= Συνέντευξη με τους Stonus
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Stonus

 
   Οι Stonus εξαπέλυσαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ και το “Aphasia” μπήκε πολύ γρήγορα κάτω από το μικροσκόπιό μας και σε περίοπτο μέρος της δισκοθήκης μας. Τα παιδιά από την Κύπρο, που βρίσκονται εδώ και καιρό στο Λονδίνο, έχουν βγάλει ένα δίσκο που ξέρει να προκαλεί το μυαλό, την ψυχή, τον αυχένα μας, που ξέρει τα γούστα μας και πατάει πάνω σ’ αυτά για να μας κάνει να ξαναπατάμε το κουμπάκι για να παίζει. Ήλθαμε σε επαφή με τον Κυριάκο Φρανγκούλη, τον τραγουδιστή της μπάντας και όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας για δίσκο, συγκρότημα και όραμα του συγκροτήματος, είναι εδώ. Πολλή και καλή επιτυχία στα παιδιά.
 
stonus2039 
Τι ανταπόκριση έχει μέχρι σήμερα το άλμπουμ; Ποια τα σχόλια Τύπου και ακροατών;
Το άλμπουμ μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα μιας και τα σχόλια Τύπου και ακροατών είναι άκρως ενθαρρυντικά. Είχαμε την τιμή να βρισκόμαστε στα καλύτερα releases του Μάρτη και του Απρίλη στη Heavy Rock σκηνή. Επίσης μας έκαναν κρητική 50-60 περιοδικά παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Metal Hammer GR, Louder, Psychedelic Baby Magazine και Metal Injection. Επίσης το πρώτο Press Bινυλίων (τριακόσιες κόπιες) έχει γίνει sold out, αποτυπώνοντας έτσι την αγάπη και τη στήριξη που λάβαμε από τον κόσμο και για αυτό τον ευχαριστούμε με όλη μας την ψυχή.

Είναι το πρώτο σας άλμπουμ. Είναι ακριβώς όπως το θέλατε; Είναι ακριβώς όπως το είχατε ονειρευτεί;
Κοίτα, για να είμαστε ειλικρινείς, το άλμπουμ πήγε ακριβώς όπως θέλαμε και αυτό είναι το σημαντικό. Όλες οι μπάντες γνωρίζουν πως η διαδικασία ηχογράφησης και επεξεργασίας του δίσκου επηρεάζει, ενδυναμώνει και διαμορφώνει διάφορα στοιχεία της μπάντας, έτσι πιστεύω πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ηχογραφείς σε ένα χώρο που μπορεί να αποτυπώσει τις σκέψεις και τις ιδέες της μπάντας στο απόλυτο. Τα Wreck It Sounds Studios ήταν αυτός ο χώρος που μας παρείχε όλες τις απαραίτητες συνθήκες, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε στο απόλυτο τον πρώτο μας δίσκο. Εν κατακλείδι θεωρώ πως ο δίσκος έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και μας έχει ενδυναμώσει για να δημιουργήσουμε ακόμη καλύτερες μουσικές συνθέσεις.
 
stonus2040
Το Ροκ και το Doom ανταμώνουν και διασταυρώνονται με ιδανικό τρόπο. Είναι βασικές επιρροές σας που φιλτράρονται μέσα από τα δικά σας ερεθίσματα;
Το Heavy Rock είναι σίγουρα η βάση μας, από εκεί και πέρα το κάθε μέλος της μπάντας έχει τις δικές του επιρροές. Η απάντηση στην ερώτηση, από εμένα τουλάχιστον, είναι πως δεν κατηγοριοποιούμε τον ήχο μας, παρόλα αυτά εκφραζόμαστε μέσω της μουσικής. Δηλαδή αν θεωρούμε πως το κομμάτι εκπροσωπεί πιο desert vibes, θα προσθέσουμε τα στοιχεία που θεωρούμε πως ταιριάζουν στο concept και στο vibe του συγκεκριμένου τραγουδιού συνολικά και προσωπικά, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε το μήνυμα και την ιδέα που εκφράζουμε στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Πόσο καιρό πήραν οι ηχογραφήσεις; Συνήθως πώς δουλεύετε στο στούντιο;
Αρχικά, το περσινό καλοκαίρι δουλεύαμε για δύο μήνες την προ-παραγωγή του δίσκου και παράλληλα παίζαμε σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ, στην Κύπρο και την Αγγλία, που παίζαμε και το καινούριο μας υλικό και βλέπαμε πως το κοινό γούσταρε αρκετά τις νέες μας συνθέσεις. Κάπως έτσι διαμορφώσαμε τη βάση του πρώτου μας άλμπουμ, μετά καθόμασταν όλοι μαζί και συζητούσαμε τα κομμάτια, προσθέταμε κάποιες μελωδίες και προσωπικά εγώ, ο Παύλος (Lead Guitar) και ο Κωνσταντίνος (drummer), είχαμε στο μυαλό μας την ιδέα του concept άλμπουμ. Ο Νικόλας (Rhythm Guitar) είχε σκεφτεί την ιδέα του «Αφασία», εμπνευσμένος από την περιορισμένη ελευθερία του λόγου και έτσι το συνδέσαμε με την αδυναμία κατανόησης ή παραγωγής του γραπτού ή προφορικού λόγου. Οι ηχογραφήσεις μας πήραν μόλις τέσσερις μέρες, αλλά ήταν αρκετές εφόσον ηχογραφήσαμε ζωντανά και αναλογικά.
 
stonus2041
 
Σας ιντριγκάρει το ίδιο η περίοδος ηχογραφήσεων με μια σειρά συναυλιών; Μικρά club ή ανοιχτοί χώροι;
Προσωπικά προτιμώ την περίοδο ηχογραφήσεων, καθώς θεωρώ πως η δημιουργία είναι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, έτσι η περίοδος ηχογραφήσεων εικονογραφεί στο απόλυτο αυτό το χάρισμα της ανθρωπότητας. Παρόλα αυτά, το να μοιράζεσαι τις ιδέες σου και τα συναισθήματά σου με τους υποστηρικτές σου, είναι σαν μια μικρή τελετή που εκφράζει τις ιδεολογίες και τα πιστεύω της μπάντας και παράλληλα ψυχαγωγεί και ζωντανεύει αναμνήσεις που ευελπιστούμε πως θα θυμόμαστε για πάντα μαζί με τους ακροατές μας, καθώς είναι κάτι αμοιβαίο. Τα μικρά venues προσφέρουν μια πιο ζεστή και δυναμική εμπειρία, καθώς είμαστε πιο κοντά στο κοινό και ο παλμός είναι πολύ πιο έντονος, παρόλα αυτά τα μεγάλα φεστιβάλ προσφέρουν μια ανάμνηση και φυσικά σου δίνουν την ευκαιρία να μοιραστείς τη μουσική σου με πιο μεγάλο κοινό. Έτσι νιώθεις περισσότερο σαν performer, οπότε είναι κάτι προσωπικό και εξαρτάται από το χαρακτήρα του κάθε καλλιτέχνη.

Τι σας συναρπάζει περισσότερο; Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από τους Stonus; Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε να δημιουργείτε και να μοιράζεστε τη μουσική σας μαζί μας;
Με συναρπάζει περισσότερο η δύναμη της δημιουργίας και η τεράστια αγάπη που έχουμε προς τη μουσική, επειδή στο τέλος της μέρας αυτό που μετράει είναι το συναίσθημα και το ερέθισμα που σου προσφέρει η μουσική. Η κινητήρια δύναμη θεωρώ πως είναι η συνεργασία και η αγάπη προς τη μουσική και προς το κάθε μέλος του συγκροτήματος, καθώς πραγματικά νιώθουμε σαν αδέλφια. Ειδικά εγώ και ο Νικόλας, που είναι όντως αδελφός μου! (γέλια) Τέλος, η αγάπη προς τη δημιουργία, τη μουσική και το κοινό μας είναι η δύναμη και ο λόγος που κάνουμε αυτό που κάνουμε και το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά και αποφασισμένα! Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη! Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Γιώργο Λεόδη και τον Ανδρέα Αριστείδου για τη συνεργασία στην προσπάθειά υλοποίησης του δίσκου, επειδή - αν δεν ήταν αυτοί - μπορεί και να μην μιλούσαμε τώρα! Ευχαριστώ και πραγματικά εύχομαι να είστε όλοι ασφαλείς και να συνεχίσετε να ροκάρετε!

Κώστας Κούλης
 
stonus2042
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα