= Συνέντευξη με τους Planet Of Zeus
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Planet Of Zeus

 
   Δεκαεννέα χρόνια έντονης παρουσίας στις σκηνές της χώρας μας και του εξωτερικού, πέντε στούντιο δίσκοι, συνεχείς περιοδείες, τραγούδια που χαίρουν γενικής εκτίμησης ανεξαρτήτως «συλλόγων» και γούστων και ένα κουαρτέτο που συμπάσχει για τη μουσική του. Οι Planet Of Zeus έχουν συνηθίσει να γεμίζουν μαγαζιά και – όπως έχουν γράψει και οι ίδιοι – έχουν παίξει παντού. Από πάρτι μέχρι στάδια! Αυτή τη φορά, με ορμητήριο το πλέον φρέσκο πόνημά του, το “Faith In Physics”, φιλοξενούνται από το περιοδικό μας και μιλούν για το τι τους οδήγησε να ονομάσουν το άλμπουμ έτσι, τι είναι αυτό που τους κάνει να δημιουργούν και να μην σταματούν να ονειρεύονται μουσική και LiVE, τι πλάνα έχουν για να προωθήσουν τη δουλειά τους και πού θα τους απολαύσουμε λίγο πριν τις γιορτές. Μπήκα στο δίκτυο και έριξα μια ματιά στα επερχόμενα συναυλιακά δρώμενά τους. Τυχεράκηδες Γερμανοί και Λουξεμβουργιανοί. Η αρμάδα έρχεται κατά κείθε…

Αντί προλόγου: Κώστας Κούλης
Η συνέντευξη δόθηκε στη Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
planetzeus1978
 
Τι σχέση έχει η Φυσική με τη μουσική;
Η Φυσική ως επιστήμη ασχολείται με την μελέτη της ύλης και την κίνησή της μέσα στο χώρο και το χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ξεκίνησε και έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία που προσπάθησε να ερμηνεύσει τον κόσμο με γνώμονα τη λογική, αντιλαμβανόμαστε την ανθρωποκεντρική φύση της ύπαρξής της. Αντίστοιχα και η μουσική άρχισε να υπάρχει για να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει συναισθήματα μέσω ήχων.

Το άλμπουμ σας “Faith In Physics” κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου. Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει ως τώρα;
Oι αντιδράσεις του εγχωριου αλλά και του ξένου τύπου (περιοδικά, μουσικά sites κτλ) έχουν υπάρξει θετικές και ενθουσιώδεις. Φυσικά το απόλυτο feedback μπορεί να το λάβεις κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων και μέχρι στιγμής είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτό.

Από πού αντλείτε έμπνευση; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη;
Στο “Faith In Physics” καταπιαστήκαμε με ζητήματα όπως η θρησκεία, ο εθισμός, η κοινωνική απομόνωση και η ψευδαίσθηση που αναβλύζει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητήματα που δεν έχουν πάψει να μας απασχολούν και επιτέλους βρήκαμε την κατάλληλη μουσική για να τα «ντύσουμε» στιχουργικά.
 
planetzeus1979
Ποιος είναι υπεύθυνος για τους στίχους και τη μουσική; Πόσο διάστημα σας πήρε η ηχογράφηση του “Faith In Physics”;
Και τα τέσσερα μέλη της μπάντας είναι υπεύθυνα για τη μουσική και τους στίχους κάθε κυκλοφορίας μας, από την αρχή της δισκογραφικής μας πορείας. Στη συγκεκριμένη κυκλοφορία, είπαμε να παρουμε το χρόνο μας και να δοκιμάσουμε καινούργιους ήχους και τεχνοτροπίες κατα τη διάρκεια της ηχογράφησης, η οποία έγινε σε διαφορετικά στούντιο. Έτσι είχαμε τη χρονική δυνατότητα να μπορέσουμε να αποστασιοποιηθούμε από το καινούργιο υλικό και να επιστρέφουμε με «φρέσκα» αυτιά για να καταλήξουμε εν τέλει στο αποτέλεσμα που ακούτε σήμερα.

Το Δεκέμβριο θα παρουσιάσετε το άλμπουμ σας στο Fuzz Live Music Club. Δύο βραδιές φτάνουν για το αθηναϊκό κοινό για να σας ακούσει; Θα υπάρχουν εκπλήξεις;
Στις 20 και 21 Δεκεμβρίου θα είμαστε στο Fuzz για να παρουσιάσουμε ζωντανά το “Faith In Physics” στο κοινό της Αθήνας. Το να παίζεις στην πόλη που γεννήθηκες και ζεις, στην πόλη που σε στήριξε από την αρχή, δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Δεν θέλουμε να προαναγγείλουμε κάτι ως έκπληξη. Αρκεί να έρθετε και να τις διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι!

Έχετε ένα πολύ δυνατό πυρήνα οπαδών. Πώς διατηρείτε αυτή τη σχέση;
Η σχέση αυτή διατηρείται με ειλικρίνεια, συνέπεια και αμφίδρομη ανταλλαγή ενέργειας όταν βρισκόμαστε στη σκηνή. Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε τούτη τη στήριξη όλα αυτα τα χρόνια και η στήριξη εκείνη είναι η κινητήριος δύναμή μας.
 
planetzeus1980
Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη μουσική βιομηχανία και τα social media.
Το τοπιό έχει υποστεί ολική αλλαγή σε σχέση με τι επικρατούσε πριν τριάντα χρόνια. Οι πωλήσεις δίσκων έχουν δώσει τη θέση της στα plays του youtube και του spotify. Η επονομαζόμενη και ως «πειρατεία» στέρησε απο τις δισκογραφικές εταιρείες τα κέρδη από τις πωλήσεις, αλλά βρήκαν τρόπο να ανακάμψουν οικονομικά, εκμεταλλευόμενες την ύπαρξη των streams μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών μουσικής. Είχαμε την τύχη ή ατυχία να ζήσουμε σαν μπάντα και την εποχή που η διάδωση της μουσικής γινόταν μόνο μέσω μουσικών εντύπων, ανταλλαγής δίσκων χέρι με χέρι και φυσικά μέσω του πιο ισχυρού μέσου, των συναυλιών. Προφανώς δεν θέλουμε να «ακουστούμε» αναχρονιστικοί, μια και η ύπαρξη του Internet έχει βοηθήσει τη μουσική να εξαπλωθεί τόσο ποσοτικά όσο και γεωγραφικά. Οποιαδήποτε μορφή εξέλιξης έχει ισχυρά πλεονεκτήματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μπάντες έχουν ανέβει πάρα πολύ. Τι πιστεύετε πως έχει αλλάξει;
Είναι γεγονός ότι το επίπεδο των μπαντών και των καλλιτεχνών σε όλα τα μουσικά ιδιώματα έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος που έχει συμβεί κάτι τέτοιο έχει να κανει κυρίως με το υλικοτεχνικό κομμάτι της μουσικής και την τεχνογνωσία που ύπαρχει πλέον σε σημαντικό ποσοστό στο παραγωγικό της κομμάτι. Το ταλέντο πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Όμως πλέον, υπάρχει και η γνώση για να αποτυπωθεί οποιοδήποτε είδος μουσικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχετε κάνει αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό. Τι έχετε αποκομίσει από αυτές;
Οι περιοδείες στο εξωτερικό είναι μια φοβερά διδακτική εμπειρία για μας ως μουσικοί και ως άνθρωποι. Έχεις την τύχη να ταξιδεύεις παίζοντας τη μουσική σου… κάθε μέρα σε άλλη πόλη, κάθε μέρα μπροστά σε διαφορετικό κοινό, με διαφορετική κουλτούρα το καθένα. Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές συνθήκες, είτε αυτές αφορούν το καθαρά τεχνικό κομματι των συναυλιών είτε το κομμάτι της διαβίωσης όταν είσαι για δύο μήνες στο δρόμο.

Αλήθεια τι πιστεύετε πως πρέπει να έχει μια μπάντα για να φτάσει ψηλά εκτός από πολύ καλή μουσική;
Όρεξη και κίνητρο, επιμονή και υπομονή, ρίσκο και μεθόδευση, ειλικρίνεια, συνέπεια και θυσίες.
 
planetzeus1977
Ποια τα σχέδια σας για τη προώθηση του “Faith In Physics”; Ετοιμάζετε περιοδεία;
Είμαστε ήδη στα πλαίσια της περιοδείας που κάνουμε στην Ελλάδα για την προώθηση του νέου μας δίσκου και τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή μας περιοδεία μαζί με τους Νορβηγούς Kvelertak.

Ποια η γνώμη σας για την κατάσταση στην Ελλάδα; Θα τελειώσει κάποια στιγμή αυτή η οικονομική εξαθλίωση;
Η έλλειψη αλληλεγγύης, η «πιστή προσήλωση» σε όσα αναπαράγουν τα ΜΜΕ, η ανισότητα και η απειροελάχιστη επίδειξη ουσιαστικής ανθρωπιάς αποτελούν δυστυχώς σημεία των καιρών μας, που έχουν βάλει για τα καλά τη στάμπα τους στις σκέψεις των ανθρώπων που ζούνε στην Ελλάδα. Για καλή μας τύχη, υπάρχουν και εκείνοι που αντιτίθενται σε όλα αυτά με κάθε μέσο, καταβάλοντας προσπάθειες να ανατρέψουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί. Οι καιροί που ζούμε είναι σκοτεινοί και υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγή, για πρόοδο, για εξέλιξη, για πλήρη απεμπλοκή από συμπεριφορές και πεποιθήσεις που μας κάνουν χειρότερους ανθρώπους. Όσο για την οικονομική εξαθλίωση, θα παραμείνει και θα χειροτερεύσει αν εξακολουθούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις