= Συνέντευξη με τον Πάνο Στεργίου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Πάνο Στεργίου

 
   Κάποια στιγμή βρέθηκα στο βασιλικό δρόμο ήτοι “Royal Road”. Τα καθαρά, τα γκάζια, η χαρακτηριστική φωνή, η δομή του κομματιού... Πέρασαν χιλιάδες εικόνες από το μυαλό και όταν ήλθε το ρεφρέν, εκεί πλέον άρχισα να ψάχνω, μια και ήθελα να ακούσω κι άλλο. Ο Πάνος Στεργίου είναι ένας καλλιτέχνης που διασχίζει το μουσικό μονοπάτι του μόνος του. Δική του μουσική, δικοί του και οι στίχοι, δικές του η ενορχήστρωση, η απόδοση και η ερμηνεία. Δικό του και το όνειρο. Μετά το δεύτερο άλμπουμ του, “Know Thyself”, κάναμε την επαφή και τα είπαμε με το γλυκύτατο σόλο καλλιτέχνη από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, ο οποίος αγαπά πολύ αυτό που κάνει, ο οποίος πιστεύω πως θα μας κάνει τη χάρη και θα παίξει τα τραγούδια του στη σκηνή και ο οποίος θεωρώ με τα μπούνια πως είναι οπαδός της σοφής ρήσης «Όλα – μα όλα – σε αυτή τη ζωή είναι Maiden». Ευχαριστούμε πολύ τη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
stergiou2066
 
Είσαι μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια one-man μπάντα, που κινείται στον ευρύτερο χώρο του εναλλακτικού/ανεξάρτητου rock. Πώς προέκυψε όλο αυτό;
Μετά από πάρα πολλά χρόνια συμμετοχής μου σε διάφορες μπάντες στο χώρο του rock και του metal, αποφάσισα το 2014 να ξεκινήσω κάτι εντελώς δικό μου. Κάτι με το οποίο να εκφράζω τις μουσικές μου ανησυχίες και τα προσωπικά μου συναισθήματα, χωρίς περιορισμούς, γράφοντας μόνος μου τα δικά μου τραγούδια. Έτσι, προέκυψε αυτή η συνθήκη και πορεύομαι ως solo artist.
 
Το “Know Thyself”, που κυκλοφόρησες πρόσφατα, είναι το δεύτερο άλμπουμ σου. Μίλησε μας για τη διαδικασία δημιουργίας του. Πού διαφοροποιείται σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ σου, “Passage To The Light“;
Το “Know Thyself” μουσικά κινείται στο χώρο του alternative rock, στολισμένο με κάποιες πιο pop rock μελωδίες. Οι στίχοι του παρακινούν τους ακροατές να εξετάσουν και να γνωρίσουν τον εαυτό τους σε βάθος, ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τη ζωή τους και τις κοινωνίες τους προς το καλύτερο. Η σύνθεση του δίσκου καθώς και η ηχογράφηση των οργάνων και των φωνητικών έχει γίνει αποκλειστικά από εμένα, με μόνη εξαίρεση τα drums, που παίχτηκαν από το Μάριο Σκαλτσά. Η ηχογράφηση, η παραγωγή και η μίξη έχουν γίνει στο Home Studio Project στη Λιβαδειά, από το Μάριο Σκαλτσά. Το “Know Thyself” είναι πιο δουλεμένος και “φωτεινός” δίσκος σε σχέση με το μουσικά και στιχουργικά “ακατέργαστο” και “τραχύ” “Passage To The Light”.
 
stergiou2067
 
Στο “Know Thyself” ακούμε όμορφες μελωδίες, σε ύφος που θυμίζει τις alternative μουσικές των 90’s αλλά και των 00’s. Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Είμαι επηρεασμένος από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών. Ακούω από rock και metal, μέχρι ηλεκτρονική και παραδοσιακή μουσική. Ενδεικτικά, ως επιρροές μου θα αναφέρω τους R.E.M., τους Placebo, τους Smashing Pumpkins, τους Nirvana και τέλος τους αξεπέραστους Iron Maiden!
 
Υπάρχει κάποιο ή κάποια κομμάτια από το άλμπουμ που ξεχωρίζεις ιδιαίτερα;
Ίσως είναι λίγο κοινότοπο αυτό που θα πω, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι. Θεωρώ όλα μου τα τραγούδια πνευματικά μου παιδιά. Το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά.
 
Πού και πώς μπορούν να ακούσουν οι αναγνώστες μας το “Know Thyself”;
Μπορούν να το ακούσουν στo κανάλι μου στο YouTube και στις περισσότερες γνωστές μουσικές πλατφόρμες (iTunes, Spotify κτλ.). Μπορούν να το κατεβάσουν από τη σελίδα μου στο Bandcamp σε digital μορφή, ενώ αν κάποιος ενδιαφέρεται για φυσική μορφή CD, μπορεί να μου στείλει inbox στη σελίδα μου στο Facebook.
 
 
Υπάρχει στη σκέψη σου η δημιουργία κάποιου σχήματος, που θα υποστηρίξει το υλικό ζωντανά;
Ξεκίνησα τη σόλο πορεία μου έχοντας στο μυαλό μου ότι θα είμαι κυρίως studio artist. Δεν σας κρύβω όμως ότι περνώντας ο καιρός και βλέποντας την αποδοχή του δίσκου από τον κόσμο, σκέφτομαι όλο και περισσότερο μια ενδεχόμενη σύσταση μπάντας, ώστε να μπορώ να αποδώσω το υλικό μου ζωντανά. Θα δείξει, στο προσεχές μέλλον.
 
Ποια είναι η γνώμη σου για τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα; Τι βρίσκεις ελπιδοφόρο και τι ενδεχομένως δεν σου αρέσει καθόλου;
Στην Ελλάδα, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έκρηξη δημιουργίας, με καλλιτέχνες που γράφουν υπέροχη και ποιοτική μουσική. Και με μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ελπιδοφόρο. Σκεφτείτε ότι στη Λιβαδειά που ζω, μια πόλη 30.000 κάτοικων, υπάρχουν τουλάχιστον έξι μπάντες που δισκογραφούν συστηματικά.
 
stergiou2068
 
Τι θα ήθελες να συμβεί από εδώ και πέρα στον Πάνο Στεργίου καλλιτεχνικά, μετά το νέο άλμπουμ; Τα πλάνα σου; Οι στόχοι σου;
Πρωτίστως, το ενδιαφέρον μου στρέφεται στην προώθηση του “Know Thyself”. Στόχος μου είναι να ακουστεί ο δίσκος μου σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, πολύ σύντομα θα αρχίσω να δουλεύω πάνω σε καινούργιο υλικό, για τον επόμενο δίσκο μου.
 
Σε ευχαριστούμε πολύ! Ευχόμαστε τα καλύτερα από καρδιάς!
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να μιλήσω μαζί σας! Θα ήθελα να στείλω και ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας. Να υποστηρίζουν όσο περισσότερο μπορούν τους ανεξάρτητους Έλληνες μουσικούς. Οι ακροατές και η υποστήριξή τους είναι ο λόγος που υπάρχουμε μουσικά και δισκογραφούμε.
 
Κώστας Κούλης
 
stergiou2069
 
https://www.facebook.com/Panos.Stergiou.Music/
https://www.youtube.com/channel/UC1N4vfPKjDorz8o2fu0jPzA
https://panos-stergiou.bandcamp.com/
https://store.cdbaby.com/Artist/PanosStergiou (Artist Page)
https://store.cdbaby.com/cd/panosstergiou (“Know Thyself” Download)
https://itunes.apple.com/us/artist/1473079996
https://open.spotify.com/artist/3QbEhQBs8pdgC68W00rZCS?si=KP-kvOMKQYaDyQ1ka5VYtQ
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις