Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Κώστα Γοντικάκη

 
   Ακούγοντας το «Ηρώων Προσκλητήριο» και ακούγοντάς το ξανά, μου ήλθαν στο μυαλό διάφορες εικόνες. Δεν θα μιλήσω για τους ήρωες που μνημονεύονται στο κομμάτι, στους οποίους οφείλουμε μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας και της ελευθερίας μας, παρά το γεγονός ότι οι μοντέρνοι Μαυροκορδάτοι επιμένουν να θέλουν να τους ξεχάσουμε. Θα μιλήσω για τους μουσικούς που αγαπούν την τέχνη τους. Που δουλεύουν τις μελωδίες και τις ενορχηστρώσεις τους με τις ώρες. Που δεν σηκώνονται από το γραφείο τους αν δεν είναι χίλια τα εκατό ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Ο Κώστας Γοντικάκης βρίσκεται απέναντί μας και μιλάει για τη μουσική. Τον αέρα που κινεί, που δροσίζει, που μας αναπνέει. Ευχαριστούμε θερμά τη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
gontikakis2014
Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το «Ηρώων Προσκλητήριο», ένα τραγούδι για τους ήρωες στην Κύπρο. Να υποθέσω ότι πρόκειται επίσης για ένα τραγούδι για όλους εκείνους που έδωσαν και δίνουν το αίμα τους για την πατρίδα τους και τα ιδανικά τους;
Ναι, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ΗΡΩΕΣ. Για εμένα είναι φως στην ελπίδα. Είναι η ρίζα του έθνους. Όπως βλέπετε, κόβουν κάθε ελληνική “ρίζα”, αλλά μια νέα βγαίνει. Έτσι, με τέτοιους Ελληνόψυχους, το έθνος δεν πεθαίνει.

Συνθέτεις εδώ και χρόνια και διερωτώμαι αν σου έχει περάσει από το μυαλό να γράψεις και στίχους. Αν και θεωρώ ότι σίγουρα έχεις γράψει και είναι θέμα χρόνου να τους δημοσιοποιήσεις.
Όχι, στίχους δεν γράφω και δεν νομίζω να γράψω ποτέ, μια και δεν υπάρχει η έμπνευση για κάτι τέτοιο. Όλα είναι φως από ψηλά.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι “Alexander The Great”, το οποίο είναι και αυτό δικό σου. Η έμπνευση να γράψεις μουσική για το συγκεκριμένο… Πώς προέκυψε;
Όπως είπα και πριν, όλα έχουν να κάνουν με την έμπνευση και την επικοινωνία με το όλον (το σύμπαν), μια και είμαστε κομμάτι του. Όταν έχεις στο νου σου το Μέγα Αλέξανδρο, μόνο δέος μπορείς να αισθάνεσαι. Η μουσική ήρθε από μόνη της χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Κάτι σαν μήνυμα ένα πράγμα.
 
gontikakis2016
Γράφεις μουσική πάνω σε στίχους, κουμπώνεις τους στίχους πάνω σε ήδη γραμμένο μοτίβο…. Πώς δουλεύεις συνήθως;
Συνήθως γράφω πάνω στο στίχο. Ο στίχος είναι αυτός που μου δίνει εικόνες στο μυαλό. Και φυσικά ο στίχος πρέπει να μου λέει κάτι στην ψυχή, να με ταξιδεύει. Έτσι ώστε να έρθει η μουσική και να γίνει ένα, να γίνει το απόλυτο ταίριασμα.

Να μιλήσουμε για το τι σκέφτεσαι να κάνεις δισκογραφικά; Πότε θα κυκλοφορήσεις το επόμενο άλμπουμ σου;
Σύντομα θα κυκλοφορήσω το νέο μου single. Σχετικά με το άλμπουμ, έχω την εντύπωση ότι δεν βρίσκω το λόγο να το κάνω, μια η μουσική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και όλοι πλέον ακούνε τα μουσικά έργα ψηφιακά.

Η πανδημία έχει δυστυχώς παγώσει τα πάντα. Πώς κινήθηκες τον καιρό της καραντίνας; Σύνθεση, μελέτη; Και τα δύο ίσως;
Σύνθεση και αυτογνωσία, κάτι που το έχουμε χάσει. Η κοινωνία μεταλλάσσεται και ο χρόνος τρέχει πάρα πολύ γρήγορα, με σκοπό να χάνουμε την ουσία της ύπαρξής μας.
 
gontikakis2018
Live προτίθεσαι να κάνεις κάτι στο μέλλον;
Ναι, κυρίως σε κάποιες μουσικές σκηνές με δικούς μου μουσικούς, που αγαπούν τη μουσική. Πολύ σημαντικό να παίζεις μουσική με αγάπη και όχι απλά για το μεροκάματο.

Το να γράψεις μία Ροκ όπερα είναι κάτι που σε ιντριγκάρει;
Πάρα πολύ. Είναι πρόκληση να μπαίνεις σε τέτοια μονοπάτια όντας έντεχνος. Αν και την ταμπέλα «έντεχνος» την απεχθάνομαι.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω σου; Τι είναι αυτό που σε κάνει να ασχολείσαι με τη μουσική, να την υπηρετείς και να δημιουργείς;
Μουσική είναι ο άνεμος που φυσάει στα πανιά του νου για να σε ταξιδέψει. Για φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς μουσική; Είναι εκεί όταν τη χρειάζεσαι. Στη μοναξιά, στη χαρά, στη λύπη. Παντού. Με τη μουσική δεν είσαι ποτέ μόνος. Άρα, από μόνη της είναι μια κινητήρια δύναμη.

Κώστας Κούλης
 
gontikakis2015
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα