= Συνέντευξη με τη σοπράνο Έφη Δημητρέλου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη σοπράνο Έφη Δημητρέλου

 
Μια εξαιρετική σοπράνο, η οποία αναπνέει και τραγουδά στη χώρα μας και η οποία θα μπορούσε άνετα να δουλεύει σε όλες τις σκηνές του κόσμου. Η Έφη Δημητρέλου, η υψίφωνος με την αγγελική φωνή, μου έκανε εντύπωση με το που την άκουσα να τραγουδά και μάλιστα στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, δεν την έχω δει ακόμα ζωντανά, αλλά θα φροντίσω να το φέρω στα ίσια από τη νέα σεζόν. Χαμηλών τόνων, άψογη επαγγελματίας και μόνιμο μέλος της Λυρικής Σκηνής εδώ και χρόνια, η εν λόγω φωνάρα μοιράστηκε μαζί μας παρελθόν και παρόν και – εννοείται – τα πλάνα της για το μέλλον.
 
dimitrelou1948

Πότε ανακάλυψες την αγάπη σου για το τραγούδι και την κλασσική μουσική; Πότε είδες ή είδαν οι δίπλα σου ότι το ωδείο ήταν το αμέσως επόμενο βήμα;
Η αλήθεια είναι ότι την αγάπη μου για την όπερα και την κλασσική μουσική την απόκτησα αφότου πήγα στο ωδείο. Στο σπίτι μου δεν άκουγαν τέτοιου είδους μουσική. Άκουγε όμως ο αδελφός μου Klaus Nomi και εγώ τραγουδούσα μαζί με το δίσκο… (γελάει) Έτσι λοιπόν ο αδελφός μου σκέφτηκε ότι πρέπει να πάω στο ωδείο. Ξεκίνησα πολύ μικρή... στα δεκατρία... Με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου, στο Εθνικό Ωδείο. Άρχισα τότε και όλα τα θεωρητικά μαθήματα που απαιτούνται για να πάρεις δίπλωμα στη μονωδία. Στα δεκαεπτά μου συνέχισα με τη Λυδία Αγγελοπούλου στο Νάκα, από όπου πήρα και το δίπλωμά μου με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Κατόπιν συνέχισα τη μελέτη και με άλλους δασκάλους (ακόμα και σήμερα μελετώ με το Νίκο Συρόπουλο... Η μελέτη δεν σταματάει ποτέ). Επίσης έχω παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος σεμινάρια κλασσικού τραγουδιού, με πολύ διακεκριμένους σολίστ της όπερας (όπως η Ghena Dimitrova και η Elena Obratzova) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1997 έγινα μόνιμο μέλος της χορωδίας της Λυρικής Σκηνής, κάνοντας και κάποια solo, τόσο στη Λυρική, όσο και εκτός, σε συναυλίες και σε άλλα θέατρα.

Θα ήθελες να μας πεις μερικά από τα έργα που έχεις συμμετάσχει και θεωρείς κομβικά σημεία στην μέχρι τώρα πορεία σου;
Έχω ερμηνεύσει διάσημα έργα και αποσπάσματα από όπερες ξένων και Ελλήνων συνθετών. Ελλήνων δε και σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.
 
dimitrelou1944
Ταυτίζεσαι κάποιες φορές με το ρόλο; Κουμπώνεις πάνω στο χαρακτήρα που υποδύεσαι πάνω στη σκηνή;
Όταν τραγουδάς αριστουργήματα της μουσικής… Eγώ προσωπικά πολλές φορές ταυτίζομαι, ειδικά στα πιο δραματικά έργα. Και είμαι πολύ χαρούμενη που αυτό περνάει και στο κοινό. Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται άνθρωποι και να σου λένε ότι «Μας συγκίνησες με το τραγούδι σου». Αυτό για μένα είναι ό,τι πιο όμορφο. να μπορείς να περνάς αυτό που αισθάνεσαι και στους άλλους.

Τεχνικά ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που χρειάστηκε να κάνεις; Που χρειάστηκε να πιέσεις σχεδόν απόλυτα τη φωνή σου;
Έχουν υπάρξει έργα μεγάλης δυσκολίας, που χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να "μπουν στη φωνή", όπως λέμε εμείς. Με υπομονή και επιμονή όλα γίνονται. Βέβαια, εφόσον αυτό είναι εφικτό και ταιριάζει στη φωνή μας. Είμαι υπέρ με το να τραγουδάμε ό,τι μας πηγαίνει καλύτερα. Ό,τι δεν ζορίζει τις φωνητικές μας χορδές και είναι εντός του ρεπερτορίου της φωνής μας και των φωνητικών μας δυνατοτήτων. Φυσικά χρειάζεται και μια καλή τεχνική που θα μας βοηθήσει να φέρουμε εις πέρας τις φωνητικές απαιτήσεις του κάθε ρόλου.
 
dimitrelou1945
Προτιμάς να τραγουδάς σε ελληνικό στίχο ή ξένο;
Δεν έχω θέμα προτίμησης με τις γλώσσες που τραγουδάω. Για μένα το πιο βασικό είναι η μελωδία. Αν σου αρέσει αυτό που τραγουδάς δεν παίζει ρόλο η γλώσσα. Αν τώρα κάποια γλώσσα δεν την γνωρίζεις, πρέπει τουλάχιστον να μάθεις την προφορά της για να μπορέσεις να αποδώσεις όσο πιο σωστά γίνεται το κείμενο τραγουδιστά. Έχω τραγουδήσει στα γαλλικά, ρωσικά, τσέχικα, αγγλικά, γερμανικά και φυσικά στα ελληνικά και τα ιταλικά, που θεωρούνται και τα πιο δημοφιλή.

Τα επόμενα πλάνα σου και εμφανίσεις με τη Λυρική;
Με τη Λυρική συνεχίζουμε κανονικά και στην επόμενη σεζόν και στα σχέδια μου είναι και κάποιες προσωπικές συναυλίες με ρεπερτόριο όπερας. Φυσικά υπάρχει και το μπαρόκ σύνολο μας Corde Varianti. Ένα σύνολο που έχουμε δημιουργήσει με φίλους μουσικούς, που έχει στόχο του να προβάλλει τη μπαρόκ και την αναγεννησιακή μουσική, με ένα πιο μοντέρνο άκουσμα από τη μεριά των οργάνων. Ημερομηνίες όλων των συναυλιών θα κλειστούν από τον Σεπτέμβρη.
 
dimitrelou1946
Τι είναι αυτό που σε κάνει να τρέχεις όλη μέρα για την τέχνη σου και να κάνεις όνειρα γι’ αυτή; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη;
Η κινητήριος δύναμή μου είναι η αγάπη μου φυσικά για τη μουσική και η ανάγκη για καλυτέρευση. Το τραγούδι δεν σταματά ποτέ. Αν το αφήσεις σε αφήνει. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και μελέτη. Είναι μαγικό όταν κάτι το βελτιώνεις. Κάτι που πριν σε δυσκόλευε… Να έρχεται η στιγμή που να γίνεται πια με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό αξίζει πιστεύω. Για μένα τουλάχιστον. Να μπορείς ό,τι έχεις στην ψυχή σου να το εκφράσεις όμορφα με νότες και μουσικές φράσεις. Είναι η απόλυτη ηδονή για έναν τραγουδιστή. Χαίρομαι όταν η εμφάνισή μου είναι ένα σκαλοπατάκι καλύτερη από την προηγούμενη. Και τεχνικά και ερμηνευτικά. Θέλω το "μπράβο" που ίσως μου πουν να έχει νόημα και για το κοινό και για μένα.

Κώστας Κούλης
 
dimitrelou1947
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις