Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη Γιάννα Τερζή

 
   «Δείξε μου πώς είναι ν’ αγαπούνε»… Η Γιάννα Τερζή εμφανίζεται στο El Convento del Arte και παρουσιάζει μία μουσική απόδραση από τα συνηθισμένα και τα φαύλα, η οποία ακούει στο όνομα/τίτλο «Δύση Ανατολή». Όντας η ίδια ένα παιδί των δύο ημισφαιρίων, έχοντας παραστάσεις από διάφορα σημεία του κόσμου, φρόντισε να διαλέξει τραγούδια που μιλούν στον ίδιο της τον εαυτό και από εκεί καθρεφτίζονται στους θαυμαστές της, τους ακροατές της, το κοινό της. Ο Οκτώβρης είναι πολύ κοντά και η Μαίρη Ζαρακοβίτη μίλησε με τη νεαρή καλλιτέχνιδα για τη μουσική, τα πλάνα της, τους μελωδικούς ορίζοντές της. Ευχαριστούμε θερμά την Αλίκη Δανάλη, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη. Εννοείται πως θα καλύψουμε και τη Δύση και την Ανατολή. Η πληγή μπορεί να κρυφτεί, το τραύμα μπορεί να φανεί και το κάρμα αδημονεί…
 
Κώστας Κούλης
 
terzi1958
 
Τι είναι για σένα η μουσική; Τι εκφράζεις μέσα από αυτή;
Η μουσική φέρνει στην επιφάνεια τη μικρή Γιάννα. Όταν ανακάλυψε για πρώτη φορά το άλμπουμ “Bad” του Michael Jackson και νόμιζε πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Είναι ένα παιδικό ένστικτο, ένα πάθος που το κουβαλάς μια ζωή. Είναι σχεδόν παράλογο αυτό που με κάνει να αισθάνομαι η μουσική, με συγκινεί σε βαθμό που δε μπορώ να ελέγξω.
 
Από που αντλείς έμπνευση για τα τραγούδια σου; Τι είναι αυτό που θα σε συγκινήσει και τι είναι αυτό που σε θυμώσει;
Ένας πολύ πετυχημένος songwriter και φίλος μου στην Αμερική τονίζει πάντα όταν μιλάει για το γράψιμο, πως δεν κάνει να πολυσκέφτεσαι. Πρέπει να βγαίνει απλά και αβίαστα. Ακολουθώ τη συμβουλή του, είναι πάρα πολύ ταλαντούχος και επιτυχημένος, όλα του τα τραγούδια τα γράφει σε μισή ώρα. Μιλάμε για τραγούδια της Beyonce, Rihanna, των Maroon 5 κ.α. Οπότε εμπιστεύομαι απόλυτα τις πρώτες λέξεις και μελωδίες που μου έρχονται και μετά το τραγούδι χτίζεται «μόνο του». Ο στίχος σίγουρα αφορά πάντα κάτι που σκέφτομαι έντονα ή ακόμα και κάτι που με αφορά προσωπικά. Το «Κάρμα», ας πούμε, γράφτηκε για συγκεκριμένα άτομα που μου έκαναν τεράστιο bullying. Τα «Λόγια Όμορφα» γράφτηκαν σε δέκα λεπτά, χωρίς δεύτερη σκέψη.
 
terzi1957
 
Έμεινες στην Αμερική αρκετά χρόνια και δούλεψες με διάφορους καλλιτέχνες. Τι είναι αυτό που κάνει ένα καλλιτέχνη ξεχωριστό; 
Η αύρα του. Και το ταλέντο του φυσικά, αλλά μπορώ να πω λιγότερο. Έχω δει να απορρίπτονται μεγάλες φωνές από μουσικά στελέχη, γιατί πολύ απλά δεν είχαν «διαπεραστική» καλλιτεχνική προσωπικότητα. Μπορεί κάποιος να μην είναι ο καλύτερος τραγουδιστής ή χορευτής, αλλά να καρφώνεται στα μυαλά του κοινού κατευθείαν. Πολλά τέτοια παραδείγματα. Φυσικά και η ικανότητα του να παραμένει «ζωντανός» στο πέρασμα του χρόνου. Μεγάλο ταλέντο αυτό.
 
Αλήθεια, ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος μουσικής; Ποια τα ινδάλματά σου;
Τα ινδάλματά μου είναι όλοι οι μεγάλοι Pop/RnB καλλιτέχνες των 90’s και 00’s. Αυτούς μελέτησα, αυτούς αγάπησα πρώτα. Πολλές φορές, όταν γράφω, οι στίχοι μου έρχονται πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά. Φυσικά, ανάλογα και με το μουσικό ύφος εννοείται. Αλλά η αυθεντική ξένη Pop μουσική είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη μου. Η ελληνική μουσική ρέει μέσα μου έτσι κι αλλιώς, είναι κομμάτι του εαυτού μου εξ ορισμού και αισθάνομαι πολύ τυχερή για το συνδυασμό αυτό και των δύο κόσμων.
 
Ετοιμάζεις στο El Convento del Arte στις 11 και 18 Οκτωβρίου μια παράσταση με όνομα «Δύση Ανατολή». Μίλησε μας για αυτή.
Είναι κάτι που ετοιμάσαμε μαζί με το Μιχάλη Μόσχου και τον Τεό Άρκιτεκτ, απρόσμενα και πολύ όμορφα… Μας βγήκε σαν θύελλα ιδεών. Ο Μιχάλης είχε την ιδέα να παρουσιάσω στον κόσμο αυτό που ακριβώς είμαι. Ένας συνδυασμός της Δύσης και της Ανατολής, γιατί τα ακούσματά μου όντως είναι και απ’ τους δύο κόσμους, το ίδιο έντονα. Και έτσι προέκυψε αυτή η συνένωση, με τραγούδια αγαπημένα, ελληνικά αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, σε ενορχηστρώσεις που είναι έκπληξη για τον κόσμο. Τραγούδια πασίγνωστα, σε φρέσκο και γεμάτο έμπνευση “περιτύλιγμα”.
 
terzi1956
 
Πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών; Μέσα από ποιο πρίσμα;
Είναι κυρίως τραγούδια που μιλάνε σε μένα, γιατί θεωρώ ότι για να “πουλήσεις” κάτι, πρέπει πρώτα να το έχεις αγοράσει εσύ. Φυσικά θέλαμε να έχει και μια συνοχή και το σημείο αναφοράς μας ήταν να δώσουμε κυρίως ήχους απ΄ την Ανατολή σε δυτικά ακούσματα, αλλά και το αντίστροφο. Επίσης φορέσαμε τον ηλεκτρονικό  ήχο σε παραδοσιακά τραγούδια, όλα μετά από πολλή σκέψη, μελέτη και δουλειά.
 
Τι θέλεις να δώσεις στο κοινό μέσα από τη παράσταση «Δύση Ανατολή»;
Συστήνω την αληθινή Γιάννα. Τα τραγούδια αυτά είμαι εγώ, εκατό τα εκατό. Ένα κομμάτι του εαυτού μου, με όλη μου την αγάπη και ειλικρίνεια και με σεβασμό στο κοινό, που απ’ τα πρώτα δείγματα, φαίνεται να του αρέσει η μουσική αυτή πρόταση.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
terzi1959
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα