Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους ΑΝΥΑ

 
   Οι ΑΝΥΑ δημιουργούν μουσική μαζί εδώ και κάποια χρόνια. Ο Απόστολος Παπαποστόλου μένει μόνιμα στις ΗΠΑ, ο Θωμάς Βλιαγκόφτης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ας είναι καλά όμως η τεχνολογία, που έχει μηδενίσει τα μίλια, ας είναι καλά η έμπνευση και ο οίστρος τους, που δεν φείδονται χιλιομέτρων και λοιπών αναποδιών. Κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Αποτύπωμα» πριν δύο χρόνια. Θέματα Ροκ, Prog, θέματα πολύπλοκα και λιγότερο βατά, τα οποία όμως όλα είναι φιλικά στο αυτί. Παρουσιάσαμε πρόσφατα το δίσκο και στη συνέχεια ήλθαμε σε επαφή με τους δύο δημιουργούς. Και αποκομίσαμε το αυτονόητο. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι και το θέλεις πολύ, δεν πάει να μένει ο ένας στο τέταρτο φεγγάρι του Δία και ο άλλος κάπου στη Ζώνη Κάιπερ… Θα πετύχει το γλυκό, είναι μαθηματικά βέβαιο. Όπως είναι βέβαιο ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα με τα παιδιά. Για το δεύτερο δίσκο τους... Ευχαριστούμε θερμά τη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
anya2014i
Έχετε λοιπόν φορμάρει αυτό το project που δουλεύει εξ αποστάσεως και μάλιστα, για την ακρίβεια, βρίσκεστε σε διαφορετικούς ηπείρους! Πώς προέκυψε αυτή η συνθήκη;
Απόστολος Παπαποστόλου: Παίζαμε μαζί για χρόνια σε εβδομαδιαία βάση στο ακουστικό σχήμα “Ρίζα τρίο”, μέχρι που έφυγα για σπουδές στην Αμερική, όπου και ζω έκτοτε.
Θωμάς Βλιαγκόφτης: Δεν θέλαμε να λήξει έτσι άδοξα η μουσική μας συναναστροφή κι αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί και να αφήσουμε ένα δικό μας αποτύπωμα στην ελληνική ροκ σκηνή.

Το πρώτο σας ολοκληρωμένο άλμπουμ έχει τίτλο «Αποτύπωμα». Πότε συνθέσατε τα κομμάτια; Ποιοι οι υπόλοιποι συντελεστές;
Απόστολος: Τα τραγούδια του δίσκου αποτελούν μια συλλογή κομματιών που έγραφα ανά τα χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2016. Διάλεξα εκείνα τα τραγούδια που πίστευα ότι θα ταιριάξουν καλύτερα στη ροκ φωνάρα του Θωμά και τα δοκιμάζαμε επί ένα χρόνο, μέχρι να καταλήξουμε στα δώδεκα που κυκλοφορήσαμε.
Θωμάς: Όσον αφορά το στίχο, επειδή ο Απόστολος γράφει αγγλικό στίχο στους οδηγούς του, αφιερώσαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να ξαναντύσουμε τα τραγούδια με ελληνικό στίχο. Τις περισσότερες φορές δεν ήταν μία απλή μεταφορά από τη μία γλώσσα στην άλλη. Για την ακρίβεια, σχεδόν σε όλα τα κομμάτια, όταν αρχίσαμε να τα φανταζόμαστε στα ελληνικά, αλλάξαμε εντελώς και τη θεματική από αυτήν που υπήρχε στον αγγλικό οδηγό. Σε αυτό συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον ποιητή Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, που γράφει με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Απόστλος: Για την ακρίβεια περάσαμε ένα χρόνο στο skype μαζί, δουλεύοντας το στίχο λέξη-λέξη!
Θωμάς: Επίσης στους στίχους συμμετείχαν ο Γιώργος Παρώδης (ΜΠΛΕ) και η ανερχόμενη στιχουργός Κίντη Τσέκα.
Για όλα τα κομμάτια είχαμε έτοιμο το pre-production, δηλαδή τα demo όλων των τραγουδιών, τα οποία ηχογραφούσαμε από απόσταση. Οι τελικές ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια επίσκεψή μου στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών εβδομάδων, όπου ο Θωμάς μετά τη δουλειά ερχόταν κάθε μέρα στο προσωπικό μου στούντιο - στο υπόγειό μου δηλαδή.
Θωμάς: Ήταν μια εξαντλητική διαδικασία, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να γράψουμε ενώ ήμαστε μαζί!
Απόστολος: Μαζί με το Θωμά καλύψαμε τα περισσότερα όργανα του άλμπουμ, Συμμετείχαν επίσης ο Ηλίας Ρότσιας, ο Κώστας Ευαγγέλου και ο Παύλος Θεοδωράκης.
 

Ποιο είναι το «Αποτύπωμα» που θέλετε να αφήσετε;
Θωμάς: Το δικό μας ίχνος στην ελληνόφωνη ροκ σκηνή.
Απόστολος: Μια μικρή πατημασιά πλάι στους γίγαντες που τη δημιούργησαν.

Ποιο είναι το feedback που έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα, από όσους έχουν έρθει σε επαφή με τη δουλειά σας;
Απόστολος: Οι φαν της ροκ μουσικής γουστάρουν τον ήχο πολύ. Πολύς κόσμος ξαφνιάζεται από τον ελληνικό στίχο, δεν τον περιμένουν με αυτό το στυλ μουσικής!

Οι ΑΝΥΑ στην ουσία αποτελούνται από δύο μουσικούς. Πώς ακριβώς δουλεύετε εξ αποστάσεως; Υπάρχουν ξεχωριστοί ρόλοι στο project; Άλλος είναι υπεύθυνος για τους στίχους και άλλος για τη μουσική για παράδειγμα;
Απόστολος: Δεν υπάρχουν αυστηρά καθορισμένοι ρόλοι, αλλά έχουμε και οι δύο ροπή προς συγκεκριμένα καθήκοντα. Συνήθως κάνω ένα «σκαρίφημα» του τραγουδιού με προσωρινό στίχο και το στέλνω στο Θωμά. Αν του αρέσει, το τραγούδι περνάει στη φάση παλινδρόμησης ιδεών. Χρησιμοποιούμε το ίδιο λογισμικό, οπότε μπορούμε να ηχογραφούμε απευθείας στο ίδιο πρότζεκτ μέσω dropbox. Έτσι λοιπόν σιγά-σιγά τα τραγούδια μας παίρνουν μορφή.
Θωμάς: Επίσης, κάθε τόσο μπορεί να στείλω στον Απόστολο μια σύντομη ιδέα ηχογραφημένη με το κινητό μου. Καμιά φορά, οι σύντομες αυτές ιδέες γεννούν ολοκληρωμένα τραγούδια, όπως στην περίπτωση του «Όπου πας».
Απόστολος: Ο στίχος μέχρι στιγμής έρχεται τελευταίος. Αν δεν έχουμε εμείς κάποια ιδέα, ψάχνουμε κάποιο στιχουργό που να μας εμπνέει για να συνεργαστούμε. Δύσκολο πράγμα ο ελληνικός στίχος! Μπορεί και να περάσαμε περισσότερη ώρα δουλεύοντας τους στίχους απ’ ό,τι τη μουσική...
 
anya2015i
Επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε ελληνικό στίχο, παρότι η μουσική σας έχει ένα κάπως πιο «διεθνή» rock χαρακτήρα. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση τελικά; Και σε τι θέματα κινείστε στιχουργικά;
Επειδή επιλέξαμε να απευθυνθούμε στο ελληνικό κοινό. Δε μπορείς να κρυφτείς πίσω από τις λέξεις εύκολα όταν γράφεις στη μητρική σου γλώσσα. Η υπέροχή μας γλώσσα έχει μια αμεσότητα που η αγγλική δεν την αγγίζει. Τα θέματα ποικίλλουν. Είναι άλλοτε βιωματικά, άλλοτε κοινωνικά… αλλά για τραγούδια όπως η “Κασσιόπη”, θα πρέπει να μιλήσετε με τη Κίντη για να σας εξηγήσει η ίδια (σ.σ. κάπως έτσι ετοιμάζονται οι επόμενες συνεντεύξεις)!

Τι είχατε καθαρά μουσικά στο μυαλό σας προτού ξεκινήσετε να ηχογραφείτε; Τι ακούγατε εκείνη την εποχή και τι θέλατε να πετύχετε;
Θωμάς: Το μόνο που θέλαμε να πετύχουμε είναι ένα άλμπουμ που να γουστάρουμε εμείς να ακούμε. Έτσι θα βρει και αυτιά που ταιριάζουν με τα δικά μας.
Απόστολος: Ακούγεται εγωιστικό ίσως, αλλά έτσι είναι. Το φτιάξαμε με πολύ μεράκι - είναι καθαρά έργο αγάπης το “Αποτύπωμα”. Δεν συζητήσαμε ποτέ κάτι συγκεκριμένο, αφήσαμε το κάθε τραγούδι να μας πάει εκεί που ήθελε, χωρίς περιορισμούς.

Άνετα θα μπορούσαμε να φανταστούμε τα τραγούδια σας να αποδίδονται ζωντανά. Υπάρχει άραγε, έστω στην άκρη του μυαλού σας, η σκέψη κάποια στιγμή να συμβεί αυτό;
Απόστολος: Και βέβαια! Ακόμα και χωρίς εμένα στο σχήμα, αν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία, θα γίνει.
 

Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απόστολος: Προς το παρόν μόλις κυκλοφορήσαμε ένα videoclip για το “Όπου πας”, μια φιλόδοξη παραγωγή με καταξιωμένα ονόματα του χώρου του κινηματογράφου και ανανεωμένη μουσική, ειδικά για το βίντεο. Μπορείτε να το δείτε στο YouTube και να κατεβάσετε τη μουσική δωρεάν ή για το αντίτιμο που θα ορίσετε στο Bandcamp.
Θωμάς: Θα ακολουθήσει το επόμενο μας τραγούδι μόλις θα έχουμε κάτι να πούμε. Ίσως να είναι και σύντομα με όλα αυτά που γίνονται. Σας ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα!

Κώστας Κούλης

ΟFFICIAL LINKS
https://www.facebook.com/anya.band/
https://www.youtube.com/channel/UCcfg7a5xeY6oACb5dvfLnwA
http://anya.gr/
https://anyaband.bandcamp.com/releases
https://www.instagram.com/anya.band/
https://soundcloud.com/user-53153006
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα