= Συνέντευξη με τους Sol Invictus
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Sol Invictus

 
   Την Κυριακή στις 16 Δεκεμβρίου 2014 το ιστορικό NeoFolk σχήμα των "Sol Invictus" επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη στην πιο βασική του μορφή: με τον ιδρυτή, και ουσιαστικά το μόνο σταθερό μέλος, Tony Wakeford, και τον Clive Giblin (με συμμετοχές σε αρκετούς δίσκους τους). Προ της ενάρξεως της συναυλίας διεξήχθη μία σύντομη συνέντευξη μαζί τους με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Tony Wakeford στη Θεσσαλονίκη.
 
SolInv7   Noizy: Καλησπέρα και καλώς ορίσατε στη Θεσσαλονίκη! Tony, απ’ όσο ξέρω έχεις παίξει στην Αθήνα στο παρελθόν. Έχεις επισκεφθεί κάποια άλλη φορά την Ελλάδα, εκτός των Αθηνών;
   Tony: Καλησπέρα! Όντως έχω παίξει στην Αθήνα μία φορά ως "Sol Invictus", πριν αρκετό καιρό, πάνω από 10 χρόνια, και άλλες δύο ως Tony Wakeford. Δυστυχώς, αν και έχω επισκεφθεί πολλές χωρές, δεν είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε άλλο μέρος της Ελλάδος εκτός της Αθήνας.
 
   Noizy: Clive, έχεις επισκεφθεί εσύ ποτέ την Ελλάδα;
   Clive: Καλησπέρα και από εμένα! Πριν περίπου 2 χρόνια είχα βρεθεί στην Ρόδο για διακοπές. Δεν έτυχε να βρεθώ σε άλλο μέρος και είναι και η πρώτη μου φορά που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως μουσικός.
 
   Noizy: Εντυπώσεις μέχρι στιγμής από την Ελλάδα; Πως σας φαίνεται η Θεσσαλονίκη;
   Tony: Ωραίος κόσμος, ευχάριστη ατμόσφαιρα και εξαιρετικό φαγητό! Θα τονίσω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα το φαγητό είναι πολύ καλύτερο!
   Clive: Θα συμφωνήσω με τον Tony. Ειδικά στο θέμα του φαγητού! Η Θεσσαλονίκη είναι σχετική ήσυχη και λιγότερο χαοτική από την Αθήνα.
 
   Noizy: Ας ξεκινήσουμε με τα μελλοντικά σας μουσικά σχέδια...
   Tony: Κοντά στα Χριστούγεννα, θα συμμετάσχω σε μια συναυλία (δεν θα δώσω ακριβείς λεπτομέρειες) όπου για χάρη των παλιών καιρών θα παίξω σε μικρό κοινό υλικό από το ξεκίνημα μου σαν μουσικός συμπεριλαμβανομένου και υλικού των "Crisis" και των "Death in June", μόνο για οπαδούς των πολύ παλιών μας εποχών.
 
   Noizy: Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον! Καταλαβαίνω παρόλα αυτά γιατί προτιμάς να μη το δημοσιοποιείς αποφεύγωντας να δώσεις hype.
   Tony: Ναι, ακριβώς! Μπορεί ως αποτέλεσμα να 'ναι απαίσιο και ίσως να 'ναι και η τελευταία μου απόπειρα να κάνω κάτι αντίστοιχο. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό ίσως την επόμενη χρονιά να κάνω κάτι αντίστοιχο σε μεγαλύτερο κοινό.
 
   Noizy: Σε ποια χώρα;
   Tony: Αγγλία.
 
SolInv2   Noizy: Συνεπώς θα απευθύνεται σε κοινό που έζησε την σκηνή από το ξεκίνημα της...
   Tony: Κοντά στο Λονδίνο βρίσκεται μία μικρή πόλη όπου οι περισσότεροι από τους πρώτους μας οπαδούς που ήταν στην ευρύτερη punk σκηνή ζούσαν εκεί. Πλέον μάλλον δεν ασχολούνται τόσο, (γέλια) είναι κοντά στα 50, παντρεμένοι με παιδιά και υποχρεώσεις, αλλά γύρω στη μία φορά το χρόνο συναντώ κάποιους από αυτούς οπότε το κάνω κυρίως για αυτούς.
 
   Noizy: Νιώθω έκπληκτος με αυτά τα νέα καθώς θεωρούσα απίθανη έστω και επανέκδοση του υλικού των "Crisis". Πόσο μάλλον μία συναυλία....
   Tony: Ναι, πίστευα ότι δεν υπάρχει λόγος επανέκδοσης αν και υπάρχει γενικότερα ένα ενδιαφέρον για επανακυκλοφορία του υλικού αυτού. Υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά οπαδών που ενδιαφέρονται για το punk και δεν είχαν καν γεννηθεί εκείνες τις εποχές, που θεωρεί τους "Crisis" ως μία από τις πιο γνωστές μπάντες της εποχής.
 
   Noizy: Οπότε ίσως εμφανιστεί κάποια επανέκδοση...
   Tony: Βασικά υπάρχει μια ιταλική εταιρεία που ενδιαφέρεται να επανεκδόσει μερικούς από τους σόλο δίσκους μου και υπάρχει ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει και κάποιο υλικό εκείνης της εποχής. Μα ας μην πω περισσότερα καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο για το υλικό αυτό θα κριθεί από την συναυλία αυτή και τον αντίκτυπο που θα λάβουμε.
 
   Noizy: Οκ! Ας το αφήσουμε εδώ και το μέλλον θα δείξει. Clive, εκτός από τους "Sol Invictus" συμμετέχεις σε άλλες μπάντες;
   Clive: Ναι. Το προσωπικό μου γκρουπ είναι οι "Two Worlds Collide" όπου συμμετέχουν και μέλη των "Cardiacs". Παίζω επίσης στους "Alternative TV", τους "Sol Invictus", όπως βλέπεις. (γέλια) Μόλις επιστρέψω στην Αγγλία θα ηχογραφήσω με τους "Alternative TV", το πρώτο μας άλμπουμ τα τελευταία 10 χρόνια, και δουλεύω και πάνω στο δεύτερο άλμπουμ των "Two Worlds Collide".
 
   Noizy: Βλέπω ότι είσαι ακόμα πολύ ενεργός μουσικά! Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ότι θα είχες πλέον μια πιο περιορισμένη απασχόλησημε τη μουσική. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για νέους μουσικούς να βλέπουν καλλιτέχνες της ηλικίας σας και της ιστορίας σας να είναι ακόμα τόσο ενεργοί!
   Tony: Ναι, είναι αρκετά πολυάσχολος! (γέλια)
 
   Noizy: Tony, θα ήθελα τώρα να μιλήσουμε σχετικά με το νέο δίσκο των "Sol Invictus".
   Tony: Βεβαίως.
 
   Noizy: Μεταξύ των 2 κομματιών από το δίσκο που διέρρευσαν στο internet, το 1 έχει το τίτλο «The Pathless Travelled». Σαν μουσικός θεωρείς ότι κινείσαι στο πιο δύσβατο μονοπάτι;
   Tony: Πιστεύω ότι όχι μόνο οι μουσικοί, αλλά γενικά όλοι οι καλλιτέχνες που ο κόσμος τους βασίζεται στη δημιουργικότητα τους και προσπαθούν να ζήσουν από αυτό, πρέπει να παλεύουν για μια ισορροπία μεταξύ των πιστεύω τους και της επιβίωσης. Είναι μια ισορροπία μεταξύ του τι υποτίθεται ότι είσαι (ή του πως πιστεύουν ότι είσαι) και του τι είσαι. Οπότε ναι, με αυτή την έννοια θεωρώ ότι κινούμαι σε ένα δύσκολο μονοπάτι.
 
   Noizy: Οπότε κατά έναν τρόπο οι στίχοι σου αυτοί έχουν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.
   Tony: Ναι, κατά κάποιο τρόπο, αν είσαι εγωιστής, όπως είμαι εγώ. (γέλια)
 
   Noizy: Τι να περιμένει από εσένα σήμερα το ελληνικό κοινό;
   Tony: Είναι δύσκολο να πω, καθώς εμφανιζόμαστε ως δυάδα και όχι σαν ολόκληρο το γκρουπ. Κυρίως ερμηνεύουμε παλιότερο υλικό καθώς υπάρχουν περιορισμοί όταν είμαστε μόνο 2 άτομα αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ενδιαφέρον ως προς το αποτέλεσμα το οποίο θα επιτύχουμε με τους περιορισμούς αυτούς.
 
SolInv3   Noizy: Πηγαίνοντας στην αρχή της μπάντας: πως προέκυψε το σήμα κατατεθέν σύμβολο σας με τον Ήλιο με τη μορφή του λύκου;
   Tony: Στην αρχή χρησιμοποιήσαμε ένα πολύ παλιό αντίστοιχο ηλιακό σχέδιο (χωρίς να έχουμε τα πνευματικά δικαιώματα) προερχόμενο από την λατρεία του Μίθρα.
 
   Noizy: Από τον πρώτο δίσκο...
   Tony: Ακριβώς! Είχα ζητήσει στην κοπέλα μου εκείνη την περίοδο, η οποία ήταν σχεδιάστρια και σχεδίασε και το εξώφυλλο του «Trees in Winter», για να έχω ένα κατοχυρωμένο σύμβολο να μου σχεδιάσει κάτι το οποίο να θυμίζει ήλιο, αλλά να παραπέμπει και σε λύκο. Έτσι μου ήρθε με ένα πρώιμο σκίτσο αυτού του συμβόλου το οποίο με ενθουσίασε από τη πρώτη στιγμή!
 
   Noizy: Όντως είναι εκπληκτικό και πολύ δυνατό ως σύμβολο! Γυρνώντας πίσω στην αρχή της ενασχόλησης σου ως μουσικός, ξεκίνησες παίζοντας punk και ήσουν από αυτούς που δημιούργησε τη neofolk σκηνή και καθιέρωσαν το είδος. Πως νιώθεις στη σκέψη ότι δημιούργησες κάτι καινούριο το οποίο αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για άλλους μουσικούς;
   Tony: Είναι πραγματικά περίεργο. Είναι πολύ ευχάριστο να σε βλέπουν ως πρωτοπόρο και να χαίρεις εκτίμησης, αλλά για να μαι και δίκαιος όταν ξεκινήσαμε με τους "Death in June" δεν είχαμε υπόψη κάποιο συγκεκριμένο ύφος ή τον όρο neofolk. Αυτό προέκυψε αργότερα ως χαρακτηρισμός του ήχου μας από τρίτους. Γενικότερα οι ταμπέλες δεν μου αρέσουν, όμως εάν βοηθάνε το κόσμο στο να ξεχωρίζει τους ήχους που προτιμάει ή στο να βρει τη μουσική μας προφανώς είναι οκ.
 
SolInv5   Noizy: Προσωπικά πιστεύω ότι μεταξύ των πρώτων συγκροτημάτων αυτού του ήχου (όπως οι "Current 93" ή οι "Death in June") είσαι ο μόνος που στη μακροχρόνια μουσική πορεία διατήρησε τη folk αισθητική στο σύνολο της δουλειάς του. Αν και πειραματίστηκες και με άλλους ήχους στη πορεία σου, προτιμούσες όταν έκανες κάτι που ξέφευγε από τον βασικό πυρήνα των "Sol Invictus" να το κυκλοφορείς ως Tony Wakeford.
   Tony: Σωστά. Αυτός ήταν και ο σκοπός. Πιστεύω ότι το κοινό περιμένει από ένα δίσκο των Sol Invictus να ακούσει κάτι εντός κάποιων ορίων. Εάν ήθελα να έκανα π.χ. ένα jazz rock άλμπουμ με το όνομα των Sol Invictusθα το θεωρούσα ανέντιμο από την μεριά μου. Ο κόσμος έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για Sol Invictus και το σέβομαι αυτό. Εάν αποφάσιζα να κυκλοφορήσω ένα instrumental ambient 40λεπτο άλμπουμ με το όνομα των "Sol Invictus" θα ένιωθα ότι κλέβω αυτούς που έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες.
 
   Noizy: Όταν ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική ποιες θα κατανόμαζες ως τις κυριότερες επιρροές σου;
   Tony: Ως πιτσιρικάς προερχόμουν από τη punk κουλτούρα ακούγοντας όλες τις μπάντες τις εποχής, αλλά ο πρώτος μουσικός που πραγματικά ένιωσα ότι με επηρέασε και μου άνοιξε νέους ορίζοντες ήταν ο David Bowie με το άλμπουμ του "Ziggy Stardust". Στη συνέχεια άκουγα πολύ progressive rockόπως οι "King Crimson", ή μπάντες όπως οι "Jethro Tull" και μετέπειτα kraut rock όπως οι "Faust" ή οι "Can". Λίγο πολύ αυτές ήταν οι επιρροές μου, και μετά άρχισα να παίζω punk. (γέλια)
 
   Noizy: Αυτό εξηγεί αρκετά καθώς είχες μαζί με τον Douglas των "Death in June" στενές σχέσεις εκείνη την εποχή με τον Tibet των "Current 93" και τον Steven Stapleton, οι οποίοι ήταν από τους πλέον πειραματικούς μουσικούς της εποχής τους. Μάλλον το κοινό σημείο ήταν οι "Faust". (γέλια) Εσύ Clive;
   Clive: Όταν ήμουν παιδί άκουγα πολύ "Slade", μέχρι που εμφανίστηκε το punk και άρχισε ο πειραματισμός. Η αρχή έγινε με τους "The Jam" και τους "Stranglers", φτάνοντας στους "Crass" και τους "Killing Joke". Σιγά σιγά άρχισα να μπαίνω σε πιο πειραματικά γκρουπ όπως οι "Psychic TV". Γενικά έχω ποικιλία ακουσμάτων και μου αρέσει η μουσική που σε ταξιδεύει. Η μουσική πιστεύω έχει αξία όταν σε παρασύρει συναισθηματικά και νοητικά.
 
   Noizy: Δεν θα διαφωνήσω. Με αφορμή την απάντηση σου επέτρεψε μου να σε ρωτήσω πως ήταν η ζωή στο Λονδίνο εκείνα τα χρόνια (τέλη δεκαετίας '70 – αρχές δεκαετίας '80).
   Clive: Αρκετά σκληρή θα έλεγα. (γέλια)
 
   Noizy: Μπορώ να φανταστώ... Πιστεύω η ταινία "This is England" εκφράζει πολύ καλά το Λονδίνο εκείνης της εποχής.
   Tony: Όντως είναι πολύ πετυχημένη και ακριβής ταινία. Μιλώντας για εκείνα τα χρόνια μεγάλωσα στα απομακρυσμένα προάστια του Λονδίνου και μετακινήθηκα στο Brixton του Λονδίνου όταν ήμουν 17 με 18 χρονών. Κοιτώντας πίσω μπορώ να πω ήταν αρκετά τρομακτικές εποχές σχετικά με το πως επιβιώνες και κέρδιζες το ψωμί σου. Ήταν μία τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν που ζω σήμερα. Υπήρχε αρκετή βία στους δρόμους, μαζικές απεργίες και επεισόδια, όμως ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εποχή. Το Λονδίνο σήμερα σε σχέση με τότε είναι τελείως διαφορετικό. Βασικά, το Λονδίνο πλέον είναι ουσιαστικά ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών της χώρας. Παρόλα αυτά πιστεύω ακόμα υπάρχει η βία αλλά σε άλλη μορφή.
 
SolInv4   Noizy: Εσύ Clive τι θυμάσαι από τότε;
   Clive: Άρχισα να πηγαίνω σε συναυλίες το 1979, αλλά τότε ζούσα εκτός τους Λονδίνου. Μπορώ να σου πω όμως υπήρξε πολύ βία ακόμα και στις συναυλίες της επαρχίας. Όταν πήγα στο Λονδίνο στην αρχή της δεκαετίας του 80, υπήρχε ακόμα πολύ μεγάλη ποικιλία στα οποιαδήποτε πολιτιστικά δρώμενα, με πλήθος συναυλικών χώρων κλπ. Κατά το τέλος της δεκαετίας του '80 η Θατσερ κατέστρεψε μέρος της εναλλακτικής κουλτούρας και χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμα χειρότερα. Επίσης πιστεύω η άνοδος της dance μουσικής υποβάθμισε αρκετά την εναλλακτική κουλτούρα. Όλο και περισσότερα στούντιο ηχογράφησης κλείναν καθώς δεν υπήρχε ικανός αριθμός συγκροτημάτων να ηχογραφούν και να προβάρουν.
   Tony: Θα έλεγα πως δεν είναι καθολου απαισιόδοξος... (γέλια)
   Clive: Είναι απλά μια παρατήρηση. (γέλια)
 
   Noizy: Πηγαίνωντας στο σήμερα, όπου λίγο πολύ θεωρείται πως έχουν παιχτεί τα πάντα και επικρατεί μια μετριότητα στη μουσική βιομηχανία ποια θεωρείται τα νέα γκρουπ που ξεχωρίζουν;
   Tony: Δύσκολη ερώτηση και δεν ξέρω αν θα στεναχωρήσω κάποιους. (γέλια)
 
   Noizy: Ήμουν σίγουρος ότι θα ανέφερες τους "Agalloch". (γέλια)
   Tony: Ναι προφανώς οι "Agalloch"! Είναι και πολύ καλοί φίλοι. Έχουμε πολύ καλή σχέση και διασκεύασαν ένα κομμάτι μας όπου μου ζήτησαν να το ερμηνεύσω μαζί τους σε συναυλία...
 
   Noizy: Kneel to the cross….
   Tony: Αυτό ναι. (γέλια) Στη neofolk σκηνή έχει αρκετές αξιόλογες μπάντες αλλά θα έλεγα ότι ο neofolk ήχος έχει περισσότερο ενδιαφέρον ως αφετηρία για περαιτέρω μουσικές αναζητήσεις και επιρροές, και όχι να αποτελεί το μονόδρομο. Πααδείγματο χάριν μου άρεσε πολύ το τελευταίο άλμπουμ των "Of the Wand and the Moon" όπου ξέφυγαν από τον αυστηρά neofolk ήχο και δημιούργησαν κάτι αξιόλογο διατηρώντας τις επιρροές τους. Το ίδιο θα έλεγα ότι ισχύει και για το τελευταίο άλμπουμ των "Sonne Hagal" όπου πέτυχαν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα χωρίς να προσπαθούν να ακούγονται ακριβώς όπως τα μεγάλα γκρουπ. Όπως είπα θεωρώ ότι οι αρχικές επιρροές ενός μουσικού πρέπει να αποτελούν αφετηρία και όχι τον τελικό σκοπό. Ακόμα επηρεάζομαι από τους δίσκους των "Cardiacs" ή των "King Crimson" αλλά είμαι συνεχώς ανοικτός σε νέα ακούσματα από τα οποία αντλώ συνεχώς επιρροές.
 
   Noizy: Εσύ, Clive, ποιες πιστεύεις είναι οι νέες μπάντες που ξεχωρίζουν;
   Clive: Πιστεύω υπάρχει έλλειψη από νέα συγκροτήματα που κάνουν τη διαφορά. Πρόσφατα άκουσα τους "The Witches" που ήταν αρκετά ενδιαφέροντες αλλά δε μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή κάτι άλλο που να με συντάραξε. Ακόμα είμαι μεγάλος οπαδός των "Killing Joke", οι οποίοι συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν τον ήχο τους διατηρώντας την αρχική τους ποιότητα με κάθε νέο δίσκο. Το ίδιο πιστεύω ισχύει και για τους Sparks. Αλλάζουν συνεχώς και θέτουν νέα όρια στον ήχο τους κάθε φορά. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι άλλο αυτή τη στιγμή... (γέλια) Μάλλον θα θυμηθώ κάτι αφού τελειώσει η συναυλία. (γέλια)
 
SolInv6   Noizy: Οκ. Μερικές τελευταίες σκέψεις με την Ελλάδα, και κάτι για να κλείσουμε τη συνέντευξη.
   Tony: Δουλεύω αυτή τη στιγμή στο νέο μου προσωπικό δίσκο, χωρίς να ξέρω πότε θα ναι έτοιμος. Ίσως σε 3 ή 5 χρόνια. (γέλια) Έχω και το project μου με τον Clive που με ευχαριστεί πάρα πολύ. Επίσης σχεδιάζουμε κάποιες μελλοντικές εμφανίσεις όπως ένα μικρό τουρ στην Ιταλία τον Απρίλιο και ίσως επισκεφτούμε ξανά τη Ρωσσία κάπου στο 2015.
 
   Noizy: Κάποιες τελευταίες λέξεις;
   Tony: Θα ήθελα πάλι να αναφέρω την υπέροχη ελληνική κουζίνα. (γέλια) Έχω μέχρι στιγμής υπέροχες αναμνήσεις από την διαμονή μου στη Θεσσαλονίκη.
 
   Noizy: Ας ελπίσουμε ότι θα σε ξαναδούμε στην Θεσσαλονίκη!
   Tony: Το ελπίζω και γω! (γέλια)
 
   Noizy: Clive, κάτι για να κλείσεις τη συνέντευξη;
   Clive: Μπορώ να πω εκτίμησα το φαγητό περισσότερο από τον Tony! (γέλια) Εκτός της συνεργασίας μου με τον Tony, δουλεύω πάνω στο 2ο άλμπουμ των "Two Worlds Collide", το οποίο θα περιλαμβάνει και αρκετές guest εμφανίσεις. Επίσης από την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις του πρώτου δίσκου των "Alternative TV" τα τελευταία 10 χρόνια. Και θα ξαναπώ το φαγητό ήταν τόσο υπέροχο που θα με ξαναδείτε σίγουρα! (γέλια)
 
Ανταπόκριση για τη συναυλία που ακολούθησε εδώ
 
Γεράσιμος Μαντζάρας

 

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις