= Συνέντευξη με τον Κώστα Ζέκο
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Κώστα Ζέκο

   Οριοθετεί την παραγωγική διαδικασία σύνθεσης και ηχογράφησης σαν ‘άλλο ένα «παιχνίδι που αρχίζει απ’ το τέλος»’ και προτιμά να ακούει τον κόσμο να τραγουδάει τα κομμάτια του παρά να τα σχολιάζει. Το ίδιο και εμείς. Η επαφή με τον Κώστα Ζέκο και η φιλοξενία του εδώ περνάει το μήνυμα ότι η μουσική είναι μία και ότι οι καλλιτέχνες που υγιώς σκέπτονται θα έχουν πάντα βήμα εδώ. Του ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδες οι δουλειές του, να έχει πάντα επιτυχίες και ευχαριστούμε θερμά τη Νόρα Καραμιχάλη, που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
zekos1921
 
Κώστα, πώς αντέδρασε η οικογένειά σου όταν ανακοίνωσες ότι θα ασχοληθείς με το τραγούδι;
Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση γιατί ουσιαστικά δεν το ανακοίνωσα ποτέ. Το τραγούδι είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Στους δικούς μου ανθρώπους είναι εντελώς γνώριμο και οικείο.

Τέταρτη δισκογραφική σου δουλειά με τίτλο «Σε έναν καλύτερο κόσμο», που ήδη ακούγεται στο ραδιόφωνο. Πώς νιώθεις;
Είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη που δικαιώνει μια προσπάθεια χρόνων. Πιστεύω στην αξία και την ουσία αυτής της δισκογραφικής δουλειάς. Περιέχει τραγούδια που αξίζουν να ακουστούν. Ο «καλύτερος κόσμος» εκτός από μουσική πρόταση είναι και μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον που έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να πραγματοποιήσει μια δισκογραφική δουλειά;
Μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά είναι πολύπλοκη και εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία. Είναι μαραθώνιος που δοκιμάζει τις φυσικές και ψυχικές ανθρώπινες αντοχές, ειδικά στις μέρες μας, που γίνεται αυτόνομα, θυσιάζοντας πόρους και προσωπικό χρόνο, που όλοι ξέρουμε πόσο πολύτιμος και δυσεύρετος είναι. Κυρίως όμως είναι μια θαυματουργή περίοδος δημιουργίας και απελευθέρωσης από τις οδύνες της συγγραφής. Είναι κορύφωση και ταυτόχρονα λύτρωση. Κορύφωση της δημιουργίας και απελευθέρωση από φορτία του παρελθόντος. Προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία πάλι από την αρχή. Είναι άλλο ένα «παιχνίδι που αρχίζει απ’ το τέλος».
 
 
Φαντάζομαι ότι η έμπνευση για να γράψεις ένα τραγούδι δεν έρχεται κατά παραγγελία. Ποιες καταστάσεις μπορούν λοιπόν να βάλουν σε λειτουργία τα γρανάζια της έμπνευσής σου;
Τα τραγούδια μου είναι βιωματικά και θεμελιωμένα απάνω σε υπαρξιακούς προβληματισμούς, με εσωτερικό προσανατολισμό, κατά κανόνα καμουφλαρισμένο. Απλές, καθημερινές ιστορίες λοιπόν.

Όταν κάποιος ακούσει τον δίσκο σου, τι είναι αυτό που θες να κρατήσει;
Είναι πολύ προσωπική αυτή η ερώτηση. Αφορά τον ακροατή και όχι το δημιουργό. Από λεπτότητα και διακριτικότητα, θα έλεγα ότι δεν μου πέφτει λόγος. (γέλια)

Θυμάσαι κάποιο σχόλιο που σου έχουν γράψει και σου έκανε εντύπωση;
Ειλικρινά έχω ακούσει τόσα που με έχουν κάνει να πάψω να ασχολούμαι εδώ και πολύ καιρό. Προτιμώ να ακούω τους ανθρώπους να τραγουδάνε τα τραγούδια μου, παρά να τα σχολιάζουν.

Στην καθημερινότητά σου τι σε ωθεί στις περισσότερες κινήσεις σου; Η λογική ή το συναίσθημα;
Στα σαράντα τρία μου, μετά από τόσα παθήματα - μαθήματα, θα έλεγα ότι η λογική και το συναίσθημα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ενιαίες και αδιαίρετες. Νοιώθω ότι χρειάζεται ωρίμανση και πολύτιμη εμπειρία για να το συνειδητοποιήσει κανείς και κυρίως για να μπορεί να το διαχειρίζεται.
 
zekos1922

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου;
Ο καινούργιος δίσκος είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκεί έχουμε στρέψει την προσοχή μας και τη φροντίδα μας, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο στάδιο της διαδικασίας. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε επιλεκτικά τις ζωντανές εμφανίσεις μας.

Κώστας Κούλης
 
Ο Κώστας Ζέκος είναι τραγουδοποιός και ερμηνευτής από την Καβάλα που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού ροκ και έντεχνου τραγουδιού. Στην Ελληνική δισκογραφία βρίσκεται από το 2008 με τον δίσκο "ορατό σύμπαν". Ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο "σε έναν καλύτερο κόσμο" κυκλοφόρησε στο τέλος του 2017.
 
Δισκογραφία:
Ορατό σύμπαν (2008)
Βotox (2012)
Παιχνίδι που αρχίζει απ' το τέλος (2015)
Σε έναν καλύτερο κόσμο (2017)
 
OFFICIAL LINKS
https://www.facebook.com/KostasZekos.gr/
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις