Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Keepers Of Jericho

 
   Θεωρώ ότι οι tribute μπάντες είναι χρήσιμες. Στη χώρα μας είναι λίγο θολή η κατάσταση, με εξαίρεση τους Maidenance, το Rock In Dio (Rock’N’Roll Children) και τις σποραδικές συναυλιακές εκφράσεις των Mindcrime Empire (Queensryche tribute). Σίγουρα αφήνω κάποιους απ’ έξω, πλην όμως είναι χαζομάρα να σνομπάρεις μία tribute μπάντα. Σκέφτηκες ποτέ τι κόπο έχουν κάνει για να μάθουν να παίζουν με τόσο εντυπωσιακό τρόπο τα τραγούδια της αγαπημένης τους μπάντας; Σκέφτηκες πόσο έχουν ιδρωκοπήσει στις πρόβες τους για να μπορείς να απολαμβάνεις τους ύμνους των τάδε ή των δείνα με τόση ακρίβεια, πιστότητα και ποιότητα; Προφανώς όχι… Στις ΗΠΑ και σε ένα σωρό πολιτισμένα μέρη του κόσμου, οι tribute μπάντες τυγχάνουν εκδηλώσεων αγάπης και όχι μόνο. Θα βιώσουμε μεγαλεία με τους Brit Floyd, στην ουσία όμως πρέπει να ξεκινήσουμε με ενδοσκόπηση. Να ξεκινήσουμε με αυτά που συμβαίνουν στην απέναντι γωνία, δυο στενά παρακάτω, μεσοτοιχία με το σπιτικό μας. Μία από τις ελληνικές tribute μπάντες που τιμούν εαυτούς και το συγκρότημα που γουστάρουν να λατρεύουν είναι οι Keepers Of Jericho, οι οποίοι (κάνει μπαμ) είναι ένα σχήμα που καλύπτει ηχητικά τα έργα και τις ημέρες των τεράστιων Helloween. Η Μαίρη Ζαρακοβίτη ήλθε σε επικοινωνία με τον Jim και μας μεταφέρει ό,τι άκουσε και έμαθε. Οι Keepers εμφανίζονται στις 10 Νοεμβρίου στο Crow. Pumpkins go Greek…
 
Κώστας Κούλης
 
keepers044
Ποιος είχε την αρχική ιδέα; Πώς ξεκίνησε όλο αυτό και γιατί cover band Helloween;
Η ιδέα για τους Keepers Of Jericho μου ήρθε λίγο πριν φύγω από την Αγγλία, μια και είχα τεράστια αγάπη στους Helloween από μικρός. Το θεώρησα λοιπόν ως πρόκληση σε μουσικό επίπεδο, αλλά και ως φόρο τιμής σε ένα από τα μεγαλύτερα power metal συγκροτήματα, που είχαν μεγάλη επιρροή στο χώρο του Heavy Metal και όχι μόνο. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο εγχείρημα γιατί οι απαιτήσεις του και οι ανάγκες του έχουν έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά πάντα στο τέλος επιβραβεύεσαι.
 
Η μπάντα υπάρχει από το 2013 με κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά από πέρσι έχετε καταλήξει αυτοί που είστε τώρα. Έχει «δέσει» το γλυκό πλέον;
Ξεκίνησα την αναζήτηση μουσικών, αλλά και - ταυτόχρονα - άτομα που θα μπορούν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής, κάτι το οποίο έχει ένα βαθμό δυσκολίας στο να εκτελεστούν και να ερμηνευτούν σωστά τα τραγούδια. Συνέργαστηκα με αξιόλογους μουσικούς και ανθρώπους όλο αυτό το διάστημα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως ήρθε η ώρα για να δέσει το «γλυκό» όπως πρέπει (κολοκυθόπιτα και κολοκυθάκια μπριάμ). Μέσα σ ‘ αυτά τα χρόνια η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν έφυγε από τη ζωή ο Φιλάρετος Αμαραντίδης, ο οποίος ήταν μέλος των Keepers Of Jericho και θα είναι πάντα, στη σκέψη μας και την καρδιά μας.
 
Έχουν δημιουργηθεί πολλές cover bands. Γιατί πιστεύετε έχει «ξεκινήσει» αυτό το φαινόμενο; Τι είναι αυτό που ωθεί τόσους μουσικούς να κάνουν cover;
Προσωπικά πιστεύω ότι ο λόγος που υπάρχουν πολλές cover bands, είναι είτε γιατί είναι ένας τρόπος έκφρασης της μουσικής που θέλει κάθε cover band να προβάλει στο ξεκίνημά της. Τι υλικό θα μπορούσε να φτιάξει μελλοντικά… Π.χ. επιρροές από Iron Maiden, Saxon, Metallica κτλ. Είτε είναι κάτι σαν χόμπι ανθρώπων που θέλουν να διασκεδάζουν οι ίδιοι και ο κόσμος γύρω τους αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Σίγουρα υπάρχουν στην Ελλάδα αξιόλογες μπάντες που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τεράστια πρόοδο και επιτυχία στον τρόπο προβολής τους, αλλά και στη δημιουργία μουσικής που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις μπάντες του εξωτερικού.
 
keepers045
 
Τι είναι για εσάς η μουσική; Τι είναι αυτό που σας ωθεί σε αυτό τον τρόπο έκφρασης;
Για εμάς η μουσική είναι έκφραση της εσωτερικής μας δύναμης, είναι έκφραση πολλαπλών συναισθημάτων, είναι έκφραση αγάπης και σεβασμού σε αυτό που κάνουμε και σε συνδυασμό με την ομαδική δουλειά πάντα προκαλείται μια έκρηξη αδρεναλίνης. Το πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας είναι βαρύ λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων. Μέσω της μουσικής όμως φεύγει η αρνητικότητα και έρχεται στη θέση της η δημιουργία και φυσικά η διάθεση αλλάζει προς το καλύτερο.
 
Πόσες πρόβες χρειάζονται για να πείτε ότι «Τώρα ναι, μπορούμε να μοιραστούμε την τρέλα που έχουμε για τους Helloween σωστά και με σεβασμό»;
Εξαρτάται από το set list. Από το πόσο απαιτητικό θα είναι. Συνήθως δουλεύουμε όλοι τα κομμάτια ατομικά, όποτε ο αριθμός των προβών μπορεί και να μειωθεί.

Το Σάββατο κλείνετε πέντε χρόνια και θα το «γιορτάσετε» στο The Crow Club. Τι έχετε ετοιμάσει;
Μια και είναι και η επετειακή μας συναυλία, έχουμε ετοιμάσει ένα set list με τα πιο δυνατά hits των Helloween, ειδικά αφιερωμένο στα πέντε χρόνια ενεργής δράσης των Keepers Of Jericho, το όποιο δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο με μεγάλη χαρά.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα