Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Mystic Prophecy

 
   Το άλμπουμ “Metal Division” των Mystic Prophecy είναι ήδη από τα αγαπημένα άλμπουμ του κοινού και φυσικά των αναγνωστών μας. Με τη σειρά μας το αγαπήσαμε πολύ και εμείς και θελήσαμε στη συνέχεια να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό. Ο mastermind των Mystic Prophecy, Δημήτρης Λιαπάκης βρέθηκε στην απέναντι γραμμή ένα Σάββατο πρωί και ήπιε τον καφέ του μαζί μας, μιλώντας για το άλμπουμ, το συγκρότημα και όχι μόνο. Θερμές ευχαριστίες στο Λάμπρο Κόκκινο, ο οποίος φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
mystic2074
Δημήτρη, ελπίζω να είστε καλά, με όλα αυτά που γίνονται τούτο το διάστημα. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
Εγώ σε ευχαριστώ.

Πώς ξεκινάτε να δημιουργήσετε ένα νέο άλμπουμ; Από τη μουσική, τους στίχους; Από κάποια ιδέα που μετά εμπλουτίζετε; Τι σας δίνει έμπνευση;
Προσωπικά είμαι από τους ανθρώπους που στήνει ένα τραγούδι από το ρεφρέν. Μερικές φορές πρέπει να πάρω τον απλό δρόμο, του οπαδού. Κάνω μουσική για τον οπαδό. Βγαίνω και παίζω μουσική για τον οπαδό. Αν καταφέρω να τον κάνω να ξεσπάσει, να ξεχαστεί, για μένα είναι ευλογία. Το chorus και το riffing είναι για μένα τα πιο σοβαρά στοιχεία σε ένα τραγούδι. Πάντα κινούμαι μαζί με τους κιθαρίστες μου, τα μισά τραγούδια με τον έναν, τα υπόλοιπα με τον άλλον, για να μην υπάρχει λούμπα. Κάνει καλό στη μπάντα, γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ικανότητες και vibes και δίνει τη δική του ψυχή στο τραγούδι… Οι Mystic παντρεύουν πολλές μουσικές για αυτό ακριβώς το λόγο.

Πώς έγινε η ηχογράφηση του “Metal Division”; Πόσο χρόνο σας πήρε για να βγει το άλμπουμ στην τελική του μορφή;
Χρειαστήκαμε τέσσερις μήνες. Ήταν γρήγορα, είχαμε πολλές ιδέες και δουλέψαμε συστηματικά πάνω στο άλμπουμ. Στο στούντιο χρειαστήκαμε δέκα μέρες. Τα παιδιά είναι επαγγελματίες. Δεν ζούμε από τη μουσική, έχει ο καθένας από εμάς τη δουλειά του. Κάνουμε μουσική γιατί γουστάρουμε. Όταν έχεις λύσει το θέμα της διαβίωσης που σε άλλες φάσεις μπορεί να σε στρεσάρει, μπορείς να δώσεις περισσότερα στη μουσική.
 
Έχετε καταφέρει να βγάλετε προς τα έξω τη δική σας μουσική σφραγίδα. Δείχνετε παράλληλα και τις επιρροές σας. Τι σημαίνει μουσική σφραγίδα για ένα μουσικό; Είναι καλό να υπάρχει ή εμπεριέχει κίνδυνους;
Πιστεύω ότι είναι καλό και το ίδιο ισχυρίζεται και το 99% των φαν. Δεν μπορείς να μας βάλεις στο ίδιο συρτάρι με άλλη μπάντα. Ακούς ένα τραγούδι και γνωρίζεις ότι είναι οι Mystic Prophecy. Παντρεύουμε ήχους και μπορώ να μιξάρω ένα τραγούδι και να ακούσεις και Testament και Exodus και μετά να γυρίσω στο power metal του ’80, μετά πιο aggressive. Τις επιρροές μας φυσικά και τις δείχνουμε. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Σημαντικό για μένα και τη μπάντα είναι να μην είμαστε copy κάποιας άλλης. Επηρεάζεσαι από τη μουσική που αγαπάς, αλλά δεν κοπιάρεις.
 
mystic2079
Υπάρχουν διαφορές στο “Metal Division” από τα προηγούμενά σας άλμπουμ;
Όποιος ακολουθεί τη μπάντα ξέρει ότι παντρεύουμε το σκληρό ήχο με πάρα πολλές μελωδίες, έτσι δεν έχουμε περιθώρια να «ξεφύγουμε». Γράφουμε δεκαπέντε τραγούδια και κάποια βγαίνουν εκτός γιατί ξεφεύγουν από εκεί που έχουμε αποφασίσει να «πάμε» το άλμπουμ.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη μουσική; Ήταν μια εσωτερική ανάγκη;
Ετοιμαζόμουν για το σχολείο όταν μπήκε ο αδερφός μου στο σπίτι με το άλμπουμ των Black Sabbath “Master Of Reality” και το έβαλε στο πικάπ. Στην αρχή τρόμαξα, λέω «Τι είναι αυτό». Ξαφνικά ακούω ένα riff του Iommi και καταλαβαίνω ότι κάτι δυνατό συμβαίνει. Γύρισα μετά από το σχολείο και το άκουγα συνεχώς. Ήμουν έξι ετών, μέχρι τότε τα ακούσματά μου ήταν Abba κτλ. Αμέσως μετά από αυτό άλλαξε το ύφος της μουσικής για μένα. Ακούω βέβαια τα πάντα, άλλωστε η μουσική είναι μια.

Τι είναι αυτό που σe ωθεί να δημιουργείς μουσική;
Ξεκίνησα σαν οπαδός και το έκανα επάγγελμά μου, δίνω πράγματα στο κόσμο επί σκηνής. Ζω πράγματα και έχω αναμνήσεις που κανείς δεν μπορεί να μου τις πάρει. Έκανα το hobby μου δουλειά και είμαι ευτυχής. Είμαι υγιής, κάνω αυτά που αγαπώ… Τι άλλο να ζητήσω;

Τα social και το youtube τα θεωρείτε εργαλείο για μια μπάντα ή αναγκαίο κακό της εποχής;
Πριν τριάντα χρόνια ήταν 90% μουσική και 10% μπίζνα. Τώρα έχουν αντιστραφεί τα ποσοστά αυτά, δυστυχώς. Όμως μέσα από τα social, το youtube και όλες τις άλλες πλατφόρμες, το κοινό μπορεί να έχει άμεσα τη δική του γνώμη για ένα άλμπουμ και μια μπάντα. Ασχολούμαι τη μέρα τρεις με τέσσερις ώρες για το πως θα «σπρώξω» τη μπάντα μου όσο καλύτερα γίνεται μέσα από όλα αυτά τα εργαλεία. Πώς θα κάνω touring, πώς θα παίξω σε φεστιβάλ. Πολλές φορές πιο πολύ ασχολούμαι με το πώς θα παρουσιάσω τη μπάντα σε αυτά τα μέσα, παρά με τη μουσική. Με τα social είσαι στο μέλλον. Αφού όλα κινούνται έτσι, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Από την άλλη… κανονίζαμε παλιά συνέντευξη… θα γινόταν ταχυδρομικά, χωρίς να υπάρχει η επαφή και ό,τι μπορείς να αποκομίσεις από αυτό. Η τεχνολογία σε φέρνει πιο κοντά.
 
mystic2095
Τι πιστεύεις ότι πρέπει να έχει μια metal μπάντα για να μπει στο μουσικό «χάρτη»;
Χρειάζεται γαϊδουρινή υπομονή. Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να καταφέρουν κάτι γρήγορα. Δεν γίνεται αυτό. Μια μπάντα στις χίλιες θα τύχει να αναγνωριστεί γρήγορα. Και υπάρχει και λόγος που γίνεται. Υπάρχει πίσω το σωστό management, η σωστή προώθηση, η εταιρεία και όλη η μπάντα έχει ένα και μοναδικό σκοπό, όπως οι Sabaton. Παίζαμε μαζί όταν πρωτοξεκίνησαμε, μπροστά από δέκα άτομα. Μετά από τέσσερα άλμπουμ εκείνοι έφτασαν στο ζενίθ, εμείς είμαστε στάσιμοι. Δεν είναι κακό, δεν μπορούν όλοι να έχουν Ferrari. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, τύχη και σωστό timing, management κτλ. Πίσω τους υπάρχει ολόκληρη ομάδα που τους λέει πώς θα κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Στα τριάντα τρία χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική ξέρεις πόσες μπάντες είδα να έρχονται και να φεύγουν; Επιτυχία λοιπόν ποια λες; Την εφήμερη ή αυτή που σε κάνει να είσαι είκοσι χρόνια σταθερός στο στερέωμα; Μια μπάντα χωρίς τους οπαδούς της ό,τι και να παίζει δεν παύει να είναι ένα τεράστιο μηδενικό. Κάποιες ανεβαίνουν και το ξεχνάνε. Κάποιες κάνουν VIP packages, χρεώνοντας υπέρογκα τους φαν για να τους σφίξουν το χέρι ή για να δουν από πολύ κοντά μια συναυλία. Από πότε πρέπει ο οπαδός μου, που τόσα χρόνια με υποστηρίζει, για να του δώσω το χέρι και να του πω ένα γεια να το χρεώσω 80 Ευρώ; Ο άλλος που έκανε χιλιόμετρα για να έρθει να με δει και δεν έχει αυτά τα χρήματα είναι υποδεέστερος; Για να κάνει αυτή την απόσταση έδωσε περισσότερα από ένα εισιτήριο. Αυτόν δηλαδή δεν το σέβομαι; Ή αυτόν που δουλεύει για ψίχουλα και όμως κατάφερε να αγοράσει εισιτήριο για να με δει του λέω «Πρέπει να πληρώσεις VIP»; Αυτό το μισώ. Έχουν ξεκινήσει τα management και κινούν τις μπάντες σε λάθος δρόμο. Πολλές μπάντες δεν το θέλουν αυτό και υποχρεώνονται από τους μάνατζερ. Τώρα με τον κορωνοϊό θα δεις πως μόνο οι δυνατές μπάντες θα επιζήσουν. Αυτές που έχουν μάθει στα λίγα. Αλίμονο σε αυτές που δείχνουν μεγάλες μπάντες, ότι βρίσκονται στην κορυφή και τώρα κάνουν crowdfunding για να ζήσουν. Και εντάξει, κάνουν crowdfunding για τη διαβίωση, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν εμφανίσεις, θα πουν στον οπαδό «Επειδή μας βοηθήσατε τότε που είχαμε ανάγκη, θα πληρώσετε μισή τιμή εισιτήριο και merch»; Θα το κάνουν; Δεν θα το κάνουν και θα το δεις.

Με όλη αυτή τη κατάσταση υπάρχει κάποιο πλάνο συναυλιών;
Εμείς έχουμε ήδη ακυρώσει 25 συναυλίες. Όλοι χάσαμε χρήματα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς έτσι θα πάει. Δεν θα γίνει τίποτα. Δεν διακινδυνεύεις με τον ιό πάνω από το κεφάλι σου. Και εγώ θα ήθελα να παίξω, αλλά υπάρχει σεβασμός για την τρίτη ηλικία. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι υπαίτιος και να κολλήσει τον παππού και τη γιαγιά. Πρέπει να σεβόμαστε γονείς και παππούδες. Βγαίνω με γάντια με μάσκα επειδή σέβομαι αυτούς. Ο ιός αυτός δεν θα φύγει αύριο. Αν δεν βγει εμβόλιο θα είναι πολύ δύσκολα για όλους. Θα υπάρξει μεγάλη ανακατάταξη στη μουσική και θα το δεις.

Τέλος, να σου ζητήσω να αφήσεις μέσα από το noizy ένα μήνυμα σε όλους τους φαν που περιμένουν να βιώσουν ζωντανά τη νέα εκπληκτική δουλειά σας;
Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας ανέβασαν στη δεύτερη θέση στα itunes. Ξέρω πως δεν έχουμε έρθει όσο θα το θέλαμε να παίξουμε στην Ελλάδα. Φέτος ήταν να έρθουμε, δεν θα πω περισσότερα, αλλά αν δεν γίνει θα έρθουμε σίγουρα το 2021. Μείνετε ασφαλείς και υγιείς και προσέξτε τους μεγάλους σε ηλικία. Βοηθήστε τις μικρές μπάντες και μην παίρνετε μέρος στα «παιχνίδια» με τα VIP. Εύχομαι να τα πούμε σύντομα!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα