= Συνέντευξη με τους AmongRuins
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους AmongRuins


   Οι AmongRuins ξεκίνησαν στην Αθήνα το 2012, αρχικά σαν side project, το οποίο εξελίχτηκε σε full-time μπάντα. Αποτελούνται από τους Sverd (μπάσο – φωνή), Θάνο (κιθάρα) και Lithras (τύμπανα). Το 2013 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους “Bring Out your Dead” από τη Noisehead Records, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Sound Symmetry Studio από το Bob Katsionis (Firewind, Outloud). H μίξη και το mastering του δίσκου έγιναν στο Victory Studio από το Victor Berkan, o οποίος επιμελήθηκε και την παραγωγή. Την κυκλοφορία του ντεμπούτου συνόδευσε μια ελληνική περιοδεία με τους Φινλανδούς WOLFHEART, καθώς και διάφορες ακόμα live εμφανίσεις με ελληνικά σχήματα.

   Το 2015 ηχογραφήθηκε το δεύτερο album της μπάντας “No Light”, της οποίας την ηχογράφηση και παραγωγή επιμελήθηκε ο Tuomas Saukkonen (Wolfheart, ex-Before the Dawn). Η μίξη και το mastering έγιναν στο Deep Noise Studio από το Saku Moilannen και ο δίσκος θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2016 από τη The Leaders Records. Είχα τη χαρά να τους συναντήσω μερικές μέρες πριν την εμφάνισή τους στην Αθήνα με τους Wolfheart.
 
among989
Αλήθεια, ποιο ήταν το αρχικό πλάνο όταν ξεκινήσατε; Πώς γνωριστήκατε;
Sverd: Με το Lithras είμαστε φίλοι από το 2005 κι από το 2006 παίζαμε μαζί στους Bare Infinity, στους οποίους αργότερα προστέθηκε και ο νυν κιθαρίστας των AmongRuins, Θάνος.  Ξεκινήσαμε θέλοντας να κάνουμε ένα death metal project, το οποίο όμως ο κόσμος το στήριξε και γρήγορα μεταμορφώθηκε σε μία full time μπάντα.

Το όνομα λίγο καταθλιπτικό, γιατί; Τι σημαίνει για σας;
Sverd: (γέλια) Όπως το πάρει κανείς... Για μας είναι το αντίθετο. Μέσα από τα συντρίμμια μπορείς μόνο να βγεις δυνατότερος κι αναγεννημένος μέσα από τα εμπόδια που υπάρχουν στη ζωή.

Οι επιρροές σας; Ποιες μπάντες αγαπήσατε και ποιες αγαπάτε ακόμα;
Sverd: Θα ήταν άδικο να περιοριστούμε σε συγκεκριμένα ονόματα. Μας αρέσουν πάρα πολλά είδη μουσικής και πάντα μας εμπνέουν οι ατμόσφαιρες και τα συναισθήματα που μας δημιουργούν, το καθένα με το δικό του τρόπο.

Τι είναι για σας η μουσική; Τι αντιπροσωπεύει;
Sverd: Η μουσική είναι για εμάς ο μόνος τρόπος να καταφέρνουμε να υπάρχουμε. Μιλάμε πάντα μέσα στα κομμάτια μας με βάση τα προσωπικά μας βιώματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που η μουσική δημιουργείται μέσα μας και μας καλεί να την εξωτερικεύσουμε... Για εμάς αντιπροσωπεύει τα βαθιά, σκοτεινά, αληθινά συναισθήματα.
 
among988
Μελωδικό death metal το είδος σας. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για το κοινό να παρασυρθεί στις νότες σας;
Lithras: Για έναν ακροατή ήδη μυημένο στο σκληρό ήχο, δεν θα είναι δύσκολο να του είναι εύηχη η μουσική μας. Ίσως λόγω των «σκληρών» φωνητικών, σε κάποιους που δεν τα έχουν συνηθίσει να τους «ξενίσει» κάπως στα αυτιά, αλλά σίγουρα το μελωδικό μουσικό υπόβαθρο θα κρατήσει το ενδιαφέρον όσων επικεντρωθούν στο σύνολο όσων ακούνε και όχι απλά και επιφανειακά μόνο στα φωνητικά. Σε σχέση με το πιο ακραίο black/death metal, σίγουρα είμαστε πιο «εύκολο» άκουσμα.

Τα τραγούδια σας είναι βιώματα; Σκέψεις; Φαντασία; Πώς ξεκινά η έμπνευση; Ποιος ο τρόπος για να γράψετε ένα τραγούδι; Ξεκινάτε από τη μουσική, τους στίχους;
Sverd: Ξεκινάμε κι από τα δύο. ‘Όταν γράφουμε πρώτα τη μουσική, κοιτάμε τι μας εκφράζει να θέλουμε να πούμε, τι μας κάνει να νιώθουμε. Αντίστροφα, κοιτάμε ποια μουσική θα ήταν κατάλληλη να ντύσει το λόγια που γράφτηκαν πρώτα. ‘Όπως είπα και πριν, είναι πάντα προσωπικοί οι στίχοι. Είτε βιώματα, είτε σκέψεις που θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο. Αυτό γίνεται γιατί πάντα θέλουμε να είμαστε αληθινοί σε όσους μας ακούν και μας στηρίζουν.
 

Μιλήστε μου για τη σημερινή «βιομηχανία» της μουσικής. Πώς νοιώθετε, τι περιμένετε, τι προσδοκάτε παίζοντας ένα τέτοιο είδος μουσικής; Πόση δουλειά χρειάζεται μια μπάντα για να αναδειχθεί; Πόσο εύκολη ή δύσκολη η αναγνώριση; Υπάρχουν κανόνες;
Lithras: Προφανώς, για να μην παίζουμε σκυλάδικα ή ψευτο-σοφιστικέ «έντεχνα» σε αυτή τη χώρα, δεν προσδοκάμε το εύκολο κέρδος. Όμως σίγουρα βάζουμε τα δυνατά μας για να «φτάσουμε» τη μουσική μας όσο πιο ψηλά γίνεται, να την ακούσουν όσο περισσότερα αυτιά γίνεται, κι αν γίνει εφικτό, να μπορούμε να αφοσιωθούμε και πλήρως επαγγελματικά σε αυτό. Με τα σημερινά δεδομένα του internet, πλέον υπάρχουν άπειρα μέτρα σύγκρισης, και το να παίζει κάποιος καλά τη μουσική του είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αν θέλει να τραβήξει την προσοχή. Πέραν αυτού, μια μπάντα πρέπει να «ψαχτεί», πλέον δεν βρέχει χρυσά συμβόλαια. Το να παίζεις καλά είναι απαραίτητο, αλλά είναι μόνο η αρχή. Μια μπάντα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αφήνει μόνο τον παράγοντα «τύχη» χωρίς έλεγχο. Αυτό σημαίνει να δικτυωθεί, να μάθει να κλείνει συναυλίες, να μάθει πως λειτουργεί η δισκογραφία και η μουσική βιομηχανία, να κάνει το μάνατζερ, το λογιστή και το δικηγόρο ταυτόχρονα. «Αν δε βρέξεις τα πόδια σου, ψάρι δεν τρως», λέει (κάπως διαφορετικά) η παροιμία. Από τον καναπέ δεν θα έρθει τίποτα... Δεν υπάρχουν «κανόνες», ο καθένας λειτουργεί όπως νομίζει και θέτει τους δικούς του κανόνες, τα αποτελέσματα έχουν σημασία. Εμείς σαν κανόνα έχουμε το να ψαχνόμαστε, να κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας, να κάνουμε προσεκτικό (όσο γίνεται) σχεδιασμό των κινήσεών μας, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε διαρκώς.

Το 2013, με την κυκλοφορία του πρώτου σας άλμπουμ, ήλθε και η περιοδεία με τους Wolfheart. Πώς ταίριαξε αυτό; Πώς περάσατε; Ποια η αίσθηση του κόσμου στο ντεμπούτο σας;
Lithras: Με τον Tuomas Saukkonen είμαστε πολύ καλοί φίλοι από την εποχή που είχε τους Before the Dawn, είχαμε περιοδεύσει μαζί τους και με την προηγούμενη μπάντα στην οποία παίζαμε. Οι δεσμοί φιλίας στέριωσαν και σε συνδυασμό με την αγάπη του Tuomas για την Ελλάδα, ήταν φυσική συνέχεια μια ελληνική περιοδεία των Wolfheart μαζί μας. O κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στις συναυλίες, οι live εκτελέσεις του ντεμπούτου είναι πολλά επίπεδα ανώτερες του CD κατά τη γνώμη μας, το οποίο αδικήθηκε πολύ στην παραγωγή του.
 
among990
Το Μάρτιο κυκλοφορεί η δεύτερη σας δουλειά. Τι να περιμένουμε;
Sverd: Ναι, κυκλοφορεί στις 11 Μαρτίου από τη The Leaders Records. Να περιμένετε ανανεωμένους AmongRuins! Ρίξαμε πολλή δουλειά στη σύνθεση για να βγει ένα δυνατό μείγμα death metal με πολύ έντονα ρυθμικά στοιχεία και πολλές μελωδίες. Επίσης να περιμένετε εκρηκτική παραγωγή, καθώς την ανέλαβε ο Tuomas Saukkonen των Wolfheart και η μίξη και το mastering έγιναν στη Φινλανδία, στα Deep Noise Studios.
 
Στις 5 Φεβρουαρίου εμφανίζεστε για άλλη μια φορά στο πλάι των Wolfheart. «Έδεσε το γλυκό» από την προηγούμενη φορά; Πώς αισθάνεστε; Τι ετοιμάζετε για κείνο το βράδυ;
Sverd: Ναι, παίζουμε με τους Wolfheart και τους φίλους μας Desert Near the End στις 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη (8ball), στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα (The Crow) και στις 6 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο (Περιηγητική Λέσχη). Το γλυκό έχει δέσει για τα καλά πλέον και στους Wolfheart έχουμε βρει άλλη μια αδελφική μπάντα, με την οποία συνεργαζόμαστε άψογα και περνάμε πάντα τέλεια στο δρόμο. Αυτό σίγουρα θα το καταλάβουν κι όσοι έρθουν στις συναυλίες! Αισθανόμαστε super και έχουμε ετοιμάσει και οι δύο μπάντες κομμάτια από τα δεύτερα album μας, τα οποία θα παιχτούν τόσο από εμάς, όσο κι απ’ τους Wolfheart πρώτη φορά live στην Ελλάδα!
 
Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας.
Sverd: Κι εμείς ευχαριστούμε! Θα τα πούμε στα live!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
among991
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις