= Συνέντευξη με τους WhyNot?
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους WhyNot?

 
   Κολεκτίβα… Οι WhyNot? Είναι στην ουσία οι εξής δύο. Ο Περικλής Παλαμιώτης, που έχει κάνει τα πάντα στο δίσκο, από τα όργανα μέχρι την παραγωγή και τη μίξη. Η Μαρία Στεφανιδάκη πάλι, είναι η φωνή που ακούτε σε όλη την έκταση του “Keep Rocking”. H προσπάθεια είναι Ροκ για πολύωρα ταξίδια και το αποτέλεσμα θα σας κάνει να μην πείτε όχι σε ένα “Long lory ride”… Τα δυο παιδιά μιλούν για το δίσκο και το μέλλον τους και εμείς αφουγκραζόμαστε παρέα με έναν Άγγελο, ένα νικητή, ένα πατέρα… Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
whynot1988
Οι επιρροές σας έχουν να κάνουν με μερικές από τις καλύτερες εποχές της μουσικής. Υπήρχαν και επιρροές μέσα από το σπίτι και έγινε τρόπος ζωής ή έτσι γεννιέσαι τελικά;
Μαρία Στεφανιδάκη: Στο σπίτι ακούγαμε από το συγχωρεμένο τον πατέρα μου καλό λαϊκό τραγούδι. Μεγάλωσα με Διονυσίου και Καζαντζίδη. Ο παππούς μας έμαθε τον Παπάζογλου και μάλιστα μας είχε πάει να τον ακούσουμε live! Το πρώτο βινύλιο που αγοράσαμε με την αδερφή μου ήταν Bon Jovi, γιατί βλέπαμε τότε MTV και είχαμε κολλήσει άσχημα! Θυμάμαι στην πρώτη λυκείου, όταν μπήκα στο δωμάτιο μιας φίλης και είδα ένα poster της Janis Joplin και έπαθα πλάκα! Tης λέω "Ποια τυπάρα είναι αυτή"; Μια άλλη φίλη μου είχε λατρεία με τους Doors, κάποιο φιλαράκι με τους Black Sabbath και κάπως έτσι πήγαινε το ψάξιμο. Οπωσδήποτε κάθε Σάββατο χωνόμασταν μέσα στα δισκάδικα της Αθήνας και ξεχνούσαμε να βγούμε! Αγοράζαμε δίσκους, γράφαμε κασέτες, βάζαμε τις καθηγήτριες αγγλικών να μας γράψουν τους στίχους που δεν καταλαβαίναμε, γενικότερα λυσσάγαμε με τη μουσική! Όπως καταλάβατε, μόλις βρήκα το μουσικό δρόμο που μου άρεσε περισσότερο από τους υπόλοιπους, άρχισα να τον περπατάω.
Περικλής Παλαμιώτης: Η ροκ άποψη και πλευρά υπάρχει σε όλα τα είδη μουσικής. Π.χ., ο πατέρας μου τραγούδαγε μόνο χιτζάζ ζεϊμπέκικα, τα πιο "αντρικά". Εγώ με ένα φίλο στη γειτονιά, το Γιώργο, ακούγαμε Sabbath, Purple, Uriah Heep. Βινύλια… Για "υπνοπαιδεία" έπαιζε το κασετόφωνο με τα αντίστοιχα… Αυτή ήταν η γειτονιά. Ένας πιο μεγάλος το "τερμάτιζε" με Rainbow. Μόνο που δεν χειροκροτούσαμε! Το πρώτο όργανο που έπαιξα ήταν άταστο, μια ιδιοκατασκευή με ξύλα βίδες λάστιχα κτλ, μια κλασική κιθάρα του φίλου μου επίσης. Ώσπου "αναγκάστηκε" με χαρά ο πατέρας μου να μου κάνει έκπληξη, αγοράζοντάς μου μία κιθάρα αιφνιδιαστικά. Εννοείται πως ό,τι άκουγα το έπαιζα διαρκώς, συνεχώς και καλύτερα, προσπαθώντας να καταλάβω κυρίως τη διάθεση και την ψυχολογία του παίχτη. Με τις νότες δεν είχα θέμα. Είχα και παραγγελίες από τους γονείς μου, οπότε αυτό που λέμε κλίμακα στη μουσική, απόκτησε ένα ιδιαίτερο προσωπικό - βιωματικό νόημα για μένα. Σαν να μην υπάρχουν κλίμακες. Δεν ξέρω αν όντως όλα αυτά ήταν οι καλύτερες εποχές, αλλά σίγουρα ήταν γεμάτες και ιδιαίτερες.
 
Πληθώρα συναυλιών στο βιογραφικό σας… Υπάρχει κάτι που θα λέγατε ότι λείπει;
Μαρία: Δεν λείπει κάτι, παιδιά. Απλά οι εποχές έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν τα ίδια μέλη σε μία μπάντα για πολλά χρόνια και να γίνουν "οικογένεια ". Όμως, από την άλλη, αυτά τα δεκαεννία χρόνια έχω μοιραστεί τη σκηνή με φοβερούς μουσικούς και είμαι περήφανη γι' αυτό.
Περικλής: Πρωτόπαιξα live στα δεκατρία μου. Στους WhyNot? με τη Μαρία είμαι τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό που λείπει πάντα από ένα συγκρότημα είναι δικιά του μουσική. Από τους WhyNot?… όχι πλέον.
 
whynot1989
Η επιλογή του ονόματος ήρθε τυχαία ή έγινε λόγω κάποιου συμβάντος;
Μαρία: Βρισκόμασταν στο σπίτι ενός φιλικού ζευγαριού… δυστυχώς η κοπέλα έχει φύγει από την ζωή… Πίναμε βότκα και τους είχα βάλει όλους να μου προτείνουν όνομα για την μπάντα. Μέσα στα εκατοντάδες που είπαμε, κάποιο άρεσε στο Θύμη και μου λέει "Βάλε αυτό μωρέ, why not" και ξαφνικά ούρλιαξα "Αυτό είναι"!

Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο “Keep Rockin’”. Πότε ξεκίνησε σαν ιδέα στο μυαλό σας και πότε έφτασε επίσημα στα χέρια σας;
Μαρία: Η δημιουργία ενός άλμπουμ δεν με απασχόλησε ποτέ. Το μόνο που πάντα ήθελα ήταν να τραγουδάω live με την μπάντα μου. Ήρθε όμως μια μοιραία βδομάδα που ενώ έστηνα τα φρουτάκια μου στον πάγκο και όλα ήταν στην εντέλεια, λίγο πριν αρχίσει ο αγαπημένος και γνώριμος ήχος από τα καρότσια της λαϊκής, άρχισα να ακούω στίχους μέσα στο μυαλό μου και να τους γράφω όρθια στο κινητό. Από τότε μέχρι πριν κάνα μήνα που ανέβηκε στο YouTube, πέρασαν τέσσερα χρόνια. Υπομονή, επιμονή, ανατροπή και γκολ!
Περικλής: Αφού είχαμε γνωριστεί με τη Μαρία σε ένα live, που αντικατέστησα λόγω ανάγκης τον κιθαρίστα τους, μετά από κάνα χρόνο με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει αν μπορώ να κάνω τραγούδια τους στίχους της και μου στέλνει καμμιά δεκαριά! Σε μερικές μέρες είχα καταλήξει στις βασικές μελωδίες και δομές. Ακολούθησαν μια σειρά γεγονότων (υπομονή, επιμονή), μέχρι που πήρα την απόφαση να τα γράψω όλα μόνος μου (ανατροπή), η Μαρία συμφώνησε, αφού οι δυο μας το ξεκινήσαμε και επιτέλους σε ένα εξάμηνο τελειώσαμε (γκολ).

Μιλήστε μας για το δίσκο. Πόσα τραγούδια περιλαμβάνει και ποιο κομμάτι είναι αυτό που μπορεί να κρύβει μια καλή ιστορία πίσω του;
Μαρία: Και τα εννέα κομμάτια κρύβουν παραπάνω από μία καλή ιστορία πίσω τους. Το «Keep Rockin'» για παράδειγμα, το ομώνυμο τραγούδι, κρύβει την ιστορία που σας είπα στην πρώτη σας ερώτηση, δηλαδή όλο αυτό το εφηβικό μουσικό ταξίδι που βίωσα και πόσο με εξέφραζε από τότε το συγκεκριμένο είδος.
Περικλής: Όλα περιλαμβάνουν απλές μουσικές εικόνες, ειλικρινείς και χωρίς πολλά, είναι η βιωματική, πηγαία και ενστικτώδης μουσική μου. Ένα έχει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία που συνδυάζει γεγονότα της ζωής και των δύο, παλαιότερα και πρόσφατα, αλλά δεν είναι αυτό που λένε «ευχάριστη» για μένα, έτσι δεν θα την αναφέρω.
 
whynot1990
Είστε ονειροπόλοι; Αν κλείνατε τα μάτια, πού θα βρισκόσασταν τώρα;
Μαρία: Είμαι σε φάση day dreaming σχεδόν όλη μέρα, αλλιώς δεν την παλεύω! (γέλια) Μπορεί δηλαδή να ζυγίζω κεράσια, αλλά στο μυαλό μου να ακούω τον ήχο της θάλασσας. Όταν είμαι on stage με τη μπάντα ας πούμε, κλείνω τα μάτια, ζω το story του κομματιού που τραγουδάω. Μπαίνω πάντα στο ρόλο. Κι έτσι η ζωή δεν είναι ποτέ βαρετή!
Περικλής: Το αποφεύγω από ένα σημείο και μετά. Είμαι στο τώρα.

Θα σας δούμε κάπου αυτό το διάστημα;
Μαρία: Βεβαίως! Θα μας δείτε να κάνουμε βουτιές σε κάποια παραλία! (πολλά γέλια) Παιδιά, από Σεπτέμβρη ξεκινάμε και πάλι ζωηρά ζωηρά τα live μας. Προς το παρόν κάνουμε ένα ψυχογράφημα στον κόσμο που ακούει το άλμπουμ μας!

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις