Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Blind Guardian: Markus

 
   Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσεις με έναν άνθρωπο που θαυμάζεις, για μια μπάντα που θεωρείς τον εαυτό σου φανατικό οπαδό της, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα… Αγχώνεσαι, φοβάσαι μην φανεί το τρακ σου, το τρέμουλο... Αλλά όταν εμφανίζεται στο lobby του ξενοδοχείου ο Markus τόσο γήινος, χαμογελαστός και προσιτός, λύνεσαι και η συνέντευξη γίνεται κουβέντα δύο ανθρώπων που λατρεύουν τη μουσική. Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν η κουβέντα μας, Κυριακή απόγευμα, λίγες ώρες πριν τη τελευταία τους συναυλία στην Αθήνα. Για όλα αυτά που θα διαβάσετε φταίνε διάφοροι ύποπτοι τύποι με αιχμή του δόρατος το Markus Wosgien της Nuclear Blast. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους!
 
bgmarcus01
 
Παίξατε ήδη δύο μέρες, μια στη Θεσσαλονίκη και μια Αθήνα. Πώς σας υποδέχθηκε το κοινό;
Το Ελληνικό κοινό είναι πάντα απίθανο, οι συναυλίες μας εδώ είναι sold out. Στη Θεσσαλονίκη ζοριστήκαμε λίγο, γιατί είχε πολύ ζέστη, παίξαμε πάνω από δυόμισι ώρες. Το κοινό ήταν απίστευτο, μας έδωσε την ενέργεια που χρειαζόμασταν. Όσον αναφορά τη χθεσινή εμφάνιση μας, το κοινό ήταν απολύτως παθιασμένο, τραγουδούσε δυνατά μαζί μας. Ανυπομονώ για την αποψινή μας εμφάνιση, οι Έλληνες είναι ένα ιδιαίτερο κοινό και πάντα περνάμε πολύ όμορφα.

Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές. Ποια θεωρείτε ως την πιο χαρακτηριστική;
Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, όχι από πλευράς κοινού - το ελληνικό κοινό ήταν πάντα υπέροχο μαζί μας, αλλά από πλευράς τοποθεσίας, είναι το φεστιβάλ "Rock Of Gods" το 1996… Βλέπαμε τη θάλασσα από τη σκηνή και ήταν μαγική η ατμόσφαιρα. Γενικά όμως όλες μας οι εμφανίσεις στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερες, το κοινό είναι πάντα ενθουσιώδες και περνάμε πάντα όμορφα μαζί τους.

bgmarcus03Ποιο ήταν το αρχικό πλάνο για το δέκατο σας άλμπουμ "Beyond The Red Mirror" και σε ποιό σημείο τελικά πήρατε την απόφαση ότι θα είναι η συνέχεια του "Imaginations From The Other Side";
Στην αρχή δεν υπήρχε κάποια τέτοια πρόθεση, είχαμε ξεκινήσει απλά να ετοιμάζουμε το επόμενο άλμπουμ. Είχαμε κάποιες ιδέες με τις οποίες πειραματιζόμασταν, παράλληλα ετοιμάζαμε το box set. Εκεί ο Hansi συνειδητοποίησε ότι είχαμε αφήσει την ιστορία στη μέση και ίσως θα ήταν καιρός να την τελειώσουμε σε αυτό το άλμπουμ.

Ποιο είναι το feedback που έχετε πάρει ως τώρα και πώς δέχθηκε το άλμπουμ το fan base σας;
Τα reviews είναι πάρα πολύ θετικά, οι φαν μας το έχουν αγκαλιάσει πραγματικά και αυτό φαίνεται και στις φετινές μας συναυλίες, όπου ο κόσμος τραγουδά με το ίδιο πάθος και τα νέα μας τραγούδια. Είναι πραγματικά ασύλληπτη εμπειρία για μας και ίσως η πρώτη φορά που έχουμε δει κάτι τέτοιο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Φαίνεται ότι το κοινό τα έχει κατατάξει ήδη στα κλασσικά μας τραγούδια και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό.

Μετά από πέντε χρόνια αναμονής βγήκε το νέο άλμπουμ… Γιατί τόσο μεγάλο διάστημα;  
Κάνοντας το "At The Edge Of Time" το 2010 κάναμε δύο χρόνια περιοδεία, μετά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο άλμπουμ, αλλά η συγγραφή μας πήρε ενάμιση χρόνο… για να γίνει το recording μας πήρε περίπου μισό χρόνο, δεν είναι εύκολο στη δική μας περίπτωση ένα νέο άλμπουμ, μας παίρνει αρκετό καιρό για να βγει έτσι όπως το θέλουμε. Ενδιάμεσα δουλεύαμε και για το box set, οπότε είναι λογική περίοδος τα πέντε χρόνια. (χαμογελάει)
 
bgmarcus02
 
Πού βρίσκεται την έμπνευση για τα νέα τραγούδια; Αλήθεια, ποια είναι η κινητήρια δύναμη για να δημιουργήσετε;
Η κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από ένα βιβλίο που διάβασες, μια ταινία, μια μελωδία που άκουσες στο ραδιόφωνο, μια είδηση στην τηλεόραση, οτιδήποτε μπορεί να δώσει τροφή στη σκέψη σου και να νοιώσεις  την ανάγκη να μιλήσεις γι αυτό. Πολλές φορές, πιάνοντας την κιθάρα, πειραματίζεσαι και βγάζεις μια μελωδία που συνεχίζεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος. Είναι καθαρά έμπνευση, από όπου και αν έρχεται. Κάποιες φορές έχεις μια μελωδία στο μυαλό σου, τρέχεις στην κιθάρα σου να την παίξεις, γιατί αλλιώς θα ξεχαστεί και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε τραγούδι. Πάντα όμως ξεκινάμε από τη μουσική, αυτή μας οδηγεί. Όταν ηχογραφείται ένα νέο τραγούδι συνήθως ο Hansi μουρμουράει λέξεις, δεν υπάρχουν στίχοι ακόμα, βρίσκει τις βάσεις της μελωδίας, τις γραμμές και το ρυθμό των λέξεων που θα χρησιμοποιήσει. Μόνο όταν η μουσική έχει ολοκληρωθεί γράφει τους στίχους.

Είσαστε μια μπάντα με πάνω από τριάντα χρόνια πορεία στο χώρο. Πώς ήταν το ταξίδι μέχρι τώρα;
Μαγευτικό! Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν μια παρέα παιδιών που ήθελε να παίζει metal, είχαμε τα ίδια οράματα και ιδέες για το τι θέλαμε να κάνουμε και αυτό δεν έχει αλλάξει. Είμαστε ακόμα αυτά τα παιδιά, λίγο μεγαλύτερα (γελάει), ακόμα αγαπάμε αυτό που κάνουμε, είμαστε ακόμα φίλοι, έχουμε ακόμα την ίδια ανάγκη για δημιουργία για αυτό και είμαστε ακόμα εδώ πιστεύω. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη χαραμίζεις σε πράγματα που δεν σε ενδιαφέρουν και συναρπαστική όταν κάνεις πράγματα που αγαπάς. Είμαστε πολύ τυχεροί που τα όνειρά μας έγιναν πραγματικότητα και ευτυχισμένοι με την αποδοχή του κόσμου. Ακόμα ζούμε το όνειρο!

bgmarcus04Υπήρξε κάποιο όνειρο που δεν έχει πραγματοποιηθεί;
Μέχρι τώρα νομίζω ότι έχουν όλα πραγματοποιηθεί. Ίσως κάποια μέρη που θα θέλαμε να παίξουμε ακόμα, η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι μια νέα πόλη είναι μαγική. Δεν έχεις ιδέα τι να περιμένεις, δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει το κοινό, είναι μια περιπέτεια. Εκτός αυτού όμως, είσαι τρεις ώρες μουσικός σε αυτή τη πόλη και μετά τουρίστας, μαθαίνεις για τη πόλη, βλέπεις τα αξιοθέατα, γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς.
 
Κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή της πορείας σας μέχρι τώρα πείτε μου, ποιοι είναι οι Blind Guardian τελικά; Τι μουσική παίζουν και πού τους βλέπεις στα χρόνια που έρχονται;
Αν μας συγκρίνω με τα πρώτα χρόνια, έχουμε αλλάξει λίγο, αλλά το θεωρούμε φυσική ανάπτυξη. Οι ρίζες μας είναι ίδιες, ξεκινήσαμε ως melodic speed metal μπάντα, οι μελωδίες έχουν πάντα το πρώτο ρόλο, ίσως πιο περίπλοκες πια, το speed στοιχείο μας παραμένει ίδιο. Σε αυτό το άλμπουμ έχουμε παίξει τα πιο "γρήγορα" τραγούδια που έχουμε φτιάξει ποτέ. Βέβαια, αν συγκρίνεις το «Battalions Of Fear» με το «Beyond The Red Mirror», ακούγονται διαφορετικά. Γίναμε πιο περίπλοκοι με τα χρόνια, ήταν όμως η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Είχαμε νέες επιρροές που δεν είχαμε στην αρχή της καριέρας μας, έχουμε μια progressive ματιά και μια "μεσαιωνική" επιρροή πια στα τραγούδια μας. Εξελισσόμαστε σε κάθε άλμπουμ. Δεν ξέρω να σου πω τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια, ένα είναι σίγουρο όμως. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και κάθε επόμενο άλμπουμ μας θα είναι διαφορετικό. Πάντα θα υπάρχει η πρόκληση για το νέο και διαφορετικό για κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει ως τώρα.

Αν σκεφτόσασταν να βγάζατε άλλο ένα single ποιο θα ήταν αυτό;
Δεν υπάρχει κάποια σκέψη για single, αλλά αν ήταν να διαλέξω θα πρότεινα το δικό μου αγαπημένο, το "Sacred Mind". Μου αρέσει το ήρεμο ξεκίνημά του και ο τρόπος που εξελίσσεται στη πορεία.

Ανακοινώσατε την περιοδεία στη Βόρειο Αμερική. Ποιο το επόμενο σχέδιο;
Με αυτό τελειώνουμε ουσιαστικά τον πρώτο χρόνο της περιοδείας μας. Τον επόμενο, στόχος μας είναι να παίξουμε σε όλα τα φεστιβάλ.

Δηλαδή μπορούμε να ελπίζουμε σε come back σας το 2016;
Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε σε φεστιβάλ, δεν έχω κάτι σίγουρο να σου πω, αλλά είμαστε σε συζητήσεις.
 
bgmarcus05
Ποιο είναι το ποιο σημαντικό πράγμα για σας όταν είστε σε περιοδεία;
Καθαρά μπάνια! (γελάει) Είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Υγιεινό φαγητό, κάνουμε όλοι σωστή διατροφή γιατί οι συναυλίες είναι απαιτητικές και θέλουμε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Κάτι που έγινε πολύ σημαντικό στις μέρες μας είναι το γρήγορο internet, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνούμε με τις οικογένειες μας.

Πώς προετοιμάζονται οι Blind Guardian πριν ξεκινήσουν για μια περιοδεία;
Πρώτα ετοιμάζουμε το setlist, βάζουμε δεκαοκτώ, αλλά ετοιμάζουμε σαράντα δύο τραγούδια, γιατί θέλουμε να παίζουμε, εκτός από τα «βασικά», τέσσερα-πέντε διαφορετικά τραγούδια σε κάθε συναυλία. Δεν θέλουμε να παίζουμε το ίδιο set, σεβόμαστε το κοινό που θα μας δει και δεύτερη φορά, θέλουμε να ακούσει και κάποια άλλα, όπως και στην επόμενη πόλη να υπάρχουν κάποια διαφορετικά τραγούδια από την προηγούμενη πόλη. Και για εμάς είναι καλό, γιατί φαντάσου να παίζαμε δύο χρόνια τα ίδια ακριβώς τραγούδια, θα ήταν βαρετό...

Μετά ο καθένας μόνος του προετοιμάζει αυτή τη λίστα, ξαναμαθαίνει κάποια τραγούδια  από την αρχή, γιατί όταν έχεις να παίξεις ένα τραγούδι δέκα με δεκαπέντε χρόνια, είναι σίγουρο πως το έχεις ξεχάσει και αφού είμαστε έτοιμοι, μόνο τότε πάμε για πρόβες στο στούντιο. Μετά ακολουθούν μεγαλύτερες πρόβες, με όλο το crew, σε περιβάλλον συναυλιακό, γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις και μετά είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας έδωσες!
Ελπίζω να απολαύσετε το αποψινό show!

(Το απολαύσαμε και σας περιμένουμε πάλι κοντά μας)
Μαίρη Ζαρακοβίτη
φωτογραφίες συνέντευξης: Νίκος Ακίνητος

Για τη συνέντευξη με τον Andre, κάντε κλικ ΕΔΩ.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα