= Συνέντευξη με τους Disillusive Play
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Disillusive Play

 
   Με το ντεμπούτο τους, με τίτλο “Open Arms”, κατάφεραν να αγκαλιάσουν όλους εμάς που πιστεύουμε στην αξία και το τάλαντο των ελληνικών συγκροτημάτων. Κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καλό στη γη των θεών και αυτό το συγκρότημα πιστοποιεί απόλυτα την παραπάνω πρόταση. Οι Disillusive Play δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε κομμάτια και συναυλίες και είμαστε ευτυχείς που τους φιλοξενούμε στο περιοδικό μας. Πολλά ευχαριστώ στη Νόρα Καραμιχάλη, που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
disillusiveplay
 
Από πότε ξεκινήσατε να παίζετε;
Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2014 (παρόλο που σαν ιδέα προϋπήρχε από το 2009).
 
Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την ηχογράφηση και την παραγωγή του δίσκου “Open Arms”.
Η ηχογράφηση και η παραγωγή έγιναν στα UNDERGROUND MUSIC STUDIOS από το Δημήτρη Κατσαρό, όπως και η μίξη και το mastering. Συνολικά ήταν, μπορούμε να πούμε, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, κυρίως γιατί ως το πρώτο album αναλωθήκαμε αρκετά σε πειραματισμούς μέχρι να βρούμε πραγματικά κάτι που μας αντιπροσωπεύει.
 
Τι σημαίνει για εσάς καταξίωση στον ελληνικό χώρο και πώς θα έλθει /υπάρξει και η ευρωπαϊκή /παγκόσμια αντίστοιχα;
Καταρχήν, πάνω σε αυτό, πιστεύουμε ότι στις μέρες μας δεν είναι απαραίτητο να είναι το ένα «σειριακό» με το άλλο, αλλά μπορούν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να γίνει παράλληλα αυτό το άνοιγμα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η καταξίωση για εμάς αρχικά ξεκινά από εμάς εσωτερικά σαν σύνολο, όταν προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, να γράφουμε όλο και πιο ολοκληρωμένα και “καλύτερα” (στη δική μας αισθητική πάντα) κομμάτια. Μετά το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να περάσει αυτό και στον κόσμο και από την στουντιακή μας δουλειά, αλλά κυρίως μέσα από τα live. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ποσότητα αλλά το να βλέπουμε τους ακροατές και θεατές να ευχαριστιούνται πραγματικά τη δουλειά μας. Αυτό για εμάς είναι και η μεγαλύτερη καταξίωση.
 
 
Πώς θα περιγράφατε τη μουσική και τις εμφανίσεις σας σε κάποιον χωρίς ακοή και χωρίς όραση;
Πολύ περίεργη ερώτηση… Να σου πω… Για εμάς, με βάση αυτό που θέλουμε να δώσουμε, περισσότερο ρόλο παίζει βέβαια η ακοή. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που συναυλιακά τα σύνολα στηρίζονταν περισσότερο στο show και λιγότερο στη μουσική. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν το νιώθουμε και είμαστε απομονωμένοι από το κοινό, αλλά η σύνδεσή μας είναι περισσότερο εγκεφαλική μέσω της μουσικής. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου πιστεύω ότι δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορούσα να περιγράψω τη μουσική και τις εμφανίσεις μας σε κάποιον χωρίς ακοή. Ο τυφλός από την άλλη νομίζω ότι θα έπαιρνε το 90% της εμπειρίας (ή και το 110%) σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο φίλο της μπάντας.
 
Όταν συνθέτετε, τι προκύπτει πρώτα, η μουσική ή οι στίχοι;
Εκτός από λίγες περιπτώσεις που μας έχει κολλήσει μια μελωδία και πάνω σε αυτή βασίζεται ο στίχος, τις περισσότερες φορές ξεκινάμε από το στίχο για να “ντύσουμε” μουσικά την ουσία του κομματιού. Οι στίχοι γενικά είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει πολύ και αυτό πιστεύω φαίνεται αν κάποιος δώσει σημασία σε αυτούς μέσα στο album.
 
Με ποιες μπάντες θα χαιρόσασταν να παίζατε /περιοδεύατε μαζί;
Πόση ώρα διαθέτεις; (γέλια) Είναι πάρα πολλές οι μπάντες που μας αρέσουν και όχι απαραίτητα στα πλαίσια του hard rock / metal. Ενδεικτικά μόνο μπορώ να σου πω κάποιες που θα χαιρόμασταν πολύ να παίζαμε μαζί. Από ελληνικές μπάντες σίγουρα με τους Firewind, SiXforNinE και φυσικά με τους The Silent Wedding, πράγμα που έχουμε κάνει στο παρελθόν και περάσαμε φανταστικά. O Johnny Thermos εξάλλου έχει γράψει πλήκτρα και στο δικό μας album. Από μπάντες του εξωτερικού με Stone Sour, Halestorm, Clepsydra (μια super μπάντα από την Πολωνία - όποιος δεν τους έχει ακούσει τους προτείνουμε), Mastodon, Amorphis και πολλές πολλές ακόμα…
 
dis025
 
Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στις ηχογραφήσεις; Κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό θυμάστε;
Ήταν μια φοβερή εμπειρία. Δεν βλέπουμε καταρχήν την ώρα να μπούμε για το δεύτερο album και να ξαναζήσουμε αυτήν την περίοδο, που είναι άκρως δημιουργική για κάθε συγκρότημα φαντάζομαι. Σε αυτό βέβαια βοήθησε πολύ και ο Δημήτρης Κατσαρός, που πολλές φορές με τις ιδέες του μας έβγαζε από το αδιέξοδο και μας έκανε να νιώθουμε άνετα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
 
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «δυνατά» μουσικά σημεία του καθενός σας και ποια τα στοιχεία που θα θέλατε να βελτιώσετε;
Θα σου απαντήσω συνολικά γιατί πιστεύω ότι εκεί είναι και το κλειδί. Είμαστε μια μπάντα που καταρχήν προβάρει αρκετά, είτε έχουμε άμεσα κάτι στον ορίζοντα είτε όχι. Από εκεί πιστεύω ότι έρχεται η βελτίωση έτσι κι αλλιώς. Επίσης είμαστε και αρκετά ενεργοί από πλευράς live και εννοείται ότι προσπαθούμε για το καλύτερο σε καθένα από αυτά. Στο μέλλον θα έρθουν και άλλες μεγαλύτερες προκλήσεις πχ. μεγαλύτερα live, με πολύ κόσμο κτλ. και εκεί μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε όταν θα έχουμε και αυτή την εμπειρία. Μέσα από όλο αυτό θα βγουν σίγουρά πράγματα που θα θέλουν άμεσα βελτίωση!
 
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Προς το παρόν, θέλουμε να κάνουμε όσα περισσότερα live γίνεται με το υλικό του πρώτου δίσκου μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εμφάνιση στο Βόλο στις 14 Δεκεμβρίου και στο sixDogs στις 5 Ιανουαρίου, μαζί με μια μπάντα έκπληξη που θα μάθετε τις επόμενες μέρες! Μέσα στο ‘19 έχουμε κλεισμένη και μια εμφάνιση στο Βερολίνο, αλλά θα τα πούμε αυτά πιο αναλυτικά, όταν έρθει η ώρα τους.

Κώστας Κούλης
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα