Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Poem

 
   Και κάποια στιγμή οι The Mars Volta – αν συνέχιζαν να υφίστανται – θα παραδέχονταν πως δεν θα έπρεπε εκείνοι να μονοπωλούν το θρόνο του εξωφρενικά άψογου Progressive Rock/Metal. Υπάρχει μία ελληνική μπάντα που έχει έλθει για να μείνει και το αποδεικνύει περίτρανα με τις κυκλοφορίες δίσκων της και τις εμφανίσεις της σε διάφορες σκηνές διαφόρων χωρών. Πάνε έξι και κάτι χρόνια από τότε που τους είδα για πρώτη φορά και τολμώ να πω ότι από τότε ανήκουν στις αγαπημένες μου μπάντες. Απίστευτός λυρισμός, εξαιρετικές μελωδίες και εξωγήινο παίξιμο, το οποίο όμως φαντάζει τόσο οικείο… Όταν έμαθα ότι πρόκειται να φιλοξενήσουμε τα παιδιά με συνέντευξη, ανέτρεξα στο αρχείο μου και βρήκα το κείμενο από εκείνο το LiVE του Νοεμβρίου του 2012. Το συγκρότημα που παίζει πέρα από επιταγές και κανόνες, το σχήμα που αψηφά τη βαρύτητα γιατί έχει τη δική του, βρίσκεται εδώ παρέα μας και μιλάει για το επερχόμενο LiVE, τις εμπειρίες των συναυλιών του εξωτερικού, τον καινούργιο δίσκο και πολλά ακόμα. Ο ντράμερ του Ποιήματος Σταύρος Ρήγος απαντά στις ερωτήσεις της Μαίρης Ζαρακοβίτη και εγώ απλά χαζεύω το μεγαλειώδες “Desire” από τη συναυλία στο Αννόβερο το 2016. Καλώς ορίσατε, κύριοι! Πολλά ευχαριστώ στη Ρία Καλαμπαλή, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Κώστας Κούλης
 
poem1905
Καλησπέρα παιδιά και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που θα αφιερώσετε.
Ευχαριστούμε πολύ και εμείς!

Στις 15 Φεβρουαρίου παίζετε στο Κύτταρο, παρέα με τους Nochnoy Dozor και τους Groove Therapist. Τι να περιμένουμε λοιπόν από μια μπάντα που κλείνει φέτος τα δεκατρία της χρόνια;
Ένταση, πάθος, ενέργεια, πλούσιο υλικό από όλη τη δισκογραφία μας και γενικότερα θα είναι μια υπέροχη βραδιά με φίλους, όχι μόνο πάνω αλλά και κάτω από το stage του Κυττάρου.
 
Κάνοντας μια αναδρομή, θα μπορούσατε να πείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα πορεία σας; Υπήρξαν αποφάσεις που τώρα θεωρείτε λανθασμένες; Αν δηλαδή γυρίζατε πίσω στο χρόνο θα αλλάζατε κάτι;
Αν κάτι αλλάζαμε ίσως να ήταν το ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει τις κινήσεις μας στο εξωτερικό πολύ πριν, γιατί η ανοδική πορεία της μπάντας ήρθε μετά από το άνοιγμά μας στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τόσα χρόνια δημιουργούμε μουσική που μας αρέσει, οπότε αυτό από μόνο του λέει πολλά.
 
poem1903
 
Το τελευταίο σας άλμπουμ με τίτλο "Unique" έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές και πολλοί το τοποθετούν στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που πέρασε. Θέλω τις δικές σας εντυπώσεις.
Μας τιμάει κάτι τέτοιο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το "Unique" έχει τέτοια ανταπόκριση, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και είναι για μας πολύ σημαντικό να βλέπουμε τους κόπους μας να αμοίβονται, καθώς επίσης και το ότι η μουσική μας αρέσει. Τι άλλο να νιώσουμε πέρα από ικανοποίηση για όλα όσα έχουμε περάσει για να δημιουργήσουμε αυτό το άλμπουμ;
 
Έχει διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα ή κινείται στα ίδια μοτίβα; Θεωρείτε ότι έχετε βρει τη μουσική σας σφραγίδα; Σας αρέσει να πειραματίζεστε με κάτι νέο ή θέλετε να μένετε σε αυτά που θεωρείτε ότι πλέον σας εκφράζουν;
Έχει διαφορές και είναι λογικό, εφόσον υπάρχει εξέλιξη, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έχουν αλλάξει και δύο μέλη της μπάντας από το "Skein Syndrome" (Λώρενς - κιθάρα και Τάκης - μπάσο), που έχουν συμβάλλει στην ενορχήστρωση του νέου άλμπουμ. Μουσική σφραγίδα δεν ξέρω αν έχουμε βρει, όμως υπάρχουν στα άλμπουμ στοιχεία κοινά, που όταν τα ακούς καταλαβαίνεις πως είναι Poem. Όσο για τον πειραματισμό, θα έλεγα πως είναι κομμάτι της σφραγίδας που λες, θέλουμε να πειραματιζόμαστε και να εξελισσόμαστε παράλληλα.
 
Έχετε κάνει πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό και νομίζω ετοιμάζεστε να ξαναφύγετε. Τι έχετε αποκομίσει από όλα αυτά;
Το βασικότερο όλων είναι πως θέλει σκληρή δουλειά και αφοσίωση για να πετύχει κανείς κάτι εκεί, καθώς το επίπεδο, ο ανταγωνισμός, ο επαγγελματισμός και πολλά άλλα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι το θέλουμε και αυτό είναι που αποκομίσαμε κιόλας. Να γράφουμε και να παίζουμε όσο περισσότερο γίνεται σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται.
 
poem1902
 
Αξίζει τον κόπο μια μπάντα να ασχολείται πια με τη μουσική; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;
Αν αξίζει τον κόπο… Πιστεύω πως το απαντάει από μόνη της η ίδια η μουσική σκηνή, που έχει βγάλει και βγάζει ακόμη πολύ καλές μπάντες και με πολύ καλούς μουσικούς. Όσο για το τι μας ωθεί να γράψουμε μουσική, πιστεύω πως είναι μια έμφυτη δύναμη που μας κάνει να βάζουμε ως προτεραιότητα τη δημιουργία αυτή.
 
Με τόσο «βομβαρδισμό» που έχει φάει ο κόσμος από τα μέσα δικτύωσης και το youtube, πιστεύετε πως μια μπάντα μπορεί να βρει τρόπο να εισχωρήσει πιο εύκολα στις καρδιές των οπαδών; Θεωρείτε εργαλείο ή αναγκαίο κακό τα social media;
Και τα δύο. Εργαλείο για την προώθηση της δουλειάς μας και αναγκαίο κακό γιατί, θέλουμε δεν θέλουμε, αυτός είναι ο κυριότερος τρόπος για να συνεχίζουμε να έχουμε ύπαρξη στη βιομηχανία. Το αν είναι εύκολο όμως, έχει δύο όψεις. Ναι μεν είναι, γιατί χρησιμοποιούμε τα μέσα που χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης, άρα είναι και πιο εύκολο να μας γνωρίσει περισσότερος κόσμος, αλλά από την άλλη, είναι δύσκολο γιατί θέλει διαρκη ενασχόληση για να το πετύχεις και συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των μέσων αυτών.
 
Μουσική βιομηχανία του σήμερα. Τι σας αρέσει, τι μισείτε;
Η μουσική βιομηχανία μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε τη δουλειά μας σε όλον τον κόσμο, να κάνουμε περιοδείες, live και να είμαστε μέσα στα πράγματα. Από την άλλη, είναι και αυτό αναγκαίο κακό. Είναι μία βιομηχανία – ακριβώς όπως είναι κα όλες οι υπόλοιπες βιομηχανίες. Είναι το σύστημα της εποχής μας. Αν θες μπαίνεις στη βιομηχανία αυτή και προσπαθείς να εξελιχθείς – απλά κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ρομαντικό σε αυτήν.
 
poem1904
 
Ετοιμάζεστε για νέα περιοδεία. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα; Ποιες χώρες έχετε επιλέξει και γιατί;
Μέσα στα πλάνα της μπάντας είναι πάντα τα tour. Once on tour, always on tour, απλά! Δεν είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν μεν κάποιες συζητήσεις και προτάσεις, αλλά τίποτα κλεισμένο ακόμη. Όταν θα γίνει, λογικά θα είναι σε χώρες της Ευρώπης που έχουμε ξαναπαίξει.
 
Υπάρχουν ιδέες για το επόμενο άλμπουμ;
Υπάρχουν ιδέες και δουλεύουμε το νέο υλικό αυτή την περίοδο. Θα υπάρχει νέο album, αν όλα πάνε καλά, τέλη του 2019.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
 
poemlive012
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Προπώληση: 8€
• Ταμείο: 10€
 
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
Ηλεκτρονική: www.viva.gr/tickets/music/kyttaro/poem-live/
WIND
Reload Stores
Seven Spots
Τηλεφωνικά στο 11876
Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης - Evripidis Bookstores
Αθηνόραμα
Viva Kiosk Συντάγματος & Τεχνόπολης
Yoleni’s Greek Gastronomy center
KYTTARO Live Club / ΚΥΤΤΑΡΟ : Ώρες - μέρες συναυλιών
musicfor - Korydallos (Ταξιαρχών 63, Κορυδαλλός, 213.0330713)
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα