= Συνέντευξη με τον Jerome Kaluta
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Jerome Kaluta

 
   Ο Jerome Kaluta είναι ο ηθοποιός που μας έχει χαρίσει εξαιρετικές ερμηνείες τα τελευταία χρόνια. Όπου τον έχω δει είναι άψογος, βγάζει γέλιο, βγάζει συγκίνηση, το κάνει αβίαστα και φαίνεται από χιλιόμετρα ότι περνάει καλά πάνω στη σκηνή. Όταν έμαθα πως ασχολείται και με τη μουσική, έσπευσα να ακούσω και να μάθω περισσότερα. Το δελτίο Τύπου για το “Afrogreco” ήταν η σπίθα που έβαλε μπροστά για την πυρκαγιά που ακολούθησε. Ακούσαμε το δίσκο, τον παρουσιάσαμε και ακολουθήσαμε το κλασσικό μονοπάτι, που οδηγεί σε συνέντευξη με τον καλλιτέχνη. Για μας είναι πλέον η τρίτη συνέντευξη με το Jerome, πρώτη όμως με τον ίδιο ως τραγουδιστή και τραγουδοποιό. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθετε για ένα χαρισματικό καλλιτέχνη, που αγαπά, που αυτή την αγάπη την έκανε νότες και μελωδίες, που παρέα με τους εξίσου χαρισματικούς συνεργάτες του, σκοπεύουν να μας κάνουν να ξεχνιόμαστε με αυτά τα τραγούδια. Θερμές ευχαριστίες στη Μαρκέλλα Καζαμία, που ευθύνεται για τη σπίθα που ήλθε και στο περιοδικό και ξεκίνησε αυτή την επικοινωνία και σε όλους όσους ασχολήθηκαν, έτρεξαν, θαύμασαν, στήριξαν.
 
jerome2018
Είχες να ασχοληθείς με παραστάσεις, πρόβες, Live με τη μπάντα σου και ποιος ξέρει ακόμα πόσα πράγματα… Πότε έκανες τη σκέψη ότι είχες χρόνο ΚΑΙ για να κάνεις ένα δίσκο;
Η μουσική είναι κομμάτι του εαυτού μου και ο πρώτος μου δίσκος δουλεύεται τα τελευταία χρόνια με πολύ υπομονή και μεράκι. Οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας δεν έχουν τόση άμεση σχέση με το χρόνο, υπάρχουν και περιμένουν να γίνουν πραγματικότητα στην ώρα τους. Παράλληλα με όλα όσα έκανα λοιπόν, ετοίμαζα και τα τραγούδια μου.

Πόσο καιρό σου πήρε να συνθέσεις και να ηχογραφήσεις; Επιχείρησες να βγάλεις το άλμπουμ σου με εταιρεία;
Μου πήρε πάρα πολύ καιρό να καταλήξω στη μουσική και στον ήχο που ήθελα να βγάλω. Ήμουν πολύ επιλεκτικός και ήθελα να είναι πραγματικά ξεχωριστό το project. Μετά από χρόνια, που έμαθα καλύτερα το ποιος είμαι και το από πού έρχομαι, ήρθε και ο δίσκος. Τα χρόνια είναι πολλά, το ταξίδι του “Afrogreco”, αν και μόλις ξεκίνησε, είχε επτά χρόνια ετοιμασίας. Συνεργάστηκα με εταιρείες που κάναμε όμορφα πράγματα στην εποχή που ήμαστε μαζί, με τη Minos EΜΙ κυκλοφόρησαν τα singles “Home” & “Le Courageux”, όμως όλα τα κομμάτια κυκλοφορούν πλέον από την AfroGreco Music.

Στο δίσκο υπάρχουν έντεκα συνθέσεις και στίχοι σε πέντε γλώσσες. Ήταν φυσική απόρροια των ζωντανών εμφανίσεων και όσων είχες κάνει ως τώρα με το συγκρότημά σου;
Όλα έπαιξαν το ρόλο τους! Πολλά κομμάτια απέκτησαν την τελική τους μορφή μέσα από το «παίξιμο» με τους συνεργάτες μου, που είναι πολύ δημιουργικοί μουσικοί. Οι γλώσσες που μιλάω είναι πέντε και έχω την τύχη να μπορώ να κάνω τραγούδια σε αυτές. Το “Afrogreco” είναι πιο πολύ το τι έχω ανακαλύψει για μένα και για τη μουσική όλα αυτά τα χρόνια.
 
jerome2022
Οι τρεις συνεργασίες στο άλμπουμ πώς προέκυψαν; Πώς το έβαλες σε εφαρμογή;
Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτές τις σημαντικές παρουσίες στο άλμπουμ. Οι συνεργασίες δεν ήταν προγραμματισμένες, προέκυψαν και μπορώ να πω πως τις γέννησε η κάθε περίοδος ξεχωριστά. Με την κυρία Ελένη Ροδά συνεργαστήκαμε στο «Μάνα θα πάω στο Hollywood» για δύο χρόνια. Πέρα από το ότι δούλευα μ’ έναν μύθο, είχαμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε μ’ ένα κομμάτι. Την Κατερίνα Πολέμη ήθελα να τη γνωρίσω από τη στιγμή που την είδα live. Συνεργαστήκαμε στο Half Note και το “Rail On” ήταν τόσο δυνατή στιγμή στο live, που είπα πως αυτό το ντουέτο πρέπει να ηχογραφηθεί! Ο Yoel Sotο είναι χρόνια συνεργάτης και ένας από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους που ξέρω. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να πραγματοποιήσει το Latin όνειρό μου!

Η πανδημία μας έχει στερήσει τα πάντα. Τι βλέπεις, όσον αφορά το θέμα της επαναφοράς; Τι είναι αυτό που σου έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη στενοχώρια;
Η πανδημία ήταν κάτι που μας έφερε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως. Δεν ξέρουμε ακόμα τι αντίκτυπο θα έχει αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο για τους ανθρώπους και θα πω ότι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διαφυλάξουμε. Υπάρχει μια οικονομική πραγματικότητα, η οποία φαίνεται πολύ δύσκολη, με ένα πολύ θολό εργασιακό τοπίο και αυτό είναι που με στενοχωρεί πιο πολύ. Το γεγονός ότι ο κόσμος πρέπει να δουλέψει τα τριπλά την επόμενη μέρα για να υπερβεί τα ψυχολογικά και οικονομικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν. Πρέπει και οφείλουμε να βρούμε το κουράγιο να επανέλθουμε και σημαντικό ρόλο θα παίξει η πολιτεία, δείχνοντας το κοινωνικό της πρόσωπο, αλλά και με το να δώσει σαφείς οδηγίες και ευκαιρίες για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και εκείνων που αγαπάμε.
 
jerome2019
Παίζεις από Soul μέχρι Funk και από Latin μέχρι Afro… Θα έλεγες ότι όλα αυτά τα «είδη» υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, αφού η μουσική είναι στην ουσία μία;
Η μουσική σίγουρα είναι μία, δεν έχει όρια και ενώνει τον κόσμο. Τα είδη υπάρχουν και είναι πολύ διακριτά το ένα από το άλλο, έχουν διαφορετικές μουσικές σκηνές και εκπροσωπούν διαφορετικές κουλτούρες. Το θέμα στο “Afrogreco” βγαίνει από την ίδια την λέξη. Η λέξη είναι σύνθετη, Αfrica + Greece και πιστεύω στη σύνθεση, στην ενότητα και στο καινούργιο που μπορεί να μου δώσει αυτός που δεν γνωρίζω, αυτός που είναι διαφορετικός από μένα. Το ζητούμενο το δικό μου είναι η σύνθεση και η πρόταση μιας «Τρίτης Κουλτούρας». Soul, Funk, Reggae, Disco, Hip-Hop, R’n’b, Jazz, Latin, Αφρικάνικη μουσική και συγκεκριμένα η μουσική του Congo, η Rumba, αλλά και ο Γιώργος Ζαμπέτας και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, είναι ακούσματα που είχα από μικρός και αυτά είναι τα βασικά εργαλεία στη μουσική που δημιουργώ. Αντιμετωπίζω τη μαύρη μουσική σαν μια μάνα που έχει πολλά παιδιά, το καθένα από αυτά είναι διαφορετικό και ζει μια άλλη ζωή, αλλά το “Afrogreco” είναι το κυριακάτικο τραπέζι που τους ενώνει όλους.

Η μουσική κατέχει στη ζωή σου ίδια θέση με την υποκριτική; Είναι ίσως μεγαλύτερος νταλκάς;
Η μουσική είναι σίγουρα ο πρώτος νταλκάς. Έμαθα να τραγουδάω και να χορεύω πριν αρχίσω να περπατάω και πάντα μ’ έκανε χαρούμενο αυτό. Στη μουσική δημιουργώ και εκφράζω σκέψεις και συναισθήματα. Η υποκριτική έχει τεράστια θέση μέσα μου. Μέσα από ρόλους έχω ζήσει διαφορετικές ζωές και μέσα από αυτήν τη μοναδική διαδικασία έχω βάλει κατά καιρούς κομμάτια του εαυτού μου. Σίγουρα έχω πλέον δύο νταλκάδες, απλά ο ένας είναι καρπούζι και ο άλλος πεπόνι!
 
jerome2021
AfroGreco είναι πλέον η ταυτότητά σου; Είναι το δικό σου στίγμα, σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος;
Μακάρι να μπορούσα να έχω μια τέτοια ταυτότητα! Έτσι νοιώθω και μπορώ να πω ότι αυτό είναι και το καλλιτεχνικό μου στίγμα. Είμαι ένας Αφρικανός που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μορφώθηκε στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είμαι ένας Έλληνας που κατάγεται από την Αφρική και συγκεκριμένα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Είμαι προϊόν σύνθεσης, φωτοσύνθεσης για την ακρίβεια, μια και είμαστε στη χώρα του φωτός. Δεν είμαι μόνος, είναι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια θέση μ’ εμένα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό! Με το “Afrogreco” μιξάρουμε τα καλύτερα από κάθε κουλτούρα και δημιουργούμε κάτι καινούργιο! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία και μην ξεχνάτε να είστε Courageux και να κυλάτε! Rail on, Brothers and Sisters!

Κώστας Κούλης
 
jerome2020
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα