= Συνέντευξη με τους Allah-Las
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Allah-Las

 
   Εκεί μακριά στην (ενίοτε ακόμα άγρια) Δύση των Η.Π.Α. πέρα από λαμπιόνια, καζίνο και καταστάσεις βγαλμένες από ταινίες τύπου ‘Hangover’ υπάρχουν και πολλά άλλα πράματα. Ένα απ’ αυτά είναι η ανεξάρτητη αλυσίδα δισκοπωλείων Amoeba Music, με μόλις τρία, αλλά τεράστια καταστήματα, που την καθιστούν μία απ’ τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Σ’ ένα απ’ αυτά τα δισκοπωλεία δούλευαν δύο από τα μέλη των Allah-Las (Matthew Correia και Spencer Dunham) κι εκεί συνάντησαν τον τρίτο, Pedrum Siadatian. Ο τραγουδιστής, Miles Michaud, γνωρίζονταν από το σχολείο με τους δύο πρώτες και το «γλυκό έδεσε» περίπου του 2008.
 
   Εμφανίστηκαν επίσημα στη μουσική σκηνή το 2011 με το single ‘Catamaran’ και ακολούθησαν άλλα δύο το 2012. Όλα τα τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε, συμπεριλαμβανομένων των b-side, βρίσκονται στο πρώτο τους άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο ‘Innovative Leisure’ και βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων το Σεπτέμβρη το 2012. Τελείωσαν με τις συναυλίες στην πατρίδα τους και θα περάσουν περίπου ένα μήνα οργώνοντας την Ευρώπη, πραγματοποιώντας μάλιστα τρεις εμφανίσεις στη χώρα μας σε Πάτρα (29/5), Αθήνα (31/5), Θεσσαλονίκη (1/6). Η περιοδεία ξεκινάει μέσα Μαΐου, οπότε ο μπασίστας Spencer Dunham μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις. Περεταίρω διευκρινίσεις θα δώσουν και οι τέσσερις μαζί από σκηνής σε λίγες εβδομάδες.

   Πώς νιώθεις που είσαι σ’ ένα συγκρότημα με ανθρώπους με τους οποίους ήδη ήσουν φίλος και συνάδελφος για κάποια χρόνια;
 
   Δε θα μπορούσα να φανταστώ το να είμαι σ’ ένα συγκρότημα με κάποιους που δε ήμασταν φίλοι.
 
   Δουλεύει κάποιος από σας ακόμα στο δισκοπωλείο Amoeba ή είστε πιο πολύ συγκεντρωμένοι στο συγκρότημα πλέον;
 
   Οι δρόμοι μας χώρισαν με το Amoeba όταν αρχίσαμε να περιοδεύουμε εκτεταμένα. Ήταν ελαστικοί στο να μας δίνουν κάποιο καιρό για να παίξουμε τις συναυλίες μας, αλλά κάποια στιγμή έφτασε το σημείο που χρειαζόντουσαν πιο αξιόπιστους υπαλλήλους, οπότε αναγκαστήκαμε να παραιτηθούμε.
Allah Las Cover
 
   Πως σας επηρέασε το να δουλεύετε σ’ ένα απ’ τα μεγαλύτερα δισκοπωλεία του κόσμου; Τόσο ως μουσικούς, όσο και στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη μουσική γενικότερα.
 
   Δουλεύοντας στο Amoeba μάθαμε πολλά για διάφορα είδη μουσικής και την ιστορία της. Επίσης μας επέτρεψε να εξερευνήσουμε τα διάφορα είδη απ’ τα οποία ο καθένας ελκυόταν περισσότερο. Με πολλούς τρόπους το δισκοπωλείο λειτούργησε σα μία βιβλιοθήκη απ’ την οποία μπορούσαμε να μάθουμε ό,τι είδους μουσική θέλαμε. Προφανώς όλοι όσοι δουλεύουν εκεί έχουν πολλές γνώσεις, οπότε μπορούσαμε να ρωτήσουμε τους φίλους μας εκεί για τυχόν συμβουλές ή προτάσεις.
Ως μουσικός, ένα μέτρο για το πόσο σ’ αρέσει αυτό που παίζεις βασίζεται στο προσωπικό σου γούστο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μουσική την οποία θα ακούγαμε και ένας απ’ τους τρόπους που κρίνουμε τα τραγούδια μας σχετίζεται άμεσα με τα είδη μουσικής που μας αρέσουν.
 
   Σχετίζεται κάπως το όνομά σας με το γυναικείο συγκρότημα Shangri-Las της δεκαετίας του ’60;
 
   Ναι! Είναι μια σύνθεση των Shangri-Las, του «Las» απ’ το Los Angeles, των «Gardens of Allah», που ήταν ένα σύμπλεγμα διαμερισμάτων που σύχναζαν οι celebrities στο Sunset Strip τη δεκαετία του ’50, και απ' τον τρόπο που έπαιζε κιθάρα ο Dick Dale και τις αραβικές επιρροές του.
 
   Είναι αρκετά διαφορετικό το να περιοδεύει ένα συγκρότημα στην Ευρώπη απ’ ότι στις Η.Π.Α.; Τι μουσική ακούτε συνήθως στο βανάκι σας όταν ταξιδεύετε απ’ το ένα μέρος στο άλλο;
 
   Στις Η.Π.Α. υπάρχουν υπό-κουλτούρες που αλλάζουν από πολιτεία σε πολιτεία κι από πόλη σε πόλη, αλλά στην Ευρώπη οι πολιτισμικές διαφορές είναι μεγαλύτερες και θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που μπορούμε να ταξιδεύουμε και να μαζεύουμε εμπειρίες από τόσες διαφορετικές χώρες. Όταν ταξιδεύουμε μας αρέσει να ακούμε πολλά διαφορετικά είδη, rock, jazz, folk, shoegaze, world music κτλ. Κάποια απ’ τα αγαπημένα μας συγκροτήματα τελευταία είναι οι Kinks, ο William Onyeabor [σ.σ. Νιγηριανός μουσικός της funk], ο Lee Morgan, ο Ariel Pink, ο Jorge Ben και οι Spaceman 3. Έχουμε επιπλέον ένα blog στη διεύθυνση reverberationradio.com, στο οποίο εμείς και μια μικρή ομάδα φίλων δημιουργούμε κάθε βδομάδα μια λίστα με επιλογές, τις οποίες ακούμε και όσο ταξιδεύουμε.
 
   Πού προτιμάτε να παίζετε; Σε ανοιχτά, ηλιόλουστα φεστιβάλ με χιλιάδες άτομα από κάτω ή σε μικρά, «ιδρωμένα» μαγαζιά;
 
   Πιστεύω πως κάθε μέρος έχει τα προτερήματά του. Είναι ωραία να παίζεις έξω όταν ο καιρός είναι καλός, αλλά τυπικά ο κόσμος τείνει να είναι λίγο πιο συγκρατημένος σ’ ένα τέτοιου είδους περιβάλλον. Παίζοντας πιο αργά τη νύχτα σε μικρότερα club είναι πιο συνηθισμένο ο κόσμος να είναι πιο χαλαρός και να χορέψει, και αυτές είναι οι συναυλίες των οποίων είμαστε περισσότερο οπαδοί.
 
   Γράφετε τραγούδια όσο περιοδεύετε; Υπάρχουν καινούρια τραγούδια ή κάποια που δεν συμπεριλήφθηκαν στο ‘Innovative Leisure’;
 
   Έχουμε καινούρια τραγούδια, μερικά απ’ τα οποία τα παίζουμε και ζωντανά. Οι ηχογραφήσεις θα αρχίσουν λογικά σε λίγους μήνες.
 
   Γράφετε όλοι μαζί ή ο καθένας δουλεύει τις ιδέες τους και τελικά τις συζητάτε όλοι μαζί; Πρώτα γράφετε τους στίχους ή τη μουσική;
 
   Δεν υπάρχει συνταγή για το πώς γράφουμε τα τραγούδια μας, αλλά συνήθως κάποιος θα έχει μια ιδέα για ένα τραγούδι, είτε πρόκειται για το θέμα των στίχων είτε για κάποιο riff και μετά το δουλεύουμε όλοι μαζί.
 
   Έχει επισκεφτεί κανείς από σας την Ελλάδα στο παρελθόν; Πώς νομίζετε θα γίνουν δεκτά η μουσική και οι  συναυλίες σας εδώ;
 
   Κανείς από ‘μας δεν έχει πάει στην Ελλάδα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε. Ελπίζουμε να έχουμε λίγο χρόνο ανάμεσα στις συναυλίες να εξερευνήσουμε τις όμορφες ακτές. Κάποιοι συχνά συσχετίζουν τη μουσική μας με το καλοκαίρι και την παραλία, οπότε ελπίζουμε οι συναυλίες μας τον Ιούνιο να γίνουν δεκτές με ευχαρίστηση.
 
   Γνωρίζετε κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη ή συγκρότημα;
 
   Γνωρίζουμε τους Kink & The Kongs και τους My Drunken Haze και ανυπομονούμε να παίξουμε μαζί τους στην Ελλάδα.
 
   Υπάρχει κάποιο νεαρό συγκρότημα ή καλλιτέχνης που να θέλετε να συνεργαστείτε; Ποιον απ’ τους παλιότερους θα διαλέγατε αν σας δινόταν η ευκαιρία;
 
   Μας αρέσουν τα ντοκιμαντέρ του Werner Herzog [σ.σ. Γερμανός σκηνοθέτης] και θα μας ενδιέφερε να γυρίσει ένα βίντεο κλιπ με εμάς στον πάτο του ωκεανού, αλλά ακόμα δουλεύουμε τις λεπτομέρειες.
Allah Las 2
 
   Πιστεύετε θα είχατε την ίδια επιτυχία αν είχατε σχηματιστεί πριν 40-50 χρόνια; Σας βοήθησε το διαδίκτυο στο να προσεγγίσετε νέους οπαδούς; Κάποιοι υποστηρίζουν πως πολλά σπουδαία συγκροτήματα/καλλιτέχνες χάνονται στο χάος των όσων μπορεί να βρει κανείς online, συμφωνείτε;
 
   Δεν είμαι σίγουρος για το σε ποια δεκαετία θα ήμασταν πιο επιτυχημένοι, αλλά ελπίζω να είναι αυτή. Το διαδίκτυο μας βοήθησε στο να βρεθούν καινούριου οπαδοί από μακρινά μέρη και νομίζω η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα. Δεν έχουμε παίξει ποτέ εκεί, κι όμως για κάποιους ανεξήγητους για μας λόγους, φαίνεται να έχουμε αρκετούς φίλους στη χώρα σας.
 
   Τι προτιμάτε να αγοράζετε, ψηφιακό download, CD ή δίσκους βινυλίου; Τι πιστεύετε για την πειρατεία, σκοτώνει πραγματικά τη μουσική;
 
   Όταν αγοράζουμε καινούρια μουσική συνηθέστερα αγοράζουμε βινύλια, αλλά μερικές φορές αγοράζουμε και CD ή κατεβάζουμε διάφορα απ’ το iTunes. Δε νομίζω πως η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, αλλά πιστεύω ότι δίνει στον κόσμο την εντύπωση πως το να πληρώνεις για τη μουσική δεν είναι απαραίτητο. Όταν δουλεύαμε στο Amoeba, υπήρχε ένα σύστημα δανεισμού και μπορούσαμε να παίρνουμε δίσκους και CD στο σπίτι. Μας δινόταν έτσι η ευκαιρία να ακούσουμε τα άλμπουμ πριν τα αγοράσουμε και κατά κάποιον τρόπο είναι όμοιο με το να τα ακούς νόμιμα online από κάποιο streaming ή να κατεβάζεις παράνομα και κάποιοι προτιμούν αυτό το σύστημα. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σ’ αυτή τη φιλοσοφία, αλλά πιστεύω πως αν πραγματικά νοιάζεσαι για τη μουσική θα καταλήξεις να αγοράσεις. Προσωπικά, προτιμώ να ακούω δίσκους βινυλίου και δεν έχει βρεθεί τρόπος να τους κατεβάζεις… ακόμα.
 
Περισσότερα τον Ιούνιο!
 
Δημήτρης Όρλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα