= Συνέντευξη με τους O.Y.D.
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους O.Y.D.

 
   Το συγκρότημα από το Μοριά και δη την Καλαμάτα μπορεί να είναι υπερήφανο για τις δουλειές του. Ηχογράφησε στις ΗΠΑ για το ντεμπούτο του και για τούτο εδώ το απίστευτα επιθετικό και εμπνευσμένο “Indigo”, πήγε στο άντρο του ίδιου του Fredman! Η μπάντα δούλεψε παρέα με το Fredrik Nordstrom και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει, αφού πρόκειται για ένα δίσκο σχεδόν βιονικό. Ακούσαμε και εμείς το άλμπουμ και η ακρόαση δεν έχει σταματήσει ακόμα. Ουρλιαχτό και μελωδία, κοπετός και λυρισμός και ενορχηστρώσεις που με σθένος δηλώνουν ότι τα παιδιά κατέχουν τα μυστικά των οργάνων τους και πραγματικά διαπρέπουν. Ήλθαμε σε επικοινωνία με τη μπάντα και μάθαμε για το πώς και το γιατί για το άρτι αφιχθέν άλμπουμ, καθώς και κάποια πράγματα για το μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά τη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
oyd2055
 
Το καινούργιο άλμπουμ σας κυκλοφόρησε. Πώς νιώθετε τώρα;
Το κύριο συναίσθημα είναι η αίσθηση ότι έχουμε στα χέρια μας ένα υλικό το οποίο μας κάνει υπερήφανους, αλλά και η ελπίδα ότι θα το αγκαλιάσει και το κοινό... Είμαστε σίγουρα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αλλά είναι βέβαιο ότι κάθε μπάντα μετά την κυκλοφορία της δουλειάς της διακρίνει κάποιες λεπτομέρειες- όχι πάντα σημαντικές - τις οποίες θα ήθελε να «τροποποιήσει» κατά κάποιο βαθμό. Ομοίως κι εμείς, αλλά τίποτα στο βαθμό που θα μας κάνει να στενοχωρηθούμε κιόλας...

Τι ανταπόκριση λαμβάνετε; Ήταν αυτό που αναμένατε;
Οι κριτικές ως ώρας είναι ίσως θετικότερες και από αυτό που θα περιμέναμε, δεδομένου του ότι το υλικό μας είναι μάλλον πειραματικό ή ιδιαίτερο, σε σχέση με τον ήχο που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Το ότι δεχόμαστε θετικές κριτικές και από το εξωτερικό μας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους.

Νιώθετε ότι πετύχατε αυτό που θέλατε εξαρχής σαν συγκρότημα; Θα αλλάζατε κάτι τώρα;
Νοιώθουμε ότι έχουν μπει οι βάσεις στην αναζήτηση ακόμα πιο προσωπικού ήχου και φυσικά δεν επαναπαυόμαστε ούτε και παγιώνουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις συνθέσεις γενικότερα. Θεωρούμε απαραίτητο για εμάς να υπάρχει συνεχής εξέλιξη και να μη λειτουργούμε με "μανιέρες".
 

Μιλήστε μας λίγο και για τη διαδικασία της δημιουργίας του άλμπουμ. Από τότε που ξεκινήσατε να συνθέτετε, μέχρι την παραγωγή στα περίφημα Studio Fredman στη Σουηδία.
Η προσπάθεια για το δεύτερο μας άλμπουμ ουσιαστικά ξεκίνησε με την επιστροφή μας από την Αμερική. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε έκτοτε μας καθυστέρησαν αρκετά, αλλά σίγουρα δεν είμαστε μια μπάντα που θα εκβιάσει τις συνθέσεις... Από τη στιγμή που πήραμε το ΟΚ από το Fredrik δουλέψαμε σε φουλ ρυθμούς, κάτι που φυσικά δε σταμάτησε στη Σουηδία, όπου λόγω και του περιορισμένου χρονοδιαγράμματος έπρεπε να ανταπεξέλθουμε στον καλύτερο βαθμό και όντως θεωρούμε ότι κερδίσαμε το στοίχημα. Η φιλοξενία του Fredrik ήταν άψογη και η συνεργασία δεν έμεινε στις τυπικότητες, κάτι που έκανε πολύ καλό στην παραγωγή αλλά και τη διαμονή στο studio.

Αν και νέα μπάντα σχετικά, έχετε αποκτήσει ήδη τεράστιες εμπειρίες ηχογραφώντας σε στούντιο τις ΗΠΑ και στη Σουηδία, με ξακουστούς παραγωγούς. Μιλήστε μας λίγο για το πώς βιώσατε όλη αυτή τη διαδικασία. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε;
Οι εμπειρίες αυτές δυστυχώς δε μπορούν να μεταδοθούν μέσω ενός κειμένου, αλλά θα μπορούσαμε επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι γενικότερα βιώσαμε εις διπλούν μία ονειρική εμπειρία που την ευχόμαστε σε όλους. Επιπλέον θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτά που ζήσαμε ως ένα ιδανικό σεμινάριο, που μας έδωσε όχι μόνο πολύτιμες πληροφορίες σε τεχνικό επίπεδο αλλά και την αυτοπεποίθηση να μην "κολλάμε " σε καμία πρόκληση. Υπάρχουν βέβαια και διάφορα ευχάριστα/ιλαρά περιστατικά που τα φέρνουμε στη μνήμη μας ανά καιρούς και μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Έχοντας λοιπόν βιώσει όλα αυτά, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα, σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στο εξωτερικό στον τομέα της παραγωγής;
Οι διαφορές σε καμία περίπτωση δε βρίσκονται στο επίπεδο των περασμένων δεκαετιών και ευελπιστούμε να δούμε τη χώρα μας να πρωτοστατεί στο μέλλον, κάτι όχι απίθανο, από τη στιγμή που είναι ορατό ότι υπάρχουν αρκετά άτομα στο χώρο πλέον που δε στερούνται ταλέντου ή αντίληψης και ικανοτήτων.
 
oyd2056
Το μουσικό σας στυλ θα λέγαμε ότι δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε και ποιες είναι οι επιρροές σας;
Πιστέψτε μας όταν λέμε ότι ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κατατάξουμε αυτό που παίζουμε με σιγουριά σε κάποιο χώρο! Οι επιρροές των μελών, λόγω και των διαφορών μας σε πολλαπλά επίπεδα, αγγίζουν πολύ μεγάλο εύρος... Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να παραθέσουμε κάποιες μπάντες όπως Pantera, Architects, Tool, Slipknot, αλλά η λίστα δεν τελειώνει, συν το ότι παρεισφρέουν στοιχεία από "άσχετα" με το χώρο είδη και εκεί το πράγμα μπλέκει αρκετά...

Είστε ένα συγκρότημα που αγαπάει τις ζωντανές εμφανίσεις. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές live στιγμές σας ως τώρα;
Ίσως η απάντηση βρίσκεται πιο πολύ στο πεδίο του υποκειμενικού, αλλά κάποιες από αυτές θα ήταν το live στο Principal στη Θεσσαλονίκη με τους Comeback Kid, η εμφάνισή μας σε ένα ιταλικό φεστιβάλ το 2017 και η παρουσίαση του «Indigo» για πρώτη φορά στην πόλη μας, την Καλαμάτα.

Τι άλλα σχέδια υπάρχουν στο μέλλον για τους OYD, όταν ομαλοποιηθεί βέβαια και η κατάσταση που ζούμε;
Έχει ξεκινήσει ήδη η προσπάθεια για την προώθηση μέσω live, αλλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι, τα πράγματα πήγαν αναγκαστικά πίσω για φέτος... Παρόλα αυτά, κινηθήκαμε εγκαίρως και θα συμμετάσχουμε στο Rock'N'Iasi, στη Ρουμανία, κάτω από τους headliners Bucovina. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για περισσότερα live, ωστόσο οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως δύσκολες μετά από αυτήν την παγκόσμια πληγή, κάτι που αντιλαμβανόμαστε και φυσικά υπάρχουν σοβαρότερα θέματα πλέον από οποιοδήποτε μουσικό event... Ευχόμαστε να τελειώσει αυτή η παγκόσμια δοκιμασία με το λιγότερο επώδυνο τρόπο... Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία!

Κώστας Κούλης

https://www.youtube.com/channel/UCqNKpRySbOx-gyZLaccUIgQ https://www.instagram.com/oydband/
https://www.facebook.com/oydofficial/
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις