= Συνέντευξη με το Luke Appleton
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Luke Appleton

 
   Η ιστορία μας ξεκινάει καμιά δεκαριά χρόνια πριν. Ο Luke Appleton είναι μέλος της μπάντας FuryUK, μαζί με τον αδελφό του Chris. Ακούω το δίσκο, γράφω γι’ αυτόν, κανονίζουμε συνέντευξη. Στη συνέχεια ανταμώνουμε από κοντά. Και αυτό θα γίνει πολλές φορές ακόμα. Ο Luke παίρνει μεταγραφή για τους πολύ μεγάλους Iced Earth και φορμάρει, πάντα μαζί με τον Chris, τους Absolva, ένα Μέταλ οδοστρωτήρα. Τα λέμε συχνά πυκνά και κάποια στιγμή, λίγους μήνες πριν, μαθαίνω ότι ο Luke θα έλθει ξανά στην Ελλάδα, σόλο τούτη τη φορά, για να παίξει τρία ακουστικά Live. Επικοινωνούμε, λαμβάνω το ακουστικό άλμπουμ του, “Snake Eyes” και λίγες μέρες αργότερα το Skype κάνει καλά τη δουλειά του. Ο Luke παραμένει ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και άνθρωπος, ένα παιδί χαμηλών τόνων, που το μόνο που θέλει είναι να δημιουργεί και να παίζει μουσική. Τον περιμένουμε το Σεπτέμβριο. Πολύ!
 

4 Σεπτεμβρίου, Stones Rock Bar, Θεσσαλονίκη
5 Σεπτεμβρίου, Σκύδρα
6 Σεπτεμβρίου, Τιθώρα, Αθήνα
 
luke1923

Luke, έρχεσαι στην Ελλάδα!
Σωστά. Επιστρέφω στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για το ακουστικό μου σόλο project. Η Ελλάδα κατέχει πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιάς μου. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος! Θα δώσω τρεις συναυλίες. Μία στη Θεσσαλονίκη, μία στη Σκύδρα και μία στην Αθήνα, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πραγματικά είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στη σύγχρονη γη του Rock και του Metal!

Έχεις κυκλοφορήσει ήδη το ακουστικό άλμπουμ, “Snake Eyes”… Τι σε έκανε να δημιουργήσεις κάτι τόσο διαφορετικό σε σχέση με αυτά που κάνεις με τις μπάντες στις οποίες παίζεις;
Πάντα είχα πάθος για την ακουστική μουσική, την ακουστική κιθάρα. Όλο αυτό ξεκίνησε όταν ο αδελφός μου, Chris Appleton, κυκλοφόρησε το δικό του ακουστικό album. Ηχογράφησα γι’ αυτό το δίσκο και μάλιστα έγραψα και δυο τραγούδια για εκείνο το άλμπουμ. Και στη συνέχεια περιοδεύσαμε παρέα, στη Μεγάλη Βρετανία και κάναμε και δυο show στο Βέλγιο. Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο... Πιο πολύ σαν ένα ιντερμέδιο μέσα στις περιοδείες με Iced Earth, Absolva, Blaze Bayley… Σταδιακά όμως έγινε πολύ πιο σοβαρό αυτό για μένα. Και θα πρέπει να σου πω ότι το σιχαίνομαι να μένω στο σπίτι κάνοντας τίποτα! Το προτιμώ χίλιες φορές περισσότερο να είμαι στο δρόμο, να είμαι ενεργός μουσικά… Έτσι πήρα την κιθάρα μου… Ο αδελφός μου ήταν σε περιοδεία με τον Blaze και σκέφτηκα να γράψω μερικά δικά μου πράγματα. Ηχογράφησα λοιπόν το πρώτο μου άλμπουμ “How Does It Feel To Be Alive” κάνα χρόνο πριν και έπαιξα ζωντανά στην Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία. Και πήγε πολύ καλά. Οι οπαδοί ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά καλά και όλο αυτό με ενθάρρυνε να κάνω και το “Snake Eyes”. Κάπως έτσι έγινε…
 
luke1924

Έχω την αίσθηση πως στο τέλος της ημέρας, αυτό που μένει είναι ένας μουσικός που μπορεί να διαλύσει τη σκηνή με το μπάσο του και την κιθάρα του, μένει όμως και μια τρυφερή ψυχή που θέλει να εξερευνήσει τη μουσική με κάθε τρόπο…
Έχεις απόλυτο δίκιο! Είμαι πιο πολλά πράγματα, πέρα από αυτό το “Heavy Metal Warrior” θέμα… (γελάει) Το Heavy Metal είναι το πιο αγαπημένο μου «είδος» μουσικής και αγαπώ να παίζω μπάσο στους Iced Earth, αγαπώ να παίζω κιθάρα στους Absolva. Όμως, πιστεύω ότι έχω κι άλλα πράγματα. Πιστεύω ότι θέλω να εξερευνήσω διάφορα στοιχεία πάνω στη μουσική και νομίζω ότι το κάνω αυτό με το “Snake Eyes”. Όταν κάποιος έρχεται να δει ένα ακουστικό show δικό μου, εννοείται πως θα πρέπει να περιμένει να δει 110% ενέργεια επί σκηνής. Στα τραγούδια αυτά υπάρχει πολλή μελωδία και πιστεύω πως στιχουργικά έχω αγγίξει πράγματα σε μεγάλο βάθος. Το “Watching Over Me” των Iced Earth αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιρροές μου συνθετικά. Θέλω λοιπόν να προσπαθήσω να δημιουργήσω τη δική μου έκδοση σε αυτό το κομμάτι. Δεν ξέρω… Θα δούμε…

Έχεις κάνει και ένα lyric video για το τραγούδι “Medusa”…
Ναι, σωστά.

Πώς και διάλεξες το συγκεκριμένο;
Μου αρέσει πολύ το groove που έχει… Υπήρξαν άλλοι δύο «υποψήφια», όταν σκεφτόμουν να βγάλω το βίντεο. Αποφάσισα όμως να προχωρήσω με το συγκεκριμένο, γιατί είναι up tempo και περιέχει πράγματα που δεν χρησιμοποίησα στο πρώτο ακουστικό άλμπουμ μου. Έβαλα μπάσο και μάλιστα έβαλα και σόλο μπάσο. Όσο κι αν αγαπώ αυτό το ακουστικό project, επιθυμία μου είναι γίνω γνωστός σαν μπασίστας. Το επάγγελμά μου στην ουσία είναι μπασίστας στους Iced Earth. Ο βασικός λόγος που διάλεξα το “Medusa” σαν το πρώτο κομμάτι από το άλμπουμ, το οποίο θα ακούσει ο κόσμος… είναι το γεγονός ότι διαθέτει ένα cool Rocking ήχο… Και νομίζω ότι ο κόσμος θα το συμπαθήσει εύκολα.
 
luke1925

Σκέφτεσαι να βγάλεις κι άλλο βίντεο;
Ναι. Μάλλον θα είναι το ομώνυμο του δίσκου, το “Snake Eyes”. Ξέρεις όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει. Θα δούμε. Νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα για δύο βίντεο ακόμα. Ένα για την περίοδο πριν την περιοδεία τώρα και άλλο ένα πιο αργά, πριν έλθω στην Ελλάδα.

Με το ακουστικό show… το γεγονός ότι είσαι στη σκηνή εσύ και η κιθάρα σου μόνο… Θεωρείς πως εκθέτεις τον εαυτό σου με τρόπο που δεν θα γινόταν ποτέ μέσω ενός full electric show;
Πάντα υπάρχει αυτό το ρίσκο… Όταν ξεκίνησα να παίζω ακουστικά, στη σκηνή ήμουν εγώ, η κιθάρα μου και η φωνή μου. Και δεν μπορούσα να κρύψω τίποτα… Είναι σαν να περπατάς στη σκηνή γυμνός! (γέλια) Στην αρχή έκανα τέτοιες σκέψεις. Μετά, όσο πιο πολύ έπαιζα, τόσο πιο σίγουρος ήμουν. Όσο πιο πολύ έπαιζα, τόσο γινόμουν πιο βέβαιος πάνω στη σκηνή… Και άρεσε αυτό στον κόσμο, ξέρεις. Δεν αρέσει σε όλους η ακουστική μουσική, το καταλαβαίνω απόλυτα, δεν μπορώ να ικανοποιήσω τον καθένα. Όμως, κατά 99%, σε όλα τα ακουστικά Live που κάνω, ο κόσμος το ευχαριστιέται πολύ με τα κομμάτια που παρουσιάζω. Τραγούδια από τα δύο άλμπουμ μου και μετά τραγούδια από Iced Earth και Absolva… Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά. Με γεμίζει ενθουσιασμό που έρχομαι στην Ελλάδα, γιατί – όπως όλος ο κόσμος ξέρει – στην Ελλάδα βρίσκεται το μεγαλύτερο fanbase των Iced Earth! Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα, το κοινό τραγουδά πιο δυνατά από μας! (γέλια)

Θα είναι “An evening with Luck”, σωστά;
Ναι! Θα είναι ακουστικό Live μεν, αλλά όχι «ήρεμο». Δεν θέλω να πέφτει να κοιμάται ο κόσμος στις συναυλίες μου… (γέλια) Θέλω να εμπλακεί και το κοινό και θέλω κι εγώ να εμπλακώ με τον κόσμο από κάτω. Θέλω ένταση, θέλω head-banging. Δεν με νοιάζει που είναι ακουστικό show, θα έχει κι αυτό πολλή ενέργεια. Νομίζω ότι θα το χαρεί ο κόσμος. Αυτός είναι κι ο αγώνας που πρέπει να δώσω. Να κάνω τον κόσμο να διασκεδάσει και να θυμάται εκείνη τη βραδιά.

Μια και τα λέμε εδώ, για πότε προγραμματίζεται η επόμενη περιπέτεια με τους Iced Earth;
Όπως θα ξέρεις ήδη, αυτή η χρονιά είναι «κλεισμένη» με Demons & Wizards… Θεωρώ ότι οι Iced Earth θα ξεκινήσουν να κάνουν πράγματα τέτοια εποχή του χρόνου. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση αφορά την κυκλοφορία του demo “Enter The Realm” σε CD και βινύλιο… Είμαι μέλος της μπάντας, είμαι όμως και οπαδός και τους έχω πάντα στην καρδιά μου. Γι’ αυτό και έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις…
 
luke1926
Και με τους Absolva;
Θα παίξουμε σε διάφορα φεστιβάλ με τους Absolva… Μεγάλη Βρετανία, Ευρώπη. Παράλληλα, δουλεύουμε πάνω στο καινούργιο άλμπουμ μας, το πέμπτο στούντιο άλμπουμ μας σαν Absolva. Θα έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε με την κυκλοφορία του νέου δίσκου… Και περιμένουμε μια μεγάλη περιοδεία. Θέλουμε να είναι κάτι πολύ special.

Πιστεύεις πως κάποια στιγμή θα μπορέσετε να κάνετε κάτι με τους FuryUK;
(Γελάει) Ναι! Εννοείται ότι θα γίνει. Θέλουμε πολύ να το κάνουμε. Και υπάρχουν και πολλοί οπαδοί που περιμένουν κάτι τέτοιο.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από ένα νέο άνθρωπο, που δημιουργεί μουσική, που περιοδεύει, που κάνει όνειρα κάθε μέρα;
Η κινητήρια δύναμη είναι η αγνή αγάπη μου να παίζω. Κάθε μέρα! Πιάνω την κιθάρα μου, το μπάσο μου… Και μου αρέσει πολύ να γράφω μουσική. Αγαπώ να γράφω διαφορετικά πράγματα, διαφορετικά riff και μελωδίες. Τα θεωρώ πρόκληση για μένα όλα αυτά. Και μου αρέσει να παίζω live. Το να είμαι στη σκηνή, να βλέπω το κοινό… Μπορεί να είναι από κάτω δέκα άτομα ή χίλια ή δέκα χιλιάδες. Δεν έχει σημασία. Η αδρεναλίνη κυλά το ίδιο. Είναι η έμπνευσή μου και είναι πλέον η δουλειά μου.

Σου αρέσει και να τραγουδάς;
Ναι, πολύ! (γέλια) Είμαι πιο καλός μπασίστας και κιθαρίστας από τραγουδιστής... Αλλά ο Stu Block, ο Blaze και ο αδελφός μου ο Chris, μου έδωσαν μερικές συμβουλές και μου έδειξαν κάποια βασικά πράγματα γύρω από το τραγούδι. Είναι κάτι που επίσης απολαμβάνω.

Κώστας Κούλης
 
 
   Our story begins almost a decade ago. Luke Appleton is playing with FuryUK, a band that he cofounded with his brother Chris. I’m listening to the album, write about the album and then arrange an interview. A few months later we meet in person. Something that will happen more and more. At some point Luke joins mega band Iced Earth and alongside Chris, he sets Absolva, a real Heavy Metal bulldozer. We have a rather constant communication and only a few months ago I got informed that Luke will return to Greece again, as a solo artist this time, to play three acoustic shows. We get in touch, I receive his latest album, “Snake Eyes” and almost a week later, Skype does what Skype knows best. Luke Appleton remains an amazing artist and human being, a low profiled young person, who only wants to create and play music. Come September, Luke is gonna be here. Finally!

September 4, Stones Rock Bar, Thessaloníki
September 5, Skýdra
September 6, Tithora, Athens
 
luke1927

Luke, you’re coming to Greece!
That’s right. I’m returning to Greece, but this time for my acoustic solo project. Even before joining Iced Earth, Greece has always had a special place in my heart. I’m very excited to come and do three shows. One in Thessaloniki, one in Skydra and one in Athens, in September. I’m really excited about coming back to the modern land of Rock and Metal!

You have released an acoustic album, “Snake Eyes”… What made you create something totally different than what you do with your bands?
I’ve always had a passion for acoustic music and acoustic guitar. It originally started when my brother, Chris Appleton, released his own solo acoustic album. I recorded and I wrote a couple of songs on this album. And we also toured together. We toured around the UK and we also did two shows in Belgium. Nothing too major or anything, it was more of a project. Something in between touring with Iced Earth, Absolva, Blaze Bayley… Gradually, for me, it became a little bit more serious… And I hate staying at home! I prefer being on the road, being active musically… So I picked up my guitar, my brother was on tour with Blaze and I thought I’d write some stuff on my own. So, I recorded my first album “How Does It Feel To Be Alive” about a year ago and I toured around Europe and the UK. And that went down really well. The fans responded extremely well, something that encouraged me to write this album, “Snake Eyes”. It’s pretty much that really…

I feel that at the end of the day, there is one great musician who can destroy the stage with his bass guitar or guitar and o the other hand, there is this tender soul, that want to explore music in every possible way…
You are completely right! There’s a lot more to me than a “Heavy Metal Warrior” (laughs) kind of thing… Heavy Metal is my favorite genre of all time and I love playing bass in Iced Earth and I love playing guitar in Absolva. However, I believe there is more to me than ripping it off on stage; I believe I want to explore different elements of music, which I think “Snake Eyes” explore that a lot. When you come to see a Luck Appleton acoustic show, you will still expect to see one hundred and ten percent energy. And there is a lot of melody going on and I believe that lyrically this is some of my deepest stuff I touched, with numerous songs on the album. And one of my biggest influences, songwise, is “Watching Over Me” by Iced Earth. So, I want to try and make my own version of that song. I don’t know… We’ll see…
 
luke1928
You have also released an official lyric video for “Medusa”…
Yes, that is correct.

How come you picked that one in particular?
I really like the groove… There were two other “contenders” when I was thinking about releasing the video. I decided to go with this one, cuz it’s upbeat and up tempo, but it also includes different instruments that I didn’t use on my first album. There’s bass guitar and a bass solo… So, I picked this one. As much as I love doing this acoustic project, I want to be known mostly as a bass player. Being the bass player in Iced Earth is my full time profession. The main reason for picking “Medusa” as the very first song for everyone to hear… it’s just a cool Rocking sound… And I think people will get to it quite easily.

Are you thinking about releasing a video for this album?
Yes, I am. I think it will probably be the title track, “Snake Eyes”. But, you know, that may change again… We’ll see. I think there’s potential for releasing two more videos. I’ve got this tour coming up, so there’s probably gonna be a video before the tour begins and probably, later this year, there’s gonna be a video before Greece.

With the acoustic show… Being you and your guitar only… Do you think you expose yourself in a way which can never be done via a full electric show?
There is always that risk… I mean, when I started playing acoustically, there is me and my guitar and my voice and there is nothing I can hide… There is an element of walking on stage naked! (laughs) At first there was a concern. Then, the more I did it, the more confident I became, the more shows I did, the more confident I became on stage… And people liked it, you know! Not everybody is into acoustic music, which I completely understand, so I’m not going to please everybody. However, 99% of the time, people are really happy with what I’ve done and I do all sorts of different songs; a variety of my songs off my two albums and then I do Iced Earth songs and Absolva songs… The way people respond to that is often positive. I’m excited to come to Greece, because, as most people in the world know, Greece is the biggest Iced Earth fanbase! Every time we come to Greece, the crowd is singing louder than us! (laughs)

It’s gonna be “An evening with Luck”, right?
Yeah, pretty much! It’s an acoustic gig but it’s not a relaxed acoustic gig. I don’t want people to fall asleep in my concert… (laughs) I want the audience to engage what I’m doing and I want to engage the audience. I want crowd anticipation, I want head-banging; I don’t care if it’s an acoustic show, it still is an energetic performance I’m going to provide and I think people will enjoy it. That’s my task, really! I do want people to have a good time. To have a night to remember…
 
luke1929
By the way, when’s your next adventure with Iced Earth?
As you probably already know, this is a Demons & Wizards year… I suppose that around this time next year, Iced Earth will be doing something. The latest announcement is about releasing the “Enter The Realm” demo on CD and vinyl… I’m in the band but I’m also a fan, they are so close to my heart. So, I’m excited. There’s gonna be more announcing…

And with Absolva?
With Absolva we have various festivals… A few dates here and there, in the UK and Europe. And we are working on Absolva’s next studio album. We are going to become as busy as possible soon, when we release this album… We expect a very busy tour schedule. We want to make something very special.

When you look back at the things you’ve done… do you think it will be possible to do a FuryUK thing one day?
(Laughs) Yes! That is definitely possible. We’ll love to do it. There are so many fans waiting for us to do it. I just don’t know when yet.

What is the driving force behind a person that creates music, tours, records and does that every day?
My main driving force is my pure love for playing my instrument. Every day! I’m picking my guitar or my bass… And I love writing music. I love writing different music, different riffs, different melodies. I find it as a challenge for myself. And I love playing live. Being on stage and hear the audience… It may be ten people or a thousand or then thousand people, it doesn’t matter. The adrenaline rush is the same! I’m inspired and I want to do this full time, which I have achieved. This is my full time job and I love keeping busy with it.

You love singing as well?
I do, I do! (laughs) I’m a better bass and guitar player than a singer… But Stu Block and Blaze and my brother Chris gave me some tips and shoed me the ropes about singing. It’s something I’m enjoying and I enjoy the road so far.

Costas Koulis
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα