Συνεντεύξεις

The BitterSweet - Συνέντευξη

 
   The BitterSweet. Γιατί το γλυκό τι αξία θα είχε χωρίς το πικρό; Έχετε δοκιμάσει φράουλες με γραβιέρα; Μόνο η μουσική των παιδιών θα μπορούσε να εξιτάρει τις αισθήσεις κατά τι περισσότερο. Περιμένοντας το τρίτο άλμπουμ της μπάντας, περιμένοντας το “September” να αριβάρει, μιλάμε με τον Νικόλα Αλαβάνο, τον mastermind του συγκροτήματος, ο οποίος είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος που αγαπά πολύ αυτό που κάνει, που το τιμά και το υπηρετεί χρόνια. Μιλάμε λοιπόν για τον επερχόμενο Σεπτέμβριο, για τα LiVE, για τις ανηφοριές και τις κατηφοριές στην πορεία ενός μουσικού σχήματος. Ευχαριστούμε θερμά τη Τζίνα Φουντουλάκη, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
bittersweet2220

Βλέποντας τα βίντεο που έχετε δημοσιοποιήσει για το τρίτο σας άλμπουμ, ήθελα πολύ να το ρωτήσω αυτό. Πότε θα έλθει ο Σεπτέμβριος ήτοι “September”;
Φιλοδοξούμε να φέρουμε τον "Σεπτέμβρη" στο σωστό timing, ήτοι τον Σεπτέμβρη! Επειδή όμως στην Ελλάδα είμαστε και η έκδοση ενός album εμπεριέχει πολλές ψυχοφθόρες λεπτομέρειες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, μην αποκλείσετε το September να "σκάσει" Οκτώβρη ή Νοέμβρη! Εμείς θα το παλέψουμε να κυκλοφορήσει τον μήνα που του αρμόζει...

Το ύφος είναι ανάλαφρο, είναι δροσερό, είναι μία παραπομπή στην δεκαετία μας, με δείκτες των 50’s; Αν και θεωρώ ότι απλά δεν κατατάσσεται αυτό που μας δίνετε μουσικά.
Αν ομιλείς για το single, όχι... Οι επιρροές μου ήταν η ανάλαφρη αμερικάνικη φοιτητική ροκ/ποπ, τύπου R.E.M. και η ηλιόλουστη καλιφορνέζικη funk των Red Hot Chili Peppers, μπαίνοντας στο blend με μια πιο αγγλική Blur-ική φωνητική προσέγγιση. Αν μιλάς για το album, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια ηχητική έκπληξη. Μίξη πολλών επιρροών σαφώς, από Χατζιδάκι μέχρι avant-garde, metal, progressive rock, αλλά και μπαλαντοειδείς Beatles, με έναν κοινό παρονομαστή. Αμεσότητα και συναίσθημα. Αυτό το album θα έχει και guts, αλλά και "καρδιά". Όπως το 'πες όμως, μας αρέσει να μην κατατασσόμαστε ηχητικά.

Να μιλήσουμε για Live; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;
Δυστυχώς, τίποτα. Το παλέψαμε, αλλά οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Ο διοργανωτής ή "χρωστάει" σε μπάντες από την pre-covid περίοδο ή θέλει να 'χει το κεφάλι του ήσυχο, επιλέγοντας ονόματα "αεροδρομίου", που θα του φέρουν εγγυημένο οικονομικό όφελος. Δεν υπάρχει πια κανένα ρίσκο, καμία τόλμη, κανένα άνοιγμα. Κάποια φεστιβάλ φτάνουν στο σημείο να σου υπονοούν ότι πρέπει να πληρώσεις εσύ ή να παίξεις δωρεάν, μόνο και μόνο για να 'χεις τη "μαρκίζα" του διάσημου fest από πάνω σου, σημαία και λάβαρό σου! Δεν είμαστε όμως παιδάκια... Υπάρχει αξιοπρέπεια, αγώνας, παρελθόν. Επίσης, ζούμε σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο, που δεν ευνοεί πολυμελείς μπάντες, όπως η δικιά μας. Και υπάρχει και τεράστια ζήτηση για live, χωρίς την ίδια δυνατότητα προσφοράς. Με χαρά όμως σας ανακοινώνω το πρώτο προσωπικό μου live, στις 22 του Ιούνη, στο Kik Project All day Bar. Θα παρουσιάσω πολλά γνωστά και ανέκδοτα κομμάτια των BitterSweet, καθώς και διασκευές αναφοράς, παρέα με την ακουστική μου κιθάρα! Θα ακολουθήσουν και solo εμφανίσεις στην Τήνο. Ανακοινώσεις σύντομα.
 
bittersweet2215

Κάθε βίντεο και μια ιστορία. Θα λέγατε ότι είστε σύγχρονοι μουσικοί παραμυθάδες;
(Γελάει) Ναι, το παλεύουμε με τα clip μας να παρουσιάζουμε πάντα κάτι ενδιαφέρον εικαστικά, να είναι visually intriguing. Μας ενδιαφέρει πολύ το concept, η έννοια της arty μεταφοράς της μουσικής, της έξυπνης μετατροπής της σε εικόνα που θα καθηλώνει, θα ιντριγκάρει, θα προβληματίζει, θα προκαλεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ναι, δημιουργούμε συνήθως κλιπ με story, αφηρημένο ή συγκεκριμένο. Έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί και με άκρως ταλαντούχους σκηνοθέτες, τους οποίους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Αν τώρα αυτό μας σφραγίζει με τη στάμπα των σύγχρονων παραμυθάδων, ευχάριστα ευπρόσδεκτο!

Μήπως τελικά να μετακομίσετε; Μήπως η Ελλάδα μας είναι πολύ μικρή για σας;
Τεράστιο θέμα, το ζήτημα της "μετακόμισης". Σίγουρα μια μετακόμιση σε μια αγγλόφωνη χώρα θα ωφελούσε τη μπάντα, καθώς και οι στίχοι θα ήταν πιο κατανοητοί, αλλά φρονώ ότι και το μουσικό στυλ μας θα γινόταν πιο αντιληπτό και πιο αποδεκτό. Όμως συντρέχουν πολλές παράμετροι, όχι της παρούσης, που μας "αναγκάζουν" να ζούμε και να δημιουργούμε εδώ. Μας αρέσει όμως, μας αρέσουν τα δύσκολα! Είμαστε μια μπάντα που έχει μάθει να επιβιώνει στα δύσκολα. Οι δυσκολίες και οι "σφαλιάρες' μας δίνουν πείσμα, δύναμη και κίνητρο. Ελλάδα it is λοιπόν! Με μεγάλη χαρά.

Πώς γεννιέται και μεγαλώνει ένα τραγούδι σας; Τι το παίρνει από το χέρι και το κάνει κομμάτι του ρεπερτορίου σας, των δίσκων σας, της ζωής σας;
Είναι αυτή η άτιμη η "μούσα" που λέμε, κάτι επουράνιο, ανεξήγητο, "θείο". Μπορεί να σε βρει στη μπανιέρα, να σε πετύχει στον δρόμο, να σε τρακάρει όταν διδάσκεις, όταν πίνεις τον καφέ σου, όταν ποτίζεις τα λουλούδια... Σε χαστουκίζει, τη σέβεσαι, στρώνεσαι κάτω, κατεβάζεις τις ιδέες Της στα εγκόσμια, στραμμάρεις, μουρμουρίζεις, χτυπάς τα πλήκτρα και... εγένετο κομμάτι! Δεν υπάρχει πιο ιερή διαδικασία, λατρεμένη. Και κατόπιν, αυτή η ταπεινή παραγωγή, μια σύνθεση "σαλονιού" ή "δωματίου", γίνεται κτήμα των πολλών. Απλά υπέροχο!
 
bittersweet2218

Το γλυκόπικρο είναι πλέον η νέα συνταγή της μουσικής ευδαιμονίας;
Νομίζω πάντα οι συνδυασμοί και οι μίξεις ήταν δόκιμες, ευπρόσδεκτες. Και τις περισσότερες φορές, πετυχημένες! Εμάς πάντα μας ενδιέφερε η πολυπλευρικότητα, η πρόσμειξη, η ποικιλία. Γλυκό και πικρό λοιπόν, τα φωτεινά και τα σκιερά της ζωής. Αποτύπωση της αλήθειας.

Υπάρχει κάτι στη μουσική βιομηχανία, το οποίο θα σας απωθούσε τόσο πολύ, ώστε να μην κάνετε ξανά μουσική;
Σχεδόν τα πάντα μας απωθούν, μετά από έναν δεκαπενταετή, αδιάκοπο αγώνα. Σε αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει και κάτι πολύ αισιόδοξο ή ευοίωνο, στον τομέα της υποστήριξης και του promotion, ειδικά των αγγλόφωνων group. Θα είχαμε κάθε λόγο και κάθε δικαιολογία να τα έχουμε παρατήσει, χρόνια τώρα. Είναι όμως ένα υπέροχο, κακοτράχαλο, ιερό και λίαν αποκαλυπτικό μονοπάτι, το Μονοπάτι του Καλλιτέχνη, οφείλει να το διαβεί. Επιτελεί ένα λειτούργημα. Όπως βλέπεις, είμαστε εδώ, με πολλές δυνάμεις και παλεύουμε ακόμα! Και νιώθουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε, να πούμε και να δώσουμε. Όσο αντέξουμε λοιπόν, θα είμαστε εδώ να σας δίνουμε μουσική, όπως θέλουμε να τη δημιουργούμε και να την κοινωνούμε εμείς.

Κώστας Κούλης
 
bittersweet2214
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα