= Συνέντευξη με το Gus Drax
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Gus Drax

 
   Στο υπέροχο ταξίδι των μελωδιών και των εξάχορδων απολαύσεων που έχουμε μπλέξει δεν θα ήταν δυνατό να μην «πέσουμε» πάνω σε δικά μας παιδιά. Σε Έλληνες μουσικούς που γοητεύουν ανά τον κόσμο, με το εκπληκτικό τους στυλ και τις αναμφισβήτητες ικανότητές τους. Ο Gus Drax είναι ένας τρομερός εκτελεστής, ένας ολοκληρωμένος μουσικός, ένας νέος άνθρωπος με πλήρως αποκρυσταλλωμένη άποψη γύρω από τη μουσικά δρώμενα. Ήλθαμε σε επαφή, μιλήσαμε και θεώρησα ότι το να τον φιλοξενήσουμε είναι το πλέον αυτονόητο. Οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις, οι φωτογραφίες, τα video… Ο Κώστας αναφέρεται στις δραστηριότητές του, τα σχέδιά του για το μέλλον, την επίσημη αγαπημένη του, την κιθάρα δηλαδή… Μπορεί ένας τόσο χαρισματικός άνθρωπος να είναι τόσο μετριόφρων και τόσο χαμηλών τόνων; Ναι, μπορεί, αφού η οξυδέρκειά του του επιτρέπει να κάνει τη διαφορά. Πατάει και με τα δύο πόδια στο έδαφος κι ας απέχει μόλις μια ανάσα από το φεγγάρι…
 
gusdrax08
 
Τι σημαίνει για ένα νεότατο καλλιτέχνη σαν κι εσένα, έναν άνθρωπο κάτω από τριάντα ετών, να απολαμβάνει της εκτίμησης πολλών μουσικών στην Ευρώπη; Τι είναι αυτό που σε συγκρατεί κάθε στιγμή προκειμένου να μην «καβαλήσεις» και πόσο συχνοί είναι οι πειρασμοί για κάτι τέτοιο;
Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, πάντα προσπαθούσα να γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω, για εμένα. Επειδή αγαπώ τη μουσική και την κιθάρα. Το ότι κάποιοι άνθρωποι εκτιμούν αυτό που κάνω με χαροποιεί πάρα πολύ και με τιμά ιδιαίτερα, αλλά προσπαθώ να έχω πάντα το κεφάλι και τη μύτη χαμηλά. Προσπαθώ να είμαι και ένας σωστός άνθρωπος ταυτόχρονα, γιατί στο τέλος δεν μένει το ποσο καλός κιθαρίστας, drummer ή οτιδήποτε άλλο είσαι, αλλά το πόσο καλός άνθρωπος είσαι.
 
gusdrax02Είσαι ο κιθαρίστας των Biomechanical, των Sunburst, των Black Fate. Προλαβαίνεις; Συνδυάζονται μεταξύ τους; Προγραμματίζεις τους επόμενους μήνες από τώρα;
Φυσικά και προλαβαίνω. Κοίτα, απ’ τη στιγμή που καμία από τις μπάντες αυτές δεν κάνει εκτεταμένες περιοδείες, γίνεται να τα συνδυάσεις. Αρκεί ένας καλός προγραμματισμός λίγους μήνες πριν και όλα είναι μια χαρά. Όλες οι μπάντες προγραμματίζουν απο τώρα για τους επόμενους μήνες… Δεν γίνεται αλλιώς. Το ίδιο κάνω κι γω με κάθε μια από τις μπάντες μου, καθώς και για τη solo καριέρα μου, όπου και για εκείνη σκοπεύω να γράψω κι άλλη μουσική.
 
Τι ετοιμάζεις τώρα; Πέρα από τα video που ανεβάζεις, με διασκευές που κάνεις σε απαιτητικά κιθαριστικά θέματα.
Μόλις τελείωσα τις ηχογραφήσεις των καινούργιων δίσκων των Sunburst  και των Black Fate, οι οποίοι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσουν μες τη χρονιά. Παράλληλα έχω ήδη ιδέες για το δεύτερο άλμπουμ των Sunburst, καθώς και για το δεύτερο προσωπικό μου άλμπουμ. Θέλω επίσης να οργανώσω κάποια clinics για την Ελλάδα κι αν είναι δυνατό και για το εξωτερικό… υπάρχουν κάποιες προτάσεις. Τα βιντεο τώρα.. είναι θα έλεγα κάτι extra που κάνω όταν μου το επιτρέπει ο χρόνος μου και σίγουρα θα συνεχίσω να το κάνω γιατί είναι κάτι που μου αρέσει πολύ.
 
gusdrax03Το καλύτερο Live που έχεις κάνει μέχρι σήμερα; Από την άλλη πάλι… ένα Live που θα ήθελες να ξεχάσεις;
Ένα απ τα καλύτερα live που έχω κάνει ποτέ είναι και το πιο πρόσφατο, με τους Sunburst στο PPM festival του Βελγίου, με κάποιες μεγάλες μπάντες οπως οι Saxon, οι Fates Warning, οι Rage και πολλοί πολλοί άλλοι, στην καλύτερη διοργάνωση festival που έχω πάει, είτε σαν μουσικός είτε σαν θεατής. Επίσης θα πρέπει να αναφέρω το live που κάναμε με τους Biomechanical στη Γλασκώβη το 2008, το Metalcamp και το Rockin’ Field και παρόλα τα χρόνια που πέρασαν ακόμα θυμάμαι. Απ’ την άλλη, αυτό το δεύτερο live που κάναμε με τους Biomechanical στο Λονδίνο ακόμη να φύγει απ το μυαλό μου. Ό,τι μπορούσε να πάει στραβά εκείνο το βραδυ πήγε! (γελάει)
 
Έχεις καταφέρει να αποκτήσεις ακόμα και σπόνσορες. Αναφέρω τη Schecter, τη Visual Sound, το Astrid Gothic Store. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν; Τι θεωρείς ότι ήταν αυτό που έκανε τις εν λόγω εταιρείες να σε εμπιστευτούν, πέρα από την εκτελεστική σου δυνότητα;
Βασικά, η εκτελεστική δυνότητα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο για τους σπόνσορες. Το θέμα με τις εταιρίες είναι καθαρά business. Μπορεί να δεις απίστευτους τεχνικά κιθαριστες να μην έχουν ούτε ένα σπόνσορα και κάποιο μέτριο εκτελεστικά κιθαρίστα να έχει πολλούς επειδή κάνει πολλές συναυλίες. Η κάθε εταιρία, όταν σε σπονσοράρει, έχει σαν σκοπό να διαφημιστεί. To κέρδος του καλλιτέχνη είναι το προϊόν, π.χ. κιθάρα, πεταλάκια ή ό,τι κατασκευάζει η εκάστοτε εταιρία, με ένα καλό discount ή και δωρεάν, αν είσαι αρκετά γνωστός και περιοδεύεις συχνά, ενώ για τους πολύ διάσημους δίνουν και αμοιβή γιατί πολύ απλά τον πολύ διάσημο θα τον δούνε πολλοί και θα πάνε να πάρουνε προϊόντα της εταιρίας. Σε μένα προσωπικά οι εταιρίες που με σπονσοράρουν θεωρώ πως είδανε αυτά που κάνω και αυτά που προγραμματίζω να κάνω και το πόσο σκληρά δουλεύω και αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί μου.
 
gusdrax05
 
Πώς εξελίχθηκε η σχέση σου με την κιθάρα; Τι ήταν αυτό που απογείωσε την τεχνική σου, τι ήταν αυτό που σε έκανε από πολύ καλό κιθαρίστα αυτό που είσαι σήμερα;
Καταρχήν σ’ ευχαριστώ πολύ! Νομίζω πως ήταν απλά η σκληρή δουλειά και η πολλή μελέτη κι ότι το έβλεπα πάντα σαν διασκέδαση. Μπορεί να ακουστώ “nerd” αλλά η αλήθεια είναι ότι διασκέδαζα και διασκεδάζω με το να μελετάω κιθάρα. Σαν έφηβος, όταν άλλοι έπιναν καφέδες στις καφετέριες, εγώ μελετούσα και περνούσα τέλεια κάνοντάς το. Επίσης θα έλεγα πως το ότι μου αρέσουν οι προκλήσεις και να βγάζω δύσκολα πράγματα στην κιθάρα πρέπει επίσης να έπαιξε το ρόλο του, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ότι διασκεδάζω με την όλη διαδικασία.
 
gusdrax25Μια και έχεις μαθητεύσει στον Ιωάννη Αναστασσάκη… Τι είναι αυτό που συγκράτησες και που προσπαθείς να μεταλαμπαδεύσεις σε όλους εκείνους που ζητούν τα φώτα σου στην κιθάρα;
Αυτό που προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω και σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν δάσκαλος είναι η αγάπη μου για την κιθάρα και τη μουσική γενικότερα. Τη «διασκέδαση» όπως είπα και προηγουμένως. Συγκεκριμένα, προς τους μαθητές μου προσπαθώ να μεταφέρω την αφοσίωση πάνω στο όργανο και ειδικά γι αυτούς που έχουν σα στόχο να ασχοληθούν επαγγελματικά με την κιθάρα και τη μουσική.
 
Πώς επιλέγεις κάθε φορά ποιο κομμάτι θα διασκευάσεις; Τι σε ιντριγκάρει περισσότερο; Η δυσκολία ή η μελωδία;
Και τα δύο! Μου αρέσει να διασκευάζω απο πολύ ευκολα μελωδικά κομμάτια μεχρι πολύ απαιτητικά που θα «δοκιμάσουν» και θα βελτιώσουν την τεχνική μου. Είναι διαφορετικό το συναίσθημα. Το μεν μελωδικό κομμάτι σε κάνει και νιώθεις όμορφα όταν το παίζεις, ενώ το τεχνικό έχει πιο πολύ το συναίσθημα της πρόκλησης. Και τα δύο θεωρώ πως είναι απαραίτητα. Πρέπει να μπορείς να παίξεις και τεχνικά όποτε κι αν χρειάζεται και μελωδικά, ειδάλλως η τεχνική χάνει το νόημά της.
 
Πώς σου ήλθε το “Gus Drax”;
Το Gus το έχω σαν παρατσούκλι από πολύ μικρός και μάλιστα είναι και λιγάκι αστείο, γιατί είναι το όνομα με το οποίο με φώναζε η δασκάλα των Αγγλικών μου απο το δημοτικό ακόμα και απλά… μου έμεινε! Το Drax είναι απλά το επιθετό μου «κομμένο» στη μέση και στα Αγγλικά.
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις