= Συνέντευξη με τους Psychic Ills
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Psychic Ills

 
PsycIlls4   Πετύχαμε τους Psychic Ills στην Ελβετία, στο ξεκίνημα της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας τους, όπου παίξανε στο Bikini Test Venue στην περιοχή La Chaux De Fonds. To δίδυμο των Tres Warren και Elizabeth Hart από τη Νέα Υόρκη μοιάζει αεικίνητο. Τζαμάρουν και μετά απαντάνε συνεχώς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί νιώθουν πανέμορφα που η μουσική τους ψυχεδέλεια βρίσκει οπαδούς εκτός συνόρων. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν βαλθεί να διαγράψουν όλο το φάσμα της ψυχεδελικής μουσικής εγκλωβίζοντας τις όποιες drone, χορευτικές, rock ‘n’ roll, kraut, blues εμμονές τους. Κουβαλάνε έναν επιτυχημένο δίσκο «Hazed» (2011) με την υπογραφή της Sacred Bones label, κάποια παλιότερα album πιστά στους drone ήχους, ακόμη και διάσημες συνεργασίες με τους Moon Duo. Αλλά αυτό το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι στη Ευρώπη συνοδεύεται από το νέο τους άλμπουμ «One Track Mind», για το οποίο αναφερθήκαμε στο Noizy.gr. O Tres και η Elizabeth απαντούν στις ερωτήσεις μας, με αφορμή τις τρεις live εμφανίσεις τους σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
 
   Γεια σας Psychic Ills… Σε λίγες ημέρες θα είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Ποιο είναι μέχρι στιγμής το back up που λαμβάνετε από το ελληνικό κοινό από τα μηνύματα τους ή την αγορά της μουσικής σας;
   TW: Ανυπομονούμε πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν την μουσική μας, αλλά έχουμε ήδη λάβει πολλά θετικά μηνύματα με e-mail από το κοινό εκεί.
 
   Τα δύο τελευταία άλμπουμ σας βρήκαν στέγη στην δισκογραφική εταιρεία Sacred Bones, ένα ανεξάρτητο label που στηρίζει πολύ τις experimental- psychedelic rock μπάντες. Πως νιώθετε γι’ αυτό; Ήταν δύσκολη αυτή η συμφωνία για εσάς;
   TW: H Sacred Bones είναι μια πολύ καλή εταιρεία. Οι άνθρωποί της είναι πολύ εντάξει και συνεργάσιμοι. Απλώς επικοινώνησαν μαζί μας πριν κάποια χρόνια κι έτσι απλά ξεκίνησε η συνεργασία.
 
   Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το καινούριο album «One Track Mind»; Πόσο διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο, το «Hazed»;
   TW: Το «Hazed Dream» ήταν σε χαμηλότερη «μουσική κλίμακα» από το «One track mind». Έρχονται και τα δυο από διαφορετικά μέρη να υποθέσω, αλλά ταυτόχρονα μοιάζουν όμοια μεταξύ τους.
 
PsycIlls2   Αν δεν κάνω λάθος, ξεκινήσατε με πιο αυτοσχέδιες φόρμες στην μουσική σας. Τώρα χρησιμοποιείτε περισσότερες συγκεκριμένες δομές όταν αποφασίζετε να ηχογραφήσετε ένα album;
   TW: Πάντα πειραματιζόμαστε και ψάχνουμε για τους σωστούς συνδυασμούς. Απλά εξερευνούσαμε ότι ήταν ενστικτωδώς φυσικό για μας εκείνη την στιγμή. Μας αρέσουν και τα αυστηρώς φόρμες στα τραγούδια αλλά και οι αυτοσχεδιαστικές ιδέες. Θα έλεγα, όμως, ότι τώρα δουλεύουμε περισσότερο με τα τραγούδια.
 
   To album «One Track Mind» έχει συγκεκριμένο τόπο, χρόνο και σκέψη στα οποία θέλετε να οδηγήσετε τον ακροατή;
   EH: Δεν είχαμε αυτόν τον σκοπό, να πάει τον ακροατή κάπου συγκεκριμένα, αλλά αν το καταφέρνει, είμαστε χαρούμενοι γι΄ αυτό.
 
   Πάντως, τo «City Sun», μου φάνηκε το πιο διαφορετικό track του album. Σχεδόν folk, με έντονη την ακουστική κιθάρα και τη φυσαρμόνικα. Αλήθεια ποια είναι η ιστορία του;
   EH: Το τραγούδι αυτό γεννήθηκε όπως όλα τα υπόλοιπα, αργά το βράδυ ή κάπου νωρίς το πρωί… Το είχα φανταστεί στο μυαλό μου ως ένα μέρος μιας demo ηχογράφησης, στην οποία θα πρόσθετα κι άλλα κομμάτια εν καιρώ, αλλά τελικά αποφάσισα να το διατηρήσω στην ακουστική μορφή του.
 
   Σας ενοχλεί όταν σας παρομοιάζουν με τους Spacemen3, τους Moon Duo ή τους Black Rebel Motorcycle Club; Το ρωτάω αυτό επειδή έχετε δηλώσει ότι κυνηγάτε την αυθεντικότητα.
   TW: Δεν μας ενοχλούν οι συγκρίσεις. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στην μουσική μας.
 
PsycIlls3   Elizabeth, πως νιώθεις να παίζεις μουσική ανάμεσα σε τέσσερις άνδρες; Σε προσέχουν ή τους προσέχεις;
   EH: Με τον Tres γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, οπότε τώρα είμαστε κάτι σαν οικογένεια. Μερικές φορές μου λείπει η γυναικεία ενέργεια, αλλά είμαστε ωραία ομάδα. Είμαι ενθουσιασμένη που παίζω μουσική με όλα αυτά τα μέλη της μπάντας.
 
   Τι μουσική ακούτε αυτόν τον καιρό;
   EH: Μάζεψα πολλούς δίσκους κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας μας, κυρίως από τις μπάντες που γνωρίσαμε εκεί και ανυπομονώ να τους ακούσω όταν επιστρέψω σπίτι. Ενώ, στη διαδρομή προς την Ελβετία κολλήσαμε με τον Roy Orbinson και τον Lee Scratch Perry… oldies but goodies!
 
   Έχετε ακούσει κάποια ελληνική μπάντα που να σας άρεσε η μουσική τους; Ξέρετε, διαθέτουμε κι εμείς καλλιτέχνες πιστούς στον drone ήχο…
   TW: Έχω ακούσει μόνο τους Aphrodite's Child και τον Vangelis. Αλλά αλήθεια ανυπομονώ να ανακαλύψω καινούριες μουσικές από την Ελλάδα.
 
Κατερίνα Νικολακούλη
 
*Οι Psychic Ills θα εμφανιστούν live στις 24, 25, 26 Μαρτίου σε Αθήνα, Λάρισα (support band Alien Mustangs) και Θεσσαλονίκη (support band This Is Nowhere) αντίστοιχα, προσκεκλημένοι των Catch The Soap, You Trip Me Up και Melotron Productions.
 
PsycIlls1

 

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα