= Συνέντευξη με τους Broken Tempo
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Broken Tempo

 
   Στην Ελλάδα του 2013 που σαν άλλος Κρόνος τρώει τα παιδιά της, υπονομεύοντας το μέλλον μιας τουλάχιστον γενιάς, η δημιουργικότητα και η φρέσκια ματιά φαντάζουν ως προαπαιτούμενες νησίδες του νέου κόσμου που αναπόφευκτα θα αντικαταστήσει τον σάπιο και βδλευρό παλιό. Μία τέτοια νησίδα είναι και οι Broken Tempo, ένα σχετικά νέο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης που βαδίζει τον δρόμο της εκπλήρωσης των ονείρων των μελών του. Το Noizy.gr, ενόψει της επερχόμενης συναυλίας τους (στις 23 Μαρτίου στον πολυχώρο πολιτισμού εκτ6ος) και της κυκλοφορίας του πρώτου τους δίσκου συνομίλησε με τον βιολιστή και πληκτρά τους Ηλία Τσιπτσέ ο οποίος είπε αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα.

   Η συνομιλία μας ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός μικρού ιστορικού του συγκροτήματος.
 
   «Οι Broken Tempo δημιουργήθηκαν το 2009 και είναι μια πενταμελής μπάντα με trip-hop κυρίως ήχο αλλά και με αρκετά στοιχεία και από άλλα είδη μουσικής όπως: funk, progressive rock, downtempo, chill out, electronica κ.ά. Πρώτη επίσημη κυκλοφορία ήταν η συμμετοχή μας στο CD-Album “Immaterial Monarch” του Poordream με ένα κομμάτι-διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού. Το κομμάτι έλαβε αξιόλογες κριτικές τόσο από το εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

   Επόμενη κυκλοφορία ήταν το 2011, όταν κυκλοφόρησε το Broken Tempo EP με 3 δικά μας τραγούδια και μια διασκευή στο Personal Jesus των Depeche Mode. To τραγούδι “Only One” επιλέχθηκε από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στα playlist τους. Το EP έλαβε καλές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
   Τον Οκτώβριο του 2012 η Κατερίνα Παπαγεωργίου (φωνητικά) αποχώρησε από τους Broken Tempo και στη θέση ήρθε η Angel Wolf Black από το (διαλυμένο) συγκρότημα Bare Infinity. Η Angel έδωσε νέα ώθηση στα τραγούδια των Broken Tempo και αυτή τη στιγμή ηχογραφούμε το πρώτο άλμπουμ μας.»

Οι Broken Tempo είναι οι

Angel Wolf Black: φωνητικά
Κωνσταντίνος Υφαντής: κιθάρα, φωνητικά
Κώστας Μπαλατσός: ντραμς
Θεοχάρης Γκέγκας: μπάσο
Ηλίας Τσιπτσές: βιολί, πλήκτρα

Τι σας ώθησε να κάνετε το συγκρότημα;
Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση, χωρίς να αναπαραγάγει στερεότυπα όπως: αγάπη προς τη μουσική, πάθος για προσωπική έκφραση κ.λπ. Θα λέγαμε ότι ένας κύριος λόγος δημιουργίας των Broken Tempo ήταν η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν ξεχωριστό και προσωπικό ήχο, αναμειγνύοντας τις πολλές επιρροές που έχουμε ως μουσικοί και ως ακροατές.
 
Έχετε ανοίξει τις συναυλίες σημαντικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα. (Hooverphonic, Puressence, Red Snapper κ.α.). Υπάρχει κάποια αγαπημένη συναυλία ή στιγμή που σας έμεινε χαραγμένη στη μνήμη;
Είναι πολλές οι στιγμές που χαράχτηκαν στη μνήμη μας από αυτές τις συναυλίες. Θα ξεχωρίσουμε την απίστευτη ενέργεια που είχε πάνω στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια η Brenda Boykin των Club des Belugas. Επίσης την έκπληξη των Hooverphonic όταν τους ζητήσαμε να εκτελέσουμε τη δικιά μας εκδοχή του “Mad About You” και το πόσο ενθουσιαστήκαμε όταν μας έδωσαν την άδεια να το παίξουμε λέγοντας ότι είναι από τις πιο πρωτότυπες διασκευές που έχουν ακούσει ποτέ.
 
Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας;
Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να κάνεις κάποιος. Οι επιρροές είναι πάμπολλες. Κυρίως trip-hop (Massive Attack, Portishead, Hooverphonics, Morcheeba κ.ά), αλλά υπάρχουν έντονα στοιχεία στη μουσική μας από funk, progressive rock, downtempo, chill out, electronica. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις επιρροές για να «χτίσουμε» τον δικό μας ήχο.
 
Τι σας εμπνέει για να γράψετε μουσική;
Θα λέγαμε ότι η ίδια η μουσική μάς εμπνέει για να γράψουμε μουσική.
 
brtempo2Παίζετε ένα είδος μουσικής που στην Ελλάδα του μπουζουκιού είναι δύσκολο να καθιερωθεί στις ευρύτερες μάζες. Μπορεί ένα συγκρότημα όπως οι Broken Tempo να επιβιώσει οικονομικά από τη μουσική εν έτει 2013;
Όσο περίεργο και να φαίνεται, η άποψή μας είναι ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ όσον αφορά τα γούστα του ευρύτερου κοινού. Πριν 10-15 χρόνια το «φτηνό» λαϊκό-ποπ είχε προβληθεί τόσο από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να αποτελεί το κύριο άκουσμα της εποχής, κάτι που σήμερα δεν το βλέπουμε τόσο έντονα. Το κύριο πρόβλημα για την οικονομική βιωσιμότητα ενός συγκροτήματος αυτή τη στιγμή είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο για πολλούς να πληρώσουν το αντίτιμο ενός εισιτηρίου μιας συναυλίας, ακόμα και αν αυτό είναι πολύ χαμηλό. Το σύνολο σχεδόν των συγκροτημάτων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που παίζουν κυρίως δικά τους τραγούδια, όπως οι Broken Tempo, και όχι covers γνωστών καλλιτεχνών αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά.

Τι να περιμένει από τη συναυλία σας ο κόσμος που δεν σας έχει παρακολουθήσει να παίζετε ζωντανά;
Αυτό που λέμε κάθε φορά είναι ότι ως συγκρότημα έχουμε έναν ιδιαίτερο και προσωπικό ήχο που είναι απόρροια του συνδυασμού αρκετών φυσικών οργάνων (βιολί, πιάνο, ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσο, φυσικά τύμπανα) με ηλεκτρονικά στοιχεία (synth lines, ατμοσφαιρικά pads, electro bass, drums loops).
Στη συναυλία θα παίξουμε ολόκληρο το δίσκο που ηχογραφούμε αυτή τη στιγμή, ενώ θα ακολουθήσει και jam με την ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ. Η συναυλία θα κλείσει με DJ set από τον DJ Yu Gi.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα ποτά σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού η συναυλία θα διεξαχθεί σε χώρο πολιτισμού.
 
Νίκος Κασκαράς
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις