Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Spiders

 
   Οι Spiders είναι ένα rock σουηδικό σχήμα που μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερό του δίσκο, με τίτλο “Shake Electric”. Οι  επιρροές τους είναι από την περίοδο των late 60’s-70’s, όπως τείνει να γίνει της μόδας στη Σουηδία τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπροστά σε μια αφθονία συγγενών συγκροτημάτων το ερώτημα είναι τι το διαφορετικό έχουν να παρουσιάσουν οι Spiders; Καταρχήν, στο μικρόφωνο συναντάμε μια εκρηκτική γυναικεία φιγούρα, η οποία, αν και μικρόσωμη, διαθέτει μια φωνή που ξεχειλίζει ενέργεια και rock attitude. Έπειτα, στην κιθάρα τα ηνία κρατάει ο John Hoyles. ένας μουσικός που έχει αποδείξει την αξία του σε ένα γκρουπ του διαμετρήματος των Witchcraft. Τρίτο, η μουσική πρόταση των Spiders έχει την ιδιαιτερότητα να γεφυρώνει δυο διαφορετικά στυλ, το hard rock και το garage. Επικοινωνήσαμε με την τραγουδίστρια του σχήματος, Anne-Sofie, για να μας συστήσει τους Spiders και να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στο στρατόπεδο της μπάντας.
 
spiders24
 
Μόλις πρόσφατα ολοκληρώσατε μια μικρή Ευρωπαϊκή περιοδεία σαν support γκρουπ και έπειτα μια headline περιοδεία σε Πορτογαλία και Ισπανία. Πώς αντιδρά ο κόσμος στους Spiders και στο καινούριο σας άλμπουμ μέχρι τώρα;
Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος περνάει καλά στα live μας και του αρέσουν τα καινούρια μας τραγούδια. Αυτή είναι η δεύτερή μας περιοδεία στην Ισπανία και Πορτογαλία και ο κόσμος εκεί πέρα αγαπάει τη ροκ μουσική. Έχω την αίσθηση ότι οι Spiders είναι περισσότερο δημοφιλείς στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη, στην Πορτογαλία ήρθαμε σε επαφή με νεανικό κόσμο τόσο ενθουσιώδη, που ήρθε κοντά στη σκηνή φωνάζοντας και χορεύοντας. Μίλησα μαζί τους μετά την εμφάνισή μας και όλοι ήθελαν να ξεκινήσουν μια ροκ μπάντα. Πραγματικά γνώρισα θαυμάσια άτομα εκεί και κάποια ήταν μόλις 15 χρονών. Είναι ευχάριστο ότι κόσμος τόσο μικρός σε ηλικία μπορεί να παρακολουθήσει συναυλίες. Δεν είναι έτσι στη Σουηδία.
 
Είναι η δεύτερη φορά που περιοδεύετε στην Ισπανία και την Πορτογαλία σαν headline σχήμα. Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει με αυτές τις χώρες;
Το ιδιαίτερο με αυτές τις χώρες είναι ότι μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με ετερογενή ακροατήρια. Την τελευταία φορά που ήμασταν εκεί κάθισα και μίλησα με μια ηλικιωμένη κυρία περί punk rock σχημάτων σαν τους Dead Boys και τους Dictators! Ήταν μοναδική εμπειρία! Αγαπάω τόσο πολύ την Ισπανία, είναι φοβερή χώρα σε πολλά θέματα, όπως το φαγητό και η αρχιτεκτονική. Επίσης, οι άνθρωποι είναι πολύ προσιτοί και το κλίμα υπέροχο!
 
spiders25
 
Το δεύτερο σας άλμπουμ, “Shake Elecrtic”, μόλις κυκλοφόρησε. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό;
Νομίζω ότι έχουμε ήδη εκπληρώσει κάποιες φιλοδοξίες που είχαμε γι αυτό το άλμπουμ, όπως όλες αυτές οι εμφανίσεις και οι περιοδείες. Είμαστε επίσης υποψήφιοι για δυο σημαντικά μουσικά βραβεία στη Σουηδία, κάτι που είναι θαυμάσιο. Ελπίζω ότι αυτός ο νέος μας δίσκος θα μας φέρει στην Αμερική, θα ήταν εξαιρετικό να κάναμε μια περιοδεία εκεί.
 
Για αυτή τη δεύτερή σας κυκλοφορία, μετακομίσατε από την πρώτη δισκογραφική σας εταιρία, Crusher Records, στην καινούρια, Reaktor Recordings. Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση;
Ο Peter (σ.σ. Carlsson) που διευθύνει την Crusher Records είναι επίσης ο μάνατζέρ μας και είχαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο μαζί. Η ιδέα ήταν να ηχογραφήσουμε ένα καινούριο άλμπουμ και έπειτα να δούμε αν κάποια μεγαλύτερη εταιρία θα ήθελε να το κυκλοφορήσει. Στην αντίθετη περίπτωση θα το κυκλοφορούσε μέσω της Crusher Records. Τελικά η Reaktor και η SpineFarm θέλησαν να το κυκλοφορήσουν και αυτό μας χαροποίησε. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μαζί τους.
 
spiders22
 
Η Σουηδία έχει μεγάλη παράδοση στις hard rock μπάντες. Έχετε επηρεαστεί από κάποιες από αυτές; Παλαιότερες ή πιο νέες;
Δεν θα το έλεγα. Φυσικά και έχω ακούσει πάρα πολλές σουηδικές μπάντες, οπότε κατά κάποιο τρόπο πρέπει να έχω επηρεαστεί από αυτές. Αλλά είμαι πιο πολύ οπαδός της παλιάς soul και rock'n'roll μουσικής από την Αμερική και την Αγγλία. Αγαπημένες μου μπάντες από τη Σουηδία είναι οι Hellacopters, Hip Whips, Graveyard, Honeyboy Slim and the bad Habits, The Vanjas, Imperial State Electric και οι Night Viper μεταξύ άλλων.
 
Η μουσική σας αναμειγνύει επιρροές από 70’s hard rock καθώς και από late 60’s garage. Θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάποια μπάντα της οποίας η επιρροή πάνω στη μουσική σας δεν είναι πολύ προφανής στο μέσο ακροατή;
Πιστεύω ότι όλοι μας επηρεάζονται από τη μουσική που ακούμε στο σπίτι μας. Προσωπικά, ακούω παλιά jazz και soul, παρόλο που δεν είναι το είδος που παίζουν οι Spiders, γιατί με βοηθάει στο να τραγουδάω με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό είναι το όμορφο με το να δημιουργείς μουσική, μπορείς να ακούσεις κάτι παλιό και να κάνεις κάτι τελείως πρωτότυπο από αυτό. Για παράδειγμα, ήθελα να εισάγω ρυθμούς percussion στη μουσική μας στο στυλ των Supremes, που είναι ένα από τα αγαπημένα μου γκρουπ. Δεν νομίζω ότι είναι το πρώτο πράγμα που ο κόσμος καταλαβαίνει όταν ακούει τους Spiders. 
 
spiders23
 
Είστε ένα σχετικά νέο γκρουπ. Παρόλα αυτά, ο κιθαρίστας σας, John Hoyles, έχει σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή του στους Witchcraft και επίσης ο προηγούμενός σας ντράμερ είχε παίξει στους Graveyard. Τι μπορεί να προσφέρει ένας έμπειρος μουσικός σ' ένα νέο γκρουπ; Εσύ σαν καλλιτέχνης με ποιον τρόπο επηρεάζεσαι από πιο έμπειρους μουσικούς;
Όντως και οι δύο τους έχουν μεγάλη πορεία στο χώρο και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις όσον αφορά τη ροκ σκηνή. Πιστεύω ότι ο ένας μαθαίνει από τον άλλο στους Spiders πάνω σε διάφορα θέματα. Είμαστε ένα ανοιχτόμυαλο γκρουπ που λατρεύει να δοκιμάζει καινούρια πράγματα.
 
Είναι όλο και πιο διαδεδομένο να βλέπουμε γυναίκες τραγουδίστριες σε rock μπάντες. Πιστεύεις ότι η γυναικεία φωνή προσφέρει στα ροκ φωνητικά πράγματα τα οποία δεν καταφέρνουν οι άντρες συνάδελφοί σου;
Χαχα! Γελάω γιατί πιστεύω ότι καθένας που τραγουδάει rock'n'roll προσπαθεί ν' ακουστεί σαν γυναίκα. Είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιο είναι το φύλο που τραγουδιστή όταν ακούς ροκ μουσική. Όταν ακούς country είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις αλλά όχι στο ροκ. Οπότε η απάντησή μου είναι ότι το rock'n'roll είναι ανδρόγυνο, δεν έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Καθένας μπορεί να φωνάξει, να παίξει και να φορέσει make up στο rock'n'roll!
 
Τέλος, θα ήθελα τέλος να σε ρωτήσω, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σαν μπάντα;
Τα σχέδιά μας είναι να συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε και τώρα. Τα μέλη των Spiders είναι πάνω απ' όλα καλοί φίλοι και διασκεδάζουμε μεταξύ μας, οπότε απλά θέλουμε να συνεχίζουμε να παίζουμε και να ηχογραφούμε καλή μουσική.
 
Ανίκητος Γαροφαλάκης
 
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα