= Συνέντευξη με την Ελένη Σταμίδου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την Ελένη Σταμίδου

 
   «Τώρα ήλθε η ώρα… Τώρα θέλω να σου πω». Και το κορίτσι ξεκινά να τραγουδά. Η Ελένη Σταμίδου, η αγγελική φωνή της και ένας μπαχτσές που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες δημιουργίας, στη μουσική αισθητική του μέλλοντος, σε βιρτουοζιτέ αλλά και μινιμάλ παίξιμο, ξεχύνεται να ικανοποιήσει ακουστικές απολήξεις και το μικρό κουτάκι που έχουμε εκεί στα αριστερά του κορμού μας. Η σπουδαία καλλιτέχνης υπογράφει στίχους και μουσική στο «Θέλω να σου πω» και μας μιλά για την τέχνη της, την αγάπη προς αυτή, τα σχέδιά της και όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε. Πολλά ευχαριστώ στη Μαρκέλλα Καζαμία, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
stamidou1967 
Στο «Θέλω να σου πω» υπογράφεις τη μουσική και τους στίχους. Σκέφτεσαι να δουλέψεις πλέον έτσι και να είναι καταδικά σου τα τραγούδια που ερμηνεύεις ή δοκιμάζεις πράγματα και θα συνεργαστείς και με άλλους δημιουργούς;
Μου αρέσει πολύ να γράφω μουσική. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα συνδέεται άμεσα με την ανάγκη μου να επικοινωνήσω όλα εκείνα που έχω στο μυαλό και την ψυχή μου. Όλα αυτά που ζω γίνονται μουσική και στη συνέχεια τραγούδι. Η λύπη, η χαρά, ο έρωτας, ο θάνατος, η ανάγκη για ζωή.

Πόσο διαφορετικό είναι να ερμηνεύεις σε αυτό το μοτίβο, σε σχέση με τις δουλειές σου με τον κλασσικό χώρο; Ή μήπως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, μια και μουσική στην ουσία είναι μία;
Η μουσική είναι πραγματικά μία και κάθε φορά αλλάζει πρόσωπα. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνομαι τόσο αντιφατική στις επιλογές μου ερμηνευτικά, αλλά και στη μουσική που γράφω. Μπορεί να με συγκινούν ταυτόχρονα ένα παλιό ρεμπέτικο, αλλά και μια άρια ιταλικού βερισμού.
 

Το «Θέλω να σου πω» είναι το πρώτο από τα τραγούδια που σκέφτεσαι για την επόμενη δισκογραφική δουλειά σου;
Είναι το τραγούδι που γεννήθηκε σήμερα και αποτελεί μέρος μιας συνεχούς πορείας δημιουργίας. Ο προηγούμενος δίσκος είχε συνολικά επτά τραγούδια και ήταν ένα project αντανάκλασης των προσωπικών καταστάσεων που ζούσα τότε.

Στούντιο ή ζωντανά στη σκηνή; Τι σε ιντριγκάρει περισσότερο;
Η ενέργεια της σκηνής είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Βασιζεται στην στιγμή κι εκτοξεύει την ενέργεια στα ύψη. Το στούντιο παίρνει χρόνο και μπαίνεις σε μια διαδικασία δημιουργικότητας που απαιτεί υπομονή και συγκέντρωση. Αγαπώ και τις δυο φάσεις εξίσου πολύ.

H σοπράνο μέσα σου βγαίνει σε ό,τι κι αν κάνεις μουσικά; Έχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου με εντελώς διαφορετικό τρόπο; Να φωνάξεις, να μπασάρεις, ακόμα και να απαγγείλεις…
Είμαι σοπράνο όσον αφορά την κατηγορία φωνής που ανήκω και αυτό μου δίνει την ελευθερία να χρησιμοποιώ τις ψηλές νότες με τον τρόπο που κάθε φορά νιώθω ότι εξυπηρετεί αισθητικά το είδος της μουσικής που τραγουδάω. Μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ τη φωνή μου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να πειραματίζομαι με πολλά είδη μουσικής.
 
stamidou1966
Έχεις κάνει όπερα, έχεις κάνει μιούζικαλ… Το τρίπτυχο «Τραγουδώ-χορεύω-παίζω» είναι ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να κάνει επί σκηνής ένας καλλιτέχνης;
Ναι, η αλήθεια είναι ότι η όπερα, η οπερέτα και το μιούζικαλ απαιτούν ένα πολύπλοκο συνδυασμό δυνατοτήτων από την πλευρά του καλλιτέχνη. Είναι απαιτητικά είδη και χρειάζονται εκπαίδευση και συνεχή επαγρύπνηση.

Τα επόμενά σου επαγγελματικά πλάνα τι περιλαμβάνουν; Τι να περιμένουμε από σένα τη νέα σεζόν;
Η νέα σεζόν είναι εστιασμένη σε αρκετές προσωπικές εμφανίσεις, πειραματισμούς και νέες συνεργασίες.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω σου; Τι είναι αυτό που σε κάνει να δημιουργείς τόσα πράγματα για την τέχνη σου;
Ούτε κι εγώ μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς. Είναι ανάγκη και αγάπη για τη μουσική. Ανάγκη για έκφραση και αγάπη για τους ανθρώπους γύρω μου, που θεωρώ και πιστεύω ότι μπορώ να τους αγγίζω με τη φωνή και τη μουσική μου. Θέλω να μπορώ να πω πράγματα που όλοι δυσκολευόμαστε να βάλουμε σε λόγια και μέσα από ένα τραγούδι βρίσκουμε το δρόμο να έρθουμε σε επαφή με αυτό που νιώθουμε.

Κώστας Κούλης
 
stamidou1968
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις