= Συνέντευξη με τον Παντελή Κυραμαργιό
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Παντελή Κυραμαργιό

 
   Θέλουμε να ακούσουμε μουσική γιατί δεν φανταζόμαστε τη ζωή μας διαφορετικά. Γιατί χωρίς μελωδία δεν είναι εύκολη η ανηφοριά. Ο Παντελής Κυραμαργιός συμβάλει στην καταπολέμηση των απανταχού ανηφορικών δυσκολιών. Και αν σας πονάει το δοντάκι σας για τα τραγούδια που αντικρύζετε ανοίγοντας τα παράθυρα, ο συνθέτης και ερμηνευτής θα συνδράμει εξίσου, όντας ένας πλήρως ετοιμοπόλεμος οδοντίατρος. Μιλήσαμε για τη μουσική, τα πλάνα του και το μέλλον και κρατάμε τις σκέψεις του για τις αγάπες της ζωής του. Αυτές που διαβάσατε πιο πάνω, ναι. Πολλά ευχαριστώ στην Αγγέλα Παπαθανασίου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
kyramargios1954
 
Το πιο πρόσφατο άλμπουμ σας, το «Αρετή», κυκλοφόρησε το 2018. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την καινούργια σας δουλειά;
Η «Αρετή» είναι ακόμα πρόσφατη, όμως πριν δύο μήνες κυκλοφόρησε το «Κάτι για σένα» ένα τραγούδι εκτός άλμπουμ, σε συνεργασία με την Αθηνά Κοντοδήμα. Τους στίχους έγραψε ο Σταύρος Σταύρου. Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν θα συμπεριληφθεί στο επόμενο προσωπικό μου άλμπουμ, του οποίου η ιδέα έχει ήδη γεννηθεί. Θα έχει να κάνει με την ηθική και τον τρόπο που αυτή μας ελέγχει. Φυσικά δεν υπάρχει καμία βιασύνη και θα πάρει καιρό να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία.

Προτιμάτε να βρίσκεστε σε διαδικασία δημιουργίας και ηχογράφησης ή προβών και ζωντανών εμφανίσεων;
Μου αρέσουν και τα δύο. Η δημιουργία είναι διεργασία εσωστρεφής. Η εμφάνιση μπροστά σε κόσμο εξωστρεφής. Η μία συμπληρώνει την άλλη.

Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο; Εμφανίσεις σε κλειστούς χώρους ή σε μεγάλα γήπεδα; Τι σας αρέσει πιο πολύ;
Στη φάση που βρίσκομαι τώρα, μία εμφάνιση σε μεγάλο χώρο μοιάζει ουτοπική. Παίζουμε σε μικρούς χώρους και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μικρές εστίες επικοινωνίας, αναζήτησης και αντίστασης.
 
kyramargios1955

Παράλληλα με τη δισκογραφία σας, γράφετε ποίηση, εκδίδετε βιβλία, αρθρογραφείτε. Τελικά υπάρχει χρόνος για όλα;
Το κύριο εκφραστικό μου μέσο είναι η μουσική. Οι τέχνες όμως είναι συγκοινωνούντα δοχεία και οφείλουν να συνδιαλέγονται. Έτσι, που και που καταπιάνομαι με το λόγο. Δεν το χειρίζομαι καλά. Το μαθαίνω σιγά σιγά. Μια και θέτεις όμως το θέμα του χρόνου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όταν υπάρχει θέληση, ο χρόνος υποτάσσεται σε αυτήν.

Ξεχωρίζετε κάποια από τα τραγούδια σας ποτέ; Υπάρχουν κάποια που έχετε δώσει αλλού και θα θέλατε πολύ να τα έχετε ερμηνεύσει εσείς;
Ξεχωρίζω τραγούδια ανάλογα με την εποχή και τη διάθεσή μου. Αυτό τον καιρό ας πούμε ακούγεται συχνά στο κεφάλι μου ένα τραγούδι από την «Αρετή» που λέγεται «Στάχυα» και ερμηνεύει η Βιολέτα Ίκαρη. Νιώθω ότι το κάθε τραγούδι έχει διαλέξει μόνο του τον ερμηνευτή του και εγώ είμαι ευγνώμων που τόσοι καλλιτέχνες που αγαπώ και θαυμάζω έχουν κάνει δικά τους αυτά τα τραγούδια.

Πού θα μπορέσουμε να σας δούμε στη σκηνή; Ποια είναι τα μεσοπρόθεσμα πλάνα σας;
Στις 13 Απριλίου, το ερχόμενο Σάββατο, έχουμε την μεγάλη μας συναυλία στο Σταυρό του Νότου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εμφανίσεις σε όσα περισσότερα μέρη της Ελλάδας μπορούμε, αρχής γενομένης από την Κρήτη στις αρχές του Μάη. Σε ό,τι αφορά τα δισκογραφικά, μετά το Πάσχα θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Το νησί της φαντασίας», με παιδικά τραγούδια, σε στίχους Σταυρούλας Παγώνα και μουσική δική μου, με τις φωνές δώδεκα αγαπημένων καλλιτεχνών.
 
kyramargios1956

Η μουσική είναι ο μεγάλος έρωτας και η οδοντιατρική η μεγάλη σας αγάπη;
Τις αγαπώ και τις δύο. Με μια διαφορά. Την οδοντιατρική έμαθα να την αγαπώ σιγά σιγά. Τη μουσική την αγάπησα από το πρώτο φως.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα αυτά που κάνετε; Τι οδηγεί ένα νέο άνθρωπο να δημιουργεί όλα αυτά τα πράγματα καθημερινά;
Χωρίς τη δημιουργία θα ήταν ο άνθρωπος ακόμα στην άγρια κατάσταση. Δεν ψάχνουν οι τέχνες αφορμές να γεννηθούν. Οι τέχνες δίνουν αφορμές. Μας εμπνέουν, μας ξυπνούν, μας αποκαλύπτουν, μας ξεγυμνώνουν.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις