= Τίνα Αλεξοπούλου - Εκατό χρόνια Μελίνα - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Τίνα Αλεξοπούλου - Εκατό χρόνια Μελίνα - Η συνέντευξη

 
   Η Τίνα Αλεξοπούλου αφηγείται τραγουδώντας. Η ίδια συνεχίζει και τραγουδά αφηγούμενη. Η Μελίνα, η ζωή της, τα τραγούδια της, οι ταινίες της. Η Μερκούρη και οι κουβέντες της, οι αγώνες της, το τσαγανό της, το φιλότιμό της. Η θαυμάσια μουσική παράσταση «100 Χρόνια Μελίνα», που αποτελεί φόρο τιμής στη μεγάλη καλλιτέχνιδα, στη μεγάλη Ελληνίδα. Με την ευκαιρία της επιστροφής αυτής της μεγαλειώδους μουσικής εξτραβαγκάνζας στη χώρα μας και δη στη Θεσσαλονίκη, ήλθαμε σε επικοινωνία με την Τίνα Αλεξοπούλου και μιλήσαμε για τη Μελίνα, για το πώς και το γιατί, για τα απόλυτα επιτυχημένα περάσματα από Παρίσι, Γενεύη, Νάντη, Μασσαλία, Νίκαια και Αθήνα. Πολλά ευχαριστώ στο Χρήστο Καρυώτη, ο οποίος φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
tina2021

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Πώς σας προσέγγισαν να ερμηνεύσετε τα τραγούδια της Μελίνας;
Προέκυψε τυχαία το 2012. Τραγουδούσα σε ένα live σε διάφορες γλώσσες, αλλά τα περισσότερα τραγούδια ήταν στα γαλλικά γιατί λατρεύω τη γλώσσα και τη μουσική τους. Έτυχε ανάμεσα στους ακροατές να είναι ο Γάλλος μουσικός και παραγωγός Pierre Maraval, που μαζί με τη σύζυγό του είχαν έρθει για διακοπές. Όταν με άκουσε, η προφορά μου του θύμισε έντονα την προφορά της Μελίνας Μερκούρη και εκεί του ήρθε η ιδέα για ένα αφιέρωμα για τη Μελίνα. Όταν γνωριστήκαμε μου είπε «Πώς θα σου φαινόταν να παρουσιάσουμε μια παράσταση - αφιέρωμα για τη Μελίνα στο Παρίσι, το 2014»; Στην αρχή φοβήθηκα το βάρος του ονόματος της Μερκούρη, αλλά από την άλλη σκέφτηκα ότι θα πλησίαζαμε το φαινόμενο Μελίνα με σεβασμό και αγάπη. Επίσης, μας δινόταν η ευκαιρία αφενός να τιμήσουμε τη μνήμη της και αφετέρου να παρουσιάσουμε το έργο της σ’ ένα ευρύ κοινό στο εξωτερικό, το οποίο εν τέλει το υποδέχτηκε με ενθουσιώδεις κριτικές.
 
Η παράσταση είναι καθαρά μουσική ή εμπεριέχει και στοιχεία πρόζας;
Είναι πολυδιάστατη η παράσταση όπως και η ζωή της. Ανάμεσα από το μουσικό μέρος προβάλλονται στην οθόνη σύντομα βίντεο – ντοκουμέντα από συνεντεύξεις της, πλάνα από τον αγώνα της ενάντια στη δικτατορία, εικόνες από ταινίες της και πλούσιο οπτικό υλικό. Επίσης, ανάμεσα από τα τραγούδια, αφηγούμαι πολύ σύντομα κείμενα που φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς της. Δεν υπάρχει πρόζα, αλλά σύντομες αφηγήσεις. Επιπλέον, λίγο καιρό πριν φύγουμε για Παρίσι, ζήτησα από τον αδερφό της Μελίνας να μου δώσει μια συνέντευξη και δέχτηκε να μου την παραχωρήσει με χαρά. Μέσα από τη συνέντευξη αυτή άντλησα υλικό και μικρές σπάνιες ιστορίες που δεν ηταν καταγεγραμμένες στην αυτοβιογραφία της και που διαβάζω στην παράσταση.
 
tina2017

Στο σπίτι που γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη στο Κολωνάκι με τον αδερφό της Σπύρο Μερκούρη

Πώς ήταν στις πρόβες, όταν ξεκινούσατε να δουλεύετε πάνω σε αυτά τα μουσικά θέματα; Πού εστιάσατε κυρίως, όσον αφορά ερμηνεία και παρουσία στη σκηνή;
Δουλέψαμε για την παράσταση ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Διάβασα αμέτρητα άρθρα, είδα τις ταινίες της, αγόρασα βιβλία, λευκώματα, βρήκα παλιά περιοδικά. Μέχρι και σπάνια αυτόγραφά της κατόρθωσα να συλλέξω. Αντιμετώπισα την έρευνα σαν θεατρολόγος και σταχυολόγησα αυτά που θεώρησα τα πιο σημαντικά σημεία που έπρεπε να παρουσιαστούν από την τόσο ενδιαφέρουσα και πολυτάραχη ζωή της. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να την ενσαρκώσω και το υπογραμμίζω αυτό. Δεν τη μιμούμαι. Δεν ανεβαίνω στην σκηνή με την ιδιότητα ως ηθοποιού που προσπαθεί να υποδυθεί ένα ρόλο. Το αντίθετο. Δεν είναι θεατρικό έργο. Είναι αφιέρωμα και εγω είμαι ένας είδους αφηγητή/τραγουδιστή που μοιράζεται με το κοινό την ξεχωριστή ιστορία της, που είναι συνυφασμένη με αξέχαστα ελληνικά αυθεντικά τραγούδια, ένα εκ των οποίων κατέκτησε μέχρι και το Όσκαρ (Τα παιδιά του Πειραιά, 1960) και με την ίδια την ιστορία της Ελλάδας.
 
tina2019

Επιστρέφετε για δύο παραστάσεις. Τι σκέφτεστε για μετά;
Μετά τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστεί η περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Επίσης, η παράσταση θα ξαναπαρουσιαστεί για τρίτη φορά στο Παρίσι, σε ένα υπέροχο θέατρο, στο γνωστό προάστιο των Βερσαλλιών, τον Οκτώβριο του 2021… Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο θερμά την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων την κυρία Σέτα Θεοδωρίδη για την υποστήριξή της και κατά την διάρκεια των παραστάσεων στο Παρίσι, στο Saint Germain En-Laye και μέχρι σήμερα. Επίσης, την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Γενεύης κυρία Όλγα Καραγεωργή, που στο υπέροχο θέατρο l’Alhambra στη Γενεύη, δώσαμε μια από τις καλύτερες παραστάσεις μας.
 
tina2022

Χορεύοντας με το δήμαρχο της Γενεύης

Η πανδημία έχει δυστυχώς πλήξει ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Σαν άνθρωπος της τέχνης πώς αντιδράτε; Πώς πέρασαν για σας αυτοί οι μήνες των περιορισμών και της καραντίνας;
Ευτυχώς από υγεία είμαστε καλά. Οσο για το χρόνο μεσα στην καραντίνα, ήταν πολύ δημιουργικός και έγραψα αρκετούς καινούργιους στίχους. Ήδη είχα κυκλοφορήσει το πρώτο μου τραγούδι σε στίχους και μουσική δική μου, με guest τη Σοφία Βόσσου, με τίτλο «Τα ίδια λάθη». Παράλληλα προέκυψε μια συνεργασία με ένα εξαιρετικό μουσικό/τραγουδιστή και ολοκληρώσαμε έξι νέα τραγούδια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν εν ευθέτω χρόνω. Αλλά το ότι πέρασε ο καιρός δημιουργικά δεν πάει να πει ότι δεν είχα μεγάλη ανησυχία για το σήμερα και το μέλλον των καλλιτεχνών.Ίσα ίσα, που η ενασχόληση με την ποίηση ήρθε ως ανάγκη να μετριάσω την αγωνία μου από τη χιονοστιβάδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, τότε ο καλλιτεχνικός κόσμος και μαζί οι τεχνικοί που δουλεύουν στις παραγωγές, καθώς και οι παραγωγοί θεαμάτων, απειλούνται σοβαρά. Ερχόμαστε από μια δεκάχρονη οικονομική κρίση και τώρα η πανδημία… Και ενώ αποδείχθηκε περίτρανα πόσο αναγκαία ήταν η κάθε είδους τέχνη κατά της διάρκεια του εγκλεισμού, μόλις αυτό τελείωσε δεν αντιμετωπίστηκαν οι άνθρωποι της Τέχνης με ένα οργανωμένο πρόγραμμα στήριξης. Πρέπει αυτό να αλλάξει άμεσα με ένα σχέδιο ουσιαστικής και μακροχρόνιας υποστήριξης, ώστε οι τέχνες να ανθίσουν και όχι να μαραζώσουν, ώστε χιλιάδες άνθρωποι και οικογειάρχες να ζήσουν αξιοπρεπώς, κάνοντας αυτό που αγαπάνε. Δεν είμαστε είδος πολυτέλειας αλλά βαθύτερης ανάγκης της κοινωνίας και του πολιτισμού.
 
Τι άλλο προγραμματίζετε παράλληλα; Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού αυτή την περίοδο φυσικά.
Υπάρχει άλλη μια μουσική παράσταση που έχουμε δημιουργήσει παράλληλα, με εξαιρετικούς μουσικούς, τον τενόρο Κώστα Μπουγιώτη και την σοπράνο Βασιλεία Καλλίτση. Ονομάζεται ‘ΟπερΑττίκ’! ‘Operatique’ στα γαλλικά σημαίνει ‘οπερατικός’, αλλά με το λογοπαίγνιο αυτό υπογραμίζεται η σύνδεση ανάμεσα στην όπερα και τον αξέχαστο συνθέτη Αττίκ, εξού και το ‘ΟπερΑττίκ’! Πρόκειται δηλαδή για ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής, που συνδυάζει αγαπημένες άριες από όπερες και οπερέτες, με τραγούδια του Αττίκ, καθώς και με άλλα τραγούδια της εποχής του. Ευτυχώς προλαβαμε να την παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Τώρα προγραμματίζονται και άλλες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Επειδή οι ημερομηνίες δεν είναι απόλυτα βέβαιες ακόμα, όποιoς ενδιαφέρεται μπορεί να μπαίνει στην σελίδα μας στο facebook, όπου ανακοινώνονται όλα τα live.
 
tina2018
 
Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην τέχνη σας; Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε;
Το ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Κάποια στιγμή μου είχε πει μια κοπέλα ότι σκέφτεται να γίνει ηθοποιός. Δεν υφίσταται αυτό. Αν απλως το σκέφτεσαι, άστο. Πρέπει να σε αφορά διακαώς, να είσαι παθιασμένος με την τέχνη που θες να ακολουθησεις. Να μην μπορεις να σκεφτεις τον εαυτό σου μακριά από τη σκηνή, μακριά από την κιθάρα σου, από τα πινέλα σου, από τα παπουτσάκια του χορού σου. Να μην υπάρχει κάτι άλλο σαν επιλογή. Αλλιώς δεν μπορείς να επιβιώσεις σε αυτό τον χώρο. Είμαστε τόσοι πολλοί... Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Για να θες να είσαι μέσα σε αυτό, ενώ παράλληλα κυριαρχούν τοοοοοσο δύσκολες συνθήκες, πρέπει η Τέχνη σου να είναι το Άλφα και το Ωμέγα σου. Ακόμα και όταν κάνεις δεύτερες δουλειές για να τα βγάλεις πέρα – κι εγώ έχω αναγκαστεί να κάνω δεύτερη δουλειά κατά καιρούς – για να μην το εγκαταλείπεις. Γιατι δεν μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένος αλλιώς. Και εγώ γι αυτό συνεχίζω. Γιατί δεν μπορώ να ζήσω αλλιώς.

Κώστας Κούλης
 
tina2023
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις