= Συνέντευξη με τους Saratan
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Saratan

   Το τρίο από την Πολωνία εξαπολύει το – σημαδιακό – τρίτο του άλμπουμ και ετοιμάζεται να φάει τις σκηνές της πατρίδας του και – σύντομα ελπίζουμε – της Ευρώπης. Οι τυπάδες από την Κρακοβία ντεμπουτάρουν με τη φανέλα της Massacre και υπόσχονται πολλή και σκληρή δουλειά για να κάνουν τη διαφορά. Το “Martya Xwar” είναι ένα εκκωφαντικό Coreειδές, με πανίσχυρα δίκασα και φοβερή λύσσα! Κανονιστήκαμε λοιπόν και τα είπαμε με τα δύο τρίτα του σχήματος, τον Jarek Niemiec (φωνητικά και μπάσο) και το Michal Stefanski (τύμπανα) και σας μεταφέρουμε τα όνειρα και τα «θέλω» αυτών των παιδιών, που δεν φοβούνται να προκαλέσουν την τύχη τους.
 
saratanlogo
 
Είστε μόνο τρεις και ακούγεστε λες και είσαστε εκατό! Πώς τα καταφέρνετε;
Michal Stefanski: Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Το ξέρεις όμως ότι υπάρχουν εκεί έξω μπάντες που έχουν κυκλοφορήσει μόλις ένα άλμπουμ και ακούγονται έτσι… Δεν είμαστε καινούργιοι στο Μέταλ. Η εμπειρία και οι γνώσεις μας είναι αυτά που δίνουν αυτή την ωριμότητα στη μουσική μας. Μερικοί το εκτιμούν αυτό… Είναι κάτι που μας δίνει παραπάνω δύναμη για να παίξουμε.
Jarek Niemiec: Ευχαριστούμε πολύ! Είναι πολύ ωραίο να ακούμε τέτοια σχόλια, μας κάνουν να θέλουμε να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά!
 
Έχετε καταφέρει να ενσωματώσετε Έθνικ στοιχεία στη μουσική σας, καθώς και παραδοσιακά όργανα. Αυτό έγινε λόγω της χώρας καταγωγής σας, των επιρροών σας γενικά, του στυλ σας;
Michal: Αυτός που έχει επηρεαστεί από την Έθνικ μουσική πιο πολύ απ’ όλους μας είναι ο Jarek. Πρώτα απ’ όλα, να πούμε για το Jarek ότι έχει πάρει Μάστερ στη σπουδή ανατολικών πολιτισμών. Του αρέσει πολύ να ασχολείται με τις εν λόγω περιοχές και τους πολιτισμούς τους, κάτι που έχει αντίκτυπο και στη μουσική μας. Νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα απ’ αυτόν. Μαζί προσθέτουμε πράγματα και φροντίζουμε να ακούγονται έτσι όπως τα άκουσες στο “Martya Xwar”.
Jarek: Κατά τη γνώμη μου, βρήκαμε το δικό μας προσωπικό στυλ με το "Martya Xwar". Αυτή η μίξη Death, Thrash, Ethnic, κλασσικής μουσικής και gloomy ατμόσφαιρας είναι αυτό ακριβώς που θα συνεχίσουμε να κάνουμε στα επόμενα άλμπουμ μας. Όπως είπε και ο Michal λίγο πιο πριν, αυτή η ιστορία ξεκίνησε με τις σπουδές μου και τα ταξίδια μου στην Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ιαπωνία. Μου αρέσει πολύ η Έθνικ μουσική… Mάλιστα παίζω και Tar, το οποίο αγόρασα στο Baku (σ.σ. πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν).
 
saratan02
Τι ανταπόκριση έχει το άλμπουμ μέχρι στιγμής; Τι έγραψαν τα περιοδικά, τι λένε οι οπαδοί;
Jarek: Οι κριτικές είναι πολύ καλές. Δίνουμε συνέχεια συνεντεύξεις… Είναι φανερό ότι ενδιαφέρεται αρκετός κόσμος για το συγκρότημά μας. Όταν παίζουμε καινούργια τραγούδια στις συναυλίες μας, βλέπουμε πως τα "Mastema" και "Ba'al Zevuv" είναι τα highlight των Live!
Michal: Η ανταπόκριση που λαμβάνουμε είναι μερικές φορές πραγματικά εκπληκτική! Φαντάσου πως κόσμος που μπορεί να μένει σε μια μικρή πόλη στην Πολωνία, έρχεται στα Live σου και αγοράζει και όλο σου το merchandise! Αυτό μας ανεβάζει πολύ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαβάσει κριτική στην οποία να μην γράφει ο συντάκτης ότι δεν έχει εντυπωσιαστεί με το υλικό μας. Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά είναι κάπως… μας φοβίζουν! Ξέρεις, το υλικό μας δεν είναι τέλειο. Είναι όμως πολύ καλό! (γέλια)
 
Αυτό εδώ είναι το τρίτο σας άλμπουμ, έτσι; Είναι αυτό με το οποίο ελπίζετε να κάνετε τη διαφορά;
Michal: Ναι, είναι το τρίτο και ελπίζουμε να κάνει τη μεγάλη διαφορά για μας. Για μένα προσωπικά είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχουμε κάνει! Αυτό που κύρια περιμένουμε από το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι να μας μάθει κι άλλος κόσμος, να δίνουμε όλο και πιο πολλές συναυλίες και σε μεγαλύτερα venue, να γίνουμε γνωστοί στη Μέταλ σκηνή.
Jarek: Είναι το καλύτερό μας, εννοείται! Και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο με αυτό το άλμπουμ, το συμβόλαιο με τη Massacre και τη Dragon Productions. Και γνωρίζουμε, βέβαια, ότι το τέταρτο άλμπουμ μας θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερο!
saratan01 
θα κάνετε κάποιο video για το άλμπουμ;
Michal: Έκπληξη! Κάναμε ένα video για το “Ba’al Zevuv”. Μπορείς να το βρεις στο YouTube και να το προωθήσεις κιόλας, αν θέλεις! Θα ήθελα να μάθω τι γνώμη έχεις για το video, είναι πολύ αντισυμβατικό. Σκεφτόμαστε να κάνουμε άλλο ένα το 2013, όχι στο ίδιο στυλ… Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου πω περισσότερα ακόμα.
 
Μπορείς όμως να μου πεις για την περιοδεία. Θα παίξετε στην Πολωνία; Θα παίξετε και στο εξωτερικό;
Michal: Ναι, θα πάρουμε μέρος στην Frozen Plague Tour, μαζί με τους Thy Disease, θα παίξουμε σε διάφορες μικρές και μεγαλύτερες πόλεις στη χώρα μας. Θα παίξουμε και έξω, πάλι με τους Thy Disease, είναι όμως κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Jarek: Ασχολούμαστε συνέχεια με αυτό το θέμα. Έχουμε ήδη μια επιβεβαιωμένη περιοδεία και άλλες δύο  που περιμένουν επιβεβαίωση. Θέλουμε να προμοτάρουμε αυτό το άλμπουμ όσο πιο πολύ μπορούμε. Γι αυτή τη χρονιά θα παίξουμε τουλάχιστον πενήντα Live.
 
Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις Metal στην Πολωνία;
Michal: Είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτησή σου. Μεγάλες μπάντες, όπως οι Vader, οι Behemoth και οι Decapitated, είχαν το δικό τους κοινό και δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για το αν θα έχουν κόσμο στις συναυλίες τους. Δυστυχώς, ακόμα και μπάντες τέτοιου βεληνεκούς, μπορεί να έχουν λίγο κόσμο στις μικρές πόλεις τώρα πια. Το να παίζεις Μέταλ στην Πολωνία είναι ένα πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να αφιερώσουμε ολόκληρο άρθρο!
Jarek: Δεν θα συμφωνήσω. Το να παίζεις Μέταλ στην Πολωνία είναι το ίδιο με το να παίζεις στη Γερμανία, στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Παντού υπάρχουν τόσες πολλές σπουδαίες μπάντες, που πρέπει να δουλεύεις πολύ για να σε προσέξουν! Πρέπει να γράφεις τη μουσική σου, να είναι καλή η μουσική σου και να παίζεις όσο πιο πολλά Live μπορείς. Αν δουλέψεις σκληρά θα ανταμειφθείς. Αυτή είναι όλη η ιστορία, κατά τη γνώμη μου.
 
Το “Asmodea” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι. Ήταν κάτι το διαφορετικό, σε σχέση με το υπόλοιπο άλμπουμ, συνθετικά;
Jarek: Όχι, δεν ήταν. Μου αρέσει πολύ να συνθέτω και σε άλλα όργανα, πέρα από την κιθάρα. Αυτό το κομμάτι το δούλεψα πάνω στο Tar, μαζί με μια ακουστική κιθάρα. Όλες οι ενορχηστρώσεις έγιναν στο τέλος της διαδικασίας σύνθεσης. Δεν το παίζουμε στις συναυλίες μας όμως το χρησιμοποιούμε, το πρώτο μέρος, σαν εισαγωγή για ένα από τα τραγούδια μας. Το δεύτερο μέρος, αυτό που είναι πιο Μέταλ, το χρησιμοποιούμε σαν outro στις συναυλίες μας.
 
Κώστας Κούλης
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις