= Συνέντευξη με τους Jane Doe
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Jane Doe

 
   Τα ημερολόγια αφηγούνται επαναστάσεις. Οι μελωδίες και τα λιμπρέτα τακιμιάζουν για να πλάσουν ένα ομορφάκι που αρεσκόμαστε να ακούμε. Οι Jane Doe αρνούνται πεισματικά να παίξουν «ένα πράγμα» και το καινούργιο άλμπουμ χαίρει άκρας υγείας και θαυμασμού. Ακούσαμε το “Revolution Diaries” και γράψαμε αυτά που θέλαμε, σιγά όμως που θα σταματούσαμε εκεί. Προχωρήσαμε γρήγορα στο παρασύνθημα και μπορείτε άνετα να γείρετε αναπαυτικά στον καναπέ σας και να διαβάσετε τι μας είπαν τα παιδιά για το δίσκο και τα όνειρά τους. Πριν σας αφήσω… πώς το σπρέχαραν; Α, ναι! «Επανάσταση είναι και η καλοσύνη σε ένα μέρος που ξεφτίζει από το μίσος». Μήπως να το κάνω μπλουζάκι αυτό εδώ; Και από πίσω να γράψω ότι «Το αίμα είναι ο λεκές της ελευθερίας»; Πολλές ευχαριστίες στο Χρήστο από την Puzzlemusik για την πολύτιμη βοήθειά του.
 
janedoesine03
 
Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για την ανταπόκριση που έχει το καινούργιο άλμπουμ; Τι λένε οι κριτικές και τα σχόλια μέχρι στιγμής;
Είναι νωρίς. Αν και είναι άμεσος δίσκος και – υποθέτω – ή σου αρέσει από τα πρώτα ακούσματα ή δεν τον βρίσκεις του γούστου σου, η καλοκαιρινή ραστώνη έχει πάει τα review και τις παρουσιάσεις στα διάφορα site και περιοδικά λίγο πίσω. Εκείνοι που ακούνε jane doe εισπράττουν τον ήχο των συναυλιών μας σε έναν δίσκο και μάλλον τους αρέσει. Οι διάσπαρτες γνώμες είναι και αυτές ενθαρρυντικές. Θα δείξει…
 
janedoesine01Όλες αυτές οι ιδέες, όλα αυτά τα διαφορετικά μοτίβα… Πώς σας βγήκαν; Θα έλεγε κάποιος ότι στο δίσκο παίζουν δέκα διαφορετικές μπάντες.
Δέκα διαφορετικές; Και φαντάσου πως στη συγκεκριμένη δουλειά προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τη πολυσυλλεκτικότητα του “The Enormous Head Of King Splendid”. Αλλά καταλαβαίνω τι λες… Προσπαθούμε πάση θυσία να αποφύγουμε τα στεγανά και τις αγκυλώσεις των μουσικών «κανόνων». Δεν είναι πως κάνουμε κάτι σπουδαίο και τρομερό, απλά δεν σκιαζόμαστε αν κάποιος σε μία πρόβα φέρει μια εντελώς διαφορετική ιδέα από αυτή που έφερε ο προηγούμενος. Αυτό φανερώνεται περισσότερο στο δίσκο που θα ακολουθήσει το “Revolution Diaries”.
 
Το έγραψα και στην κριτική για τον πρώτο δίσκο ότι παίζετε ό,τι κάνετε κέφι… Ποια τα ερεθίσματα κάθε φορά που σας έρχεται μια καινούργια ιδέα; Πώς λειτουργείτε όσον αφορά τη δημιουργία και την ηχογράφηση;
Είναι όπως η καθημερινότητά μας μεταφρασμένη σε μουσική. Κάποιες στιγμές μπαίνουμε για πρόβα θυμωμένοι από κάτι, κάποιες άλλες είμαστε σε πιο γλυκό mood. Αυτό το πράγμα οδηγεί τις ιδέες και τις μετουσιώνει σε τραγούδια. Είναι απλό και Θείο μαζί… συνηθισμένο και τρομερά ξεχωριστό. Οι ηχογραφήσεις είναι μια άλλη ιστορία και σε κάθε δίσκο έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Το “Revolution Diaries” γράφτηκε τμηματικά και πήρε αρκετό χρόνο, ενώ το “Recipes For Refugees” γράφτηκε live στο στούντιο. Ασκήσεις εξέλιξης είναι όλα αυτά και για μας.
 
 
To “This Pain Is Real” το είχατε κάνει video πριν το δίσκο. Βγάλετε ένα καινούργιο τώρα για το “The Useful Majorities”. Έχετε σκεφτεί για κάποιο άλλο τραγούδι;
Αν μπορούσαμε θα τα κάναμε όλα. Θεωρούμε πως μία αισθητική πρέπει να διέπει όλα όσα κάνουμε ως jane doe. Και δεν θέλουμε να τελειώνει ο ρόλος μας απλά στη μουσική. Είναι ακριβό χόμπι και δεν έχουμε την ευκαιρία για πολυτέλειες, αλλά με τα πενιχρά μας μέσα και έναν-δυο ανθρώπους που τους εμπιστευόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω.
 
Το “Recipes For Refuges” είναι το άλμπουμ που κυκλοφορεί παράλληλα με την τελευταία δουλειά σας! Δύο άλμπουμ μέσα στη χρονιά και μάλιστα την ίδια περίοδο. Να μιλήσουμε για τρελό οίστρο;
Πολύ δουλειά. Πάρα πολύ δουλειά. Δοκιμάσαμε και απορρίψαμε τις τριπλάσιες ιδέες για να καταλήξουμε στους συγκεκριμένους δύο δίσκους. Απλά είχαμε πρόγραμμα και διαλυθήκαμε στις πρόβες. Όταν οι άλλοι κάνανε μπάνια και βγαίνανε για καφέ τα πρωινά της Κυριακής ή ξεκουράζονταν μεσοβδόμαδα, εμείς τηρούσαμε ευλαβικά αυτό το πρόγραμμα. Εντάξει, δεν είναι και καμιά κορυφαία θυσία, εξάλλου τις περισσότερες φορές την αποζητάμε αυτή τη μάζωξη και την επαφή… συμπαθιόμαστε μεταξύ μας και εκτός στούντιο.
 
Από Live τι γίνεται; Θα σας δούμε σύντομα;
Το καλοκαίρι μάλλον θα ξεκουραστούμε, εκτός κι αν υπάρξει κάτι έκτακτο. Έχει υπάρξει πνευματική φθορά και θέλουμε λίγο χρόνο για να επανέλθουμε.
 
janedoesine02
 
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα ημερολόγιο επανάστασης;
Να μην είναι κενό. Η Επανάσταση μπορεί να βρεθεί σε αμέτρητα μέρη και δεν σχετίζεται αναγκαστικά με τη βία. Επανάσταση είναι και η καλοσύνη σε ένα μέρος που ξεφτίζει από το μίσος.
 
Σας αρέσουν οι ταμπέλες στη μουσική; Το ρωτώ μια και για να σας «χαρακτηρίσει» ένας μουσικός συντάκτης, θέλει αρκετή ώρα για να αποφανθεί για το «υβρίδιό» σας…
Τετριμμένο και κλισέ αλλά, όχι, δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες. Δεν θέλω να λέω «Να, έτσι είναι αυτή η μουσική!» ή «Ακούγεται σαν μπλα μπλα μπλα». Η μόνη προτροπή είναι «άκου»!
 
Θέλω να ακούω συνέχεια το “Revolution Diaries”. Εσείς;
Εμείς το έχουμε σιχαθεί για την ώρα. Θα το ξαναγαπήσουμε όταν περάσει ο καιρός και πάρουμε τις αποστάσεις μας. Εσύ να το ακούς… (γέλια)
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις