= Συνέντευξη με τους The Magic Bus
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους The Magic Bus

 
   Μια νέα μπάντα, γεμάτη ζωή και με ένα άλμπουμ, «Το Κάστρο», που μπαίνει στα καλύτερα της χρονιάς, μας παρουσιάζεται και μας εξηγεί γιατί το ελληνικό ροκ είναι εδώ και γιατί είναι δυνατό. Τους ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσαν και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
 
magicbus2114

Καλησπέρα παιδιά και καλοτάξιδο το άλμπουμ! Ελπίζω να σας βρίσκω υγιείς και ασφαλείς με όλο τούτο που περνάμε όλο αυτό το διάστημα. Πόσο σας επηρέασε ο covid-19; Πόσο πιστεύετε ότι θα κρατήσει όλο αυτό; Θα επανέλθουμε στη κανονικότητα ή διανύουμε μια νέα περίοδο, όπου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές;
Καλώς σας βρίσκουμε κι ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία! Είμαστε καλά, υγιείς κι έτοιμοι για πολλά live, που μας έχουν λείψει τόσο όλο αυτό το διάστημα! Η κατάσταση βέβαια ως προς αυτό είναι ακόμη θολή, αλλά προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, παρά το γεγονός πως η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει λίγο με ουτοπία προς το παρόν. Ο covid-19 ασφαλώς και μας επηρέασε ψυχολογικά, αφού μας έκλεισε τις σημαντικότερες βαλβίδες αποσυμπίεσης της καθημερινότητάς μας. Την άμεση επαφή με τον κόσμο και τις συναυλίες. Στην περίπτωσή μας, φυσικά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως πληγήκαμε πολύ λιγότερο από άλλους, καθώς ο βιοπορισμός από τη μουσική δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε και στόχος μας, οπότε προσπαθήσαμε απλά να «εκμεταλλευτούμε» την περίοδο αυτή όσο πιο δημιουργικά μπορούσαμε! Έτσι, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δουλέψαμε τον δίσκο μας από τρεις διαφορετικές πόλεις - Λιβαδειά, Αταλάντη, Κατερίνη - και ουσιαστικά τον «δέσαμε» κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων μόλις μας επιτράπηκε να προχωρήσουμε σε αυτές!

Θα ξεκινήσω από το όνομα της μπάντας. Από που εμπνευστήκατε το όνομα; Πότε δημιουργήθηκαν οι The Magic Bus;
Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2017 και προέκυψε από τον πιο υπέροχο δυνατό τρόπο. Ένα πάρτι! Βαλάντης και Πάρης με τους It’s The Special Guests, Ερμής και Ντίνα με τους Nox Die, βρεθήκαμε να τζαμάρουμε στην ίδια σκηνή, σε ιδιωτικό πάρτι, ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα δυο συγκροτήματα συναντιόντουσαν, αφού είχαμε παίξει αρκετές φορές μαζί live σε διάφορες πόλεις, οπότε η χημεία υπήρχε και μοιάζαμε ήδη μπάντα! Από τις αντιδράσεις του κόσμου στα κομμάτια που παίξαμε - αλλά και τις δικές μας - καταλάβαμε πως το ελληνόφωνο rock μας ταίριαζε πολύ κι έτσι δώσαμε άμεσα υπόσταση σε αυτό που έδειχνε να έχει μόλις γεννηθεί, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη ή συζήτηση! Τι πιο ταιριαστό λοιπόν, με τα δεδομένα αυτά, από ένα εύηχο όνομα που ταυτόχρονα αποδίδει τα εύσημα, όχι μόνο στις Τρύπες (λόγω της «Ταξιδιάρας Ψυχής»), αλλά σε όλες αυτές τις μπάντες που ανέδειξαν τη σκηνή και αναδείχθηκαν από εκείνη! Κι ενώ στην αρχή το συγκρότημα κάλυπτε την ανάγκη μας να αποδώσουμε κατά κάποιον τρόπο φόρο τιμής στην εγχώρια rock σκηνή των 80’s και 90’s, γρήγορα ανακαλύψαμε πως θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας στο ύφος αυτό, με σαφείς επιρροές αλλά κι έντονο προσωπικό χαρακτήρα, φτάνοντας έτσι στο σήμερα με τον ντεμπούτο δίσκο μας σε κυκλοφορία!
 
magicbus2115

Γιατί ελληνικό στίχο;
Η μπάντα στο ξεκίνημά της, όπως αναφέραμε, το Μαγικό μας Λεωφορείο, ήταν «εκ γενετής» ένα όχημα διασκευών της ελληνόφωνης rock σκηνής, κάτι το οποίο θα συνεχίσει με χαρά ακόμη και μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αφού πάντα θα εντάσσουμε αγαπημένες διασκευές στο πρόγραμμά μας! «Μοιραία» δεν τέθηκε ποτέ σαν θέμα η επιλογή της στιχουργικής γλώσσας και είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη επιλογή μας αυτή! Εξαιτίας της μάλιστα, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα δικά μας γλωσσικά όρια, να επαναπροσδιορίσουμε τους μηχανισμούς της μητρικής μας γλώσσας υπό διαφορετικό πρίσμα και να συνταιριάξουμε μουσικά και γλωσσικά μοτίβα με εναλλακτικό τρόπο, μακριά απ’ την ζώνη ασφάλειας και συνήθειάς μας!

Από που αντλείτε έμπνευση; Τι σας ωθεί στη δημιουργία ενός τραγουδιού;
Είμαστε οι επιρροές μας, η τριβή μας με την πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι κι όλοι άνθρωποι που παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωές μας. Εκεί λοιπόν βρίσκεται και η έμπνευση, η κινητήριος δύναμη για καλλιτεχνική δημιουργία, μεταφρασμένη σε νότες! Μουσικά, είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς ιδιαιτερότητες, επιρροές και ψήγματα άλλων ειδών στα κομμάτια μας, καθώς ο δίσκος εμπεριέχει όλα αυτά που επηρέασαν τα μέλη της μπάντας, διυλισμένα απ’ το προσωπικό μας πρίσμα. Συνυπάρχουν η ελληνόφωνη rock του ’90, το κλασικό hard rock των ’80 και ’70, αλλά και πινελιές παραδοσιακής κι ανατολίτικης μουσικής – χωρίς φυσικά να χάνεται ο χαρακτήρας του συγκροτήματος. Εκτός όμως από τη μουσική, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους στίχους που τελικά θα δώσουν και τον τελικό χαρακτήρα και ύφος στο κάθε κομμάτι. Έτσι, υπάρχει μια ευρεία θεματολογική παλέτα χωρίς περιορισμούς και με γνώμονα την πηγαία δημιουργία. Ο καθένας θα ανακαλύψει μέσα στους στίχους επιρροές και εμπνεύσεις από λογοτεχνία, ποίηση, προσωπικά βιώματα και μυθοπλασία. Σκοπός τους είναι τα ταξιδέψουν τον ακροατή, να εξάψουν το ενδιαφέρον του για αναζήτηση των αναφορών, αλλά και να ταυτιστεί με καταστάσεις και συναισθήματα. Αποστασιοποιούμαστε συνειδητά από πολιτική και κοινωνικά γεγονότα στους στίχους μας, καθώς έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μέσω της τέχνης και πιστεύουμε πως μοιραζόμαστε αυτή την ανάγκη με πολλούς!

Πόσο χρόνο σας πήρε αυτό το άλμπουμ για να ετοιμαστεί;
Με την καραντίνα ο χρόνος γίνεται πλασματικός και δείχνει να περνάει διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως, όποτε σύμφωνα με τους (παντελώς μη) ακριβείς υπολογισμούς μας, η σύνθεση και ηχογράφησή του θα λέγαμε πως διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο.
 
magicbus2116

Αλήθεια, τι είναι η μουσική για εσάς; Θα μπορούσατε χωρίς αυτή;
Ο μοναδικός τρόπος να μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς μουσική, θα ήταν εάν βρισκόμασταν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, στο οποίο θα απουσίαζε όχι μόνο η έννοια της μουσικής αλλά και η περίπτωση ανακάλυψης ή δημιουργίας της! Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον υπερβολή, ακόμη και για σενάριο επιστημονικής φαντασίας… σίγουρα δεν θα θέλαμε κι ούτε θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο δίχως μουσική! Δημιουργία, ανάγκη, πάθος, διέξοδος, οξυγόνο... δεν θα βρούμε αρκετές λέξεις να περιγράψουμε το τι είναι η μουσική για εμάς! (γέλια)

Τι σας θυμώνει και τι σας κάνει να χαμογελάτε;
Κάθε μορφή αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο μας κάνει να χαμογελάμε! Κάθε εναντίωση προς αυτόν λόγω διαφορετικότητας, μας κάνει να θυμώνουμε…

Η εποχή που ζούμε δύσκολη. Έχει η μουσική χώρο να εξελιχθεί; Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα στην Ελλάδα του μπουζουκιού να λάβει την προσοχή που χρειάζεται;
Η rock μουσική έχει παρελθόν, παρόν και σίγουρα μέλλον, καθώς κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά της είναι η εξέλιξη κι ο πειραματισμός! Είτε, λοιπόν, βρίσκεται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, είτε όχι, θα συνεχίσει να το κάνει! Φαίνεται, άλλωστε κι από την τρομερή άνθιση της ελληνικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, με τρομερές νέες μπάντες που τα πηγαίνουν περίφημα εντός αλλά κι εκτός της χώρας! Τώρα, ως προς την προσοχή που μπορεί να λάβει μια rock προσπάθεια στις μέρες μας και δη στην ελληνική πραγματικότητα… έστω και μόνο καλλιτεχνικά, παραμένει δύσκολο για μια μπάντα να επιβιώσει - χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αξίζει να το προσπαθήσει. Κάπου εδώ εμφανίζεται ξεκάθαρα κι ο σημαντικός ρόλος που παίζει ο Τύπος και το κατά πόσο θα ενδιαφερθεί να υποστηρίξει προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ώστε να φτάσουν νέες μουσικές σε περισσότερα αυτιά!
 
magicbus2117

Τα social media και το youtube θεωρείτε ότι είναι εργαλείο αναγνωρισιμότητας ή αναγκαίο κακό για μια μπάντα;
Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι τρόποι. Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς με σιγουριά εάν τελικά η όλη αυτή υπερπληροφόρηση του κοινού είναι προς όφελος της εκάστοτε μπάντας ή εάν καταλήγει να είναι ένα ακόμη βαρίδιο στην καλλιτεχνικότητα και την ανάδειξη του οποιουδήποτε. Βέβαια, το πάθος, η προσπάθεια και η αγάπη που βάζει κανείς σ’ αυτό που κάνει, αργά ή γρήγορα θα δώσουν καρπούς, οπότε, όπως είπε κι ο Στιβ Μάρτιν κάποτε «Γίνε τόσο καλός ώστε να μην μπορούν να σε παραβλέψουν»!

Έχετε πλάνα για κάποιες εμφανίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου;
Εάν εξαιρέσουμε κάποια μεγάλα φεστιβάλ, οι περισσότερες σκηνές, χώροι και μαγαζιά, τα οποία θα μπορούσαν να διοργανώσουν κάποια συναυλία με ολόκληρη μπάντα, είναι δυστυχώς ιδιαίτερα διστακτικοί σε κάτι τέτοιο - και είναι λογικό, αφού τα δεδομένα είναι ακόμη ρευστά και οι καταστάσεις κι οδηγίες συνεχώς αλλάζουν… Δεν έχουμε βέβαια (μεγάλο) παράπονο, αφού κάτω από αυτές τις συνθήκες καταφέραμε να παίξουμε δυο υπέροχα live το τελευταίο διάστημα, ανυπομονώντας πλέον να διοργανώσουμε μια πλήρη παρουσίαση του άλμπουμ! Ας ελπίσουμε να ξεπεράσουμε σύντομα την άσχημη ιστορία που ζούμε τα χρόνια αυτά, ώστε να επιστρέψουμε σ’ αυτά που αγαπάμε και να συναντούμε τον κόσμο από σκηνής σε κάθε μέρος της χώρας που θα μπορούσε να μας φιλοξενήσει!

Πώς σας φαίνονται όλοι αυτοί οι περιορισμοί λόγω του ιού;
Καθώς δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνουμε αντικειμενικά κι αφού οι γνώμες μας διαμορφώνονται εν μέσω της γενικότερης κούρασης, εκνευρισμού και πίεσης λόγω της κατάστασης αυτής… θα πούμε απλά πως ελπίζουμε να έχουν κάποια ουσιώδη διαφορά προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και να μην αποδειχθεί μάταιη και άκαρπη όλη ετούτη η ταλαιπωρία!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις