= Συνέντευξη με το Νικόλα Αλαβάνο των The Bittersweet
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Νικόλα Αλαβάνο των The Bittersweet

 
   Και ακούμε τον επόμενο δίσκο των The Bittersweet… Και μας αρέσει και θέλουμε να τον ξανακούσουμε σύντομα και όχι μόνο από το στερεοφωνικό. Η μπάντα έχει βγάλει ένα σπουδαίο άλμπουμ και η επαφή με το Νικόλα Αλαβάνο τείνει πλέον να γίνει σχέση στοργής. Κάποια στιγμή φτάνουμε στο επόμενο βήμα. Να φιλοξενήσουμε το δημιουργό. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα και ο Νικόλας μας μιλάει για το δίσκο και για τα μελλοντικά του πλάνα. Και έχω την αίσθηση ότι βγάλαμε λαγό. Σόλο λαγό…
 
bitter1935
 
To “The Age of New Delirium” έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικούς μήνες. Τι ανταπόκριση έχετε από Τύπο και κοινό;
H ανταπόκριση είναι εξαιρετική, πολύ θερμή, αυθέντικη και εν πολλοίς, θετικά μη αναμενόμενη. Κόσμος και Τύπος, ηλεκτρονικός και μη, αγκάλιασαν γρήγορα το «The Age…». Το album σκαρφάλωσε και σε πολλά ιντερνετικά charts πολύ ψηλά και ψηφίστηκε μέσα στα δέκα καλύτερα ελληνικά rock album του 2018. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’αυτή την αποδοχή και τους ευχαριστώ όλους θερμά. Επόμενος στόχος το σταθερό airplay.
 
Στην παρουσίαση του δίσκου είχα γράψει ότι έχετε πάρει το Βρετανικό στοιχείο και το έχετε προσαρμόσει τελείως στα του οίκου σας. Θα λέγατε ότι δίνετε μια νέα οπτική στη μουσική που σας αρέσει να ακούτε μέσα από τη μουσική που σας αρέσει να παίζετε;
Nαι, ακριβώς αυτό. Είναι ένα πράγμα το τι σου αρέσει να ακούς και μια εντελώς άλλη πραγματικότητα το τι σου αρέσει και τι μπορείς τελικά να παίζεις και να αποδίδεις πειστικά. Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις επιρροές μας έξυπνα και γόνιμα και εν τέλει, φιλτράροντάς τες μέσα απ’τη δική μας οπτική γωνία, να παρουσιάζουμε κάτι καινούριο, τη δικιά μας πρόταση. Για παράδειγμα, εγώ μπορεί να ακούω από Wishbone Ash, Genesis και Zeppelin, μέχρι  Iggy Pop, Brian Eno, Smiths, Χατζιδάκι, Cave, Beatles και Floyd, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το πώς εκμεταλλεύομαι μουσικά αυτά τα ακούσματα ως επιρροές και τι μου ταιριάζει τελικώς στυλιστικά για να κατασκευάσω τη δικιά μου πρόταση. Έχει να κάνει με το φωνητικό σου style και range, το κιθαριστικό σου στυλ και τελικώς το ύφος που θέλεις να υπηρετεί η μπάντα σου.
 
Έχετε ήδη κυκλοφορήσει ένα βίντεο για το άλμπουμ αυτό, το “I Like Walking”. Να περιμένουμε το επόμενο; Έχετε κατασταλάξει;
Έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις 31 Μαρτίου και το δεύτερο clip μας για το “(It’s Been) So Very Long” και μέσα στον Ιούνιο θα βγει το τρίτο για το κομμάτι μας “Nobody Plays With Me”.
 
bitter1936
 
Από LiVE, πότε να σας περιμένουμε; Τι πλάνα υπάρχουν;
Μετά την παρουσίαση του δίσκου μας στο Ίλιον Plus, που πήγε εξαιρετικά, έχουμε ένα μεγάλο live στο Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου στις 10 Ιουλίου και κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχουμε σε μεγάλο Rock Festival στην Τήνο τον Αύγουστο. Από Φθινόπωρο θα συνεχίσουμε να προωθούμε το album με συναυλίες.
 
Έχετε δώσει όλο το άλμπουμ σας δωρεάν στο διαδίκτυο. Πώς κρίνεται αυτή η κίνηση από εσάς, σχεδόν πέντε μήνες μετά;
Αυτοκτονική! (γέλια) Παρ’ όλα αυτά και με τη δεδομένη γνώση ότι αυτή η κίνηση συνεπάγετο εμπορική καταστροφή, υπήρχαν πολύ συγκεκριμένοι και επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους ανέβηκε το album, στο youtube ειδικά. Γιατί σε όλα τα άλλα applications το κατεβάζεις επί πληρωμή και στο Spotify παίρνουμε και τρία φράγκα ανά ακρόαση. Προσωπικώς δεν μετανιώνω στιγμή γι’αυτή μου την επιλογή, μολονότι μας στέρησε ένα καλύτερο συμβόλαιο και ενδεχομένως κάποια χρήματα. Το διαδίκτυο όμως εκείνη τη δεδομένη στιγμή, μας ξανάβαλε δυνατά στο χάρτη και μας ξανακαταξίωσε στον αγγλόφωνο ελληνικό ροκ χώρο, απ’τον οποίο απουσιάζαμε για πολύ καιρό. Και τελικώς συμφωνήσαμε και με μια εξαιρετική δισκογραφική εταιρία, την Ikaros Records, για τη διανομή του “The Age Of New Delirium”, αν και με σαφώς δυσμενέστερους οικονομικούς όρους. Κάποια πράγματα, ειδικά στην Ελλάδα, με την περιρρέουσα δυσκολία που όλοι γνωρίζουμε, είναι πάνω και πέρα από οικονομικές ψυχώσεις. Είναι θέμα momentum και πρεστίζ. Το album σύντομα θα κατέβει απ’ το youtube.
 
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο άλμπουμ σας;
Ναι, αρκετά νωρίς. Αν και υπάρχουν ψήγματα ιδεών, είμαστε ακόμα μακριά απ’ το να πούμε ότι δουλεύουμε για το τρίτο LP. Αρχές του επόμενου έτους θα κυκλοφορήσω τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο. Μόλις λοιπόν τελειώσει το promo του “The Age…”, θα αφοσιωθώ ψυχή τε και σώματι σ’αυτό το project.
 
bitter1938
 
Γράφεις τα πάντα στη μπάντα. Στίχους, μουσική… Πόσο σε συγκινεί η περίοδος που είσαι στο στούντιο και ηχογραφείς; Την προτιμάς από την περίοδο των συναυλιών και των προβών; 
Πολύ δύσκολη ερώτηση φίλε... Η αλήθεια είναι ότι βιώνω τη διαδικασία ηχογράφησης στο studio με όλες τις αισθήσεις, τη λατρεύω, νιώθω σαν παιδάκι ξαμολυμένο σε κατάστημα γεμάτο φανταστικά παιχνίδια που πρέπει να αξιοποιήσω και να εκμεταλλευτώ. Επίσης είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία η στιγμή της δημιουργίας και της γέννησης ενός κομματιού. Ίσως η ανώτερη που μπορεί να βιώσει ένας συνθέτης. Διακατέχεσαι από συγκίνηση και ενθουσιασμό για το καινούριο που γεννιέται μες στα χέρια σου. Όμως όλοι οι μουσικοί ζούμε για τα live. Εκεί ξεδίνεις, κάνεις το act σου, ξεφαντώνεις, επικοινωνείς με τον κόσμο, εξωτερικεύεις τα εσωτερικά σου αισθήματα. Βιώνεις μια μυσταγωγική εμπειρία επιφώτισης. Αυτή η δοσοληψία ενέργειας με το κοινό δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Εκτοξεύεσαι σ’ ένα παράλληλο διαγαλαξιακό σύμπαν. Νομίζω ότι ο μουσικός γαλουχείται και εξελίσσεται για να «κατακτήσει» τη σκηνή. Ίσως η λιγότερο συναρπαστική στιγμή σε όλο αυτό το μικρόκοσμο, είναι τελικώς οι πρόβες. Για μένα τουλάχιστον. Και από άγχος διακατέχεσαι και ποτέ δεν ακούς τίποτα και με λαρυγγίτιδα καταλήγεις τελικά… (γέλια)
 
Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις να δημιουργείς; Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από το γλυκόπικρο του πράγματος;
Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στα όσα ανέφερα μόλις στο άνωθι ερώτημα.
 
Αλλά στο τέλος της μέρας είναι η διέγερση, η εκτόνωση, η έκφραση, η πώρωση και η απογείωση που μόνο η Μουσική μπορεί να σου προσφέρει. Εμένα τουλάχιστον μου’ χει σώσει τη ζωή ουκ ολίγες φορές. Και φυσικά η αποδοχή του κόσμου είναι βασικό και αναντικατάστατο συστατικό γαι να συνεχίσεις να στέκεσαι στα πόδια σου ψυχολογικά και να δημιουργείς με πάθος και αναλλοίωτη όρεξη. Κάνεις αυτό που λατρεύεις, εκφράζεσαι μέσω του αγαπημένου σου χόμπυ, βλέπεις τις μικρές σου ιδεούλες να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Όλο αυτό είναι μοναδικό, συγκινητικό και πολύτιμο για να καμφθεί από τις πάρα πολλές δυσκολίες και τις στυλιστικές εμμονές του χώρου που καλείται να αντιμετωπίσει μια μπάντα, ειδικά στην Ελλάδα. Πίστεψέ με, ήμουν στο τσακ να τα παρατήσω τρία χρόνια πριν. Η Μουσική όμως ως τέχνη σου δίνει τη δυναμή να τα ξεπερνάς όλα, ειδικά αν πιστεύεις πολύ στο «μονοπάτι» σου και σ’ αυτό που δημιουργείς.
 
bitter1939
 
Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς μουσική ή χωρίς τους The Bittersweet;
Α πα πα πα πα... Ποτέ, ποτέ, ΠΟΤΕ!
 
Η Μουσική είναι σχεδόν όλη μου η ζωή. Αν μου την πάρεις, τελείωσα. Πάπαλα.
Ζωή χωρίς τους The BitterSweet, ναι, μπορεί να υπάρξει. Θα είναι πολύ δύσκολο, γιατί μ’ αυτή τη μπάντα «συστήθηκα» στον κόσμο, αλλά εδώ ισχύει το γνωστό ρητό «Τα πάντα ρει». Η ζωή κυλά, μεταβάλλεται και εξελίσσεται. Κανείς δεν σου προεξοφλεί ότι κάποιες καταστάσεις, όσο αποδοτικές και αναντικατάστατες και αν είναι, θα διαρκέσουν για πάντα. Τη μουσική μη μου την πάρετε όμως! (πολλά γέλια) Είναι το οξυγόνο και το αίμα μου.
 
Κώστας Κούλης
 
bitter1939
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις