= Συνέντευξη με τους Desert Near The End
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Desert Near The End

 
   Μια ελληνική μπάντα που κάνει πολύ όμορφα πράγματα στον ακραίο ήχο, που έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ, που ετοιμάζεται να σερβίρει και το πέμπτο… Οι Desert Near The End αγαπούν να παίζουν, αγαπούν να δημιουργούν και εδώ πατάμε και εμείς, που ρωτήσαμε τα παιδιά για το πριν και το μετά, για το όραμά τους και τους στόχους τους. Το “Of Fire And Stars” έχει φιλοξενηθεί στο περιοδικό μας πρόσφατα, μας έδειξε καθαρά πόσο στρατευμένη είναι αυτή η ομάδα στη δουλειά της και τις μουσικές προτάσεις της και αυτή η συνέντευξη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το συγκεκριμένο σχήμα και τον τρόπο που υπηρετεί την τέχνη του. Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
desert2065
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Of Fire And Stars”, τι ανταπόκριση έχετε από κοινό και Τύπο; Τι είναι αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από όλα όσα έχουν ειπωθεί για το δίσκο;
Όντως πέρασε ένας χρόνος! Αν και ποτέ δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους, το γενικό πόρισμα δείχνει να συμφωνεί μαζί μας στο ότι είναι μάλλον ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος μας και αυτός που αγκαλιάζει όλα τα πρόσωπα της μπάντας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ερχόμενοι από την ολοκλήρωση μιας θεματικής τριλογίας, με το προηγούμενο άλμπουμ μας, το “Theater Of War” και την πίεση που είχε αυτό - γιατί όλα έπρεπε να είναι σε μια κλιμάκωση - θέλαμε στο “Of Fire And Stars” να κινηθούμε πιο "χαλαρά" και πιο οργανικά. Γι' αυτό και βγήκε, κατά τη δική μας άποψη, πιο μελωδικό και ατμοσφαιρικό, χωρίς φυσικά να θυσιάζει την ταχύτητα και το riffing, αλλά να τα συνδυάζει. Νομίζω - και πολύ άλλοι ευτυχώς - ότι τα καταφέραμε. Όσον αφορά το τι μας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, αλλά πάντα είναι ωραίο να βλέπει ο κόσμος πίσω από τις επιρροές και τα συναισθητικά μέσα που χρησιμοποιούμε και να συζητάει για την πραγματική ταυτότητα της μπάντας. Μια και αυτό είναι, σε σημεία, το πιο μελωδικό μας υλικό, άρα και το πιο προσωπικό, γιατί στις μελωδίες κρύβεται η ταυτότητα μιας μπάντας, είναι σημαντικό το να το διακρίνουν όσοι το ακούνε και να το αναφέρουν.

Έχετε ήδη κάνει δύο βίντεο για το άλμπουμ. Διερωτώμαι αν σκέφτεστε να βγάλετε ακόμα ένα.
Συνολικά για το “Of Fire And Stars” έχουμε κάνει τέσσερα βίντεο για αυτά που θεωρούμε τα πιο κομβικά κομμάτια του άλμπουμ. Πρώτα απ' όλα βγήκαν δύο lyric video, ένα για το ομώνυμο, που προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο κομμάτι της μπάντας και άλλο ένα για το “Earth And Water”, που είναι ίσως το πιο "αργό" και ρυθμικό κομμάτι μας. Έτσι συστήσαμε το δίσκο! Με τα κομμάτια που αντιπροσωπεύουν τα δύο άκρα. Στη συνέχεια ήρθε το επίσημο video clip για το “A World Beyond”, μικρό γρήγορο και μελωδικό! Προφανής επιλογή. Και για το τέλος, αρκετά μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ ήρθε το animation video για το “Throne Of Martyrdom”. Ένα πολύ ιδιαίτερο βίντεο για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, πού η αρχική του μορφή έρχεται από το πρώτο demo της μπάντας το 2005 και πάντα λέγαμε μεταξύ μας ότι θα το ξαναεπισκεφθούμε όταν θα νιώθουμε έτοιμοι. Θα θέλαμε πολύ να κάνουμε και ένα για το “Final Frontier”, αλλά κάπου εκεί μας τελείωσαν και τα λεφτά!
 
desert2099
Είναι καιρός να μιλήσουμε για το διάδοχο του δίσκου; Τι υπάρχει στα σκαριά;
Όχι μόνο στα σκαριά αλλά στη φάση τελικής μίξης! Απλά παίρνουμε το χρόνο μας, για να είναι όσο το δυνατόν πιο καλό το αποτέλεσμα. Αυτή ουσιαστικά είναι συνέντευξη για το “Of Fire And Stars” και είπα ότι το θεωρώ το πιο ολοκληρωμένο μας άλμπουμ και το πιστεύω, αλλά επίσης πιστεύω ότι το επόμενο θα είναι ό,τι καλύτερο θα έχουμε κάνει ποτέ! Ανυπομονώ τρελά - πρώτα απ' όλα - να το ακούσω ολοκληρωμένο, αλλά και να το μοιραστώ με τούς φίλους της μπάντας!

Ευχαριστημένοι με την προώθηση που είχε το άλμπουμ ως τώρα; Θεωρείτε πως πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερο promotion;
Πάντα υπάρχει χώρος στη σημερινή εποχή! Ειδικά από τη στιγμή που όλα γίνονται ψηφιακά και γρήγορα και άρα ξεχνιούνται και γρήγορα μέσα στο βομβαρδισμό από νέα. Και γενικά υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση του άλμπουμ, λόγω προβληματικής πρώτης κοπής, που μας πήγε πίσω αρκετούς μήνες. Οπότε αυτή τη στιγμή είμαστε ευχαριστημένοι με την προώθηση, αλλά μας πήρε έναν χρόνο για να φτάσουμε εδώ… Κάλιο αργά παρά ποτέ πάντως!
 
Η μουσική είναι ακραία και επιθετική, συνδυάζοντας πολλά τεχνικά στοιχεία και μελωδίες κατά διαστήματα. Τι είναι αυτό που σας βγαίνει περισσότερο, όταν δημιουργείτε τα τραγούδια σας; Τι είναι αυτό που ακολουθείτε σαν μπούσουλα στη σύνθεση;
Σχεδόν πάντα μια μελωδία. Από εκεί ξεκινάω πάντα. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται για να την ολοκληρώσουν και να την συμπληρώσουν. Μπορεί να μην φαίνεται αυτό που λέω εύκολα στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά έτσι λειτουργεί σε μένα. Ακόμα και τα riff μου είναι βασισμένα σε μελωδία και αυτό περισσότερο απ' όλα "προδίδει" και τις power καταβολές της μπάντας, πέρα από την υπόλοιπη τεχνική και ακραία προσέγγιση σε σημεία. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας όσον αφορά τις δομές και τις διάρκειες ή τη γενική μορφή που θα πάρει ένα τραγούδι. Ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η πρόταση κάθε φορά.
 
desert2044
Κάποιο Live που για σας ξεχώρισε περισσότερο από αυτά που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια;
Η συμμετοχή μας στο δεύτερο Astarte Festival ξεχωρίζει. γιατί πέρα από την ιδιαίτερη σημασία του ίδιου του φεστιβάλ, ήταν το πρώτο live μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη μπάντα, με αλλαγές μελών και ήταν πολύ σημαντικό πραγματικά το ποσό καλά περάσαμε και πάνω και κάτω από τη σκηνή. Από κει και πέρα διαχρονικά πρέπει να αναφέρω την ευκαιρία να ανοίξουμε για τους Primordial. Δεν είναι συχνό φαινόμενο να μοιράζεσαι τη σκηνή με μια από τις αγαπημένες σου μπάντες και τόσο μεγάλη επιρροή για σένα!

Ανοιχτοί χώροι ή μικρά κλειστά μαγαζιά; Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο;
Και τα δύο! Δεν έχουμε την ευκαιρία να παίζουμε τόσο συχνά όσο θα θέλαμε, οπότε όποια ευκαιρία, όπου και να είναι, την αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Συναυλία και ηχογράφηση. Δύο τελείως διαφορετικά πράγματα ή οι όψεις του ίδιου νομίσματος;
Για μένα είναι σίγουρα δύο διαφορετικά πράγματα. Το στούντιο με κάνει εκ φύσεως πιο προσεκτικό, πιο αναλυτικό σε όλα, πιο προσεκτικό στις λεπτομέρειες, γιατί ενώ στο live μετράει η φευγαλέα "στιγμή", η έκφραση και το συναίσθημα, στο στούντιο αυτά τα πράγματα, αν και το ίδιο σημαντικά, αποτυπώνονται και κρατάνε για πάντα. Είναι σαν την διαφορά του γραπτού και του προφορικού λόγου. Είναι το ίδιο σημαντικά αλλά θέλουν άλλη αντιμετώπιση το καθένα.
 
desert2098

Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να συνεχίζετε, συνθέτοντας και παίζοντας;
Φαντάζομαι ότι για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Για μένα προσωπικά, αυτό που με κρατάει και συνεχίζω, είναι όσο αισθάνομαι ότι έχω κάτι να πω μουσικά. Όσο νιώθω ότι υπάρχουν τραγούδια που θέλουν να ολοκληρωθούν, νιώθω την ανάγκη να συνεχίσω. Και δεν είναι κανόνας αυτό, το να έχεις ιδέες δεν σημαίνει ότι αυτές αυτονομούνται και απαιτούν να ολοκληρωθούν, τουλάχιστον όχι πάντα και σίγουρα όχι για πάντα.. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η μπάντα και με την κυριότερη απολαβή για μένα να είναι η ευχαρίστηση της δημιουργίας, ελπίζω να βρίσκονται τραγούδια που να απαιτούν από εμένα να τα ολοκληρώσω και η ζωή, με όσα φέρνει ή δεν φέρνει, να μου το επιτρέπει.

Κώστας Κούλης
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις