= Συνέντευξη με τους Split Heaven
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Split Heaven

 
   Οι Split Heaven έχουν κυκλοφορήσει το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “Electric Spell”. Οι Μεξικανοί metallers έχουν κάνει απίστευτη δουλειά με αυτόν τον δίσκο. Μέσα από κλασσικά power metal μονοπάτια μας περνούν από τη Μεξικανική Επανάσταση, με τον ήρωά τους τον “Death Rider”. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Armand "Hank" Ramos (κιθάρα) και τον Tomás Roitman (τύμπανα) για το άλμπουμ, τις ανησυχίες τους και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τους ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το άλμπουμ! Ευχαριστούμε την υπέροχη Michaela Baumann-Haertel από την Pure Steel Records για την πολύτιμη βοήθειά της στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
split2218

Γεια σας ελπίζω να είστε ασφαλείς και καλά. Πώς είναι τα πράγματα εκεί με τον Covid-19;
Armand "Hank" Ramos: Γεια σου Μαίρη και σε όλους εσάς στο Noizy Mag, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη! Είμαστε καλά, σώοι και αβλαβείς! Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Η χώρα μας διαχειρίζεται αξιοπρεπώς τον COVID 19, αλλά είναι επίσης κατανοητό ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί ώστε να συμβαδίζουμε με την κανονική τους ζωή σε καθημερινή βάση για να επιβιώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές κόσμος εκτίθεται περισσότερο στον ιό προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην. Έχουμε ωστόσο, ένα είδος ευρείας εικόνας της όλης κατάστασης του κορωνοϊού, επειδή ορισμένα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται στο Μεξικό, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη για κανέναν. Είμαστε στεναχωρημένοι για την όλη κρίση και λυπούμαστε βαθιά για όλες τις απώλειες που χρειάστηκε να υποστούμε εμείς και όλοι οι άλλοι.

Ποια είναι η ταυτότητα του "Electric Spell" άλμπουμ;
Armand "Hank" Ramos: Αυτό το άλμπουμ περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον ήρωά μας, τον "Death Rider". Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αντιπροσωπεύει το πνεύμα του αληθινού heavy metal, καθώς και όλη τη νομιμότητα που είναι ενσωματωμένη μέσα μας ως άτομα. Έτσι, όποτε εμφανίζεται στο άλμπουμ, είτε ρητά είτε σιωπηρά, είναι ένα είδος αντανάκλασης της έντιμης ύπαρξής μας, παρόλο που μπορεί να μοιάζει με κακό. Όλα όσα βρίσκετε σε αυτό το άλμπουμ είναι προϊόν διαφορετικών σταδίων της ζωής μας, μεταξύ του τελευταίου και αυτού. Στιχουργικά, είναι πολύ επιθετικό και τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζει το πώς ο ήρωάς μας κινείται προς τη θέλησή του και τους απώτερους στόχους του, συντρίβοντας τους εχθρούς του στο δρόμο του. Υπάρχει επίσης ένα αφιέρωμα στη Μεξικανική Επανάσταση, όπου μας αρέσει να σκεφτόμαστε τον Αναβάτη μας ως έναν αναγεννημένο Emiliano Zapata. Υπάρχει επίσης κάποια θλίψη «καρυκευμένη από τον κορωνοϊό» εδώ κι εκεί. Μουσικά, το άλμπουμ κινείται λίγο περισσότερο προς τη μελωδική πλευρά, σε αντίθεση με παλαιότερες κυκλοφορίες μας. Αυτή τη φορά θέλαμε τα τραγούδια να έχουν περισσότερη συνέχεια/συνάφεια μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλά βαριά θέματα και αρμονία για κάθε τραγούδι. Στην προσπάθειά μας να εκφραστούμε ελεύθερα, συμπεριλάβαμε ακόμη και ένα cover μιας αγαπημένης μελωδίας για όλους μας στα εφηβικά μας χρόνια. Θέλαμε η επιστροφή μας να αντικατοπτρίζει την ενέργεια που κρατούσαμε για πάνω από πέντε χρόνια τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για το όνομα "Electric Spell" και όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο concept. Ξεσπάμε όλη αυτή την ενέργεια με αυτό το άλμπουμ!
 
split2215

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το άλμπουμ;
Armand "Hank" Ramos: Ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια εδώ και τρία χρόνια, όταν ο Tommy και εγώ περάσαμε μερικούς μήνες μαζί στη Γερμανία το 2018. Η πιο συστηματική προσπάθεια ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας, όπου η συνεργασία έπρεπε να συνεχιστεί εξ αποστάσεως. Συνολικά, ο περισσότερος χρόνος αφιερώθηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 για να γίνουν όλα.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να κάνεις μουσική;
Armand "Hank" Ramos: Εμπνέομαι απλώς από την έννοια της μουσικής στο σύνολό της και πιο συγκεκριμένα από το heavy metal. Η αξία του ροκ είναι ασύγκριτη, εμπνέει άλλους, πυροδοτεί συναισθήματα, προκαλεί διαφορετικούς χρόνους, εντείνει τα συναισθήματα. Είναι καθήκον μας να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα ζωντανή και αυτό είναι που πραγματικά μας εμπνέει.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε; Ποια εσωτερική ανάγκη καλύπτει η μουσική;
Tomás Roitman: Νομίζω ότι το heavy metal είναι αυτό που μας κρατά με λογική σε αυτόν τον τρελό κόσμο, εννοώ ότι είναι όνειρό μας από παιδιά να γίνουμε ροκ σταρ, μουσικοί ήρωες, να γίνουμε παράδειγμα επιμονής για την κοινωνία και να κάνουμε ό,τι μας αρέσει περισσότερο, ανεξάρτητα από το ποιες προκλήσεις μπορεί να βρεθούν μπροστά μας. Στο τέλος της ημέρας, η δημιουργία της δικής μας μουσικής μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε μέσα μας και ανταμειβόμαστε με το να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο με τους φίλους μας, για να παίξουμε ζωντανά και να μεταδώσουμε αυτή την ενέργεια στους θαυμαστές και να απολαύσουμε τη στιγμή. Όλοι έχουμε τις «κανονικές» ζωές μας και το να έχουμε το συγκρότημα μερικές φορές είναι σαν μια απόδραση από την πραγματικότητα. Ο καθένας πρέπει να πειραματιστεί, για να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από την τέχνη και τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.
 
split2216

Ποια είναι η γνώμη σου για τη μουσική βιομηχανία;
Tomás Roitman: Στις μέρες μας το κόστος παραγωγής, ηχογράφησης και κυκλοφορίας μουσικής είναι απίστευτα υψηλό σε σύγκριση με το τι απολαβές θα έχεις και ο λόγος έχει να κάνει με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Έχουμε την κουλτούρα να καταναλώνουμε μουσική ψηφιακά, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι «πληρώνουν δίκαια» τη μουσική με μια συνδρομή στο Spotify, κάτι που δεν αποφέρει αρκετό κέρδος στον καλλιτέχνη. Τώρα έχουμε την πανδημία στην οποία είναι αδύνατο για το συγκρότημα ή τον καλλιτέχνη να βγάλει κάποια χρήματα. Μετά έχουμε την πειρατεία, την οποία δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Ευτυχώς, ως συγκρότημα, ζήσαμε τα σπουδαία πράγματα που αφήνουν οι περιοδείες, η πώληση εμπορευμάτων, cd και βινυλίων. Αυτό είναι το κλειδί αυτής της βιομηχανίας. Αυτή είναι η πραγματική σύνδεση των θαυμαστών και των συγκροτημάτων, η ευκαιρία να ανταμειφθείς οικονομικά για να κάνεις αυτό που αγαπάς και να έχεις ένα καλό κέρδος, ώστε οι μάνατζερ, τα πρακτορεία, οι χώροι, οι promoter και η δισκογραφική να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

split2214Στις μέρες μας είναι εύκολο ή δύσκολο για ένα συγκρότημα να γίνει γνωστό; Πιστεύεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο youtube, όσον αφορά την περαιτέρω προώθηση και αναγνώριση;
Tomás Roitman: Νομίζω ότι είναι εύκολο να γίνεις "viral" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να είσαι γνωστός ή αναγνωρισμένος σε αυτόν τον τομέα. Για μένα, το να παίζω ζωντανά, να με σέβονται ως μουσικό, να έχω την υποστήριξη μιας δισκογραφικής και να δουλεύω επαγγελματικά πολλά χρόνια με διαφορετικούς promoter, είναι η πραγματική επιτυχία μιας μπάντας. Φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου δίνουν έναν άλλο τρόπο προβολής, είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιείς με έξυπνο τρόπο, όπως όλα. Μπορείς να γίνεις «viral» κάνοντας ηλίθιες δηλώσεις για άλλα θέματα και πολλοί καλλιτέχνες το κάνουν αυτό… και χάνουν το πιο σημαντικό, τη μουσική. Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες σε αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες, διαφορετικά χάνουμε κοινό. Αυτό δημιουργεί έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ των θαυμαστών και της μπάντας. Ένα πραγματικά καλό παράδειγμα χρήσης των κοινωνικών μέσων για καλό είναι οι Iron Maiden και η νέα τους κυκλοφορία. Το έχουν εκμεταλλευτεί με απίστευτο τρόπο, έχουν προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο χωρίς να χάσουν την ουσία τους και το σεβασμό για όσα έχον πετύχει.

Ποια είναι τα πλάνα σας για φέτος;
Tomás Roitman: Η ζωντανή μουσική, τουλάχιστον στο Μεξικό, αναβάλλεται για το 2022. Όλα τα φεστιβάλ που υποτίθεται ότι θα γίνονταν το 2020 και το 2021 ακυρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Domination Festival, όπου επρόκειτο να εμφανιστούμε μαζί με συγκροτήματα όπως οι Def Leppard οι Tygers Of Pan Tang… θέλουμε να κάνουμε μια περιοδεία στην Ευρώπη, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή, ούτε καν επαφή με τους διοργανωτές δεν έχουμε κάνει ακόμα. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό μαζί με την δισκογραφική Pure Steel για να προωθήσουμε αυτό το άλμπουμ αμέσως και ευτυχώς μετά από αυτό μπορούμε να κλείσουμε ένα φεστιβάλ ή μια περιοδεία, ποιος ξέρει! Ας ελπίσουμε ότι η πανδημία θα τελειώσει σύντομα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Hello! I hope you are safe and well. How are things there with the covid-19?
Armand “Hank” Ramos: Hello Mary and all of you at Noizy Mag, thanks a lot for having us. We are doing well. Safe and sound! Unfortunately, we cannot say the same for most of our countrymen. Our country is a decently COVID 19-managed place, but it is also understood that there are certain constraints for everybody who needs to keep up with their normal life daily to survive; this implies many times being extra exposed to the virus trying to make a living. We have, though, a kind of wide view of the whole corona-situation because we are spread worldwide with some band members being in Mexico, Germany, and the U.S.A, and we cannot tell that the situation was better for anybody. We are humbled about the whole crisis, and we are deeply sorry for all the losses we and everybody else had to go through.

What is the identity of the "Electric Spell" album?
Armand “Hank” Ramos: This album revolves mainly around our hero, our “Death Rider”. The first thing to know about all is that he represents the spirit of true heavy metal, as well as all the legitimacy embedded within us as individuals. So, whenever he appears in the album, either explicitly or implicitly, he is some kind of reflection of our honest being, even though he might look like a villain. Everything you find in this album is the product of different stages in our lives in between the last and this one. Lyrically, it is very aggressive and most of the time, it reflects how our hero moves towards his will and its ultimate goals, crushing his enemies on his way. There is also a tribute to our Mexican Revolution where we like to think about our Rider as a reborn Emiliano Zapata (hero of the Revolution). There is also some “Coronavirus seasoned” sadness here and there. Musically, the album moves a bit more towards the melodic side in contrast with earlier releases from us. This time we wanted the songs to have a bit more continuity between them in what music respects. There is quite a lot of heavy machinery and harmony for each song. In our attempt to express ourselves freely, we even included a cover of a beloved tune for all of us during our teenage years. We wanted to make a comeback that reflected the energy we were holding for over five years now. That is the reason for the name “Electric Spell” and all the thundering happening within the concept; we are bursting all this energy with this album!
 
split2218

How long did it take to conclude the album?
Armand “Hank” Ramos: We started songwriting already for good three years, when Tommy and Armand were spending some months together in Germany in 2018. The more systematic effort started at the beginning of the pandemic, where the collaboration had to be continued remotely. All in all, the most amount of time was spent during the years 2020 and 2021 to get everything done.

What is the thing that inspires you to make music?
Armand “Hank” Ramos: We are inspired simply by the concept of music as a whole, and more specifically, by heavy metal. The value of rock is incommensurable: it inspires others, triggers emotions, evokes different times, intensifies feelings. It is our duty to keep this flame alive, and that is what truly inspires us.

What is the one thing that makes you go on, creating music? What is the inner need you fulfill via music?
Tomás Roitman: I think heavy metal is what keeps us with sanity in this crazy world, I mean, it’s our dream since we were kids, to be a rockstar, a music hero, an example of perseverance for society and doing what you like the most no matter what challenges you may find. At the end of the day, creating your own music gives you the opportunity to express what you feel inside, and it’s rewarded with traveling around the world with your friends in order to play live and to transmit this energy to the fans, which have needs and wants to enjoy the moment. We all have our “normal” lives and to have the band is sometimes like an escape from reality. Everybody should experiment it, to give yourself the chance to express what you feel through art and different ways of expression.

What is your opinion about the music industry?
Tomás Roitman: Nowadays is unfair, the costs of producing, recording, and releasing music are incredibly high compared on what you can earn; and the reason have to do with a lot of different factors. You have the culture of consuming music digitally, lots of people think they “pay fairly” for music with a Spotify subscription, that doesn’t give enough profit to the artist. Now we have the pandemic, which is an impossibility for the band or soloist on making some money, and then you have piracy, which I don’t need to explain. Fortunately, as a band, we have lived the great things that touring leaves, selling merch, cd’s and vinyls; that is the key of this industry. This is the real connection of fans and bands, the opportunity to be economically rewarded for doing what you love and producing good profit so managers, booking agencies, venues, promoters and label can live decently.
 
split2217

In these days is it easy or difficult for a band to become well-known? Do you believe in social media and youtube, concerning further promotion and acknowledgment?
Tomás Roitman: I think is easy to be “viral” on social media, but that is very different from being well known or recognized in this industry. For me, playing live, being respected as a musician, having the support of a label, and having many years working professionally with different promoters, is the real success of a company/band. Of course, social media gives you another way of promotion, it is just a tool, but you have to use it on a intelligent way, like everything. You can become “viral” by making stupid statements about other subjects and lots of artists do this… and they lose the most important focus: music. It’s important to be present on these digital platforms, otherwise you lose audience, this generates a new way of interaction between the fans and the band; one really good example of utilizing social media for good is Iron Maiden and their new release. They have exploited it in an incredible way, they have adapted to the modern world without losing their essence and respecting what they’ve achieved.

What are your plans for this year? How do you think it will proceed?
Tomás Roitman: Live music, at least in Mexico, is being postponed to 2022. All festivals that supposedly were going to happen in 2020 and 2021 were cancelled, including Domination Festival, where we were going to perform along with bands like Def Leppard or Tygers Of Pan Tang… we want to make a tour in Europe, but nothing have happened now, not even contact with promoters. We will do our best together with Pure Steel to promote this album right and fortunately after this we can book a festival or tour, who knows! Let’s just hope the pandemic is over soon.

Mary Zarakoviti
 
split2216
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα