Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Sabaton 2017

 
   Μας επισκέφτηκαν αρχές του μήνα και έδωσαν ένα ακόμα εξαιρετικό show. Οι Sabaton είναι μια μπάντα μεθοδική, αποφασιστική, βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Είναι παικταράδες, δεν είναι σνομπ, κάνουν μια δουλειά που λατρεύουν και το δείχνουν. Με τη βοήθεια της Nuclear Blast και δη του Markus Wosgien και του tour manager Bruno Fernandes, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ήρθαμε σε επαφή με τον Pär Sundström. Γήινος και ευδιάθετος, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις.
 
sabaton17l01
 
Δυο χρόνια πριν είδαμε ένα τανκ στη σκηνή. Για τη φετινή τουρνέ τι έχετε ετοιμάσει;
Δεν έχουμε πάει ακόμα στο χώρο, αλλά φέτος κουβαλάμε περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Έχουμε τρεις νταλίκες εξοπλισμό, αλλά νομίζω, λόγω χώρου, ότι η Αθήνα θα δει τα λιγότερα σκηνικά. Είναι για μεγάλες αρένες ο εξοπλισμός, αλλά πιστεύω ότι παρόλα αυτά θα απολαύσετε κάτι πολύ καλό. Αν καταφέραμε να χωρέσουμε την προηγούμενη φορά το τανκ, πιστεύω πως θα μπορέσουμε και τώρα. Δεν ανησυχώ, θα είναι καταπληκτικά.
 
Τι είναι αυτό που σας τραβά και κάνετε τραγούδια για μάχες, για τον πόλεμο;
Καταρχήν θέλαμε να τραγουδήσουμε για κάτι. Πολλοί τραγουδούν για προσωπικές στιγμές, εμείς προτιμάμε να κρατάμε τη ζωή μας ιδιωτική. Πιστεύουμε ότι τα τραγούδια fantasy και science fiction δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα σε σχέση με τα αληθινά γεγονότα. Θέλαμε να γράψουμε για κάτι που όλοι να έχουν μια «συγγένεια» με αυτό. Όπου και να έχεις γεννηθεί, γνωρίζεις για τον πόλεμο, πάντα θα είναι επίκαιρο. Δεν τραγουδάμε όμως για να προωθήσουμε τον πόλεμο, μιλάμε για ιστορικά γεγονότα.
 
sabaton17l03
 
Έχετε γράψει τραγούδια που αφορούν την Ελλάδα. Τι σας έχει συναρπάσει, όσον αφορά την ιστορία μας;
Η Ελλάδα ήταν πάντα στο επίκεντρο της ιστορίας. Έχει  μεγάλη ιστορία σε πολέμους και έχει για εμάς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί μπορούμε να βρούμε πολλά θέματα για τα τραγούδια μας. Το “Coat Of Arms” μιλά για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στο τελευταίο άλμπουμ μιλάμε για την ιστορία του Λεωνίδα με τους 300 στο “Sparta”.
 
Είσαστε μπάντα από το 1999, έχετε εργαστεί σκληρά και έχετε καταφέρει πάρα πολλά. Τι άλλο θέλετε να επιτύχετε;
Θέλουμε πολλά ακόμα. Θέλουμε ας πούμε να δώσουμε στο ελληνικό κοινό το ίδιο τέλειο show που δώσαμε και στη Γερμανία. Έχουμε έρθει με Accept και Twilight Force και θέλουμε να δώσουμε το full show και για εσάς. Ναι, έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά είναι ακόμα άλλα τόσα που πρέπει να καταφέρουμε. Έχουμε κάνει ένα καλό όνομα αλλά θέλουμε να έχουμε το ίδιο και καλύτερο όνομα τα επόμενα σαράντα χρόνια. Οπότε μπορεί να έχουμε δουλέψει σκληρά αλλά χρειαζόμαστε πολύ δουλειά για τα επόμενα σαράντα χρόνια.
 
Έχετε έρθει με τους Accept, μια μπάντα θρύλο του metal, αλλά εσείς είσαστε οι headliners σε αυτό το show. Μίλησέ μου για αυτό.
Οι Accept βρίσκονται στο προσκήνιο περισσότερα χρόνια από όσα έχω ζήσει, έχουν μια τεράστια ιστορία. Αυτό το διάστημα οι Sabaton είναι ψηλά και κάνουν μεγάλα tour, είναι ευκαιρία για τους Accept να παίξουν μπροστά σε νεότερο κοινό. Για παράδειγμα, στη Σερβία οι Sabaton έχουν παίξει οκτώ φορές τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, ενώ για τους Accept ήταν η πρώτη φορά. Είναι κέρδος για όλους μας. Έχουμε ένα πολύ δυνατό show και ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος.
 
sabaton17l04
 
Όσον αφορά τους Twilight Force;
Είναι από την πόλη μας, μας αρέσουν πολύ, τους πιστεύουμε και θελήσαμε να ανοίγουν αυτοί τις συναυλίες μας.
 
Στο τελευταίο σας άλμπουμ, “The Last Stand”, οι συνθέσεις είναι εκπληκτικές. Σας ωθεί η ίδια δύναμη με παλαιότερα ή έχει αλλάξει κάτι;
Έχει αλλάξει… Πλέον ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι δυνατότητες έχουμε, αλλά μας κινεί η ίδια δύναμη. Η δύναμη της δημιουργίας. Ακόμα είμαι ο μάνατζερ των Sabaton, ακόμα είμαι αυτός που συνθέτει, άρα δεν έχουν αλλάξει δραστικά τα πράγματα. Κάνουμε ακόμα όνειρα αλλά πιο ρεαλιστικά και αυτό πιστεύω είναι πως μας έχει βάλει στο σωστό δρόμο.
 
Είναι διαφορετικό αυτό το άλμπουμ από τα προηγούμενα;
Δεν είναι τόσο διαφορετικό, είναι ο ήχος των Sabaton. Σε μουσική και στίχους έχουμε κάνει ένα βήμα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες νέες επιρροές, αλλά δεν είναι κάτι δραστικά νέο. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Θέλουμε οι οπαδοί να ξέρουν ότι και το επόμενο άλμπουμ και το μεθεπόμενο θα είναι Sabaton, όχι κάτι άλλο από αυτό που ξέρουν και αγαπούν. Σε αυτό το άλμπουμ, σε αντίθεση με το “Heroes”, τα τότε νέα μέλη  ήταν μαζεμένα. Στο “The Last Stand” έχουν ξεδιπλωθεί και δείχνουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Έχουμε δέσει περισσότερο όλοι μαζί και ο καθένας μας αφήνει το δικό του ίχνος.
 
sabaton17l05
 
Κάνετε συνεχώς τουρνέ, δεν ησυχάζετε, γιατί;
Κοίταξε να δεις, μια μπάντα δεν γίνεται να μένει σπίτι. Δουλειά της είναι να παίζει. Τι είναι ο μουσικός χωρίς τη σκηνή; Όταν είμαστε στη σκηνή, δουλεύουμε ενώ στο σπίτι όχι. Μουσικός είναι αυτός που δουλεύει, αυτό κάνουμε λοιπόν, δουλεύουμε.
 
Είναι δύσκολο να κάνεις συνεχώς tour;
Δεν είναι δύσκολο, εξαρτάται και από το τι άνθρωπος είσαι βέβαια. Είναι όμορφα επάνω στη σκηνή, να βλέπεις τον κόσμο, να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και νέα μέρη. Ακούω μπάντες να λένε πόσο βαρετά είναι, πόσο κούραση έχει και σκέφτομαι… μάλλον έχουν διαλέξει λάθος επάγγελμα και πρέπει να κάτσουν σπίτια τους. Αφήστε τη δουλειά σε κάποιον που θέλει να την κάνει. Υπάρχουν μπάντες που αγαπάνε πολύ τη δουλειά τους, ας έχουν λοιπόν την ευκαιρία να το κάνουν.
 
Πόσες συναυλίες κάνετε σε ένα χρόνο;
Κοίτα, ξεκινούσαμε με 150 συναυλίες, πλέον κάνουμε 220 το χρόνο. Αυτός είναι ένας νορμάλ αριθμός συναυλιών για έναν μουσικό.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και ελπίζω να σας δούμε ξανά σύντομα.
Ευχαριστώ πολύ, Μαίρη. Ελπίζω να απολαύσετε απόψε ένα εκπληκτικό show!
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
sataton17l02

Συνεντεύξεις

Facebook Comments