= Συνέντευξη με τον Αντώνη Σιαφκά του Vinyl Market
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Αντώνη Σιαφκά του Vinyl Market

 
   Μια που το περίφημο Vinyl Market στην Τεχνόπολη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και λόγω του ότι όσα κι αν σκεφτούν τα τζιμάνια των δισκογραφικών, δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τους δίσκους, σκεφτήκαμε πως θα ήταν κάτι το ξεχωριστό να μιλήσουμε με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτή την εξτραβαγκάνζα. Ο Αντώνης Σιαφκάς, εραστής του βινυλίου και της μουσικής, ο διοργανωτής του Vinyl Market, μας καλωσορίζει στον κόσμο των μαγικών αυλακιών και μας μιλάει για το υπέροχο αυτό τριήμερο, για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε και για πολλά πράγματα ακόμα. Λίγο πριν φύγετε για τη γιορτή, ρίξτε μια ματιά εδώ, έτσι, για να ξέρετε τι σας περιμένει. Πολλά ευχαριστώ στη Χρύσα Ματσαγκάνη, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
vinyl1957
 
Το Vinyl Market θα κρατήσει από την πρώτη μέχρι και την τρίτη μέρα του Φεβρουαρίου. Τι να περιμένουμε να δούμε αυτό το τριήμερο;
Το Vinyl Market είναι μία γιορτή για το βινύλιο και ένας θεσμός για τα εγχώρια μουσικά δρώμενα. Θα δούμε πάρα πολλά βινύλια, κάτι το οποίο θα εκπλήξει ευχάριστα το κοινό. Καταστήματα αλλά και ιδιώτες θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους με όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες, πολλές συλλεκτικές εκδόσεις, δύσκολα άλμπουμ, αρκετές προσφορές και πολλά άλλα μουσικά θέματα. Επίσης καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης όμορφες μουσικές θα παίζουν από το DJ booth του Vinyl Market, όπου αρκετοί DJs θα παρελάσουν από το χώρο.

Πότε σας ήλθε για πρώτη φορά η ιδέα να πραγματοποιήσετε ένα Vinyl Market;
Η ιδέα ξεκίνησε από όταν ήμουν στο εξωτερικό και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχα λάβει μέρος σε πολλά μεγάλα event ως εκθέτης, αλλά και παλαιότερα ως συλλέκτης. Έχω κάνει και παλαιότερα παρόμοια event βινυλίου, αλλά πιστεύω ότι το Vinyl Market είναι κάτι πολύ σημαντικό και έχει μεγάλη ανταπόκριση στη συνείδηση του κοινού.

Τι σας τράβηξε και σας στο βινύλιο;
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική δεν υπήρχε κάτι άλλο πέρα από το βινύλιο και τις κασέτες, οπότε κατευθείαν μπήκα στο βινύλιο και είχα και κάποιες κασέτες για να παίζουν στο walkman μου. Πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβω, μυήθηκα στον ήχο του βινυλίου. Ο ήχος του βινυλίου είναι μοναδικός και δεν μπορείς να τον περιγράψεις με λέξεις παρά μόνο αν έχεις ακουστική επαφή.
 
vinyl1955
Στο Vinyl Market θα θαυμάσουμε επίσης αφίσες, βιβλία, περιοδικά. Τι θέση στην καρδιά σας κατέχουν όλα αυτά τα memorabilia;
Θα υπάρχουν αρκετά είδη με μινιατούρες καλλιτεχνών και μπάντες αυτών, αλλά και αφίσες, μουσικά περιοδικά και βιβλία. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο για μένα αλλά και για το κοινό, είτε είναι συλλέκτες είτε πιο νέοι στο χώρο που θέλουν να αντλήσουν κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες ή κάτι για να θυμούνται και να το έχουν στο χώρο τους.

Αν σας ζητούσα να θυμηθείτε τον πρώτο δίσκο που αγοράσατε;
Ήταν ο “Sticky Fingers” των Rolling Stones, που τον είχα ακούσει και το γνώριζα. Θα πρέπει να πω ότι τους Rolling Stones τους γνώριζα από πολύ μικρός γιατί από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, μία αφίσα τους ήταν κρεμασμένη στο δωμάτιό μου.

Σας συγκινεί το CD; Η κασέτα είναι κάτι που θυμάστε με συμπάθεια; Το γεγονός ότι αρκετές μπάντες σήμερα βγάζουν δουλειές τους και σε κασέτες πώς σας φαίνεται;
Θα έλεγα ότι μου είναι αρκετά συμπαθητικά αλλά ηχητικά δεν με συγκινούν ιδιαίτερα. Κατά την άποψή μου η κασέτα ήταν το CD της εποχής, δηλαδή ήταν πολύ απλό στην μεταφορά, μπορούσες να τη βάλεις ακόμα και στην τσέπη σου. Ήταν ένα εύκολο μουσικό μέσο για να ακούσεις άμεσα σε φορητά κασετόφωνα της εποχής και επίσης να πάει εύκολα βόλτα από ένα αυτοκίνητο σε έναν άλλο χώρο, στην παραλία, στο γραφείο, οπουδήποτε γενικά, αλλά με μέτριο ήχο. Πιστεύω ότι είναι ξανά στη μόδα σαν κάτι το διαφορετικό που έρχεται από το παρελθόν, χωρίς να έχει να προτείνει κάτι νέο και επίσης με πολύ μικρή επιφάνεια φωτογραφίας στο εξώφυλλο. Νομίζω το ότι κάποιες νέες μπάντες επιλέγουν τις δουλειές τους και σε κασέτα είναι είτε γιατί δεν τις έχουν βιώσει στην εποχή τους, είτε γιατί λειτουργεί σαν μία καινούργια ανακάλυψη για αυτούς. Τους εντυπωσιάζει, τους φαίνεται ωραίο, αρκετά ψαγμένο και βέβαια κοστίζει λιγότερο. Το CD κατά την άποψή μου είναι στην ίδια λογική, με αρκετά καλύτερο, πιο εξελιγμένο ήχο και προσωπικά μου είναι ποιο συμπαθητικό και δομημένο καλύτερα.
 
vinyl1956

Για κάποιον που ξεκίνησε πρόσφατα να αγοράζει δίσκους και ψάχνει συνεχώς πληροφορίες και στοιχεία, πόσο καλό θα του κάνει ένας πωλητής σχετικός με το αντικείμενο;
Νομίζω ότι αν βρεθεί στον κατάλληλο πωλητή που πραγματικά γνωρίζει, η βοήθεια που μπορεί να πάρει θα είναι τεράστια.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά και να γίνουν συλλέκτες βινυλίων;
Θα τους έλεγα να μην το πολυσκεφτούν και να προχωρήσουν άφοβα γιατί αξίζει τον κόπο και να ξέρουν ότι η ικανοποίηση θα είναι μεγάλη κάθε φορά που θα ακούνε το υλικό που αγόρασαν σε βινύλιο. Επίσης, το να συλλέγεις δίσκους λειτουργεί και σαν ψυχοθεραπεία για τον εκάστοτε συλλέκτη. Όπως είχε πει και ο Wim Wenders «Μην σπαταλάς τα χρήματά σου σε θεραπείες, ξόδεψέ τα σε ένα μαγαζί με βινύλια».

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο από όλη τη «φασαρία» του Vinyl Market;
Νομίζω το ψάξιμο για βινύλια και το τι νέο υλικό έχει έρθει σε σχέση με το τελευταίο event είναι το πιο συναρπαστικό. Επίσης όλη η αυτή η ενέργεια κατά τη διάρκεια του στησίματος της διοργάνωσης, αλλά και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ψάχνοντας όλοι για βινύλια… όπου η αδρεναλίνη ανεβαίνει… Είναι μοναδικό όλο αυτό και μπορεί κάποιος να το αισθανθεί μόνο ερχόμενος στο Vinyl Market. Σας Ευχαριστώ και σας περιμένω να τα πούμε από κοντά!

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις