Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Έκτη Αίσθηση

 
   Ένα άλμπουμ από τους Έκτη Αίσθηση. Ένα σχήμα που άντεξε στο χρόνο. Από δύο φίλους που άντεξαν τις ανηφοριές. Ο Αλέξανδρος και ο Θωμάς, ο Θωμάς και ο Αλέξανδρος, μας ξεναγούν σε μια «Όμορφη Πόλη». Τίτλος άλμπουμ, πραγματικότητα, ουτοπία, δυστοπία, μουσική πρόταση, μουσική κατεύθυνση. Οι δυο τους έχουν περάσει πολλά… Ξεκίνησαν παρέα, στη συνέχεια ο καθένας τράβηξε το δρόμο και σήμερα πλέον ανταμώνουν ξανά και υπόσχονται να βρίσκονται κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμα. Τι είναι αυτό που κάνει τούτο το άλμπουμ τόσο ιδιαίτερο; Τι σκέφτονται να κάνουν άμα τη επιστροφή στην κανονικότητα; Τι είναι αυτό που τους ενώνει στο μουσικό ταξίδι που επιχειρούν. Τις θερμές μας ευχαριστίες στη Media Pr, που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
ekti2016
Τι ανταπόκριση έχει ως τώρα το άλμπουμ; Πώς το υποδέχεται ο Τύπος; Τι σχόλια λαμβάνετε γενικότερα για τα τραγούδια σας;
Αλέξανδρος Δωρής: Προς το παρόν λαμβάνουμε θετικά σχόλια και από τον Τύπο, αλλά και από τον κόσμο που είναι ο αποδέκτης και ο τελικός κριτής. Ιδιαίτερα όταν άνθρωποι που τα ακούσματά τους δεν είναι Rock, μιλούν με καλά λόγια, αυτό δείχνει πολλά.
Θωμάς Κόκαλας: Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και του Τύπου. Είναι όμορφο να βλέπεις την αποδοχή και τον ενθουσιασμό σε ένα πόνημα που σου δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζεις.

Γνωρίζεστε πάνω από είκοσι χρόνια. Έχετε ανταμώσει πολλές φορές σε μουσικά μονοπάτια. Βγάζετε μαζί δίσκο φέτος. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου; Είναι κάτι που σας απασχόλησε πρόσφατα; Ποια η ιστορία πίσω από αυτή την κυκλοφορία;
Αλέξανδρος: Ωραία ερώτηση… Με το Θωμά και το Μιχάλη (σ.σ. Χατζηγιάννη - τύμπανα) ξεκινήσαμε κάπου εκεί στο 1995, όταν δημιουργήσαμε τους Έκτη Αίσθηση. Υπήρξαν κάποιες αλλαγές, με το Μιχάλη να αποχωρεί και τη μπάντα να βρίσκει νέα μέλη, κάτι που οδήγησε στη δεύτερη και σημαντικότερη φάση του συγκροτήματος. Ήμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε τα τραγούδια δισκογραφικά. Στο τέλος όμως κι αφού γνωρίσαμε τον τρόπο που «τρέφονταν» οι δισκογραφικές εταιρείες, αποφασίσαμε από κοινού να μην προχωρήσουμε σε εκείνη την κυκλοφορία.
Και μόνο η απόφαση του Θωμά… Το να έλθει και να μου πει «Αλέξανδρε, δεν θα συνεχίσω», ήταν αυτή που τον έθεσε στα μάτια μου ως ένα πραγματικό φίλο και συνάνθρωπο. Από τότε οι δρόμοι μας χώρισαν μουσικά, πάντα είχαμε όμως επικοινωνία, έστω και πιο αραιή… και πάντα τον έβλεπα σαν πραγματικό φίλο. Έθαψα λοιπόν το Tomahawk (γέλια), των Έκτη Αίσθηση, μέχρι που αποφάσισα να ξαναπροσπαθήσω. Αφού πλέον ηχογράφησα τα τραγούδια στο προσωπικό μου στούντιο, άρχισα να τα παρουσιάζω δειλά με τους Playloud, την μπάντα με την οποία παίζαμε διασκευές. Θεώρησα όμως δίκαιο να ρωτήσω τον Θωμά, λόγω του ότι μέσα σε αυτά τα τραγούδια υπήρχαν στίχοι δικοί του. Κατευθείαν μου είπε «Βεβαίως, κανένα πρόβλημα», αλλά όφειλα να τον ρωτήσω αν αυτή η ιδιαίτερα παιχνιδιάρικη εφηβική φωνή ήθελε να εμπλακεί και πάλι, ώστε να εκπληρωθεί ένας ανεκπλήρωτος στόχος, δισκογραφικά πλέον. Η απάντηση ήταν «Είμαι έτοιμος». Από εκεί ξεκινήσαν όλα, πιο ώριμα και ποιο σύγχρονα από ποτέ!
 

Θωμάς: Όταν το 1996 με 1997 καταστάλαξε η σύνθεση της μπάντας και γεννήθηκαν τα τραγούδια που σήμερα έχετε στα χέρια σας, η δισκογραφική προοπτική ήταν πλέον ζήτημα χρόνου. Δυστυχώς όμως σκοτεινές στιγμές άρχισαν να εμφανίζονται. Η εταιρεία επιθυμούσε μια solo κατεύθυνση, αφήνοντας τη μπάντα απέξω. Δεν ήμουν διατεθειμένος να προδώσω φίλους και συνεργάτες. Η απογοήτευσή μου με οδήγησε στην αποχώρηση από τους Έκτη Αίσθηση, βάζοντας ένα τέρμα στο δισκογραφικό όνειρο. Συμμετείχα σε αρκετές cover bands, μέσα όμως βαθιά η φλόγα εξωτερίκευσης της δουλειάς των Έκτη Αίσθηση δεν έσβησε ποτέ. Τα υπόλοιπα αποτελούν μέρος της ιστορίας, μέχρι τη στιγμή που ο Αλέξανδρος μου ζήτησε να ξαναεμπλακώ, ώστε να εκπληρωθεί το όραμα.
 
ekti2042
Η «Όμορφη Πόλη» αντιπροσωπεύει μια μητρόπολη του κόσμου; Ένα πραγματικό μέρος ή μια ουτοπική κουκίδα σε ένα χάρτη κάποιου παράλληλου σύμπαντος;
Αλέξανδρος: Έχεις πάει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παραδείγματος χάριν; Όποιος έχει πάει και τον ρωτήσεις θα σου πει «Όμορφη πόλη»! Αλήθεια; Πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία πόλη όταν έχεις επισκεφτεί τις φαβέλες; Κάθε όμορφη πόλη λοιπόν έχει τις φαβέλες της καλά κρυμμένες και αναδεικνύει απλά την… «Ακρόπολή της» ή το δικό της πύργο του Άιφελ. Το ίδιο πράγμα ισχύει και στη ζωή. Άλλα σου συμβαίνουν κι άλλα πρέπει να δείξεις ή να πουλήσεις. Αυτή είναι και η δική μας όμορφη πόλη.
Θωμάς: Πιστεύω ότι όσο όμορφη είναι μια πόλη, μέσα της κρύβει και την αντίστοιχη ασχήμια. Οι αντιθέσεις που συγκρούονται μέσα στο άχαρο αστικό περιβάλλον, αποτελούσαν πάντα το ηχόχρωμα αλλά και το στιχουργικό πλαίσιο της επιρροής μου.
Στο άλμπουμ διακρίνω ταξιδιάρικα τραγούδια, με μουσική που φέρνει στο νου το ελληνικό στοιχείο, φέρνει όμως και μουσικές ρίζες από μακριά, ακόμα και πέρα του Ατλαντικού. Φιλτράρει όλο αυτό επιρροές και προσωπικές θύμησες;
Αλέξανδρος: Ναι, ακριβώς. Ερεθίσματα από παντού, μίξη ενορχηστρώσεων και συγκαλυμμένη θλίψη μέσα από ταξιδιάρικα τραγούδια. ”The show must go on”...
Θωμάς: Πράγματι, το πάζλ των επιρροών είναι τόσο μεγάλο που χάνεται η πραγματική ρίζα. Τα βιώματα, η μουσική που άκουγα και ακούω και σήμερα, αυτά όλα φιλτράρονται και γίνονται το ερέθισμα της γραφής μου. Ξέρω ότι είναι πολύ απροσδιόριστο αυτό που λέω, όμως δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος.

Σκέφτεστε να βγάλετε κάποιο βίντεο για το δίσκο; Έχετε κατασταλάξει σε κάποιο τραγούδι;
Αλέξανδρος: Ναι, σκεφτόμαστε για ένα με δύο videoclip, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι ακόμα.
Θωμάς: Οι σκέψεις μας είναι να υπάρξουν δύο videoclip, μια και πάντοτε πίστευα ότι ο ήχος συνδέεται τέλεια με την εικόνα και αν ήταν απολύτως στο χέρι μου θα έβγαζα όλο το άλμπουμ σε videoclip.
 
ekti2050
Όσον αφορά το συναυλιακό και πάντα με την προϋπόθεση ότι επιστρέφουμε στα συνήθη χωρίς ιδιαίτερες εκπτώσεις, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;
Αλέξανδρος: Εκεί θα είμαστε στα λημέρια μας… και ο νοών νοείτω.
Θωμάς: Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχεις περιθώρια για μεγάλα συναυλιακά σχέδια. Οι συναυλίες των Έκτη Αίσθηση ήταν πάντα το δυνατό μας σημείο. Είναι αυτό που θρέφει τη μπάντα αλλά και εμένα τον ίδιο προσωπικά. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κρύβομαι πίσω από ένα pc και να παρουσιάζω έτσι τη δουλειά μου. Οι συναυλίες, η επαφή με τον κόσμο, είναι αυτό που μπορεί να δυναμώσει μια μπάντα. Ελπίζουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Ευχαριστημένοι με την InsideOut; Πώς έγινε η κίνηση και σας υπέγραψαν; Πώς είναι ως τώρα η συνεργασία;
Αλέξανδρος: Έχοντας βιώσει συνέργεια με δισκογραφικές εταιρείες, η συνέργεια με την InsideOut διαθέτει πολλά θετικά. O Κυπριανός είναι άτομο κλάσης, που μας ταιριάζει και πολύ καλός μουσικός παρεμπιπτόντως.
Θωμάς: Νομίζω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αγαπήσει τη δουλειά μας, μας στηρίζει απόλυτα, μέσα από ένα καθεστώς δημιουργικής ελευθερίας. Η συνεργασία μας με τον Κυπριανό είναι άψογη και επαγγελματική.

Έχετε σκεφτεί να γράφατε τα τραγούδια σας με αγγλικό στίχο; Σας έχει ιντριγκάρει καθόλου σαν ιδέα;
Αλέξανδρος: Χμμμ… το Θωμά ρώτα! (γέλια)
Θωμάς: Αυτή η ερώτηση απευθύνεται μάλλον σε εμένα. Με δεδομένο ότι η μητρική μου γλώσσα είναι η ελληνική, πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να αποτυπώσω το νόημα και τα συναισθήματα των στίχων μου.
 
ekti2058
Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα κομμάτια σας είναι «οπτικά»; Λόγω της γλαφυρότητας στο λιμπρέτο; Λόγω αυτής της αίσθησης της ξεγνοιασιάς που βγάζουν;
Αλέξανδρος: Για μένα είναι νόμος ότι η μουσική είναι οπτικοακουστική. Όταν ακούς, φτιάχνεις εικόνες στο μυαλό σου. Και για να σε βοηθήσω, στο κάνω βίντεο κλιπ. Έτσι κινηθήκαμε και έτσι θα κινούμαστε.
Θωμάς: Για να γράψω κάποιους στίχους θα πρέπει να ακούσω τη μουσική. Η μουσική μου γεννά εικόνες. Από αυτό παίρνω ερεθίσματα και ολοκληρώνω στιχουργικά ένα τραγούδι. Σε αυτό ταιριάζουμε δημιουργικά με τον Αλέξανδρο και είναι το μυστικό της χημείας μας.

Είστε χρόνια συνεργάτες. Κάποια στιγμή δουλέψατε ξεχωριστά, τώρα είστε και πάλι μαζί; Αυτό το σχήμα, οι Έκτη Αίσθηση, ήλθαν για να μείνουν;
Αλέξανδρος: Ω, ναι!
Θωμάς: Να είστε σίγουροι ότι οι Έκτη Αίσθηση θα είναι για πάρα πολλά χρόνια εκεί έξω και θα «παιδεύουν» τα αυτιά σας! (γέλια)

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα