= Uncensored - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Uncensored - Η συνέντευξη

 
   Πριν δύο χρόνια, η μπάντα Uncensored κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Μέσα Μου Ζει». Είχα την τύχη να το ακούσω πριν λίγους μήνες και ενθουσιάστηκα με την πολυπλοκότητα των συνθέσεων και τις μουσικές ιδιομορφίες των παιδιών. Ευχαριστούμε πολύ τη Χριστιάννα Φινέ, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη με τον Νίκο Τσώλη.
 
uncensored2145

Πώς περάσατε όλο αυτό το διάστημα του lockdown; Θεωρείτε ότι ήταν αναγκαίο κακό όλο αυτό;
Το lockdown είχε κάποιο ενδιαφέρον στην πρώτη σεζόν. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και εξωτικό - φυσικά και πολύ σκοτεινό ταυτόχρονα. Προσπάθησα να το δω κάπως ρομαντικά και δημιουργικά, σαν ένα πείραμα. Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω αλλά «δεν είχα τον χρόνο». Στη δεύτερη σεζόν όμως το σενάριο μαύρισε απότομα… κάθε ρομαντικό στοιχείο ποδοπατήθηκε από τον σταθερό βηματισμό της ρουτίνας και η έλλειψη ερεθισμάτων αφυδάτωσε τη δημιουργικότητα. Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η έμπρακτη συνειδητοποίηση του ότι δεν έφταιγε τελικά η έλλειψη χρόνου για όλα εκείνα που δεν έκανα τόσο καιρό. Τουλάχιστον άρχισε να μπαίνει το επίδομα των καλλιτεχνών. Κάποιο lockdown ναι, θα πω πως ήταν αναγκαίο. Όμως νομίζω πως στην περίπτωση της Ελλάδας έγιναν πολλά λάθη και υπερβολές, τα οποία και οι οποίες κόστισαν (και φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν να κοστίζουν) αδικοχαμένες περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Δειλά δειλά η κοινωνία και ο πολιτισμός ανοίγουν. Πιστεύετε ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας;
Θέλω να ελπίζω ότι σιγά σιγά θα τελειώσει όλο αυτό, αν και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να πω ότι η μετά covid εποχή μου φαντάζει εύκολη.

Με τη μουσική πώς έτυχε και ασχοληθήκατε; Πώς έγινε η πρώτη γνωριμία;
Από μικρό παιδί είχα την τύχη να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον με πολλά και διάφορα ακούσματα. Θυμάμαι από πάντα να έχουμε κιθάρες και μπουζούκια στο σπίτι. Ως νήπιο ακόμα η μητέρα μου με πήγαινε για “μουσικό παιχνίδι” και μέχρι την πέμπτη δημοτικού είχα ήδη ξεκινήσει και παρατήσει μαθήματα ντραμς, μπαγλαμά και βιολιού. Στην έκτη ξεκίνησα την κιθάρα και ακόμα να την παρατήσω.
 
uncensored2144

Πότε δημιουργήθηκαν οι Uncensored;
Οι Uncensored θα μπορούσα να πω ότι ξεκίνησαν το 2009, όταν μαζευόμασταν ως γυμνασιάκια με τον Μάρκο Αλεξόπουλο και τον Σταύρο Καλταμπάνο και παίζαμε διασκευές των Nirvana. Εγώ τότε έπαιζα δεξιοτεχνικά drums σε κατσαρολάκια, ο Σταύρος ηλεκτρικό μπάσο σε ακουστική κιθάρα και ο Μάρκος ηλεκτρική κιθάρα σε (ποιος θα το ‘λεγε!) ηλεκτρική κιθάρα. Αργότερα αλλάξαμε όργανα με τον Μάρκο, ο οποίος μπορούσε όντως να παίξει drums και μάλιστα σε πραγματικά τύμπανα, αρχίσαμε να λέμε το σχήμα Uncensored και να παίζουμε δικά μας τραγούδια. Βέβαια, η μορφή που έχει πλέον το σχήμα μάλλον ξεκίνησε το 2015, όταν μπήκε στην μπάντα ο Παντελής Πιλάβιος, μαζί με τον οποίο διαμορφώσαμε το ύφος που έχει η μπάντα σήμερα. Δεν νομίζω ότι πλέον μπορούν να υπάρξουν Uncensored χωρίς τον Παντελή.

Ποιο μουσικό είδος υπηρετείτε; Θεωρείτε πως χρειάζεται η μουσική ταυτότητα για μια μπάντα για να επιτύχει;
Η απάντηση-κονσέρβα που έχουμε ετοιμάσει γι’ αυτή την ερώτηση είναι «Εξπρεσιονιστικό post-punk, βουκολικό post-rock, τα μπλουζ του 21ου μεσαίωνα, υπαρξιακά δημοτικά στην πρίζα, ψυχαναλυτική φασαρία, είναι μερικές από τις προσπάθειες προσδιορισμού του μουσικού ιδιώματος των Uncensored, που έχουν γίνει κατά καιρούς από τους φίλους της μπάντας». Η μουσική ταυτότητα τώρα σαν ιδέα, μόνο το marketing μου φαίνεται πως εξυπηρετεί και είναι κάτι το οποίο προσπαθώ να το αποβάλλω από την σκέψη μου όταν κάνω μουσική.

Γιατί επιλέξατε ελληνικό στίχο;
Τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα. Μέσω αυτής συγκροτείται η σκέψη και ο κόσμος μου. Δυσκολεύομαι λιγάκι να καταλάβω πώς επιλέγει κανείς τον αγγλικό στίχο. Μου φαίνεται μία αισθητικοποιημένη επιλογή που ακολουθεί ένα Αγγλοαμερικάνικο παράδειγμα.
 
 
Η μουσική ποια εσωτερική ανάγκη σας καλύπτει;
Σε διάφορες φάσεις της ζωής μου η μουσική με έχει βοηθήσει να επεξεργαστώ και να διαχειριστώ τις δύσκολες καταστάσεις, καθώς και να προσαρμοστώ σε αυτές. Είναι κάτι απαραίτητο για εμένα και αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μου.

Από πού αντλείτε έμπνευση; Τι είναι αυτό που σας θυμώνει και τι είναι αυτό που σας πεισμώνει και συνεχίζετε να δημιουργείτε;
Η έμπνευση ως τώρα αντλείται από τα βιώματα, αν και προσπαθώ σιγά σιγά να αναπτύξω μία μέθοδο καλλιτεχνικής εργασίας ώστε να μπορώ να είμαι πιο συνεπής με τον εαυτό μου. Η έμπνευση σου επιτρέπει να κάνεις εκρηκτικά άλματα στον χώρο που βρίσκεσαι, για να ανοίξεις νέους χώρους, όμως χρειάζεται σκληρή και συστηματική δουλειά. Αυτό είναι που με κρατάει και δημιουργικό, θέλω να ανοίξω αυτούς τους χώρους που έχω φανταστεί. Σχετικά με το θυμό, προσπαθώ να μην θυμώνω με όλα αυτά που γίνονται, αλλά αποτυγχάνω οικτρά...

Πώς αγκάλιασε το κοινό το άλμπουμ σας «Μέσα Μου Ζει»; Πόσο καιρό σας πήρε για να φτάσει στην τελική του μορφή;
Το κοινό μας, αν υποθέσουμε ότι αυτό υφίσταται, αγκάλιασε τον δίσκο με αρκετή αγάπη, αν και η συνθήκη της πανδημίας δεν μας έχει επιτρέψει να έρθουμε σε επαφή με αυτό εδώ και πολύ καιρό… Για να φτάσει στην τελική του μορφή το «Μέσα Μου Ζει», χρειάστηκαν περίπου εννέα μήνες. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019 και το mastering τελείωσε τον Οκτώβρη. Βέβαια τα κομμάτια αρχίσαμε να τα δουλεύουμε ήδη από το 2016.

Έχετε κάνει πλάνα για το επόμενο διάστημα; Ετοιμάζετε κάποια εμφάνιση;
Δυστυχώς, μετά από αυτή τη μεγάλη παύση, βρισκόμαστε σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης. Ελπίζω να έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε κάτι σύντομα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις