Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Blind Guardian

 
   Andre Olbrich. Κιθαρίστας και συνθέτης των Blind Guardian. Τεράστιος οπαδός του Tolkien, σπουδαίος μουσικός και ένα κατ’ ουσία μεγάλο παιδί. Πήτερ Παν στο μυαλό και την καρδιά, ο Τεύτονας βάρδος είναι ο ένας εκ των συνιδρυτών του σχήματος και μιλά μαζί μας για το καινούργιο άλμπουμ του, το “Beyond The Red Mirror”. Το δίσκο που «λανσάρεται» ως το δεύτερο μέρος του περίφημου, κλασσικού, του πραγματικά αριστουργηματικού “Imaginations From The Other Side”. Είναι τελικά η συνέχεια ή όχι; Πόσο δύσκολο ήταν να «συμμαζευτεί» όλο αυτό το υλικό; Η μπάντα ήταν συνέχεια απασχολημένη, το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε πενήντα τέσσερις μήνες μετά το “At The Edge Of Time”. Πώς ήταν να ηχογραφούν με τρεις χορωδίες και δύο συμφωνικές; Τι είναι αυτό που κάνει ένα άλμπουμ τέλειο; Τι είναι αυτό που τους κρατά στην πρώτη γραμμή όλα αυτά τα χρόνια; Ελάτε παρέα μας σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι του κόκκινου καθρέφτη…
 
   Ευχαριστούμε θερμά το Markus Wosgien από τη Nuclear Blast για την πολύτιμη βοήθειά του.
 
bg04
 
Θα έλεγες πως τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά;
Είναι πολύς χρόνος, αλλά αν λάβεις υπόψη σου το τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια… τότε δεν είναι πολύς! (γέλια) Δεν γράψαμε καθόλου τραγούδια κατά τη διάρκεια της περιοδείας και η παγκόσμια περιοδεία που πραγματοποιήσαμε ήταν πραγματικά μεγάλη… Μας πήρε σχεδόν δύο χρόνια! Και αυτά τα δύο χρόνια δεν συνθέσαμε τίποτα, δεν ηχογραφήσαμε τίποτα. "Δυστυχώς" οι Blind Guardian πρέπει να παίζουν παντού (γέλια) και αυτό παίρνει πολύ χρόνο. Όταν επιστρέψαμε από την περιοδεία ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια, δουλεύαμε όμως παράλληλα στη συλλογή μας, “Memories Of A Time To Come”, καθώς και το Big Box (σ.σ. “A Traveler’s Guide To Space And Time”) για την εικοστή πέμπτη επέτειό μας, μια κυκλοφορία που περιέχει όλα τα remaster και τα remix που κάναμε στο στούντιό μας. Εμείς είχαμε την επίβλεψη για όλα εκείνα. Τα δύο αυτά project μας πήραν ακόμα ένα χρόνο για να τελειώσουν. Στη συνέχεια, φυσικά, αρχίσαμε να συνθέτουμε, είχαμε όμως χάσει πολύ χρόνο... Νομίζω πάντως πως, όσον αφορά τη σύνθεση και την παραγωγή, ήμαστε στο σύνηθες για μας χρονικό πλαίσιο. Μας πήρε περίπου δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε το άλμπουμ. Όταν επενδύεις τόσο πολύ χρόνο σε ένα δίσκο, χρειάζεται να έχεις καλές ιδέες, νέες ιδέες, τις οποίες θα περάσεις στους οπαδούς. Δεν θέλαμε να επιστρέψουμε με ένα μέτριο άλμπουμ. Θέλαμε να κάνουμε κάτι εξαιρετικό, πάνω στην παράδοση των Blind Guardian και να εντυπωσιάσουμε πραγματικά τους οπαδούς μας. Και αυτό θέλει χρόνο.
 
bg01
 
Το “Beyond The Red Mirror” είναι το sequel του “Imaginations…”.
Ναι…
 
Πώς σας ήλθε η ιδέα να δημιουργήσετε τη συνέχεια λοιπόν; Πώς συνέβη;
Είχαμε ολοκληρώσει πέντε τραγούδια, όσον αφορά τη μουσική τους. Μετά σκεφτήκαμε "Εντάξει, αυτά τα τραγούδια ακούγονται πολύ διαφορετικά και δημιουργούν πολύ διαφορετικά συναισθήματα" και μας ήλθε να συνδυάσουμε αυτά τα τραγούδια με στίχους γύρω από ένα θέμα που να κινείται μεταξύ διαφορετικών συμπάντων και να "παίξουμε" ξανά με την έννοια του χρόνου. Τότε θυμηθήκαμε ότι με το “Imaginations…” είχαμε γράψει μια ιστορία με πολλές κατευθύνσεις. Μια ιστορία που όμως δεν είχαμε ποτέ ολοκληρώσει. Έτσι λοιπόν θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να συνεχίσουμε την ιστορία. Το “Imaginations…” τελείωνε με το μικρό αγόρι που έπρεπε να αποφασίσει... Δεν ξέραμε όμως τι θα επέλεγε. Πιάσαμε την ιστορία από κείνο το σημείο. Το παιδί είχε πάρει τη λάθος απόφαση. Εξαιτίας αυτής της επιλογής του τα πράγματα μπερδεύτηκαν πολύ. Σε αυτά τα τραγούδια το αγόρι περιγράφει τι συνέβη σε εκείνες τις διαφορετικές διαστάσεις... καθώς και τις συνέπειες της απόφασής του.
 
bg05
 
bg06Όταν δημιουργούσατε το άλμπουμ αυτό σκεφτόσασταν καθόλου ότι μπορεί να γίνει τριλογία; Κάποια στιγμή στο μέλλον;
Εεμμμ... Όχι, όχι, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο... και δεν θα το έλεγα ότι πρόκειται για το δεύτερο μέρος του “Imaginations…”, ακόμα κι αν η ιστορία πάει προς τα εκεί. Δεν ξεκίνησε να γίνει το “Imaginations II”. Είναι ένας δίσκος που περιέχει μουσικές επιρροές από όλους τους προηγούμενούς μας... “At The Edge Of time”, “A Twist In the Myth”, “A Night At The Opera” και φυσικά υλικό όπως του “Imaginations…”, αλλά μόνο στιχουργικά. Ο Hansi (σ.σ. Kursch) πήγε πάλι "εκεί", ποτέ όμως δεν ξέρεις. Εξαρτάται πολύ από τη μουσική. Γιατί οι στίχοι και η μουσική πρέπει να ταιριάζουν στο θέμα μας. Αν η μουσική πάει προς μια διαφορετική κατεύθυνση με το νέο άλμπουμ, τότε δεν θα ταιριάζει. Κατά συνέπεια είναι όλα ανοιχτά.
 
Θεματικά πάντως, σκεφτήκατε να ονομάσετε το άλμπουμ “Imaginations II”;
Όχι! Όπως σου είπα, αυτός ο δίσκος δεν έχει καμία σχέση μουσικά με τον “Imaginations…”. Αν τον ονομάζαμε έτσι θα κάναμε λανθασμένα τους οπαδούς μας να περιμένουν κάτι άλλο. Και δεν θέλουμε να δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις. Μουσικά είναι ένα ευρύ άλμπουμ με νέα στοιχεία και πράγματα που κάναμε στο παρελθόν. Αναπτύξαμε θέματα και ιδέες μας από προηγούμενες δουλειές μας… Αυτό το επικό στυλ, με την ορχήστρα, έτσι όπως μας βγήκε στο τελευταίο μας άλμπουμ. Κάναμε τρία-τέσσερα επικά τραγούδια, με πολλά σημεία με ορχήστρα. Υπάρχουν όμως και τραγούδια όπως το “The Holy Grail”, που ανήκουν στη speed Metal παράδοση των Blind Guardian… Υπάρχουν περισσότερα μοντέρνα στοιχεία, διάφορα εφέ και λούπες που ακούγονται πιο φουτουριστικά... Σαν soundtrack από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Kατά τη γνώμη μου, απέχει πολύ μουσικά απ' το “Imaginations…” για να φέρει τον τίτλο του sequel.
 
bg02
 
Τρεις χορωδίες, δύο ορχήστρες... Πόσο δύσκολο ήταν; Ή πόσο εύκολο...
Στην προπαραγωγή είχαμε δυσκολίες, ώστε να το στήσουμε όλο αυτό. Έπρεπε κάθε νότα να είναι κανονισμένη, έπρεπε όλες οι μελωδίες και τα μοτίβα των τραγουδιών να είναι τέλεια οργανωμένα, ώστε να μπει η ορχήστρα και να τα παίξει. Συνήθως μία ορχήστρα είναι αρκετή σε αυτές τις περιπτώσεις, εμείς όμως έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε δύο. Η μία από αυτές δεν ήταν διαθέσιμη όταν εμείς τη χρειαζόμασταν, έτσι αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε. Βρήκαμε μία ορχήστρα στη Βουδαπέστη, εξίσου εκπληκτική. Για τις χορωδίες τώρα... Ήταν αναγκαίο να βρούμε τρεις χορωδίες επειδή είχαμε την ιδέα να κάνουμε την εισαγωγή στο δίσκο να ακούγεται σαν το “Carmina Burana”. Θέλαμε λοιπόν μια τεράστια χορωδία. Μια όμως που δεν ήταν εφικτό να βρούμε χορωδία με διακόσια τόσα άτομα, πήραμε τρεις χορωδίες των ογδόντα ατόμων, τις ηχογραφήσαμε και ακούστηκε στο τέλος σαν κάτι τεράστιο. Ήταν ιδέα του Charlie (σ.σ. Bauerfeind – παραγωγός του άλμπουμ) όλο αυτό. Εκείνος τις έκλεισε, εκείνος τις ένωσε στη μίξη... Είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα, είμαι ευτυχής.
 
bg07
 
Πόσα κανάλια χρησιμοποιήσατε αυτή τη φορά;
Δεν μετράμε τα κανάλια. Δεν έχει σημασία αυτό για μας. (γέλια) Τεχνικά, χρησιμοποιείς αυτά που χρειάζεσαι. Αν, για παράδειγμα, ηχογραφείς μία ορχήστρα, χρησιμοποιείς πιο πολλά μικρόφωνα απ' όταν ηχογραφείς μια κιθάρα. Γιατί όμως να χρησιμοποιείς λιγότερα κανάλια; Χρησιμοποιείς είκοσι μικρόφωνα και ακούγεται καλύτερο. Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιήσεις πέντε; Ένα τραγούδι όπως το “The Holy Grail” δεν χρειάζεται περισσότερα κανάλια από κάποιο άλλο τραγούδι, οποιασδήποτε Μέταλ μπάντας. Χρησιμοποιούμε ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να ακούγεται άριστα. Για μας το βασικό είναι να γράφουμε καλά τραγούδια και στη συνέχεια να περνάμε τις ιδέες μας σε αυτά. Στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι ο ήχος είναι ομογενής και όλα ακούγονται φυσικά. Τα τύμπανα για παράδειγμα... Δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου samples. Ό,τι ακούς είναι φυσική, πραγματική ηχογράφηση… Αυτή είναι και η πρόκληση να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.
 
Τι θα πρέπει να περιμένουμε οι οπαδοί στη συνέχεια; Πιο πολλές ορχήστρες, πιο πολλά πειράματα…
Πρώτα απ' όλα, ποτέ δεν προσχεδιάζουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Βγαίνει φυσικά από τις ιδέες που μας έρχονται. Δεν είναι σκοπός μας να έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στις ορχήστρες ή τις χορωδίες. Ψάχνουμε τρόπους να γίνουμε καλύτεροι, να "συνδυάσουμε" τα διάφορα όργανα, να έχουμε πιο πολύ χώρο... Οι Μέταλ μπάντες χρειάζεται να μπορούν να αναπνέουν. Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε ένα τραγούδι. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να το κάνουμε να ακούγεται καλύτερα στο τέλος. Η "ένωση" των οργάνων... Για το "At The Edge Of Time” ας πούμε… Αφήσαμε την ορχήστρα να παίξει πρώτη. Το τραγούδι μας έχει τώρα πια μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα…
 
bg03
 
Θα κυκλοφορήσετε άλλο single;
Όχι... Δεν νομίζω... Να σκεφτείς ότι δεν θέλαμε καθόλου να βγάλουμε single. Μας το πρότεινε η δισκογραφική μας. Για να ευχαριστήσουμε και λίγο τους φίλους μας! (γέλια) Και είπαμε "Χριστούγεννα είναι, ας τους δώσουμε ένα τραγούδι"! Ίσως κάνουμε κάποιο video, δεν ξέρουμε ακόμα.
 
Αν το αποφασίσετε όμως, ποιο τραγούδι θα διαλέξετε;
Θα εξαρτηθεί... Ποιο κομμάτι ταιριάζει περισσότερο με το ύφος του concept. Έχουμε κάποιες επιλογές... Είναι ανοιχτό προς συζήτηση προς το παρόν.
 
Ποιο είναι το motto των Blind Guardian; Ποιο είναι αυτό το βασικό χαρακτηριστικό, που σας κάνει να δημιουργείτε, να παίζετε, να είστε στην κορυφή;
Θα έλεγα ότι είναι το πάθος μας για  τη μουσική και γενικότερα το πάθος μας να δημιουργούμε. Ο Ηansi κι εγώ μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Θέλουμε να πετύχουμε υψηλούς στόχους, θέλουμε να δημιουργήσουμε το τέλειο άλμπουμ, το οποίο, για μας, θα είναι τέλειο μουσικά. Που θα το ακούς και θα παραλύεις! Είναι το πάθος της ζωής μας. Ζούμε με Ηeavy Metal και το απολαμβάνουμε!
 
Θα έλεγες λοιπόν πως "Βάρδοι είμαστε και βάρδοι θα 'μαστε"; (Bards we are, bards we will be – αναφέρεται στην πρώτη σελίδα στην επίσημη ιστοσελίδα τους)
Ναι, ναι! Θα το έλεγα! Το πάθος υπάρχει, είναι ακόμα εδώ! Υπάρχει πολύ καό κλίμα στη μπάντα. Ανυπομονούμε για την επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία, για να μοιραστούμε όλο αυτό με τους οπαδούς μας!
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα