= U.D.O. - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

U.D.O. - Η συνέντευξη

 
   Όταν κυκλοφόρησε το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ άλμπουμ “We Are One”, σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, πέρα από το ότι μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μας έκανε να θέλουμε να μιλήσουμε με το σπουδαίο Τεύτονα τραγουδιστή και συνθέτη, για το στήσιμο αυτής της υπέρ-παραγωγής και για το τι έπεται. Συνομιλήσαμε λοιπόν με τον Udo και το γιο του Sven (τι πιο υπέροχο από το να παίζουν πατέρας και γιος στο ίδιο σχήμα) και τα είπαμε για το δίσκο, για την πανδημία, για τα σχέδιά τους για το μέλλον. Απίστευτα ευγενείς και γλυκείς, έκαναν τη συνέντευξη μία πολύ όμορφη κουβέντα και μας έφτιαξαν το επόμενο εξάμηνο. Η μουσική δεν είναι μόνο η τέλεια μορφή ψυχαγωγίας. Είναι και το εμβόλιο κατά της δυστυχίας. Πολλά ευχαριστώ στον Bauke De Groot και την AFM Records, για την πραγματοποίηση αυτής τη συνέντευξης.
 
udo2060 
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να συνεργαστείτε με την ορχήστρα των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας;
Udo: Ξεκίνησε το 2012. Ήμουν στη μίξη του “Steelhammer” και ο παραγωγός μας ήταν πρώην βατραχάνθρωπος του πολεμικού ναυτικού και μέλος του Music Navy Corps, στη βόρεια Γερμανία. Πήγα σε μία συναυλία τους και… Δεν ήξερα τι να περιμένω, όσον αφορά τον ήχο τους. Μουσική με marching ήχο ίσως; Ξεκίνησαν λοιπόν να παίζουν και ήταν… Queen, Michael Jackson… Και ήταν πολύ heavy! Αρχίσαμε να μιλάμε για μία πιθανή συνεργασία. Σύντομα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί. Στη συνέχεια παίξαμε μαζί. Και αυτό υπάρχει σε DVD. Το “Navy Metal Night”. Και κάνα-δυο χρόνια μετά μας καλεί η συμφωνική ορχήστρα των ενόπλων δυνάμεων. «Θα θέλαμε να το συνεχίσουμε όλο αυτό». Συμφωνήσαμε και κάναμε ένα show μαζί, το 2015 στο Wacken. Και το 2018 πραγματοποιήσαμε μία συναυλία μαζί, η οποία κράτησε δυόμισι ώρες. Στο Wacken μπορούσαμε να παίξουμε μόνο 75 λεπτά. Και μετά από εκείνο το show κάτσαμε παρέα και μιλήσαμε για το τι μπορούσαμε να κάνουμε. Και μας ήλθε! Γιατί να μην κάνουμε ένα άλμπουμ μαζί; Εδώ είμαστε λοιπόν, με το “We Are One”!

Η αρχική ιδέα ήταν να ηχογραφήσετε πρωτότυπα τραγούδια; Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ όταν είδα ότι δεν ήταν άλμπουμ με διασκευές…
Udo: Όταν μιλήσαμε για το κοινό άλμπουμ, είπαμε ότι οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει καινούργιο υλικό. Ήταν μία ωραία κίνηση και είμαι ευτυχής με το αποτέλεσμα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γράψετε αυτό το υλικό;
Udo: Το είχαμε όλο στο μυαλό μας, όταν ξεκινήσαμε να συνθέτουμε. Μετά τα δύο show που κάναμε μαζί, ξέραμε πώς θα έπρεπε να είναι ο ήχος. Και μπορώ να στο πω και έτσι. Όταν κάνουμε ένα «κανονικό» άλμπουμ με τους UDO, έχουμε κάποια όρια. Δεν μπορούμε να πάμε πολύ από εδώ ή από εκεί. Με αυτό το άλμπουμ – και αυτό ήταν καθαρό από την αρχή – είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε και έτσι ήταν κατά τι πιο εύκολο να γράψουμε τραγούδια.
Sven: Και νομίζω πως αυτό το άλμπουμ άνοιξε την πόρτα για ένα καινούργιο κόσμο και για τις δυο πλευρές. Μας έδειξαν (σ.σ. η ορχήστρα) τρόπους για το πώς θα μπορούσε να ηχεί το δείνα ή το τάδε κομμάτι. Άνοιξε ένα καινούργιο ηχοπεδίο – αν θα μπορούσα να το πω έτσι – για μας, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά όργανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, έτσι λοιπόν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και για τις δυο πλευρές. Όταν τους δείξαμε το “We Strike Back”, θεωρούσαμε ότι παραήταν βαρύ για μία τέτοια ορχήστρα. Και ήταν εντελώς απρόσμενη η απάντησή τους. «Όχι, θέλουμε τέτοια τραγούδια, γιατί το διασκεδάζουμε πολύ συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο»! Ήταν απόλυτα έτοιμοι γι’ αυτό.
 
udo2061

Θα ήθελα να σας ρωτήσω και αυτό. Ο Steve Souza μου έχει πει σε μία συνέντευξη πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση για κείνον από το να παίζει στο ίδιο συγκρότημα με τους γιους του. Udo, ισχύει και για σένα αύτο;
Udo: Ναι! Ο Sven βρίσκεται στο συγκρότημα εδώ και πέντε χρόνια. Δεν είχε σχεδιαστεί κάτι τέτοιο (γελάει), αλλά συνέβη. Και είμαι πολύ υπερήφανος για εκείνον. Κάνει φοβερή δουλειά και γίνεται όλο και καλύτερος. Και έπαιξε καταπληκτικά και σε αυτό το άλμπουμ. Ξέρεις, στην αρχή, όταν μπήκε στη μπάντα, κάποιοι είπαν «Α… Ναι, είναι ο γιος του Udo». Ήθελα όμως να το ξεκαθαρίσω από την αρχή. Είναι όπως κάθε άλλο μέλος. Δεν έχει τίποτα περισσότερο υπέρ του.
Sven: Ναι, αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Είναι καλό έτσι ακριβώς όπως είναι. Και νομίζω ότι έχει πάει καλά από την αρχή. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, πραγματικά σκίστηκα στην εξάσκηση, για να δουλέψει όλο αυτό το 2015. Και πραγματικά είχα εκπλαγεί όταν ο πατέρας μου με ρώτησε αν θα ήθελα να μπω στη μπάντα. Από την πρώτη περιοδεία φάνηκε ότι όλο αυτό πήγαινε πολύ καλά. Και τώρα περνάμε πολύ καλά μαζί. Δεν έχει σημασία αν είμαστε στο λεωφορείο ή στη σκηνή ή όταν συνθέτουμε μαζί. Τώρα γράφουμε στίχους παρέα και κανονίζουμε τις μελωδικές γραμμές των φωνητικών. Αυτό άνθισε με τα χρόνια και για μένα είναι κάτι υπέροχο που κάνω κάτι τέτοιο… που έχω την ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο.
Udo: Ναι, ακριβώς. Εεε… δεν έχω κάτι να προσθέσω. (γέλια)

Έχετε κυκλοφορήσει δύο βίντεο και διερωτώμαι αν σκέφτεστε να κάνετε και άλλα.
Udo: Ναι. Το “Pandemonium”. Και μετά το “Future Is The Reason Why” (σ.σ. έχουν ήδη κυκλοφορήσει και τα δύο).

Η πανδημία έχει επηρεάσει τα πάντα αρνητικά. Όλα τα πλάνα αναβάλλονται για την επόμενη χρονιά. Τα δικά σας πλάνα ποια είναι;
Udo: Προσπαθούμε να σπρώξουμε όλες τις συναυλίες μας για το 2021. Έχουμε ήδη επιβεβαιωθεί για το Waken, ΜΕ την ορχήστρα. Χρειάστηκε να ακυρώσουμε τη νοτιοαμερικάνικη περιοδεία μας. Θα πραγματοποιηθεί του χρόνου. Το ίδιο και η περιοδεία σε Ρωσία, βόρεια Αμερική και Καναδά. Και οπωσδήποτε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή περιοδεία μας. Ελπίζουμε να γίνουν όλα «νορμάλ» το 2021. Κανείς δεν ξέρει βέβαια. Ας πούμε πως θα πρέπει να περιοδεύσουμε του χρόνου. Κατά συνέπεια, το 2021 θα είναι ένα μακρύ, μακρύ, πολύ μακρύ (γέλια) έτος για μας, συναυλιακά.
 
udo2059

Πιστεύετε πως θα έχετε την ορχήστρα και σε άλλες συναυλίες του χρόνου;
Udo: Σίγουρα στο Waken! Και μετά… Ίσως να είναι πιθανό να κάνουμε μερικά Live ακόμα, με την ορχήστρα εννοώ. Ίσως μάλιστα μπορέσουμε και παίξουμε και εκτός Γερμανίας. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά στην οργάνωση αυτής της προσπάθειας. Και ξέρεις πως δεν είναι και εύκολο να βγάλεις ογδόντα άτομα σε περιοδεία.

Πιστεύετε πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το νέο/επόμενο άλμπουμ των UDO;
Udo: Κι αν σου έλεγα ότι είναι σχεδόν έτοιμο; (γέλια) Δεν είχαμε να κάνουμε κάτι αυτή την περίοδο, μια και όλα είχαν ακυρωθεί. Κάτσαμε σπίτι λοιπόν και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Πάνω στο καινούργιο άλμπουμ. Και είναι σχεδόν τελειωμένο. Θα βγει του χρόνου. Δεν ξέρω πότε ακριβώς. Εξαρτάται από το πώς θα είναι τα πράγματα του χρόνου.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη που κάνει έναν πατέρα και ένα γιο να σκέφτονται συνέχεια τη μουσική και να δημιουργούν μουσική μαζί;
Udo: Ασχολούμαι συνέχεια με τη μουσική. Θα πρέπει να σου πω εδώ ότι είμαι κάπως φοβισμένος σε σχέση με το τι μας περιμένει. Κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ίσως γράψουμε κι άλλα τραγούδια. Θα δούμε…
Sven: Η κινητήρια δύναμη είναι αυτή η συνεχιζόμενη υπέροχη εμπειρία. Όταν πας και παίζεις live, όταν λαμβάνεις τις αντιδράσεις του κόσμου από κάτω. Ξέρεις τι… βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα, βλέπεις κάποιους να συγκινούνται΄… Δεν έχει και τόση σημασία. Υπάρχει τόση πολλή συγκίνηση στη μουσική και αυτό σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις. Και ελπίζω να μην σταματήσει ποτέ αυτό. Δεν θέλω ένα μέλλον χωρίς συναυλίες. Δεν θέλω streaming ή κάτι τέτοιο. Γιατί έτσι δεν βλέπεις κόσμο. Γιατί τότε θεωρώ ότι όλα είναι σκατά, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Πραγματικά ελπίζω να κρατήσουμε τη μουσική και τη ζωή ως έχουν.
Udo: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων. Η μουσική κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Η μουσική και η ευτυχία των ανθρώπων μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε. Αν σταματήσουν τα Live… Αυτό θα είναι φριχτό. Πιστεύω όμως πως θα επιστρέψει.

Κώστας Κούλης
 
udo2063
   When this amazing album was out, when U.D.O. released the GREAT album, entitled “We Are One”, in collaboration with the Germany Armed Forces Symphonic Orchestra, they left us with our jaws laying on the floor. And they left us with the urge to talk with this fantastic Teuton singer and composer. Such an incredible hyper-production needs to be discussed over and over again. Hense, we contacted Udo and his son Sven (it is a real bliss to have a father and a son in the same megaband) and talked about the album, the pandemic, their plans for the future. They were both so polite and sweet that they made this interview a beautiful talk. Music is not only the best form of entertainment; It’s the actual vaccine against misery. Our sincere thanks to Bauke De Groot and AFM Records, for arranging this interview.

How did this all begin? The idea of collaborating with the Germany Armed Forces Orchestra?
Udo: It came up in 2012. I was mixing the “Steelhammer” album and our producer was a Navy Seal and member of the Music Navy Corps, in the North of Germany. I went to a concert of theirs and… I didn’t know what kind of sound to expect. Marching music, marching sound? They started playing and it was… Queen, Michael Jackson… And it was really heavy! We started talking and then began working together. Then we did a show together… It’s on DVD. “Navy Metal Night”. And a couple of years later, the Armed Forces Symphonic Orchestra called us and said “We would like to continue with the whole thing”. We said OK and later we did a show together, in Wacken in 2015. And in 2018 we did a show for two and a half hours – in Wacken we could play for only 75 minutes – and after that show, we sat together and talked about what we could do. And it came up. Why not doing an album together? So, here we are, “We Are One”!

The initial idea was to record a number of original songs? To tell you the truth, I was thrilled when I found out it was going to be new material only…
Udo: When we were talking about doing this album together, we said we’d definitely write new songs. It was a good thing to do and I’m happy with the result.

How easy or difficult was it, when you were composing this material?
Udo: It was all in our minds, when we started composing. After the two shows together, we knew how the sound could be. And I can explain it another way. When we do a “normal” UDO album, we have some limits. We can not get far to this direction or that direction. With this album – and that was clear from the beginning – we are completely free to so whatever we wanted and it was a bit easier to write songs.
Sven: And I think that this album has opened up new worlds for both of us. They showed us ideas about how we could sound in this song or that one. It opened a new soundfield – let’s say – for us, because there are so many instruments they can use, so that was very interesting to see and vice versa. When we showed them a song like “We Strike Back”, we thought it would be too hard for an orchestra like them. And it was definitely unexpected when they said “No, we want to do songs like that, because it’s a lot of fun for us to compose this way”! They were totally up for it.
 
udo2062

I would like to ask you a family-type question. Steve Souza told me once that there is no greater pleasure than being in a band with his own sons. Udo, does it apply to you as well?
Udo: Yeah! I mean, Sven is five years with the band now. It wasn’t really planned (laughs) but it happened. I’m really proud of him. He’s doing a great job, he’s getting better and better. And he did a great job on this album. You know, in the beginning, when he joined the band… There was a bit like “Oh, he’s the son of Udo”... But I want to make clear from the beginning that he’s like every other member. I mean… Let's say he did get any extras.
Sven: Yeah, that's the way. It is good like it is. And I think it worked very well, from the beginning. To be honest, I had to practice my ass off, you know, to get all this going in 2015. And I was more than surprised when my dad asked me if I would like to join the band. As we did the first tour, I think it was clear that this will work out. And now I think we are enjoying more time together. Doesn't matter if it's inside the tour bus or on stage or creating music together. Now we are writing lyrics together. And we are creating vocal stuff together. So, you know, it also developed over the years and I think that's such a great thing to see. And for me, it's really-really amazing to do this… to have the opportunity to do this.
Udo: Yep. Right. I can't say anything more. (laughs)

You have released two videos off this new album. I was wondering if there are plans regarding the release of more videos off this wonderful album?
Udo: Yeah, “Pandemonium”. And then “Future Is The Reason Why” (e.n.: both already released).
.
Regarding the pandemic, it's clear that it has affected all in a negative way. Musical plans are postponed everywhere in the world. Your plans regarding touring after the pandemic?
Udo: We try to put all shows for 2021. We are already confirmed for Waken, with the orchestra. We had to cancel the South American tour. That will be happening next year. Russia and North America and Canada, too. And definitely our European tour. We hope that everything gets normal next year. You know, nobody knows now. Let's say we have to do all this touring next year. So, 2021 will be a long, long, long year (laughs) for us touringwise.

Apart from the experience and the whole touring saga, do you think you'll be able to have the orchestra live next year?
Udo: Definitely in Waken! And then… Maybe it will be possible to do more shows next year, also with the orchestra. And maybe do some shows in foreign countries. We have done enough to organize the whole thing. And you know that it's not easy to bring eighty people on tour.
 
udo2061

Do you think it's early to talk about the new UDO album?
Udo: Let's say we are nearly finished with the new album! (laughs). We had nothing to do all that time and everything was canceled. We were sitting at home and we started working. On the new studio album. And it's nearly done. It will be out next year. I don't know when… I think that will be in the beginning of next year. I don't know. It depends on what will happen next year...

What is the driving force behind two people, a father and a son, who are thinking about music twenty four¬-seven, who are performing, who are breathing and living music?
Udo: I'm always into music. I’m a little bit scared about what's coming up… There's nothing to do in a way. Maybe writing more songs… I don't know. That's the thing at the moment…
Sven: The driving force behind it is the always amazing experience. When you go out playing live, in front of people and you get reactions from them. You know, it could be smiling faces, it could be, you know, crying faces… It doesn't matter. There's so much emotion and music and this keeps you going and going. And I hope that it never stops. I really hope that we don't foresee a future without live concerts. Streaming or whatever. You don't see the people anymore. Because then I think this goes all to shit, if I might say it like this. I really hope that we can keep live music and life as they are.
Udo: This is very important. People having a smiling face... Music makes people happy. And that makes you keeping going, keep doing it. If we stop being completely live, that will be horrible. But I think it will come back.

Costas Koulis
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις