= Συνέντευξη με τους The 69 Eyes
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους The 69 Eyes

 69-newtopper

   Ήταν Παρασκευή απόγευμα στο Τούρκου και τα πάντα ήταν καλυμμένα από το λευκό πέπλο του πρώτου χιονιού του χειμώνα. Σε ένα από τα πιο γνωστά κλαμπ της πόλης, συνάντησα τον Jyrkki69 από τους "The 69 Eyes" λίγες ώρες πριν την έναρξη του επερχόμενης περιοδείας τους για το τελευταίο δίσκο τους “Χ”. Μιλήσαμε για πολλά και όχι για τα συνηθισμένα.
 
   69-jurkki3Γεια σου Jyrkki, καλώς ήρθες στο Noizy.gr. Πως είσαι;
   Σ’ ευχαριστώ. Είναι συναρπαστικό που ξεκινά η περιοδεία. Παρόλο που δεν ξέρω αν καλά-καλά τελειώσαμε την τελευταία για το “Back in Black”, όπως και να ‘χει είναι καιρός να αρχίσουμε την καινούρια. Έχουμε ήδη παίξει μερικές φορές στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου δίσκου, ενώ είχαμε ξαναέρθει μερικές εβδομάδες πριν για ένα ιδιωτικό πάρτι. Ωστόσο αυτή είναι η επίσημη έναρξη της περιοδείας. Είναι Halloween τώρα στη Φιλανδία και κάπως έτσι ξεκινά το τουρ για το δέκατο άλμπουμ μας.
 
   Όπως γνωρίζω, οι Φιλανδοί δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους The 69 Eyes κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιοδείας αλλά τώρα ξεκινάτε τη νέα με 16 συναυλίες σε λιγότερο από 40 ημέρες.
    Ναι. Το θέμα είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων ήμασταν πολύ δραστήριοι στο εξωτερικό. Θυμάμαι για παράδειγμα την ημέρα που βγήκε ο δίσκος “Angels”, έπαιρνα τηλέφωνο από το Hollywood στη Φιλανδία και έλεγα “Eίμαστε εδώ σε περιοδεία, πηγαίνετε να δείτε το άλμπουμ παιδιά”. Εκτός των άλλων συνηθίζαμε να πηγαίνουμε πρώτα στο εξωτερικό με το εκάστοτε νέο άλμπουμ και στο τέλος παίζαμε μερικές συναυλίες και στη Φιλανδία. Αλλά τώρα είναι διαφορετική περίοδος και έχει περισσότερο νόημα να είμαστε εδώ όταν βγει ο δίσκος. Έτσι, θα παίξουμε μέχρι το τέλος του χρόνου εδώ στη Φιλανδία και μετά θα πάμε στην Ευρώπη, ευελπιστούμε και στην Ελλάδα, αν έχετε κάποια φεστιβάλ κοντά στις αρχές του καλοκαιριού.
 
   69-69eyes2Τέλεια, όμως θα τα ξαναπούμε αυτά και μετά. Έχουμε και λέμε, το “Χ” είναι το δέκατο άλμπουμ σας, 23 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου. Τι ακολουθεί, τι θα πρέπει να περιμένουμε;
   Αυτή είναι η πρώτη φορά που παίζουμε τα καινούρια τραγούδια. Όπως είπα, έχουμε ήδη παίξει μερικές φορές, αλλά αυτές ήταν περισσότερο ιδιωτικές εκδηλώσεις, οπότε αυτή είναι η πραγματικά πρώτη συναυλία στη οποία παίζουμε τα καινούρια μας τραγούδια για το κοινό μας. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο με τους The 69 Eyes, όταν κυκλοφορούμε μια νέα δουλειά, είναι ότι το κοινό μας ανυπομονεί για νέα μουσική και θέλουν από εμάς να παίξουμε τα καινούρια τραγούδια στις συναυλίες. Δεν είναι ότι περιμένουν να ξεκινήσουμε μια περιοδεία και να παίξουμε μια λίστα με όλα τα παλιά κομμάτια και ένα τραγούδι για παράδειγμα από τον καινούριο δίσκο. Ξέρω ότι θέλουν να ακούσουν τα νέα τραγούδια. Θα παίξουμε κάποια τραγούδια σήμερα και νομίζω ότι θα προσθέτουμε όλο και περισσότερα από τον καινούριο δίσκο τις επόμενες εβδομάδες. Είναι μερικά κομμάτια που θα ήθελα να παίξουμε αλλά δεν είναι στη λίστα ακόμα. Αλλά είναι μόλις η πρώτη συναυλία. Θα είναι συναρπαστικό να ακούσω τι θα πει ο κόσμος και αν θα τους αρέσει το “Tonight” ή το “Love Runs Away” ή το “Boarderline”.
 
   23 χρόνια είναι πολύς καιρός αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε κανένα μέλος από το συγκρότημα, κάτι που συμβαίνει συνήθως, αργά ή γρήγορα, σε πολλές μπάντες. Υπάρχει κάποιο μυστικό;      
   Δεν νιώθω σαν να έχει περάσει τόσος καιρός αλήθεια, ο χρόνος πετά ξέρεις. Είμαστε απλά λάτρεις της μουσικής, αγαπάμε το Rock ‘n’ Roll και είχε πάντα πλάκα. Είναι ακόμα συναρπαστικό. Εκτός από αυτό, τώρα για παράδειγμα για αυτές τις δύο συναυλίες έχουμε φέρει τους πολύ καλούς μας φίλους από το Γκέτεμποργκ, τους Baby Jane να παίξουν μαζί μας και είναι φανταστικό να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να παίξουν για πρώτη φορά στη Φιλανδία. Ξέρεις, είναι πολύ ωραίο που μετά από τόσα χρόνια μπορούμε τώρα να βοηθάμε κι άλλα συγκροτήματα. Για να πω την αλήθεια, είμαι φαν των Baby Jane οπότε είναι πολύ όμορφο να τους έχουμε εδώ. Στο κάτω-κάτω της γραφής, το Rock ‘n’ Roll καθαυτό είναι συναρπαστικό. Οι Rolling Stones έπαιξαν χθες το βράδυ στο Παρίσι και εύχομαι να μπορούσα να είμαι εκεί.
 
   Βλέπω εκεί πέρα (σ.σ. δείχνω στον πάγκο με τα αναμνηστικά της συναυλίας) ένα ολοκαίνουριο κομικ. Πώς σας ήρθε η ιδέα για κάτι τέτοιο; Από όσο διάβασα έχεις εκδώσει και μια δική σου συλλογή κόμικς το 2006.
   Αρχικά το κόμικ ταιριάζει με το όλο σκεπτικό των The 69 Eyes. Η ιδέα ήρθε από έναν φίλο μας από τη Νέα Ορλεάνη, τον Kurk Amacker, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την έκδοσή του. Οργάνωνε ένα πάρτι για εμάς μερικά χρόνια πριν και ήξερα ότι ήταν συγγραφέας κόμικ, οπότε του έριξα την ιδέα να βγάλουμε ένα κόμικ The 69 Eyes, την οποία αγκαλιάσαμε και οι δύο. Αυτό που έχει κυκλοφορήσει είναι το πρώτο ενώ ακολουθούν άλλα δύο. Μέσα σε 60 σελίδες, λέει την ιστορία ή το μήνυμα αν θες των The 69 Eyes. Ξεκινά την ιστορία από πολύ παλιά, πίσω στο δέκατο έκτο αιώνα και ακολουθεί τους Helsinki Vampires στο πέρασμα των αιώνων και έχει πολύ πλάκα. Μας ταιριάζει.
 
   Και τώρα είναι ώρα για μερικές πιο προσωπικές και ίσως πιο δύσκολες ερωτήσεις, προκειμένου να μάθουμε τον Jyrkki λίγο καλύτερα. Διάβαζα για σένα και όλα έδεναν τέλεια μεταξύ τους: Rock ‘n’ Roll, γυναίκες, τρελές περιοδείες, αλλά όταν έσκαψα βαθύτερα βρήκα και ένα πτυχίο στην Αναλυτική Χημεία. Πως προέκυψε αυτό;
   Α, ναι, βέβαια (γέλια). Κοίτα, πάντα ήμουν καλό παιδί. Όταν ξεκινήσαμε τη μπάντα ήμουν ακόμα φοιτητής και απλά μετά τέλειωσα τις σπουδές μου. Τίποτε διαφορετικό από αυτό.

   69-69eyes2012Ένα ακόμα πράγμα που με εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι είσαι πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF.
   Λοιπόν, αν ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα πράγματα που κάνω, αυτό είναι ένα από αυτά. Είναι ένα εύκολος τρόπος να δείξεις ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή εκτός από βαμπίρ και ζόμπι. Εγώ, και νομίζω όλοι μας, τα καταφέρνουμε αρκετά καλά στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τους βοηθήσουμε και η UNICEF είναι ο ευκολότερος. Είναι σημαντικό να βοηθάμε αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί, όπως, για παράδειγμα, όσους ζουν στον Τρίτο Κόσμο, μια και όταν τους δίνεται η ευκαιρία να πάνε στο σχολείο, αυτό μπορεί να φέρει μια πραγματική αλλαγή στις ζωές τους. Ξέρεις, υπάρχουν πολλές διαστάσεις σε ένα απλό πράγμα σαν αυτό.  Και είναι εύκολο να το κάνεις. Αν θες να είσαι μέλος των δραστηριοτήτων της UNICEF μπορείς πάντα να πας και να αγοράσεις τις χριστουγεννιάτικες κάρτες τους και αυτό είναι όλο. Δεν είναι τόσο δύσκολο και δεν είναι τόσο βαθύ ακόμα, είναι ένα λογικό πράγμα να κάνεις και από τη στιγμή που μου ζητήθηκε να γίνω μέρος αυτού, γιατί όχι; Αλλά από την άλλη πλευρά θυμάμαι όταν το αποδέχθηκα, στην αρχή κάποιοι σκεφτόταν «Ω, όχι, τώρα η μουσική των The 69 Eyes θα γίνει απαλή» και τέτοια πράγματα, αλλά, ξέρεις, μετά κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ με ένα ματωμένο κρανίο στο εξώφυλλο. Ξέρω, δεν πάει χέρι με χέρι με τους The 69 Eyes, με αυτό που κάνουμε και αυτά που τραγουδώ αλλά αυτό είναι ταυτόχρονα και η ομορφιά του, αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον.
 
   Ας επανέλθουμε στο τελευταίο σας άλμπουμ και τη επερχόμενη περιοδεία. Πρέπει να παραδεχτώ ότι στην πρόσφατη δουλειά σας καταφέρνετε να συνδυάσετε όλες τις επιρροές των The 69 Eyes, από τον Elvis και τους Doors μέχρι τον Billy Idol και τον Johnny Cash.
   Έχει τρομερή πλάκα να γράφουμε στίχους και να κάνουμε μουσική και μια και έχουμε κοινό που περιμένει για τους δίσκους μας, είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό να κάνουμε δίσκους για αυτό. Λοιπόν, έχεις δίκιο, μπορείς να ακούσεις όλα τα διαφορετικά είδη Rock ‘n’ Roll που μας αρέσουν εκεί. Απλά γράφουμε τα τραγούδια, διαλέγουμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο και στη συνέχεια τα βάζουμε στο άλμπουμ και έτσι γίνεται… δίχως κάτι το ξεχωριστό. Καμία δισκογραφική εταιρεία δεν μας λέει «Κάντε αυτό» ή «Κάντε εκείνο». Τόσο απλά.
 
   Το “Red”, το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το “X”, είναι ήδη μεγάλη επιτυχία στη Φιλανδία.
   Ναι, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που είχαμε ποτέ. Και φυσικά, όταν γράφεις μουσική, θέλεις να ακούγεται. Εννοώ ότι αν για μερικούς, ξέρεις, θεωρούμαστε μια Goth Rock μπάντα, δεν θέλουμε να κρύβουμε τη μουσική μας. Θέλουμε να παίζεται όπως θέλουν όλα τα συγκροτήματα. Οι Sex Pistols για παράδειγμα ήθελαν η μουσική τους να παίζεται στο ραδιόφωνο. Στη Φιλανδία είμαστε μια mainstream μπάντα και αυτό το τραγούδι ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να κυκλοφορήσουμε το επόμενο single, το “Boarderline”, το οποίο θα βγει σύντομα.
 
   Όσον αφορά στην επερχόμενη περιοδεία, ήδη συζητήσαμε σχετικά με Φιλανδικό κομμάτι της, υπάρχει κάποιο πιο συγκεκριμένο πλάνο για την Ελλάδα;
   Στη Φιλανδία παίζουμε σχεδόν σε κάθε μέρος, σχεδόν, όπου υπάρχουν άνθρωποι. (γέλια) Σχετικά με την Ελλάδα, ευελπιστούμε όταν έρθει η άνοιξη ή το καλοκαίρι, αν έχετε κάποια φεστιβάλ να έρθουμε, και αυτό το εννοώ γιατί ξέρουμε ότι έχουμε πολλούς φίλους εκεί και λαμβάνουμε μεγάλη ανταπόκριση από εσάς. Έχουμε πολύ αφοσιωμένο κοινό που γράφει συνέχεια στο Facebook κτλ.
 
   Τελειώνοντας, έχεις κάτι που θα ήθελες να πεις στο κοινό σας στην Ελλάδα;
   Ελπίζω να σας δω σύντομα. Πάει πολύς καιρός που δεν έχουμε έρθει, όμως την τελευταία φορά είχαμε περάσει πάρα πολύ καλά. Οπότε ελπίζω ότι θα έχετε φεστιβάλ και θα μας καλέσετε και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να έρθουμε.
 
   Ευχαριστώ πολύ Jyrkki.
   Κι εγώ σ’ ευχαριστώ. Ελπίζω να απολαύσεις τη συναυλία απόψε.
 
Άγγελος Εμμανουηλίδης
Φωτογραφίες: Shamil Alifov
69-DSC09044
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα