= Συνέντευξη με τους O.Children
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους O.Children

   jjj9623 144338621539 30839741539 3087682 6615910 nΏρες κυριολεκτικά πριν την εμφάνιση των O.Children στο ανανεωμένο Gaia στη Θεσσαλονίκη (Κυριακή 11 Νοεμβρίου), καταφέραμε να εντοπίσουμε τη μπάντα σε κάποιο μέρος της Ευρώπης και να την εξαναγκάσουμε, εν μέσω απειλών και κατάρων (χα χα χα), να μιλήσουν στο ελληνικό κοινό και να αποκαλύψουν όλα τα κρυφά μέχρι σήμερα μυστικά τους. Αν καταφέραμε όλα αυτά που τόσο εντέχνως μας κρύβουν; Μάλλον όχι ... λίγη σημασία έχει αυτό ωστόσο, αφού οι O.Children θα αποκαλυφθούν πλήρως σε όλους τις επόμενες ώρες, επάνω στο σανίδι και αναμένεται την Κυριακή το βράδυ να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στη Νύφη του Θερμαϊκού. Δεν πρέπει να λείψει πραγματικά κανείς!
 
   jjj46302746 o children466- Το δεύτερο σας άλμπουμ, το “Apnea”, είναι σχετικά λιγότερο ζοφερό και σκοτεινό εν συγκρίσει με το πρώτο και κάπου διάβασα, πως ο Toby – αλλά και ολόκληρη η μπάντα κατ’επέκταση – αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα κατά τη δημιουργία του. Ισχύει κάτι τέτοιο και πώς εξηγείται;
   Από τη στιγμή που ηχογραφήσαμε τον πρώτο μας δίσκο, μπορείς να υποστηρίξεις πως εξελιχθήκαμε αναφορικά με οποιαδήποτε κι αν ήταν η σχέση μας με τη μουσική πριν. Αρχίσαμε να ακούμε πολλά περισσότερα πράγματα (μουσικά) και σίγουρα λιγότερο σκοτεινό υλικό από αυτό που συνηθίζαμε κατά το παρελθόν. Επιπροσθέτως θεωρούμε, πως κάθε νέο project, με το οποίο καταπιανόμαστε, οφείλει να είναι διαφορετικό από το τελευταίο και δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα στο να επιχειρούμε το ίδιο πράγμα συνέχεια, μονάχα διότι λειτούργησε καλά την πρώτη φορά.
 
   Σχετικά τώρα με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, είναι γεγονός πως επρόκειτο για αβέβαιες ημέρες, οι οποίες ωστόσο βοήθησαν με τον τρόπο τους στη δημιουργία του δίσκου καθώς και σε όσα πρεσβεύει η μπάντα σήμερα.  Στο τέλος βγήκαμε καλύτεροι και δυνατότεροι ως συγκρότημα.
 
   - Οπότε τη στιγμή αυτή είστε έτοιμοι προκειμένου να οργώσετε τον κόσμο περιοδεύοντας και ίσως να ξεκινήσετε να σκέφτεστε και το επόμενο άλμπουμ.
   Από τη στιγμή που λύθηκαν, σχετικά πρόσφατα κιόλας, τα προβλήματα με το διαβατήριο του Tobi, το κεφάλαιο «περιοδεία» έχει αποκτήσει νέα και ιδιαίτερα ενθουσιώδη σημασία για εμάς. Μόλις ολοκληρώσαμε μία περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όλα πήγαν περίφημα, και τη στιγμή αυτή τριγυρνάμε παίζοντας στην Ευρώπη και το διασκεδάζουμε απίστευτα.
 
   Σχετικά με τον επόμενο δίσκο, το θέμα είναι ότι πάντα σχεδόν καθόμαστε και συνθέτουμε ή δουλεύουμε επάνω σε νέο υλικό. Έχει βάση να πούμε, πως το νέο άλμπουμ δημιουργείται ήδη.

   jjjochildren-by-guystephens- Οπότε, εύκολα αντιλαμβάνομαι, πως γράφετε συνήθως ενώ είστε στο δρόμο. Τι συμβαίνει με τους O.Children συχνότερα; Πρώτα γράφετε τους στίχους ή πρώτα τη μουσική;
   Όχι ακριβώς. Δεν είναι ότι ποτέ δεν έχουμε συνθέσει στο δρόμο, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται όταν είμαστε «εκτός», στην ηρεμία και γαλήνη των δικών μας «σπιτικών» στούντιο. Για το συνθετικό κομμάτι τώρα, δεν μπορώ να πω πως ακολουθούμε μία συγκεκριμένη διαδικασία σταθερά. Μερικές φορές οι στίχοι και η μουσική έρχονται το ένα μετά το άλλο, μαζί την ίδια στιγμή, άλλες φορές μεσολαβούν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες ή μας έχει συμβεί να ολοκληρώσουμε κομμάτια και σε ένα απόγευμα.
 
   - Προτιμάτε ως μπάντα να εμφανίζεστε σε μικρά clubs ή σε μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπου και σας βλέπουν μερικές φορές χιλιάδες ζευγάρια μάτια; Που θεωρείς εσύ προσωπικά, πως οι O.Children ταιριάζουν και αποδίδουν καλύτερα;
   Ενώ σίγουρα γουστάρουμε μία ιδρωμένη συναυλία σε μια σκοτεινή σπηλιά που και που, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συγκριθεί όταν ανεβαίνεις επάνω σε μια τεράστια σκηνή, ενός φεστιβάλ, με χιλιάδες μεθυσμένους, έξαλλους οπαδούς από κάτω, οι οποίοι δείχνουν να συμμετέχουν στο τελευταίο πάρτυ της ζωής τους, ακόμη κι αν δεν σε έχουν ακούσει ποτέ ως σχήμα. Θεωρούμε πως έχουμε τον μεγάλο και εκφραστικό ήχο, που ταιριάζει απόλυτα σε τέτοιου είδους σκηνές και το συναίσθημα είναι σχεδόν πάντα τόσο απερίγραπτα γαμάτο.

   - Tobi, εσύ επιμελήθηκες της παραγωγής του δίσκου; Βρήκες τη διαδικασία περισσότερο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη από το να τραγουδάς και να ερμηνεύεις επί σκηνής; Σκοπεύεις να επαναλάβεις κάτι τέτοιο και σε κάποιο από τα επερχόμενα άλμπουμς σου;
   Τοποθετώ την παραγωγή δίσκων στο ίδιο επίπεδο απόλαυσης με την ερμηνεία επί σκηνής. Αυτό είναι αλήθεια. Για εμένα, είναι όλα διαφορετικά κομμάτια της δημιουργίας ενός άλμπουμ, κατατάσσονται όμως στο ίδιο επίπεδο διασκέδασης και απόλαυσης. Αυτό είναι που αγαπώ να κάνω, να συνθέτω και να παίζω μουσική. Σίγουρα θα ήθελα να το ξαναδοκιμάσω, ωστόσο θεωρώ πως θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο και λογικό να το έκανε κάποιος άλλος, προκειμένου να ανταλλάσουμε και ιδέες.

   - Και πώς θα πράξεις αν μία άλλη μπάντα ή ένας άλλος καλλιτέχνης σου ζητήσει να επιμεληθείς της παραγωγής της δουλειάς του;
   Αν πρόκειται για κάτι που κατέχω μουσικά, τότε θα το κάνω.
 
   - Υπάρχουν κάποια ονόματα, με τα οποία θα ενδιαφερόσουν να συνεργαστείς;
   Υπάρχουν ορισμένοι «μουσικοί ήρωες» στον κόσμο της μουσικής, λίγο πολύ κοινοί για τους περισσότερους από εμάς, όπως ο Josh Homme για παράδειγμα ... έχω βέβαια και τις προσωπικές μου προτιμήσεις.
 
   jjjochildren- Ποιον θα ονομάτιζες ως βασική σου επιρροή, αφήνοντας στην άκρη τον Nick Cave, ο οποίος αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και το Νονό του συγκροτήματος;
   Θα ήταν πραγματικά λάθος να ισχυριστούμε, πως έχουμε μία βασική επιρροή. Πάντα πιστεύαμε, πως ο Nick Cave είναι γαμάτος και σίγουρα μας ενέπνευσε αφάνταστα το γεγονός, πως με ότι κι αν καταπιάστηκε ή κυκλοφόρησε, ακουγόταν απίστευτο. Ακόμη κι αυτόν όμως, δεν τολμούμε να τον στοχοποιήσουμε ως βασική μας επιρροή. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι επιρροές μας αλλάζουν και διαφέρουν όλη την ώρα, όπως άλλωστε κάνουμε κι εμείς ως μουσικό συγκρότημα.

   - Για να καταφέρω να σχηματίσω μια πιο συγκεκριμένη ιδέα, ποια είναι τα άλμπουμς που άκουσες πρόσφατα και ποιο ξεχώρισες από αυτά;
   Ακούμε συνέχεια Kendrick Lamar και Black Hippy Crew τους τελευταίους μήνες. Γουστάραμε με Good Kid, M.a.a.d. City προχθές επίσης στο βανάκι μας, ενώ ταξιδεύαμε για το Βέλγιο και ήταν όμορφα. Κατά τ’ άλλα ακούμε Beak, Roy Orbinson, Iamamiwhoami ή πιο instrumental πράγματα, όπως Tycho, Madlib … οτιδήποτε έχει ένα θετικό vibe και ακούγεται φρέσκο και γαμάτο.
 
   jjjtumblr m31wcpqTsZ1rt4m97o1 1280-Αγοράζετε δίσκους σε μορφή βινυλίου, CD ή ψηφιακά; Ποιά είναι η γνώμη σας για τη μουσική βιομηχανία σήμερα και για την πειρατεία τόσο ως καλλιτέχνες όσο και φαν;
   Βασικά εξαρτάται, μερικοί από μας θα πάμε να αγοράσουμε ένα κάρο CD, ενώ άλλοι δεν θα αγοράσουνε ποτέ, άλλοι και τα δύο. Φυσικά, το όλο θέμα σχετικά με το «κατέβασμα» της μουσικής είναι χάλια, αλλά αποτελεί μειονέκτημα ενός ολόκληρου συστήματος (Το Διαδίκτυο), το οποίο παρ’όλα αυτά, δίνει τη δυνατότητα σε κόσμο, όπως εμάς, μια μικρή ομάδα με μικρό προϋπολογισμό, να μεταδώσουμε τη μουσική μας στους φανς μέχρι και την άλλη άκρη του κόσμου καθώς και να ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο, όπως κάνουμε τώρα.
 
   -Πιστεύω πως είστε ενήμεροι σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Πώς θα ωθούσατε έναν νέο Έλληνα να έρθει σε μια συναυλία σας ή ακόμα και να αγοράσει κάποιον από τους δίσκους σας;
   Θα θέλαμε να πούμε ότι σε κάτι τέτοιες στιγμές, η τέχνη, και πιο ειδικά, η μουσική είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Οι κυβερνήσεις καταρρέουν, οι οικονομίες συνθλίβονται αλλά πάντα θα υπάρχει μουσική. Επιπλέον, όταν έρχονται δύσκολοι καιροί και οι διαθέσεις κυμαίνονται, το καλύτερο πράγμα που μένει να κάνεις είναι να βγεις έξω και να περάσεις καλά.
 
   -Έχετε ξαναέρθει ποτέ στην Ελλάδα; Τι απαιτήσεις έχετε από τους ανθρώπους εδώ και τι πρέπει να περιμένουν αυτοί από εσάς πάνω στη σκηνή;
   Δεν έχουμε ξαναέρθει στην Ελλάδα σαν συγκρότημα μέχρι στιγμής, και το να πούμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι θα ήταν υποτιμητικό. Περιμένουμε πως και πως για να φτάσουμε, και ο κόσμος θα πρέπει να αναμένει σε ένα μεγάλο σόου και να μην διστάσει να χαλαρώσει και να διασκεδάσει μαζί μας.
 
   -Καλή διασκέδαση στην Ελλάδα και καλή τύχη σε ό,τι κι αν κάνετε! Σας ευχαριστούμε!
   Εμείς ευχαριστούμε.
 
Ερωτήσεις : Δημήτρης Όρλης
Μετάφραση/Απόδοση : Μίλτος Λυμπιτσούνης, Νόπη Αγγέλου
* Θερμές ευχαριστίες στον Γιώργο Παρδάλη για τη βοήθειά του στην επικοινωνία μας με τη μπάντα.

jjjOCHILDERN0

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις