Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με την Κατερίνα Πολέμη

 
   Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που φιλοξενούμε ξανά στο περιοδικό μας την Κατερίνα Πολέμη. Μεγάλη καλλιτέχνιδα και σπουδαία μουσικός, με τεράστιες σπουδές πάνω στην τέχνη της. Γνωρίσαμε την Κατερίνα την εποχή που είχε βγάλει το άλμπουμ “Spread The Music Not The Name” και είχαμε λατρέψει τον τρόπο που αναμιγνύει τόσες μελωδίες και διαφορετικές κουλτούρες. Η Κατερίνα, μαζί με την Αγγελική Τουμπανάκη, θα παίξει σε μια σπουδαία διοργάνωση, στο δεύτερο διεθνές φεστιβάλ Άνδρου και – ευκαιρίας δοθείσης – «τσιμπήσαμε» την Κατερίνα για να μάθουμε πώς βλέπει όλο αυτό που θα συναντήσει και πώς ετοιμάζει τα επόμενα επαγγελματικά βήματά της. Πολλά ευχαριστώ στη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου και το Χρήστο Μούτσιο για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
polemi03
 
Την Παρασκευή 22 Ιουλίου ανταμώνετε στην Άνδρο για μία συναυλία με την Αγγελική Τουμπανάκη. Πώς αισθάνεστε;
Αισθάνομαι ενθουσιασμένη και χαρούμενη, μαζί με λίγο άγχος που πάντα προκύπτει πριν από μια εμφάνιση, πόσο μάλλον σε μια νέα συνεργασία όπως αυτή με την Αγγελική. Τώρα ζούμε "το δρόμο για την Ιθάκη" με απόλαυση και συγκέντρωση.
 
Τι να περιμένουμε σε εκείνο το Live; Πόσα διαφορετικά «είδη» (καταχρηστικά χρησιμοποιώ τη λέξη, η μουσική είναι μία έτσι κι αλλιώς) να περιμένουμε από εσάς;
Μου αρέσει που λέτε πως η μουσική είναι μία. Θα παρουσιάσουμε το μουσικό κόσμο των Βαλκανίων, της Μεσογείου, των τσιγγάνων - και όχι μόνο - της Αγγελικής, το Βραζιλιανόκοσμό μου και θα ενωθούμε και θα συμπράξουμε στη τζαζ/gypsy τζαζ, σε κάποια ελληνικά κομμάτια αλλά πάνω από όλα θα ενωθούμε στην αγάπη που έχουμε για τη μουσική με πολύ μεράκι, σεβασμό και αυτοσχεδιασμό.
 
polemi01Πώς βρεθήκατε να παίζετε μαζί; Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ Άνδρου;
Κατά έναν όμορφο μυστηριώδη τρόπο, βρεθήκαμε κατευθείαν πάνω στη σκηνή με την Αγγελική, όταν αυθόρμητα με κάλεσε να πούμε ένα κομμάτι μαζί στη συναυλία της με τους Buzz Bastardz το χειμώνα. Όσον αφορά την συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Άνδρου, ήταν μια πρόταση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ.
 
Τα είχαμε πει από κοντά το 2012, λίγο μετά τη μουσική παράσταση που είχες δώσει στο θέατρο Πορεία. Είχαμε μιλήσει και για το “Spread The Music Not The Name”. Ετοιμάζεις καινούργιο δίσκο;
Αυτή τη περίοδο ετοιμάζω τον καινούργιο δίσκο σε εσωτερικό επίπεδο ακόμα. Σκέφτομαι, αφουγκράζομαι και νιώθω τι "πλάσμα" θα είναι ο επόμενος δίσκος.
 
Μου είχες πει ότι θέλεις να εντάξεις το μπουζούκι στη Gypsy Jazz. Στις συναυλίες που κάνεις, πέρα από το μπουζούκι, τι άλλο θα ήθελες να εισαγάγεις; Μου είχες δηλώσεις ότι σε ενδιαφέρει και το καμπαρέ και το θεατρικό.
Κάναμε κάποιες συναυλίες πριν χρόνια με μπουζούκι και swing μουσική. Από τότε έχει μεσολαβήσει η swing και πολλά βραζιλιάνικα είδη μουσικής. Είναι τόσες οι ομορφιές της ζωής, τόσα τα είδη που αγαπώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως οι μίξεις ειδών και κουλτουρών θα συνεχίσουν σίγουρα. Νιώθω πως ούτε και εγώ ξέρω ακόμη τι θα προκύψει, αλλά ξέρω πως με ενδιαφέρει πολύ να βρίσκω κάποια σημεία όπου μπορούν να συνομιλούν αρμονικά τα είδη μεταξύ τους. Θα έχουμε εκπλήξεις.
 
Υπάρχει περίπτωση να μπείτε στο στούντιο και να κάνετε κάτι από κοινού; Το έχετε κουβεντιάσει;
Δεν ξέρω. Όλα μπορούν να προκύψουν. Θα αφήσουμε το χρόνο και τα συναισθήματά μας να μας καθοδηγήσουν.
 
polemi02
 
Τι είναι αυτό που σας κρατάει για να δημιουργήσετε μουσική; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις νότες και τις μελωδίες;
Αυτό που με κρατάει και είναι η κινητήρια δύναμη για να δημιουργήσω μουσική είναι η ριζική, υπαρξιακή ίσως ανάγκη του να δημιουργώ. Ίσως, ακόμα πιο πίσω βρίσκεται η ανάγκη του να δημιουργώ κάθε μέρα τον άνθρωπο που θέλω να είμαι και τη ζωή που θέλω να έχω. Η έκφραση αυτού μετά βγαίνει και σε ηχοχρώματα.
 
Κώστας Κούλης
 
polemi04
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα