in place, so we are very much looking forward to also getting together in the same rehearsal room and playing the songs! It’s a little bit crazy to think that some of the most simple things we sometimes take for granted are now the things that we really miss and can’t wait for a return to some kind of “normal”. It has definitely been an eye-opening experience nevertheless and as soon as we can play live then we will be back out there 100%
 
Thank you again and I hope to see you in Greece as soon as all this craziness is gone.
Thank you for the opportunity to chat and for the interest in our music. Greece is one of the countries I’ve longed to play live in, your culture, music, people and of course the amazing food and atmosphere I would love to experience one day. Thank you and much respect to you and the readers at Noizy. Cheers!

Mary Zarakoviti
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα