Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Raven Lord

 
Κυκλοφορούν το “Descend To The Underworld”, τους ανακαλύπτουν οι μουσικοί «συντάκτες» και γίνεται ρημαδιό! Τι γκρουπάρα είναι αυτή και τι μουσικαράδες είναι τούτοι και τι δισκάρα είναι πάλι εκείνη και τι Μέταλ είναι αυτό που ακούμε, αδελφέ! Το συγκρότημα έβγαλε το ντεμπούτο του και τα σπάει! Δεν ξετρελάθηκα με όλα τα κομμάτια, έχω όμως πολλά αγαπημένα από κει μέσα και ένα με το οποίο παθαίνω σε μόνιμη βάση, το τιτάνιο “Settle The Score”. Και το πιο ωραίο; Η μπάντα είναι στην ουσία ένα τσούρμο ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου. Το έχω ξαναδεί το έργο να μαζεύονται, λόγω μουσικής, παίχτες από διαφορετικές χώρες, όποτε συμβαίνει όμως δεν μπορώ παρά να το εξάρω. Είναι απίστευτο να κάνεις όλη τη δουλειά μέσω διαδικτύου και μερικές, λίγες, συναντήσεις κατ’ ιδίαν. Ε, να χρησιμέψει και σε κάτι αυτό το παλιό-ιντερνέτι! Στη γραμμή μας ο τραγουδιστής της μπάντας, Csaba Zvekan, σερβικής καταγωγής, ο άνθρωπος που μας δίνει όλα τα τελευταία νέα και… τα επόμενα – ήδη δρομολογείται το δεύτερο άλμπουμ! Ευχαριστώ θερμά τον Axel Wiesenauer για την πολύτιμη βοήθειά του!
 
ravenlordlogo
 
Ποια είναι η ανταπόκριση ως τώρα από το “Descend To The Underworld”; Πώς το είδε ο Τύπος, πώς αντέδρασαν οι οπαδοί;
Ήταν απίστευτο και σπουδαίο! Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ενδιαφερόταν τόσος κόσμος. Διαβάζαμε ύμνους του στυλ "Αυτοί που οδηγούν το ιδίωμα του Μέταλ", ότι ο δίσκος είναι "αριστούργημα" και ο "Καλύτερος δίσκος εδώ και δεκαετίες". Και οι RAVEN LORD βρέθηκαν να συγκρίνονται με τις μεγαλύτερες μπάντες στην ιστορία του Μέταλ! Το fanbase μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, λόγω του Τύπου και των εκπληκτικών κριτικών που έχουμε πάρει. Δεν έχω δει ακόμα αρνητική κριτική. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή τη συνέντευξη να πω δυο λόγια για τους RAVEN LORD.
 
ravenlord01
Είναι ένα εντελώς Μέταλ άλμπουμ, το οποίο μάλιστα δείχνει προς τη δεκαετία του '80 και τις δουλειές εκείνης της εποχής. Ποια ή έμπνευση όταν ηχογραφούσατε;
Ήθελα να κάνω κάτι διασκεδαστικό, με τα στοιχεία που γνωρίζω, με τα πράγματα που μεγαλώσαμε. Πρόκειται βασικά για επιστροφή στις ρίζες, με μία φρέσκια και μοντέρνα προσέγγιση όμως. Οι σημερινές τεχνικές ηχογράφησης και μίξης μπορούν να κάνουν το "προϊόν" να ακούγεται φρέσκο. Στο τέλος-τέλος όλα έχουν να κάνουν με τη μελωδία και τους στίχους που φτιάχνουν ένα τραγούδι. Δεν είχα καμία επιθυμία να εφεύρω ξανά τον τροχό... Περισσότερο ήθελα να ακολουθήσω δρόμους που στο παρελθόν οδήγησαν σε πολύ πετυχημένα τραγούδια. Ναι, πρόσθεσα μερικά καινούργια στοιχεία στις μελωδίες, κάτι σαν "ουγγρικό μινόρε", για να δώσω στη μελωδία μια πιο "ανατολική" αίσθηση. Κι αυτό άλλωστε έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν.
 
Η μουσική σας είναι τόσο μπαρόκ, τόσο "μεγάλη"... Η αρχική σας πρόθεση ήταν αυτός ο τρόπος έκφρασης;
Ναι! Πάντα θέλω να κάνω κάτι "μεγάλο", κάτι μεγαλεπήβολο, χωρίς όμως να το παρακάνω με τα όργανα. Μερικές φορές ένα απλό power chord είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από ένα μάτσο νότες. Αν και τα γρήγορα riff και τα arpeggio τα προσέχω περισσότερο.
 
Θα βγάλετε κάποιο video για το άλμπουμ; Έχετε ήδη διαλέξει τραγούδι;
Ναι, σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα video όταν συναντηθούμε τον Ιούνιο για πρόβες. Δεν έχουμε διαλέξει τραγούδι ακόμα, σκεφτόμαστε όμως να διαλέξουμε ένα single από το επόμενο άλμπουμ, πάνω στο οποίο ήδη δουλεύουμε!
 
Για περιοδεία τι παίζει; Θα χτυπήσετε και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ;
Ναι, ναι! Αυτή είναι και η βασική ιδέα. Οι RAVEN LORD είναι μια μπάντα που δουλεύει σκληρά, μια μπάντα που περιοδεύει. Προσπαθούμε να χωθούμε σε μερικά φεστιβάλ για το καλοκαίρι. Το ελπίζουμε... Αποφασίσαμε πρόσφατα να δουλέψουμε με την R-MINE Production, η οποία είναι πλέον ο ατζέντης μας. Η εταιρεία αυτή μας κανονίζει την αγγλική και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Οκτώβριο.
 
ravenlord02
Οι Raven Lord είναι συγκρότημα "της μίας φοράς" ή θα επιστρέψετε με δεύτερο άλμπουμ;
Όπως είπα και πριν, ήδη δουλεύουμε την προπαραγωγή εδώ και μερικούς μήνες. Όπου να ‘ναι μάλιστα θα ηχογραφήσουμε κάποιες από τις κιθάρες στο στούντιό μου. Τώρα που μιλάμε κανονίζουμε να έλθει προς τα δω ο Γιώργος Καραφώτης, για να γράψει τα καινούργια κομμάτια. Ο George θα κάτσει καμιά βδομάδα και μετά θα έλθει ο Joe Stump για να γράψει τα δικά του μέρη και τα σόλο. Τα πλήκτρα θα τα γράψει ο Alessandro στο δικό του στούντιο. Το ίδιο θα γίνει και με το Jamie Mallender, για τα μέρη του μπάσου. Ο Rich Smith works εργάζεται σε ένα στούντιο στο Derby, στην Αγγλία και θα γράψει όλα τα μέρη του εκεί. Μόλις μαζέψουμε όλα τα κομμάτια, θα ασχοληθώ με τα φωνητικά και θα φτιάξω τα rough mix. Όλα αυτά θα γίνουν πολύ σύντομα, καθώς θέλουμε να επικεντρωθούμε στη ζωντανή παραγωγή. Κατά συνέπεια, να περιμένετε ένα single αυτό το καλοκαίρι και το full άλμπουμ των RAVEN LORD γύρω στο Φεβρουάριο του 2014.
 
Η παραγωγή ακούγεται γιγάντια! Το ίδιο ισχύει για τη μίξη και το mastering. Πώς ήταν να δουλεύετε με το Fredrik;
Ο Fredrik Nordström είναι ένας μηχανικός ήχου με τεράστιες γνώσεις, έκανε φανταστική δουλειά! Έμαθα πολλά πράγματα από κείνον, πράγματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ακόμα καλύτερες ηχογραφήσεις στο μέλλον. Μάθαμε επίσης μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές για τις κιθάρες, τις οποίες, εννοείται, επίσης θα χρησιμοποιήσουμε. Οι μίξεις που κάνει είναι τεράστιες όσο και θρυλικές. Είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε μαζί μας.
 
 
Τα μέλη της μπάντας προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Επηρέασε αυτή η συνισταμένη τη "ζωή σας σαν συγκρότημα" και την ατμόσφαιρα στο στούντιο; Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι η μουσική ήταν στην ουσία η κοινή σας γλώσσα;
Ο George Karafotis κάθεται δίπλα μου και μου κάνει νόημα. "Καλή ερώτηση"! Ναι, η μουσική και τα αγγλικά ήταν οι κοινές γλώσσες. Όλοι μας έχουμε το ίδιο γούστο μουσικά και δουλεύουμε άνετα παρέα. Μπορεί να είμαστε διασκορπισμένοι στον πλανήτη, επικοινωνούμε μεταξύ όμως συνέχεια, λόγω του διαδικτύου. Θα βρεθούμε όλοι μαζί για πρόβες και για την ηχογράφηση του καινούργιου υλικού. Πιστεύω ότι το ομαδικό πνεύμα θα "βγει" όταν φύγουμε για περιοδεία και παίξουμε μαζί Live.
 
Κώστας Κούλης
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα