= Συνέντευξη με τον Geoff Tate
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Geoff Tate

 
   Η τηλεόραση είναι ανοιχτή και παίζει MTV. Ο Παναγιώτης και ο Χρήστος, η παρέα που αρχίσαμε να ακούμε Μέταλ, μιλάνε και φωνάζουν και χειρονομούν και η κουβέντα των τριών μας έχει να κάνει με το Μέταλ. Κάποια στιγμή σιωπαίνουμε και οι τρεις. Έχει μπει το “Eyes Of A Stranger”… Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι πλάσμα είναι αυτό που τραγουδάει έτσι. Ψιλό-άσχετοι και εντελώς άγουροι ακροατές, ψαχνόμαστε και κοιταζόμαστε μεταξύ μας. Εκατοντάδες μήνες μετά, αυτή η αδυναμία κατανόησης υφίσταται ακόμα. Το τραγούδι και η μπάντα έγιναν η καλύτερη δικαιολογία για το τρίπτυχο τρένα-αεροπλάνα-αυτοκίνητα και ο Geoff Tate βρέθηκε απέναντί μου κάμποσες φορές, σε συνεντεύξεις, meet&greet, οινογευσίες και λοιπές εκδηλώσεις που γίνονται αντικείμενο λατρείας των άρρωστων οπαδών. Η επιστροφή στην Ελλάδα, σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά, σηματοδοτεί μάλλον το σπάσιμο μιας κατάρας. Επιτέλους, μπορούν και τα νέα παιδιά να χαρούν LiVE αυτό το μοναδικό λαρύγγι, αυτόν τον τραγουδιστή, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους των κορυφαίων όλων των εποχών! Η συνέντευξη έλαβε χώρα στα καμαρίνια του Principal, λίγο πριν τη συναυλία της Θεσσαλονίκης και θα πρέπει εδώ να ευχαριστήσουμε τον Αλέξη Πολίτη και το Δημήτρη Παπανδρέου, οι οποίοι φρόντισαν να πραγματοποιηθεί.
 
geofftate1923a 
Δημιούργησες μία τριλογία και την κυκλοφόρησες μέσα σε τρία χρόνια…
Ναι!

Κάτι που είναι στην ουσία ένα απίθανο κατόρθωμα!
Σε ευχαριστώ!

Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα μία τριλογία… (γέλια) Είχες πει ότι δουλεύεις σε κάτι παρόμοιο…
Ναι, δουλεύω πάνω σε ένα άλλο project… Αλλά έχω μείνει πολύ πίσω… Περιοδεύουμε συνέχεια… Για να είμαι ειλικρινής, κάνουμε ένα σωρό πράγματα. Έχουμε επίσης να περιοδεύσουμε με τους Avantasia… Το Μάρτιο. Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό λοιπόν. Και αυτό το πράγμα έχει πάει τη σύνθεση πίσω χρονικά, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Θα έλεγα ότι είναι καλό, γιατί χρειαζόμουν να κάνω ένα διάλειμμα και να ξαναγεμίσω μπαταρίες.

Θα είναι η επόμενη δουλειά σου Operation Mindcrime ή Geoff Tate;
Δεν ξέρω ακόμα. Ειλικρινά. Κάθομαι και κάνω πράγματα, επεξεργάζομαι πράγματα. Γράφω τραγούδια, γράφω μουσική που θα ήθελα να κάνω και… θα δω πού θα με βγάλει.

Τα concept άλμπουμ που κυκλοφόρησες αναφέρονται στην τεχνολογία και το φόβο της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων… Γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν επάν-εφευρίσκεις το μέλλον (σ.σ. από το “Re-Inventing The Future” του άλμπουμ “The Key”), αλλά ότι επάν-εφευρίσκεις τη μουσική…
Αλήθεια είναι! Επάν-εφευρίσκω τον εαυτό μου, ξέρεις… Προσπαθώ να κάνω πράγματα, διαφορετικά πράγματα. Αν συνεχίζεις να ζεις στο ίδιο σπίτι… δεν υπάρχουν πια προκλήσεις. Και τότε ξεκινάς να βλέπεις την κατασκευή και τη δομή με άλλο μάτι και να σκέφτεσαι «Λοιπόν, θα βάλω ένα παράθυρο εδώ και…» ή αλλάζεις τη δομή, την κάνεις πιο καμπυλωτή. Έχεις πλέον άλλη θεώρηση για τα πράγματα. Παίρνεις ένα διαφορετικό δρόμο. Και η μουσική… Μπορείς να κάνεις τόσα πράγματα στη μουσική! Μπορείς να ζωγραφίσεις μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα. Έχει αρχίσει όλο αυτό και γίνεται εθιστικό, ξέρεις… (γέλια) Λες «Όχι, εγώ ήθελα να αισθανθώ έτσι»! Εξακολουθώ να αγαπώ τη μουσική, τη σύνθεση... Δεν με βλέπω να σταματάω να το κάνω… (γελάει)
 
geofftate1927a
Έχεις σκεφτεί ποτέ… Σου έχει περάσει από το μυαλό να κάνεις κάτι άλλο, κάτι εντελώς διαφορετικό;
Να σου πω την αλήθεια, έχω ήδη κάνει κάτι διαφορετικό… Έχω γράψει έξι τραγούδια σε στυλ Jazz, για ένα άλμπουμ επηρεασμένο από τη Jazz.

Θα μπορέσουμε να τα ακούσουμε και εμείς αυτά τα τραγούδια;
Κάποια στιγμή θα τα ακούσετε. Θα τα κυκλοφορήσω με κάποιο τρόπο…

Πέρα από αυτό, έχεις παίξει, έχεις πρωταγωνιστήσει σε ταινία. Δεν ξέρω αν θα κάνεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον…
Όχι, όχι προς το παρόν…

Το να γίνεις συγγραφέας; Να γράψεις ένα βιβλίο;
Ναι… το σκέφτηκα και αυτό. Ξεκίνησα λοιπόν να γράφω την αυτοβιογραφία μου. Και μετά βαρέθηκα… (πολλά γέλια)

Ναι… Η ζωή του Geoff Tate είναι βαρετή, σωστά;
Κοίτα, είναι βαρετό το να γράφεις για εκείνη! (γέλια) Το γράψιμο είναι δύσκολο πράγμα. Το να γράφεις βιβλία εννοώ. Πρέπει να είσαι πολύ λεπτομερής. Όταν γράφεις στίχους για ένα τραγούδι, μπορείς να είσαι αόριστος, μπορείς να γράψεις μια ωραία προτασούλα… Το να γράφεις βιβλίο είναι μεγάλη πρόκληση!

Και έχεις και τον εκδότη να σε κυνηγάει…
Σωστά! Και τον εκδότη και ένα σωρό άλλους… Είναι πολλή δουλειά.

Κάποια χρόνια πριν, όταν μιλούσαμε για το “Operation: Mindcrime”, μου είχες πει ότι όταν είσαι ο Nikki στη σκηνή, τότε «κλειδώνεις» στο χαρακτήρα και δεν παίρνεις χαμπάρι τι γίνεται κάτω από τη σκηνή.
Ναι. Ακόμα συμβαίνει αυτό.

Κατά συνέπεια, τι να περιμένουμε απόψε;
Να περιμένετε μάλλον εμένα να βρίσκω πάνω σε κάτι… Να πέφτω κάτω… Να καταλήγω στο πάτωμα… Λόγω του ότι δεν δίνω σημασία σε τίποτα άλλο… πέρα από αυτό που ακούω στο κεφάλι μου… (πολλά γέλια) Δεν έχω ιδέα πώς θα είναι τα φώτα, έτσι λοιπόν δεν ξέρω αν θα μπορώ να δω ή όχι. Δεν ξέρω… Η μουσική θα είναι σφιχτή και καλή, αλλά πέρα απ’ αυτό… Δεν έχω ιδέα!
 
geofftate1924a
Το γεγονός ότι είσαι πλέον παππούς… Είναι κάτι που σου έχει αλλάξει τη ζωή;
Έχω γίνει παππούς τρεις φορές ως τώρα… Δεν ξέρω… Υποθέτω πως ναι. Ξέρεις τι, έχω δύο εγγονούς και μία εγγονή. Το πιο μεγάλο εγγόνι μου είναι επτά ετών. Επικοινωνεί πολύ καλά και θα έλεγα ότι είναι σε μια εξαιρετική ηλικία τώρα, γιατί μπορεί να κάνει πράγματα. Είναι έξυπνο παιδί και του αρέσει να κουβεντιάζει. Τα άλλα δυο είναι πολύ μικρά. Αλλά ο μεγάλος…. Του αρέσει να παίζει video game και έχει ένα μυαλό που θα το έλεγες ότι υπάρχει για να μαστορεύει. Του αρέσει να πηγαίνει κοντά στην τηλεόραση και να τσεκάρει ότι όλα τα καλώδια είναι στη θέση τους. Του αρέσει να βλέπει το πώς είναι κατασκευασμένα τα πράγματα. Θα ήθελα να σας πω μια ιστορία… Είχαμε πάει στη Γαλλία. Δυο χρόνια πριν. Εντυπωσιάστηκε λοιπόν από τα αγάλματα… κυρίως της Παναγίας (σ.σ. ο Geoff λέει ‘Mary’)….

Mary! Πάλι αυτό το όνομα! (γέλια)
Ναι! Έτσι λοιπόν, αρχίσαμε να χαζεύουμε όλους αυτούς τους πανέμορφους καθεδρικούς ναούς, που συναντούσαμε στο δρόμο μας. Και του άρεσαν όλα όσα έβλεπε! Του άρεσαν πολύ τα κεριά… Βρισκόμαστε στο Παρίσι, σε έναν υπέροχο ναό, δίπλα σε μία εκπληκτικής αισθητικής τράπεζα, με την εικόνα της Παναγίας και κεριά γύρω-γύρω... Και γυρίζει και μου κάνει «Παππού! Τι σημασία έχουν όλα αυτά τα κεριά»; Και εγώ του απαντώ ότι για τον κόσμο που έχει έλθει να προσευχηθεί. Πως έρχονται και προσεύχονται και ανάβουν ένα κεράκι για την Παναγία ή κάποιον άλλο άγιο. Και με ρωτάει «Και η προσευχή τι είναι»; Σκέφτομαι λοιπόν ότι «Να, αυτή είναι η ώρα του παππού»! (γέλια) Τώρα… πώς να εξηγήσω σε ένα παιδάκι πέντε ετών τι είναι η προσευχή; Σκέφτομαι, σκέφτομαι... πώς να το κάνω, τι να του πω… Του λέω λοιπόν «Προσευχή είναι… Πώς είναι όταν έχεις την τούρτα στα γενέθλιά σου και ανάβουμε τα κεράκια; Και μετά κάνεις μια ευχή και κάποια στιγμή αυτή η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί»; Με κοιτάει λοιπόν και με ρωτά «Μπορώ να ανάψω ένα κεράκι και να προσευχηθώ στην Παναγία»; Του λέω πως φυσικά και μπορεί! Ανάβει λοιπόν το κεράκι, το βάζει μέσα στο κουτί και είναι εντελώς κατανυκτικός. Εγώ βρίσκομαι ακριβώς πίσω του και σκέφτομαι «Είμαι ο πιο άνετος, ο πιο cool παππούς στον κόσμο»! Και πάνω εκεί, εντελώς ξαφνικά, κάνει μία έτσι και φυσάει και σβήνει όλα τα κεριά! «Παππού έκανα μια ευχή»! (τρελό γέλιο)

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Geoff Tate;
Κοίτα… την Αθήνα για αύριο… Όσον αφορά εμένα…

Κώστας Κούλης, Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
 
   TV is on and MTV is blasting out. Panagiotis and Christos, the amigos I started listening Metal with, are yelling and shouting and saying a load of things about Metal music and bands and songs and… At some point… we just mute. All three of us. “Eyes Of A Stranger” has entered the building. It is utterly incomprehensible to even begin to understand what kind of creature can sing like that. We have just begun our journey to music and we simply stare at eachother, speechless, dazed and confused or something of the sort. A few hundred months later, that lack of comprehension continues to vividly exist. The song and the band became the best reason to implement the triptych planes-trains-automobiles and Geoff Tate happened to be near me a few times, during interviews, meet&greet’s, wine-tastings and a bunch of events, adored by freak-fans and diehard disciples. GT’s return to Greece, almost thirteen years later and his presence at the scene of the (mind)crime is probably the official dismantling procedure of a curse vast asleep in the land of the gods. Finally, the youngsters can listen to and enjoy one of the most magnificent singers of all times! Interview took place at the dressing rooms of Principal Club Theater, sometime before the Thessaloniki concert kick-off. Our most sincere thanks to Alex Politis and Dimitris Papandreou for arranging this interview.
 
geofftate1926a
 
You created and released a trilogy within three years…
Yeah!

Which is an amazing accomplishment!
Oh, thank you!

Maybe we should wait for another trilogy… (laughs) You said you were working on something similar…
Yeah, I’m working on another project… But I’m far behind now… We are doing so much touring… To be honest, we are doing all sorts of things. We have an upcoming tour with Avantasia… In March. We’re kinda preparing for that, you know. It kinda put my writing back a bit, but it’s good cuz I needed to take a break and recharge my batteries.

Is it gonna be Operation Mindcrime or Geoff Tate?
I don’t know yet. Honestly. I’m just sitting here, processing… Writing songs… doing some music that I wanted to do and… I’ll see where it takes me.

Your concept albums are about technology and the fear of technology… Why do I get the feeling that you are not just re-inventing the future… you are re-inventing music as you go along…
True! I re-invent myself, you know… I’m trying to do things, different things. If you keep living in the same house… it’s not so challenging to you. And you start looking at the structure differently and thinking “Well, I think I’m gonna put a window here now” or you put curves to the structure. You just start looking at things differently. Take a different path. And music… you can do so much with it! You can paint such an interesting picture. It begins to be kind of addicting, you know… (laughs) Like “No, I wanted to feel like this!”. I still love it, I still love making music, writing… I can’t see it stopping now… (laughs)

Have you ever thought… did it ever occur to you, to do something different?
Actually, I have already written something different… I’ve got six Jazz-styled songs written, for a Jazz inspired album.

Will we get to listen to those songs?
Hopefully you will. I will release it in some form…

Apart from that, you also act. I don’t know if you something in stock for us…
No, not at the moment…

How about becoming an author? Writing a book?
Yeah, I thought about that. I started writing a book about my life and then I got bored… (big laughs)

Yeah… Geoff Tate’s life is boring, right?
Well, it’s boring to write about it! (laughs) Writing is difficult… I mean, writing a book. You need to do it a lot more detailed. When you are writing lyrics for a song, you can be ambiguous, you can write a nice sentence… When you write a book, it’s quite a challenge!

And the editor is breathing down your neck…
Yeah! The editor and all that… It’s a lot of work.

A few years ago, when we were talking about “Operation: Mindcrime”, you told me that when you’re Nikki, you “lock” into the character and actually you don’t know what’s going on outside the stage.
Yeah. Still happens.

What should we expect tonight?
Probably expect me running into something… Falling down… End up on the floor… Cuz I don’t pay any attention to anything… expect for what I’m hearing in my head… (big laughs) I don’t know what the lights are gonna be like, so I don’t know if I’m gonna be able to see or not. I don’t know… The music will be tight and good but beyond that… I have no idea!
 
geofftate1924a
The fact that you’ve become a grandfather… Has it changed your life?
I’ve become a grandfather three times now… I don’t know… I guess so. You know, I have two grandsons and a grand-daughter. My oldest grandson is seven. He’s communicating very well and he’s at a great age now, where he can do things. He’s smart and he likes to do conversations… The other two are very small… But my oldest one… he likes video games, he’s got an engineering mind, he likes to check the TV and make sure all the wires are there… He likes to take a look at the structure of things. Let me tell you a story. We took a trip to France. Two years ago. And he got really into statues… of Mary….

Mary! There she is again! (laughs)
Yeah! So, he started checking all those beautiful cathedrals we saw on our way. And he loved the imagery, he loved the candles… We were standing at this beautiful altar in Paris, looking at this amazing altar of Mary, with all these candles there… and he says “Grandpa! What do all these candles mean”? And I say that this is for people who’ve come to pray. They pray and they light a candle to Virgin Mary or somebody else… and they say a prayer. And he said “What’s a prayer”? So, I’m thinking “Yeah, this is grandpa moment”! (laughs) “How to explain to my five-year old what a prayer is”? So, I’m thinking “How do I do this”? And I go “A prayer, right? It’s like when you have a birthday cake. And you light the candles on the birthday cake. And you make a wish and hopefully you’ll get your wish come true, right”? He’s humble… “Well, can I light a candle and say a prayer to Mary”? And I said let’s do that! So he lights the candle and puts it in the box and he’s very solemn… and he’s standing there, in front of the altar and I’m standing right behind him, thinking “I’m the coolest grandpa in the world”! And all of the sudden he goes (e.n. Geoff imitates the sound of a kid blowing birthday cake candles – huge laughs) and he blew all the candles! “Grandpa! I made a wish”!

What does the future hold for Geoff Tate?
Well… Athens tomorrow… As far as I’m concerned…

Costas Koulis, Mary Zarakoviti
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις