= Συνέντευξη με την Αρετή Κοκκίνου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την Αρετή Κοκκίνου

 
   Αρετή Κοκκίνου. Μία καλλιτέχνιδα που τιμά το λειτούργημά της, ένας άνθρωπος που ψυχαγωγεί με τον πλέον άρτιο τρόπο τους συνανθρώπους του. Μιλήσαμε με την κυρία Κοκκίνου, συγκρατήσαμε την άψογη εκφορά λόγου και τον ενθουσιασμό της για την τέχνη της και προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
areti1945
Οι γνώσεις σου πολλές… τα κατορθώματά σου δεν είναι και λίγα. Από συνεργασίες, από συνθέσεις… Πώς νιώθεις σήμερα, συλλογιζόμενη όσα έχεις κάνει;
Σκέφτομαι ότι είμαι ευτυχισμένη για τις συγκινήσεις που μου έχει προσφέρει η ζωή, όσον αφορά το δημιουργικό μέρος και ανυπομονώ για τις επόμενες εμπειρίες.

Τι είναι αυτό που σε γεμίζει, σε θρέφει και σε δυναμώνει στην τέχνη σου;
Η πρόκληση για το νέο, σε συνεργασία με ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Πες μας για τις σπουδές σου στη μουσική. Τι ήταν εκείνο που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς και να του αφιερώσεις χρόνια;
Έκανα μαθήματα κιθάρας για τέσσερα χρόνια, σε παιδική ηλικία και αργότερα άφησα την κλασσική κιθάρα για χάρη της ηλεκτρικής, οπότε έκανα μαθήματα με το Γιάννη Δρόλαπα. Πολύ σημαντικός rock κιθαρίστας και δάσκαλος για την εποχή εκείνη. Μουσική ήθελα να μάθω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν ξέρω το πώς και το γιατί. Άρχισα να μελετώ πολύ και μόνη μου και να δουλεύω σε τυχαίες δουλειές μουσικού, όχι καλλιτεχνικά σημαντικές. Όταν άρχισα να καταλαβαίνω τι μου γίνεται πραγματικά, αντιλήφθηκα ότι ήθελα να μάθω λίγο καλύτερα τη μουσική ως όλον και να γράψω τα δικά μου τραγούδια και μουσικές. Έτσι συνέχισα τις σπουδές μου σε θεωρητικό επίπεδο, με δάσκαλο το σημαντικό συνθέτη Χρήστο Αναστασίου, μέχρι την απόκτηση του διπλώματος σύνθεσης. Μέχρι σήμερα νιώθω ότι αυτή η ζωή δεν μου φτάνει να αποκτήσω όλη τη γνώση που θα ήθελα και που υπάρχει ακόμα και στη Δυτική μουσική που σπούδασα. Τώρα, αυτή η διαδικασία είναι μεν χρονοβόρα αλλά αν σε ιντριγκάρει το αντικείμενο, ισχύει το «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Και η δύναμη του επιθυμητού στόχου. Στο μεταξύ, με τη βοήθεια της καταξιωμένης μαντολινίστριας και δασκάλας Βιβής Γκέκα, εξασκήθηκα και στο μαντολίνο.

Έχεις κάνει πολλές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου, με τελευταία αυτή του Σωκράτη Μάλαμα. Πώς ήταν όλο αυτό;
Με το Σωκράτη μας έφερε σε επαφή η Σοφία Καποράνη, στιχουργός του τραγουδιού μας «Γίνε», που εκείνος ερμήνευσε. Η συνεργασία κύλησε όμορφα και αβίαστα. Γενικά, έχω πολλά καλά πράγματα να θυμάμαι από τις συνεργασίες μου στις συναυλίες και τη δισκογραφία.
 
areti1946
Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να δημιουργήσεις τη μουσική για το τραγούδι “Γίνε”;
Ο στίχος πάντα είναι το έναυσμα για τη δημιουργία ενός τραγουδιού. Αν και πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί με στίχο πάνω σε έτοιμες μουσικές, πάντα θεωρώ ότι ο στιχουργός είναι εκείνος που βάζει τα θεμέλια του τραγουδιού. Ο συγκεκριμένος στίχος είναι λυρικός, με εντυπωσιακές και κάπως αρχέγονες εικόνες και με παρακίνησε.

Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ κλασσικής μουσικής και παραδοσιακής; Υπάρχει κάποια ισορροπία ή νοητή γραμμή;
Οι δύο μουσικές αυτές είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι «Η μουσική είναι μία». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σε δομή και φιλοσοφία μουσικές ανά τον κόσμο. Ακόμα και μέσα στον ελληνικό χώρο τα παραδοσιακά μουσικά ύφη είναι πολλά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της λεγόμενης «κλασσικής» μουσικής, που κινείται στο χώρο και στο χρόνο με μεγάλη διαφοροποίηση και ποικιλία. Η συνάντηση μεταξύ παραδοσιακής και λόγιας μουσικής έχει να κάνει ίσως με τα βιώματα των δημιουργών και την έμπνευση που αντλούν από αυτά. Πολλοί λόγιοι μουσικοί, για παράδειγμα, εμπνεύστηκαν από την παράδοση και ενσωμάτωσαν τέτοια στοιχεία στις δημιουργίες τους.

Αν η μουσική μπορεί να ενώσει τον κόσμο, τι είναι αυτό που μπορεί να το χωρίσει;
Νομίζω πως όλοι ξέρουμε. Η εξουσία και το χρήμα.

Υπάρχει κάποια αγαπημένο ποίημα που θα ήθελες να μελοποιήσεις και δεν το έχεις κάνει έως τώρα;
Αν και αγαπώ πολύ την ελληνική ποίηση, θα μου άρεσε να μελοποιήσω και μεταφρασμένους Γάλλους ποιητές, όπως ο Ρεμπώ. Δεν είναι στα σχέδιά μου αλλά τώρα που με ερωτήθηκα, μου μπήκε η ιδέα…
 

Τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Έχουμε μπει στις τελικές διαδικασίες κυκλοφορίας ολοκληρωμένης δουλειάς δύο καταξιωμένων ερμηνευτριών, της Πένυς Ξενάκη και της Μαρίας Κανελλοπούλου. Οι στίχοι ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στη Μαρία Παπαδάκη, με την οποία έχουμε συνεργαστεί πολύ και συνεχίζουμε. Μόλις τελειώσαμε την ηχογράφηση ενός νέου single, πάλι σε στίχους της Μαρίας, ντουέτο του Βασίλη Λέκκα και της Έρρικας Πατρικίου. Το Δεκέμβριο ανεβαίνει η παράσταση «Σε Βάθος Χρόνου», σε κείμενα των λογοτεχνών Γιώργου Μανιού και Ηλία Παπακωνσταντίνου, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια από την τελευταία μου δουλειά με τον Ηλία Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Αήττητο Αλάτι», σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μανιού. Την άνοιξη επίσης, σε θεατρική σκηνή της Αθήνας, ανεβαίνουν παραστάσεις έργου με θέμα τη Σμύρνη, σε συνεργασία με το στιχουργό και ποιητή Θανάση Σάλτα, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη. Και πολλά live ενδιαμέσως, όπως αυτό στις 25 Οκτωβρίου στον «Ορφέα» με το Γιάννη Λεκόπουλο! Μαζί μας πάντα η Μαρία Νίττη στο ακορντεόν, ενώ συμμετέχει φιλικά και η Έρρικα Πατρικίου.

Κώστας Κούλης
 
OFFICIAL LINKS
https://www.facebook.com/Kokkinou.Areti.gr/
http://www.aretikokkinou.gr/
https://twitter.com/ArethKokkinou
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις